Μία διαφορετική απ αυτές που έχουμε συνηθίσει συνέντευξη με ειδικότερο θέμα τον Αθλητισμό στο Δήμο Σαρωνικού, παραχώρησε ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης στον Στέλιο Κανελλόπουλο του SPORTCITY.GR
Επειδή στην συνέντευξη θίγονται ζητήματα πολύ κατατοπιστικά για το πως η Δημοτική Αρχή βλέπει τα Αθλητικά ζητήματα στο Δήμο μας, την δημοσιεύουμε προκειμένου να την διαβάσουν και οι εκπρόσωποι των Αθλητικών Σωματείων.
Γιώργος Σωφρόνης: Είμαι υπέρ της δημιουργίας μίας ομάδας ποδοσφαίρου
Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ.Γιώργος Σωφρόνης αναλύει στο sportcity.gr και στον Στέλιο Κανελλόπουλο την πολιτική του για τον αθλητισμό έχοντας όραμα και προτάσεις. Δίνει προτεραιότητα στα σωματεία και ξεκαθαρίζει την προτίμηση του στον μαζικό αθλητισμό.
Κύριε Δήμαρχε: Μπορείτε να μας περιγράψετε πως έχετε οργανώσει το Δήμο στον τομέα του αθλητισμού και με ποιους στόχους;
Δήμαρχος: Θα ήθελα και εγώ από τη μεριά μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση για να μιλήσουμε για τον αθλητισμό. Ένα νευραλγικό τομέα αφού αναφέρεται στη νεολαία, στα παιδιά μας δηλαδή.
Η φιλοσοφία μας είναι να καταφέρουμε όλα τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό όπου εκεί παίρνουν μαθήματα συμπεριφοράς και μέσω αυτού προστατεύουν την υγεία τους.
Με τον Καλλικράτη ο Δήμος έγινε μεγάλος και τα σωματεία είναι πολλά. Το χαρακτηριστικό του Δήμου μας είναι ότι έχουμε τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες σε τέσσερα γήπεδα, τρία κλειστά γυμναστήρια με αντίστοιχες δραστηριότητες και ανοικτά γήπεδα για τα υπόλοιπα αθλήματα.
Το κύτταρο του αθλητισμού είναι τα σωματεία. Τα σωματεία είναι αυτοδιοίκητα, έχουν δικά τους διοικητικά συμβούλια και δεν μπορούμε να επέμβουμε. Πρέπει να είμαστε αρωγοί και να τα στηρίξουμε.
Όραμα μου προσωπικό αν θέλετε, είναι για το ποδόσφαιρο να δημιουργηθεί μία ανδρική ομάδα και τα σωματεία ΠΑΟΚ, Κουβαράς, Σαρωνικός και Πρωτέας να γίνουν φυτώριο – εκκολαπτήρια, που θα βγάζουν αθλητές για την ανδρική ομάδα. Έτσι και τα κόστη θα μειωθούν και την ομάδα θα πλαισιώνουν αθλητές από την περιοχή μας.
Την περυσινή χρονιά είχαμε επιτυχίες όπως αυτή του γυναικείου μπάσκετ όπου ο ΓΑΣΚ ανέβηκε σε επαγγελματική κατηγορία. Η επιτυχία φυσικά μας χαροποίησε. Παρ΄ όλα αυτά ο στόχος μας δεν είναι αυτός. Μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός όπου όλοι θα αθλούνται και όχι ο πρωταθλητισμός!
Δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή να έρχονται αθλητές από άλλες περιοχές για να ανέβουμε κατηγορία και οι δικοί μας αθλητές να μην έχουν θέση στην ομάδα της περιοχής τους. Το ζητούμενο είναι να έχουμε δικούς μας αθλητές και αν μέσα από αυτούς προκύψουν επιτυχίες, είναι πάντα καλοδεχούμενες!
Έχετε πάρει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για να προωθήσετε και γιατί όχι να υλοποιήσετε το όραμα σας; Της ενοποίησης δηλαδή των ποδοσφαιρικών σωματείων;
Δήμαρχος: Είναι αλήθεια ότι παλαιότερα τα σωματεία δεν το συζητούσαν καν! Τώρα έχουν αρχίσει να το σκέφτονται. Εγώ σε κάθε νέο διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται το προτείνω. Γίνονται πολλές μεταγραφές ποδοσφαιριστών από άλλες περιοχές και τα κόστη είναι υψηλά. Στα σωματεία δίνουμε από 5,000 ευρώ. Η επιχορήγηση για το ποδόσφαιρο θα ήταν τελείως διαφορετική αν δεν τη μοιράζαμε δια του 4.
