Πράσινα απορρίμματα. Και φέτος πορευόμαστε με τα ίδια.

Τίποτα διαφορετικό δεν θα συμβεί και το φετινό καλοκαίρι σε ότι αφορά την διαχείριση των πράσινων (κλαδέματα κλπ) στο Δήμο μας, εκτός αν βοηθήσουν δραστικά οι δημότες και οι νέοι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας συντονιστούν καλύτερα με τον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο αποκομιδής.

Αυτό προκύπτει από την συζήτηση του 7ου και 8ου θέματος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 10/4/17 όπου για τρίτη συνεχή χρονιά η Δημοτική Αρχή -όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη -μέσω της Αρμόδιας Υπηρεσίας δήλωσε αδυναμία περισυλλογής των “πράσινων” με τα υπάρχοντα μέσα και προσωπικό και καταφεύγει στη λύση ανάθεσης σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί στο άμεσο μέλλον.

Αιτιολογώντας την πρόταση ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γ.Σωφρόνης, παρέθεσε τους 2 βασικούς λόγους που οδήγησαν στην ίδια λύση.

  1. Μη επάρκεια σε μέσα και ανάλογο προσωπικό για την κάλυψη περισυλλογής του μεγαλύτερου μέρους εκ των 10000 τον.- που ετησίως παράγονται- φυτικών αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων.
  2. Με την αποκατάσταση των 2 τέως ΧΑΔΑ Καλυβίων και Π.Φώκαιας, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα εναπόθεσης κλαδεμάτων στους γύρω χώρους με αποτέλεσμα να οδηγούνται πλέον ΟΛΑ τα “πράσινα” στην Φυλή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορτηγό διανύει 90 χλμ  μέχρι να επιστρέψει και να φορτώσει το επόμενο φορτίο.

Σε απαντήσεις του, επίσης ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η Έγκριση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ αιτήματος χρηματοδότησης Μελέτης του Δήμου Σαρωνικού  για την Δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ που συνοδεύεται με την Προμήθεια ενός Μεγάλου και 2 φορητών κλαδοτεμαχιστών καθώς και προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο Γρ. Κωνσταντέλλος ο οποίος έφερε ως παράδειγμα διαχείρισης “Πράσινων”, τον Δήμο 3Β ο οποίος έχει αναθέσει στην Εταιρεία Watt -υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ντίνου Χασάπη-  την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού, επιδεικνύοντας μάλιστα και ένα σάκο συσκευασίας του προιόντος.

Η Πρόεδρος του ΔΣ, Μαρία Κόλλια και ο Δήμαρχος διευκρίνισαν ότι το θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση, ουσιαστικά αφορά στην ενοικίαση μέσων για την συλλογή και μεταφορά των πράσινων απορριμμάτων στην Φυλή, καθώς ο Δήμος διαθέτει μόνον ένα Τριαξονικό  από την ΔΚ Καλυβίων, ένα φορτηγό από την ΔΚ Αναβύσσου, 2 JCB και μικρά φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται και από την Υπηρεσία Ύδρευσης.

Σε ότι αφορά την ερώτηση του ίδιου Δημοτικού Συμβούλου για τον κλαδοτεμαχιστή που διέθεσε ο ΕΔΣΝΑ το περσινό καλοκαίρι στην Π.Φώκαια, ο Γ.Σωφρόνης απάντησε ότι ο ΕΔΣΝΑ διαθέτει 2 μεγάλους κλαδοτεμαχιστές  για 60 Δήμους της Αττικής και συνεπώς μόνο μερικές ημέρες λειτουργίας αναλογούν στον δικό μας Δήμο κάτι που ναι μεν βοηθάει αλλά δεν αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα.

Ο Μανώλης Τσαλικίδης καταψήφισε την πρόταση αιτιολογώντας το “οχι” , λέγοντας ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σαρωνικού τα πράσινα απορρίμματα δεν είναι περιβαλλοντικά ορθολογικός ούτε αποτελεσματικός και επί πλέον είναι δαπανηρός. Είμαστε στον τρίτο χρόνο της νέας Δημοτικής Αρχής και με τις 50000 ευρώ ,είπε, φθάνουμε συνολικά στις 150000 ευρ όχι για να επενδύουμε σε κάποιες μονάδες διαχείρισης πρασίνων με τον τρόπο που ήδη έχουμε ψηφίσει – γιατί έχουμε ψηφίσει το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων-αλλά τα δίνουμε σε έναν ιδιώτη για να τα μαζεύει με δικά του μέσα και να τα πετάει. Καταλήγοντας ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας τόνισε ότι τα Πράσινα απορρίμματα πρέπει να παραμένουν στο Δήμο Σαρωνικού και να αξιοποιούνται και αυτό είναι καθαρά ζήτημα Πολιτικής Βούλησης της Δημοτικής Αρχής με ποιον τρόπο προτίθεται να διαχειρίζεται τα πράσινα απορρίμματα

