Πλαστικούρα

Συντάκτης: Λευτέρης Κουγιουμουτζής
Νωρίς το πρωί κι έχει ήδη ουρά· περιμένουμε να πάρουμε το καφεδάκι μας, να ξεκινήσει η μέρα. Αλλος πάει στη δουλειά, άλλος φεύγει ταξίδι, άλλος για μια βουτιά στην κοντινή παραλία. Ολοι φεύγουμε με το πλαστικό κυπελλάκι ανά χείρας, κι ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό, δώρο από το κατάστημα. Οσοι έχουμε παραγγελίες από φίλους ή συναδέλφους, κρατάμε και μια βάση για ευκολία στη μεταφορά.

Ταυτόχρονα, το τηλέφωνο χτυπά συνεχώς και τα μηχανάκια κάνουν διανομή ακατάπαυστα. Μονάχα από το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να φεύγουν καμιά χιλιάδα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης την ημέρα, χώρια τα μπουκάλια και τις βάσεις.

Δεν είναι πολλά χρόνια που ξεκίνησε αυτή η περιφορά πλαστικούρας με αφορμή τον καφέ. Παλιότερα, πριν μπει στη ζωή μας το λεγόμενο «take away», είχαμε γκαζάκι στη δουλειά και κάναμε ρεφενέ για αγορά καφέ και ζάχαρης ή παραγγέλναμε καφέ σε γυάλινο σκεύος από το γειτονικό κατάστημα.

Καταιγιστικά τα άρθρα στις εφημερίδες για την έκρηξη των πλαστικών απορριμμάτων, που απειλούν να καταπιούν τον πλανήτη. Στον Ειρηνικό, μάλιστα, εντοπίστηκε σκουπιδοκηλίδα με έκταση ίσαμε το Μεξικό (!), αποτελούμενη κυρίως από πλαστικούρα («Εφ.Συν.» 2/8/2017). Τα μεγέθη είναι τόσο τρομερά που σε κάνουν να νιώθεις ανήμπορος και ν’ αναρωτιέσαι αν η αλλαγή στη δική σου συμπεριφορά αρκεί για να μεταστρέψει την κατάσταση.

Σε ανύποπτο χρόνο, μια καλή φίλη μού είχε πει πως το πλαστικό ποτηράκι που της δίνουν από την καφετέρια όπου συνηθίζει να παραγγέλνει καφέ, δεν το πετά, παρά το πλένει και το κρατά μαζί της καθαρό, ώστε να ξαναγεμίσουν το ίδιο στην επόμενη επίσκεψή της. Μια άλλη φίλη προμηθεύτηκε κεραμική κούπα, με κατάλληλο πώμα ώστε να μη χύνεται ο καφές την ώρα της οδήγησης, και ζητά να της παρασκευάσουν σε αυτήν το ρόφημά της.

Κι εδώ και κάποιες εβδομάδες, ξεκίνησε κι ο υποφαινόμενος και ζητά ξανά τον καφέ του σε γυάλινο σκεύος, το οποίο επιστρέφω μετά τη δουλειά.

Προφανώς τα παραπάνω δεν αρκούν για να μη γίνει ο πλανήτης ένα τεράστιο αποθετήριο πλαστικών συσκευασιών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αυτή η ανώδυνη αλλαγή συνήθειας σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο ρυπογόνος.

Αν μη τι άλλο, σ’ ετούτη την κοινωνία που έμαθε πια να χορεύει στους ρυθμούς της προσφοράς και της ζήτησης, ας τολμήσουμε να ζητήσουμε τον καφέ μας σε διαφορετικό σκεύος και όχι σε πλαστικό μιας χρήσης. Θα μας προσφερθεί, είναι βέβαιο.

Το λένε, άλλωστε, κι οι αδυσώπητοι «νόμοι της αγοράς».

efsyn.gr

Categories