Μετά από 7 έτη από την έλευση του “Καλλικράτη” δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είμαστε 5 δημοτικές ενότητες, αλλά ότι όλος ο Δήμος μας είναι μια γειτονιά!
Θεωρείτε ότι αυτό το σύστημα οικονομικής ενίσχυσης που ακολουθεί ο Δήμος ότι είναι δίκαιο και συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλητισμού και με ποιο τρόπο;
Δήμαρχος: Επαναφέραμε την οικονομική ενίσχυση των σωματείων, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί πολλά από αυτά πέρασαν μεγάλη κρίση και κινδύνευαν να κλείσουν. Από τη μεριά μας δεν δημιουργήσαμε τμήματα αθλητισμού που θα προκαλούσαν αντιπαλότητα και ανταγωνισμό με τα υπάρχοντα σωματεία.
Εμείς θέλουμε τα σωματεία να μη διώχνουν κανένα παιδί από τον αθλητισμό και ευτυχώς αυτό πράττουν. Δεν θέλουμε επειδή οι γονείς κάποιων παιδιών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το ελάχιστο ποσόν που πληρώνουν στις ακαδημίες, να μη μπορούν να αθληθούν τα ίδια τα παιδιά.
Παράλληλα ο Δήμος εκτός από την οικονομική ενίσχυση στα σωματεία, καλύπτει τα λειτουργικά κόστη των εγκαταστάσεων (ρεύμα, νερό κλπ). Με αυτό τον τρόπο τα σωματεία μπορούν και καλύπτουν πρωτίστως τις αμοιβές των προπονητών τους και δευτερεύουσες μικρές δαπάνες.
Τα σωματεία επιχορηγούνται με βάση τις δραστηριότητες και τον αριθμό παιδιών που απασχολούν.
Ο ΝΟΣ πχ. που έχει πολύ λιγότερα παιδιά, επιχορηγείται με το ποσόν των 3,000 ευρώ αντί 5,000.
Όταν πάμε στις τελετές λήξης των σωματείων βλέπουμε να έχουν συμμετοχή σε ένα άθλημα εκατοντάδες παιδιά. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτήν, ότι το σωματείο αξίζει της επιχορήγησης;
Θα θέλαμε να ενημερώσετε τους αναγνώστες μας για το πρόγραμμα συντήρησης των εγκαταστάσεων και αν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης κάποιων εξ΄ αυτών.
Δήμαρχος: Κατ΄ αρχάς έγινε μια καταγραφή των αναγκών και αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην αντικατάσταση του τάπητα των γηπέδων ποδοσφαίρου των Καλυβίων, του Κουβαρά και της Π.Φώκαιας που είναι πεπαλαιωμένοι και στην αναβάθμιση του φωτισμού του γηπέδου της Αναβύσσου.
Οι μελέτες έγιναν και εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια εκτός του φωτισμού του γηπέδου της Αναβύσσου. Για τα γήπεδα Καλυβίων κόστους 550,000 ευρώ και Κουβαρά κόστους 350,000 ευρώ, έγινε η δημοπράτηση και τις προσεχείς εβδομάδες θα εγκατασταθεί και ο εργολάβος.
Για το γήπεδο της Π.Φώκαιας γίνονται κάποιες συμπληρωματικές μελέτες για την απορροή των ομβρίων υδάτων και σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη δημοπράτηση. Ταυτόχρονα πιέζουμε την Περιφέρεια για την έγκριση του φωτισμού του γηπέδου της Αναβύσσου.
Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως από τα σωματεία. Θα μπορούσε να επιτραπεί κάποιες από αυτές να να τις χρησιμοποιούν και απλοί δημότες που δεν είναι αθλητές;
Δήμαρχος: Στην πραγματικότητα αυτό ισχύει μόνο για τα κλειστά γυμναστήρια. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι είναι ανοιχτοί σε οποιοδήποτε θέλει να αθληθεί. Δεν είναι μόνο κλειστά τα γήπεδα στο Δήμο Σαρωνικού.
Υπάρχει ο στίβος στα Καλύβια, δύο γήπεδα τένις δίπλα από το κλειστό των Καλυβίων, υπάρχουν γήπεδα στο Λαγονήσι, στο Άγ.Νικόλαο στον Κουβαρά και αυτοί οι χώροι γεμίζουν από παιδιά, ανεξάρτητα αν είναι αθλητές σε ομάδες ή οτιδήποτε άλλο.
Τα κλειστά γυμναστήρια έχουν ιδιαιτερότητες γιατί εκείνος που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να εισέρχεται με αθλητικά υποδήματα κ.ο.κ.
Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν έχουν κλειδωμένες πόρτες και τις ώρες που δεν έχουν προπονήσεις οι ομάδες βρίσκονται παιδιά και παίζουν.
Τα σωματεία δεν έχουν δικαιοδοσία να κλείνουν τα ανοιχτά γήπεδα. Σε όλα τα σωματεία δίνεται η παραχώρηση χρήσης και μόνο!
Σε μερικές εγκαταστάσεις μπορώ να πάρω το καφεδάκι μου και να παρακολουθήσω ένα παιχνίδι. Σε κάποιες άλλες πρέπει να φέρω ακόμη και νερό από το σπίτι μου. Σε μία άλλη διάβασα μια πινακίδα που έλεγε “ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΜΕΛΩΝ” και επειδή δεν είμαι μέλος, το απέφυγα! Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει τελικά και γιατί υπάρχει αυτή η ανομοιομορφία;
Δήμαρχος: Η διαδικασία που ακολουθείται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι ο Δήμος πρέπει να δημοπρατήσει αυτούς τους χώρους.
Έγινε τέτοια προσπάθεια στο παρελθόν και ενδεχομένως κάποιοι να έκριναν ότι δεν είναι τέτοια η προσέλευση του κόσμου που να επιτρέπει να ασκηθεί τέτοια δραστηριότητα και έτσι κάποια εντευκτήρια έμειναν ανενεργά.
Το βλέπουμε και στα σχολεία. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να ασχοληθεί κάποιος σε αυτό το κομμάτι διότι όπως έχει φτάσει το ποσοστό φορολόγησης και τα κόστη λειτουργίας, αποτρέπουν τους μικροεπαγγελματίες από τέτοιου τύπου δραστηριότητες.
Σας άκουσα να λέτε στη γιορτή βράβευσης των ομάδων που διακρίθηκαν την περυσινή χρονιά ότι ο Δήμος έχει δικά του τρία κλειστά γήπεδα. Στην πραγματικότητα όμως στο ένα από αυτά κουμάντο κάνει το σωματείο και όχι ο Δήμος. Με όσους δημοτικούς άρχοντες έχω μιλήσει δεν συμφωνούν καθόλου με αυτή την κατάσταση, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι!
Δήμαρχος: Σκοπός είναι όλοι οι χώροι να λειτουργούν επ΄ ωφελεία όλου του κοινωνικού συνόλου και ούτε πρέπει να γίνονται διακρίσεις.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά το κλειστό γήπεδο της Αναβύσσου, υπάρχει ένα ιστορικό που ξεκίνησε από την τέως κοινότητα Αναβύσσου και διοίκησης του κ. Χατζηρουσσέα, η διαδικασία παραχώρησης της γης, του χώρου ουσιαστικά προς το σωματείο.
Συνεχίστηκε επί Δήμου Αναβύσσου μέσα από κάποια διαδικασία, την εποχή Έξαρχου, όπου κατασκευάστηκαν τέτοια γυμναστήρια σε όλη τη χώρα, και το σωματείο είχε επιχορηγηθεί για να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο.
Σ΄ αυτήν την περίπτωση υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα όπου όταν εγώ έλαβα γνώση, το ανέθεσα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο να συνεργαστεί με τη νομική υπηρεσία ώστε να δοθεί λύση, αλλά δεν έγινε τίποτα!
Το προώθησα πρόσφατα στη νομική υπηρεσία και αναμένουμε τα νομικά ευρήματα για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση, ώστε να έρθει και αυτό το κλειστό γυμναστήριο στο καθεστώς που έχουν τα άλλα δύο.
Στα πρωταθλήματα της ιστιοπλοΐας που διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του Πυθέα τα τρία τελευταία χρόνια, ο Δήμος και εσείς προσωπικά στηρίξατε την προσπάθεια της ομοσπονδίας. Μήπως όμως αυτά είναι λίγα, ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος ακόμη καλύτερα;
Δήμαρχος: Αγγίξαμε ένα τομέα όπου στην αρχή δεν φαινόταν ότι θα είχε τέτοια ανταπόκριση και εξέλιξη. Ένας Δήμος που έχει 22χλμ ακτογραμμή δεν θα μπορούσε να μην έχει συμμετοχή στα αθλήματα ναυταθλητισμού. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και καλέσαμε εδώ τα ναυταθλητικά σωματεία και σε συνεργασία με την ομοσπονδία διοργανώθηκε το Πανελλήνιο Κύπελλο Optimist για ηλικίες μέχρι 11 ετών.
Η διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά βοήθησε και τα τοπικά αθλητικά σωματεία. Υπήρχαν σωματεία που είχαν 2-3 παιδιά και σήμερα σκέφτονται πως θα πάρουν δεύτερο προπονητή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη προσέλευση παιδιών.
