Μανώλης Τσαλικίδης για τις ευθύνες του Δήμου Σαρωνικού για την μη συνεργασία του με ΕΛΚΕΘΕ

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ (18/9/2017)

Προφανώς ο Δήμος Σαρωνικού δεν έχει ευθύνη για το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, για τις τριτοκοσμικές (διαχρονικά) κρατικές υπηρεσίες, για την ανύπαρκτη Περιφέρεια Αττικής.
Η μεγάλη ευθύνη του Δήμου Σαρωνικού είναι ότι συνεχίζει, ακόμη και σήμερα που το πρόβλημα βρίσκεται και στις παραλίες μας, να αυτοσχεδιάζει και να μην συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών «ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.», το μοναδικό κρατικό ερευνητικό φορέα στην Ελλάδα που ασχολείται με ακριβώς αυτά τα θέματα και που έχει ήδη αναλάβει με εντολή του Υπουργείου τις μετρήσεις για την ρύπανση.
Είναι αδιανόητο φορείς και υπηρεσίες από την όλη την χώρα να αναζητούν την συνεργασία και τη βοήθεια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο Δήμος μας, που έχει και το προνόμιο να φιλοξενεί το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα όρια του (Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου), να συνεχίζει να το αγνοεί και να ακροβατεί σε «πράξεις» και «δηλώσεις» που δημιουργούν περισσότερη ανασφάλεια στους πολίτες παρά αντιμετωπίζουν την δύσκολη αυτή κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό της (τουλάχιστον) πρόχειρης αντιμετώπισης από το Δήμο, το γεγονός ότι ενώ την Παρασκευή (15/9) διαπιστώθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή στην παραλία της Σαρωνίδας (όπως ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ο δήμαρχος αντί να απαντήσει συγκεκριμένα, βγάζει ανακοίνωση ότι «τον ενημέρωσαν από το Λιμεναρχείο Λαυρίου ότι δεν υπάρχει κηλίδα που να κατευθύνεται προς τις ακτές μας…».
Αντιδήμαρχος δε από την Ανάβυσσο χωρίς επιστημονικές μετρήσεις και ντροπή αναρτά στο ΦΒ δήλωση ότι «μετά από αυτοψία ότι, τώρα, όλες οι παραλίες του Δήμου είναι καθαρές…»
Στα τρία χρόνια η διοίκηση του Δήμου έχει αποδείξει ότι είναι πολύ εύκολο (και συμφέρον) να γεμίζει τις παραλίες με καντίνες, αλλά της είναι αδιάφορο να συνεργαστεί με επιστημονικούς φορείς για να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης το παράκτιου μετώπου μας.
Ας το κάνει έστω και τώρα.
Για να αποκτήσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που εξελίσσεται, για να διαθέτει έγκυρες επιστημονικές μετρήσεις ρύπανσης σε όλες τις παραλίες μας, για να μπορεί με σχέδιο να αξιοποιήσει τους εθελοντές του…

Μανώλης Τσαλικίδης

Categories