Θεσμός πλέον έγινε η ετήσια συνάντηση των παραδοσιακών χορευτικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Σαρωνικού.
Η πρώτη συνάντηση διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ανάβυσσο πριν ένα χρόνο (31/7/16) και ήταν η πρώτη φορά που οι Σύλλογοι παρουσιάστηκαν όλοι μαζί ενώπιον του κοινού.
Φέτος διοργανώθηκε το 2ο ¨συναπάντημα” των χορευτικών, στην πλατεία Σαρωνίδας αυτή τη φορά, με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κοινού και εκτέλεσης του προγράμματος κάθε χορευτικού.
H εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΝΠΔΔ “Αριστόδικος” του Δήμου Σαρωνικού στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου.
Ο Paraktios κάλυψε-όπως και πέρσι- την εκδήλωση και σας παρουσιάζει video με αποσπάσματα από το πρόγραμμα κάθε χορευτικού.
Στο τέλος της παρούσας ανάρτησης μπορείτε να δείτε και το video της περσινής συνάντησης με ολόκληρο το πρόγραμμα κάθε χορευτικού.
Το προφίλ των χορευτικών ομάδων
Εξωραιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Παλαιάς Φωκαίας “Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ”
Ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα συμπολιτών μας η οποία ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση και ευαισθητοποιήθηκε σε θέματα εξωραϊσμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα τελευταία 39 έτη ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές δράσεις , όπως δεντροφυτεύσεις , αξιοποιήσεις παραλιών, δημιουργία παραδοσιακού καρναβαλιού , εκδρομές , συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ και γενικά ο,τι έχει σχέση με επιμόρφωση.Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Μικρά Ασία
Γιαρούμπι
Μαρμαρινός καρσιλαμάς
Άτταρης
Εγώ είμαι του ψαρά ο γιος
Δασκάλα χορού – επιμέλεια προγράμματος
Ελπίδα Καλογεροπούλου
• Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων Ν.Π.Δ.Δ. Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού
Το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Πνευματικού κέντρου Καλυβίων ιδρύθηκε το 1993. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα ανήκει στο Νομικό πρόσωπο Αριστόδικος του Δήμου Σαρωνικού και διαθέτει 200 μέλη, ηλικίας 5-65 ετών.
Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ σε γειτονικούς δήμους, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Γαλλία, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία και Στρασβούργο, Βουλγαρία, Ίμβρο, Αλβανία και Σερβία .
Έχει παρουσιαστεί δυο φορές στο Ηρώδειο, στις παραστάσεις της Δόμνας Σαμίου, «Περνά – περνά η μέλισσα» και «Της Φύσης και του έρωτα», ενώ τον Ιούνιο του 2002,τιμησε την Δόμνα Σαμίου στην παράσταση «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ακολουθώντας τα χνάρια της Δόμνας Σαμίου», σε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο έργο της. Το Νοέμβριο του 2012 συμμετείχε στην παράσταση «Ήθος αρμονιών, γενών και ρυθμών» με τον Παναγιώτη Μυλωνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τέλος, το Μάιο του 2017, τα παιδικά και εφηβικά τμήματα συμμετείχαν στην μουσικοχορευτική παράσταση «Να μουν πουλί να πέταγα» στο Κηποθέατρο του Παπάγου.
Από το 2008, λειτουργεί παράλληλα με το τμήμα χορού, τμήμα Παραδοσιακού τραγουδιού και από το 2015 τμήμα πλεξίματος.
Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Φλώρινα
Ζάραμο με γύρισμα
Ανθούλα ή Προυσάνο
Μαρινέλα
Πουλάκι
Λεβέντικος με γύρισμα σε Αμολυτή Γκάιντα
Έντεκα
Δάσκαλος χορού – επιμέλεια προγράμματος
Γιάννης Κοντογιάννης
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Ιδρύθηκε το 1993, ως χορευτικό τμήμα του τότε Δήμου Αναβύσσου. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα ο σύλλογος φέρει τη σημερινή επωνυμία και διαθέτει 130 ενεργά μέλη με πλούσια δράση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκδήλωση «Αφιέρωμα στη Θράκη» με τον Χρόνη Αηδονίδη και Βαγγέλη Δημούδη τον Ιούλιο του 2006, τις συμμετοχές Στην 3η Διοργάνωση “Ελληνικός Λαικός Πολιτισμός” στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Μάρτιο του 2009
καθώς και στην εκδήλωση “εάλω ή ουκ εάλω η πόλις’’ με κεντρική ομιλήτρια την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο Plaza Rezort και πολλές άλλες εντός και εκτός Αναβύσσου.
Στον Όμιλο λειτουργούν τμήματα παραδοσιακού χορού, παραδοσιακού κεντήματος, και παραδοσιακού τραγουδιού. Διοργανώνει, επίσης, κάθε χρόνο ειδικά σεμινάρια παραδοσιακών χορών, ημερίδες επιμορφωτικού και λαογραφικού χαρακτήρα, καθώς και εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα.
Από τον Ιούλιο του 2014 και μετά λειτουργεί υπό την υποπτεία του ΔΣ του ΧΛΟΑ, το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ομίλου , το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Αναβύσσου με έμφαση στη συλλογή και προβολή εκθεμάτων από τον καθημερινό βίο των πρώτων κατοίκων της αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Τζιά
ΣΥΡΤΟΣ
ΜΠΑΛΟΣ
ΠΟΛΚΑ
Διδασκαλία χορών – Επιμέλεια προγράμματος:
Σάκης Τσαγκογιάννης
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ
Ιδρύθηκε το 1990 στη Σαρωνίδα. Σκοπός του σωματείου είναι η ανάπτυξη φιλικού πνεύματος και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και η συνειδητοποίηση των προβλημάτων καθώς και η τοποθέτηση τους απέναντι σ’ αυτά και η συλλογική συμμετοχή για την επίλυση τους. Επίσης ο σύλλογος μεριμνά για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου , παίδων , εφήβων και νέων.
Τέλος ευαισθητοποιεί τα μέλη σε θέματα περιβάλλοντος , παράδοσης και πολιτισμού.
Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Κρήτη
Ξενομπασάρης
Ρεθυμνιώτικο συρτό
Ρόδο
Τριζάλης-Πεντοζάλης
Μαλεβιζιώτης
Σούστα
Δάσκαλος χορού – επιμέλεια προγράμματος
Παναγιώτης Παπαγεωργίου
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑ
Το τμήμα Παραδοσιακών χορών της τοπικής κοινότητας Κουβαρά ξεκίνησε τη δραστηριότητά του πριν από περίπου 17 χρόνια. Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας ήταν και εξακολουθεί να είναι η αγάπη των μελών της προς τη μουσική και τη χορευτική παράδοση της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων της ΝΕΛΕ, η ομάδα συμμετείχε και δραστηριοποιήθηκε μέσω αυτών και έλαβε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις αυτών των προγραμμάτων. Σήμερα η ομάδα συνεχίζει τις δραστηριότητές της μέσα στα πλαίσια της τοπικής Κοινότητας Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού. Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, αρκετοί αξιόλογοι χοροδιδάσκαλοι πέρασαν από την ομάδα προσθέτοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο κτίσιμο της. Τα τελευταία 6χρόνια χοροδιδάσκαλος είναι ο Γιάννης Κοντογιάννης. Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι δημιουργήθηκε και το χορευτικό τμήμα νέων.
