Στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ μπαινοβγαίνει το τουρκικό Barbaros

Τελειωμό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ερευνητικό πλοίο Barbaros Haryeddin Pasa μπαινοβγαίνει στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί πως ανήκουν στη δική της ΑΟΖ.

Το West Capella αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα Κυριακή τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στο βυθό και ενδεχομένως να ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρχει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης ή παρενόχλησης των εργασιών της Total ούτε από τη τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) που κινείται στη περιοχή παραμένοντας όμως σε απόσταση από το οικόπεδο 11 που θα γίνει η γεώτρηση.

Οι κινήσεις της φρεγάτας γίνονται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Τη Δευτέρα αναμένεται στη Κύπρο η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν 25 μέρες.

Η Φλοράνς Παρλί θα επισκεφθεί τα πληρώματα των γαλλικών φρεγατών που ναυλοχούν στη Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαΐδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο αλλά προέκυψε η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία και η αντικατάσταση της προκατόχου της Φλοράνς Παρλί από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο είχαν γίνει επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της Κύπρου στη Γαλλία, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την γεώτρηση της Total.

tribune.gr

Categories