Στην ομιλία της δηλώνοντας ότι ψηφίζει θετικά η Αγγελική Ράπτη, επεσήμανε πως και πέρσι είχε γίνει η ίδια διαδικασία και ο Δήμος είχε γεμίσει μικρές χωματερές. Συνεπώς πρέπει φέτος ο σχεδιασμός να γίνει καλύτερα και να μην γίνουν τα ίδια λάθη. Τελικά  η Α.Ράπτη δεν πήρε μέρος στην  ψηφοφορία και όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κατά την ώρα της ψηφοφορίας ήταν εκτός Αίθουσας

Αφού ακολούθησαν και άλλοι σχετικοί διάλογοι, σημαντική θεωρούμε την δήλωση της Προέδρου Μαρίας Κόλλια καθώς πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, είπε πως πρέπει να γίνει ενημέρωση των Δημοτών-οι οποίοι πρέπει να συμβάλλουν στην βελτίωση της συλλογής των πράσινων απορριμμάτων- για τις ημέρες που βγαίνουν τα φορτηγά, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο ενώ καθαρίζεται μία περιοχή, την επόμενη ημέρα να δημιουργείται πάλι το φαινόμενο συγκέντρωση πράσινων απορριμμάτων στο ίδιο σημείο.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από την Μειοψηφία και “ΠΑΡΟΝΤΕΣ”  δήλωσαν οι Μ.Γκίνη και Δ.Κατσούλης.

Δείτε τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις.

ΕΙΣΗΓ.ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ.  Η απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΕΙΣΗΓ.ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ 2. Η απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

7/10/2015. 

Η Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά φέρνει Μελέτη -πρόταση  για την διαχείριση των Απορριμμάτων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ δίπλα από τον ΧΑΔΑ Καλυβίων, όπου σύμφωνα  με την μελέτη  δημιουργείται και Κέντρο Κομποστοποίησης.

Το αίτημα χρηματοδότησης υποβάλλεται  στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κάτι που είχε γίνει και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης αναφέρει ότι το Κέντρο Κομποστοποίησης μπορεί να είναι και διαδημοτικό, εξυπηρετώντας και όμορους Δήμους. Επίσης αναφέρεται και στην Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τονίζοντας επίσης ότι αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στην Χρηματοδότηση, θα εξετάσει και την περίπτωση χρηματοδότησης από άλλους φορείς.

H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ. VIDEO  (7/10/15)

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ


21/12/16

Πρόταση για χρηματοδότηση της Διαχείρισης Πράσινων Απορριμμάτων υποβάλλει ο Δήμος Σαρωνικού, η οποία  περιλαμβάνει προμήθεια 1 σταθερού και 2 φορητών κλαδοτεμαχιστών, κάδους οικιακής κομποστοποίησης αλλά και διαχείριση βιοαποβλήτων με συλλέκτες για καταστήματα, βιοδιασπώμενες σακούλες και κάδους 660 λιτ για μεγάλους παραγωγούς καθώς προμήθεια ειδικού οχήματος συλλογής βιοαποβλήτων. Η Πρόταση επί πλέον, περιλαμβάνει και τη δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου εντός του ΒΙΟΠΑ, μετά από την απαλλοτρίωση αντίστοιχου οικοπέδου. Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. (21/12/16) Από το 15ο min του video


Δείτε επίσης σχετικό ‘αρθρο με την λειτουργία του Κλαδοτεμαχιστή του ΕΣΔΝΑ σστην Π.Φώκαια

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Π.ΦΩΚΑΙΑ ΜΕ ΚΛΑΔΟΤΕΜΑΧΙΣΤΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν ΠΑΠΟΥΤΣΗ. VIDEO


Επίκαιρο με το θέμα video, δημιούργησε ο συνδημότης μας Οδυσσέας Μανουσαρίδης, ο οποίος είναι γνωστό ότι επιδίδεται επί αρκετά χρόνια στην διαχείριση των δικών του απορριμμάτων δημιουργώντας compost.

Οι συμβουλές του είναι χρήσιμες για όσους κατοίκους έχουν τις βασικές υποδομές που περιγράφονται.

[wonderplugin_carousel id=”24″]
Categories