‘’Αναζητώντας την ιστορία του τόπου με τη Λάμψη του παρελθόντος’’ (video)

‘’Αναζητώντας την ιστορία του τοπου με τη Λάμψη του παρελθόντος’’.

Από τις πιό σημαντικές εκδηλώσεις του είδους που έχουν διοργανωθεί στο Δήμο μας από Πολιτιστικό Σύλλογο, ήταν αυτή που έγινε στις 29/7, με τη συνεργασία του Συλλόγου Αγίου Νικολάου Αναβύσσου και του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού ‘’Μάκης Αγκούτογλου’.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων για τις Αλυκές Αναβύσσου που διήρκεσε έως τις 20/8 17.

Μέσω των αφηγήσεων των θυγατέρων του Μάκη Αγκούτογλου, Μαρίας και Όλγας, και προβολής σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων, “ταξιδέψαμε στο νοτιότερο ακρο της Αττικής Γης, ακολουθήσαμε τα βήματα του Παυσανία περνώντας πόλεις και & τα ιερά, ακούσαμε για την καθημερινότητα των  προγονων μας και συναντήσαμε την Σουνιάδα Αθηνά και τον Κούρο Κροίσο.

Περπατήσαμε σ’αυτή τη γωνιά της Αττικής Γης, που στο διάβα του χρόνου, άφησαν το αποτυπωμά τους Λαμπροί Ελληνες……….. από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο έως και την δική μας Ανάβυσσο“.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού ΜΑΚΗΣ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ από την Μαρία Αγκούτογλου(Αρχιτ.–Μηχανικ. ΑΠΘ , ΜSc).

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στην ΑΝΑΒΥΣΣΟ , ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάκη Αγκούτογλου και περιλαμβανει φωτογραφικα στοιχεια , ντοκουμεντα και ιστορικο υλικο για την ευρυτερη περιοχη της Αναβυσσου .

Ο ιδιος ειχε διατελεσει προεδρος Αναβυσσου την περιοδο 1982-1986 & Αντιπροεδρος Αναβυσσου την περιοδο 1974-1978.

Από τον Σεπτεμβριο 2015 ,οι Μαρία & Όλγα Αγκούτογλου, κόρες του Μάκη Αγκούτογλου, είναι οι διαχειριστές των Αρχείων του και του Μουσειου Μικρασιατικου πολιτισμου στην Αναβυσσο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη σελίδα του f/b πατώντας ΕΔΩ

Στο δεύτερο μέρος, η Όλγα Αγκούτογλου (Οικονομολόγος), αναφέρθηκε και κατέδειξε μέσω παρουσιάσεων και video, σημαντικά ιστορικά στοιχεία για

  • Την  ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, τη  διαδρομή του Παυσανία και τη σύνδεση του ΤΟΠΟΥ
  • Τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας και την καλά κρυμμένη σημασία τους
  • Το Ναό του Ποσειδωνα και τα  Ιερά Τρίγωνα
  • Την Ιστορική εξέλιξη των οικισμών της Αττικής
  • Την Ιστορική εξέλιξη τoυ Δήμου ΑΝΑΦΛΥΣΤΟΥ
  • Τις Κομβικές Ιστορικές τοποθεσίες στην περιοχή κατά την αρχαιότητα και κατά τους νεότερους χρόνους και φυσικά ειδική αναφορά στον Κούρο Αναβύσσου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από το Σύλλογο Αγίου Νικολάου στις Μαρία και Όλγα Αγκούτογλου για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο αείμνηστος πατέρας τους στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου.

Δείτε αντιπροσωπευτικά απόσπάσματα της εκδήλωσης από video του Paraktios που ακολουθεί, με την ευχή να επαναληφθεί και σε άλλες Δημοτικές Κοινότητες η Σχολεία, αυτή η σπουδαία και μεγάλης ιστορικής σημασίας παρουσίαση.

Δείτε φωτο από την εκδήλωση ΕΔΩ.

Categories