Αφήγηση Έπους: Διγενής Ακρίτας. Η εκδήλωση στον ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟ Ολύμπου. (video+φωτο)

Χθες,13/5/17, στην φιλόξενη αυλή του Αριστόδικου, στον Όλυμπο, απολαύσαμε ένα ξεχωριστό ανοιξιάτικο απόγευμα.

Η Μάγδα Κοσσίδα, ερευνήτρια και Αφηγήτρια, μας αφηγήθηκε με τον τρόπο των αρχαίων αοιδών, το έπος του Διγενή Ακρίτα. Πότε με έμμετρο Λόγο, πότε με τους ακριτικούς στίχους, πότε με εκφραστική αφήγηση και με την συνοδεία της Μαρίας Καψαλού στο σαντούρι και στο τραγούδι, μάγεψε το ακροατήριό της, για μία ώρα.

Ο Paraktios βιντεοσκόπησε την εκδήλωση και σας δίνει μία μικρή γεύση με ελάχιστα αποσπάσματα της αφήγησης

Η Μάγδα Κοσσίδα, έως πέρυσι, ζούσε στη Γαλλία και συνεργαζόταν με την Ομάδα του Bruno de la Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης του αφηγηματικού λόγου, με παραστάσεις στην Αβινιόν και σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνα όλων των Αρχείων γύρω από το εκάστοτε θέμα τους, η έρευνα, η συγγραφή του τελικού κειμένου, η εκφορά του σε μετρικό λόγο και η εκμάθηση απ΄έξω εκατοντάδων στίχων, κάνουν το αποτέλεσμα μοναδικό!

Όραμά της, η Δημιουργία ενός Εργαστηρίου του Αφηγηματικού Λόγου, που ονομάζει Fahrenheit 451, από το ομώνυμο βιβλίο. Θεωρεί πως την σημερινή εποχή του “εμπρησμού” κάθε σπουδαίου κειμένου και Λόγου, είναι υποχρέωσή της/μας να μαθαίνουμε απ΄έξω τα μοναδικά μας Έπη, τις Ιστορίες και τους Μύθους, αναζητώντας ξανά το υψηλό ήθος, τις αξίες του ανθρωπισμού και να τα μοιραζόμαστε με όσους έχουν ευήκοα ώτα …

Είναι μία πράξη αντίστασης στην σημερινή πραγματικότητα, αλλά και αισθήματος ευθύνης προς τον ελληνικό πολιτισμό μας.

Ο Αριστόδικος, αλλά και η Χρυσή Τομή της Κερατέας που παρευρίσκετο εκεί, όπως και άλλοι ανήσυχοι άνθρωποι, υποσχέθηκαν συνέχεια !

Δείτε φωτο ΕΔΩ

[wonderplugin_carousel id=”31″]

 

 

Categories