2,5 ώρες κράτησε η ενημέρωση που διοργανώθηκε από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου στα Καλύβια με αρκετά μεγάλη προσέλευση δημοτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Μεταξύ αυτών και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού, κυρίως από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ( Τσαλικίδης, Ράπτη, Ζεκάκος, Κωνσταντέλλος,Γκίνη, Κατσούλης) και ενός Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας (Δημητρίου) ενώ παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αναγνωστόπουλος και Ευαγγελίου καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι από το Δήμο Μαρκοπούλου ένας εκ των οποίων είναι και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παρών επίσης ο Βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ κος Κατσίκης(Στην αρχή του video αναφέρονται όλα τα ονόματα των επισήμων).
‘Οπως και στην προηγούμενη εκδήλωση της 26/11/16, το κέντρο βάρους της ενημέρωσης έπεσε στο γεγονός ότι τα Καλύβια και ο Κουβαράς έχουν εξασφαλίσει την αποχέτευσή τους στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου και αδικαιολόγητα έχει δρομολογηθεί κατασκευή ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων από την Δημοτική Αρχή. Η άποψη αυτή υποστηρίχτηκε με αρκετά (περισσότερα από 10) μονταρισμένα αποσπάσματα από video τα οποία επικέντρωναν σε αντικρουόμενες μεταξύ τους, δηλώσεις του Δημάρχου Γιώργου Σωφρόνη η συνεργατών του σχετικά με τον αριθμό συνδέσεων στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου, στο τρόπο χρηματοδότησης του νέου ΚΕΛ, στις αξίες απαλλοτρυώσεων κλπ καθώς και με τεχνικά ζητήματα λειτουργίας.
Σε ολιγόλεπτη ομιλία του ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας του Μαρκοπούλου Κώστας Μεθενίτης, τόνισε ότι η τοποθεσία κατασκευής του ΚΕΛ επιλέχτηκε χωρίς να υπάρχει κάποια μελέτη επιλογής μεταξύ άλλων σημείων και πως είναι ψέμματα ότι πρόκειται για τριτοβάθμια επεξεργασία, αλλά πρόκειται περί “δυνατότητας λειτουργίας τριτοβάθμιας” η οποία αν λειτουργήσει θα βαρύνει τους καταναλωτές (1:25 του video).
O Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Μαρκοπούλου, αναφέρθηκε στα πληθυσμιακά δεδομένα και είπε ότι το μοντέλο με το οποίο μελετήθηκε ο αριθμός συνδέσεων (6330 το 2017 ) θεωρήθηκε υπερβολικό καθώς σε αυτό υπολογίζεται μεγάλη κατανάλωση ανά άτομο και πρακτικά σήμερα μπορούν να εξυπηρετηθούν 7000 από τους 8118 , δηλαδή το 85- 90% του πληθυσμού Κουβαρά και Καλυβίων, πράγμα που είναι μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων κάθε Δήμου να αποχετεύει δηλαδή το 90% του πληθυσμού του. Σε αυτά τα δεδομένα δεν υπολογίζονται οι επεκτάσεις των σχεδίων Καλυβίων για τις οποίες ο Δήμος θα πρέπει να βρει μία μελλοντική λύση. “Ο Βιολογικός καθαρισμός είναι Πολιτισμός, δεν είναι κάτι που μυρίζει και δεν είναι κάτι που βρωμάει”, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου.(1:45 του video).
Στη συνέχεια διαβάστηκε και εγκρίθηκε δια ανατάσεως χεριών, ΨΗΦΙΣΜΑ του οποίου το περιεχόμενο μπορείτε να δείτε στο τέλος της ανάρτησης. (1:51 του video)
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου αφού επανέλαβε την αντίθεσή του με την χωροθέτηση του σημείου, τόνισε ότι το θέμα είναι τελείως πολιτικό και ότι στο ψήφισμα που θα βγει πρέπει να υπογραμμιστεί, επειδή ο Δήμος Σαρωνικού είναι ενιαίος, ότι η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η λύση της ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ. Επίσης μιλώντας για τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαική Ένωση , απέκλεισε την περίπτωση αυτή, γιατί όπως είπε η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει ακόμα ένα ΚΕΛ στη περιοχή όταν τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν πλήρως και δεν αποδειχθεί η αναγκαιότητα ενός νέου. (στη 2:00 hrs του video) Σημειώνεται ότι δεν συμπεριελήφθη τελικά η πρόταση Φιλίππου στο ψήφισμα, παρότι δηλώθηκε από τους συντονιστές της συζήτησης ότι η Ψυττάλεια είναι πάγια θέση και πως θα είναι μέσα στο ψήφισμα η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη.
Τελευταίος ομιλητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πάρις Ευαγγελίου ο οποίος τόνισε ότι κανείς Δήμος δεν θα δεχτεί τα λύματα άλλου Δήμου και πως ο Δήμος Σαρωνικού πρέπει να διαχειριστεί τα δικά του λύματα εντός του Δήμου του.
Σημειώνεται επίσης ότι οι διοργανωτές μοίρασαν αιτήσεις ΣΥΝΔΕΣΗΣ στην αποχέτευση Μαρκοπούλου επισυνάπτοντας και σχετικά έγγραφα τα οποία δημοσιεύουμε.
Η Αίτηση για σύνδεση στο αποχετευτικό Μαρκοπούλου που διανεμήθηκε μαζί με συνοδευτικά έγγραφα
Δείτε φωτο ΕΔΩ
[wonderplugin_carousel id=”27″]
[wonderplugin_carousel id=”28″]
[wonderplugin_carousel id=”29″]