Παρουσίασε τραγούδια και χορούς από τον Έβρο
Συρτός συγκαθιστός “Δυο πουλάκια τα καυμένα”
Δεντρίτσι
“Τ ‘ Αρμενου ο γιός”
Ζωναράδικος “Δω στα λαινοχορταρούδια”
Καρσιλαμάς με γύρισμα
Χασαπιά
Δάσκαλος χορού – επιμέλεια προγράμματος
Γιάννης Κοντογιάννης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε από απογόνους Μικρασιατών προσφύγων το 2004 με σκοπό τη διατήρηση άσβεστης της φλόγας της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας μέσα στις καρδιές όλων, την διατήρηση του Μικρασιάτικου πολιτισμού, τα ήθη , τα έθιμα, και παραδόσεις, των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού και την αναβίωση τους. Ο Σύλλογος διατηρεί χορευτικό συγκρότημα καθώς και χορωδία που συμμετέχουν σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτος του δήμου Σαρωνικού. Με πρωτοβουλία της προέδρου κυρίας Σαββούλας Παλταλίδου και του ΔΣ, η Πλατεία της πόλεως της Αναβύσσου ονομάστηκε “Πλατεία Προσφύγων Μικρασιατών” και το 2013 εγκαινιάστηκε το άγαλμα στην μνήμη της Μικρασιάτισσας μάνας.
Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Μικρά Ασία
“Τέσσερα μάτια, δυο καρδιές”
Συρτός “Τι σε μέλλει εσένανε”
Καρσιλαμάς “Γιωργίτσα”
Συρτός “Σμυρνιά μου το φακιόλι σου”
Πολίτικο χασάπικο
Χασαπιά “Ρουμπαλιά”
Δάσκαλοι χορού – επιμέλεια προγράμματος
Βασιλική Πετράκη
Ηρακλής Παπανδρέου
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΛΥΚΟΥΡΙΖΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ”
Ιδρύθηκε την δεκαετία του 1970 στο Λαγονήσι με αρχικό σκοπό αμιγώς εξωραϊστικό για να βοηθάει την καθημερινότητα των κατοίκων. Άλλαζε τις λάμπες του Δημοτικού Φωτισμού, εγκατέστησε βρύση με παροχή από την ΕΥΔΑΠ για το πόσιμο νερό και άλλα πολλά.
Πρόσφατα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της Λεωφόρου ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ-ΚΑΛΥΒΙΩΝ ιδιαίτερα δε, στους κυκλικούς κόμβους με την μονή λωρίδα ανά κατεύθυνση και τα φαρδιά πεζοδρόμια με τον ποδηλατόδρομο.
Με την πάροδο του χρόνου όλες αυτές τις δραστηριότητες τις ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Δημοτική Αρχή ιδιαίτερα μάλιστα, όταν η τότε Κοινότητα Καλυβίων έγινε Δήμος.
Έτσι ο Σύλλογος μπόρεσε να επεκταθεί και σε πολιτιστικές και όχι μόνον δράσεις.
Δημιούργησε δύο τμήματα ένα παραδοσιακών χορών και ένα χορωδίας με πολύ αξιόλογες επιδόσεις.
Ασχολήθηκε και συνεχίζει , με την διοργάνωση εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, ξεναγήσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεστιάσεων , παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων κ.α.
Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Κύπρο
Το ρέσι
Τυλλυρκώτισσα
Χορός της Κούζας “Στείλε με μάνα στο νερό”
Ζειμπέκικο
“Εψές εθόρουν όρομα”
Χορός της Τατσιάς
Σούστα
Δασκάλα χορού – επιμέλεια προγράμματος
Παρασκευή Αντωνάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ “ΕΛΛΗΝΟΧΟΡΟΓΡΑΦΗ”
Ο χορευτικός και λαογραφικός Σύλλογος Λαγονησίου (ελλ.χο.φή) ιδρύθηκε το 2015 και έχει έδρα του το Λαγονήσι. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της χορευτικής παράδοσης καθώς επίσης και η αναβίωση των λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας, τόσο μέσα από τους χορούς όσο και από τις φορεσιές και τα λαογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής.
Παρουσίασε χορούς και τραγούδια από το Βορειανατολικό Αιγιαίο
Καραβάς
Γιαρ-γιαρ
Ικαριώτικο
Καρσιλαμάς Αισέ
Πυργούσικο
Δάσκαλος χορού – επιμέλεια προγράμματος
Νίκος Λουκάς
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ (31/7/16)