ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΚΤΩΝ ΣΤΟ Δ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 20 9 17 και Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.. Ο Paraktios ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ. ΣΕ ΑΥΤΟ, ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.

Σε μάχη ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού φαίνεται πως θα εκτυλίσσεται πια η προσπάθεια καθαρισμού των Ακτών από τις πίσσες ενώ ταυτόχρονα αναμένονται και τα επίσημα αποτελέσματα από τη λήψη δειγμάτων σε όλες τις παραλίες που έκανε το ΕΛΚΕΘΕ.

Η βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση αντιπροσωπευτικών  Ακτών σήμερα 20/9/17 από τον Paraktios.

Στο μεταξύ σήμερα κυκλοφόρησε η νέα- δεύτερη μετά τη μόλυνση του Σαρωνικού – τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους που απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα και αναφέρει ότι «επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, η Απόφαση θα τροποποιείται εκάστοτε ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης».

Στην Υπουργική Απόφαση, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη σήμανσης των ακτών που απαγορεύεται η κολύμβηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Ακόμη το υπουργείο Υγείας ζητά από τις Λιμενικές Αρχές την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Στη νεώτερη απόφαση δίνονται διευκρινίσεις για τον όρο “βραχυπρόθεσμη ρύπανση”. Όπως τονίζεται «η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ μύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης».

Δείτε πως κατέγραψε ο Paraktios την σημερινή βιντεοσκόπηση σε κεντρικές παραλίες του Δήμου Σαρωνικού

ΚΙΟΣΚΙ Λαγονησιου. Δεν υπάρχουν πίσσες η κάτι “ύποπτο” οπτικά

Παραλία ΠΕΎΚΟ.Λαγονήσι. Υπό την προστασία του Grand Resort που έχει τοποθετήσει δίχτυ. Μικρά κοματια πισσας που ξεφυγαν, εχουν ηδη καθαριστει. Η παραλια ειναι καθαρη

Μαυρο Λιθαρι. Φωτογραφηση και βιντεοσκοπηση. Παραλια πολυ καθαρη. Δεν παρατηρήθηκε κάτι στη θάλασσα που σκάει στην ακτή. Εντόπισα ελάχιστα σε αριθμό κοματακια πισας. Και οι δυο καντινες έχουν την επίβλεψη της καθαριότητας.

Κεντρικη παραλια Σαρωνιδας. Φωτογραφηση πριν λιγο. Η παραλια δεν εχει καμια σχεση με τις προηγ ημερες. Συνεργεια της δημοτ. Κοινοτητας βρισκονται εδω και καθαριζουν όποια κοματια πισσας ξεβραζει η θάλασσα. Υπάρχουν Μικρά κοματια πισσας που αιωρούνται στη θάλασσα καθώς και το “επισκεπτήριο” που άφησαν επάνω σε βράχια. Βιντεοσκόπηση κατά μήκος όλης της παραλίας. ΤΟ βίντεο θα αναρτηθει προς το μεσημέρι αν προλάβω. ΤΟ προσωπικό του Δήμου μου είπε πως και άλλοι πριν λιγο (προφανώς πολιτες) καθάριζαν και στην άλλη πλευρά της παραλίας κοντά στο μονοπάτι. Στο βίντεο υπάρχουν δηλωσεις λουομενων

Π Φώκαια. ΡΈΜΒΗ. Πολύ καλός καλός καθαρισμός από τα συνεργεία της Δ Κοινότητας στην ακτή. Όμως στην θάλασσα διακρίνονται παρά πολλά μικρά σωματίδια πισας. Διαρκής θεωρούμε ότι θα είναι στο εξής η μάχη του Δήμου στον καθαρισμό. Επιπρόσθετα όπως πληροφορήθηκα από Μ Τσαλικιδη, το ΕΛΚΕΘΕ εχει παρει δειγματα απ ολες τις παραλιες μας και μενει να δουμε πια και τα επιστημονικα αποτελεσματα

ΚΙΟΣΚΙ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ -ΠΕΥΚΟ–ΣΑΡΩΝΙΔΑ -ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ

1η και 2η ΚΑΝΤΙΝΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

https://www.facebook.com/agamemnon.xygakis/videos/10213494918830307/

https://www.facebook.com/agamemnon.xygakis/videos/10213494885669478/

3Η ΚΑΝΤΙΝΑ. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

https://www.facebook.com/agamemnon.xygakis/videos/10213494968071538/

Π ΦΩΚΑΙΑ. ΡΕΜΒΗ 20/9/17

https://www.facebook.com/agamemnon.xygakis/videos/10213495117075263/

ΦΩΤΟ

ΚΙΟΣΚΙ Λαγονησιου.

ΠΕΎΚΟ.Λαγονήσι.

Μαυρο Λιθαρι

Κεντρικη παραλια Σαρωνιδας.

Π Φώκαια. ΡΈΜΒΗ.

 

Categories