Τη δεύτερη χρονιά φιλοξενήσαμε το Βαλκανικό Κύπελλο και φέτος φιλοξενήσαμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist “το μεγάλο” όπως το λέω εγώ και όλα είχαν μεγάλη οργανωτική επιτυχία.
Αυτά έγιναν με προσωπική πρωτοβουλία, αξιοποιώντας προσωπικές μου γνωριμίες και όσον αφορά τους χορηγούς θέλω να τους ευχαριστήσω που μας στήριξαν γιατί το τεράστιο κόστος που έχουν αυτές οι διοργανώσεις, είναι η φιλοξενία των αθλητών και η σίτιση τους.
Έτσι θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον κύριο Βίκτωρα Ρέστη όπου από την πρώτη χρονιά ήταν ο μοναδικός χορηγός αλλά και τις επόμενες δύο χρονιές παρέμεινε μεγάλος χορηγός. Ο κύριος Μαρτίνος επίσης μας στήριξε πάρα πολύ όπως και μικρότεροι χορηγοί και τους ευχαριστώ όλους.
Το σημαντικό είναι ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλες διοργανώσεις αφού έχουμε το χαρακτηριστικό να απέχουμε μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας και μόλις 15 από το αεροδρόμιο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και πληρούμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε αθλητικές υποδομές και δυνατότητες φιλοξενίας, μιας και έχουμε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.
Ήταν μια προσπάθεια ώστε να δώσουμε ταυτότητα σε μια περιοχή με 22 χλμ παραλίας και νομίζω ότι τα καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο.
Αντίστοιχα, ό,τι σας ανέφερα πριν για τα ποδοσφαιρικά σωματεία το ίδιο ισχύει και με τα ναυταθλητικά σωματεία.
Πρέπει να δημιουργήσουν και εκείνα ένα μεγάλο σωματείο ή μια “ομοσπονδία” σωματείων. Έχουμε και τις κατάλληλες υποδομές, εκεί που είναι εγκατεστημένος ο “Πυθέας” και αυτή ήταν η πρότασή μου. Να ενωθούν ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάτι μεγάλο όλα μαζί, παρά να είναι κατακερματισμένα σε πολλά μικρά κομμάτια. Παραμένει και αυτό όραμά μας, για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας!
Σε ότι αφορά τα αγωνίσματα παραλίας θα κάνετε κάτι;
Δήμαρχος: Σε αυτή την περίπτωση πρέπει πρώτα να δραστηριοποιηθούν τα σωματεία. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Όπως στηρίξαμε το ποδόσφαιρο σάλας και τους δώσαμε χώρο να αθλούνται στο κλειστό των Καλυβίων, το ίδιο θα πράξουμε και για αθλήματα παραλίας αρκεί τα σχετικά σωματεία να δραστηριοποιηθούν.
Μπορείτε να μας πείτε γιατί σταμάτησαν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού όπως και τα προγράμματα της “τρίτης” ηλικίας και αν υπάρχει πρόθεση να ξαναρχίσουν;
Δήμαρχος: Έμπρακτα δείξαμε ότι μας ενδιαφέρει η τρίτη ηλικία. Από τα πέντε ΚΑΠΗ που παραλάβαμε τα κάναμε επτά, ώστε να μπορεί να πηγαίνει ο κάθε ηλικιωμένος και να βρίσκει ένα όμορφο περιβάλλον για να περάσει δημιουργικά το χρόνο του.
Έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Εκτός όμως από το θέμα των οικονομικών υπάρχει και η απαγόρευση προσλήψεων από το 2011 μέχρι σήμερα.
Έτσι ατόνησε και η πρόσληψη γυμναστών στα ΚΑΠΗ. Κάνουμε κάποιες προσπάθειες, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Θέλουμε περισσότερο, αλλά οι συνθήκες μέχρι στιγμής δεν το επιτρέπουν.
Ευελπιστούμε στο μέλλον οι συνθήκες να βελτιωθούν, ώστε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας αυτή τη δραστηριότητα.
Εδώ ολοκληρώνεται η συνέντευξη με το Δήμαρχο κύριο Σωφρόνη. Στα περισσότερα ερωτήματα μας έδωσε απαντήσεις. Εάν ήταν πειστικές ή όχι θα το κρίνετε εσείς!
Εμείς από τη μεριά μας, προσφέρουμε το βήμα στα σωματεία ή στους δημότες να σχολιάσουν τη συνέντευξη και να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους εάν το επιθυμούν. Ο λόγος λοιπόν σε εσάς…
Στέλιος Κανελλόπουλος (1/10/17)