Ανακλήθηκε η απόφαση της Χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. (VIDEO ψηφοφορίας)

Ανακλήθηκε η απόφαση της Χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Σε μία Μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 6 μμ της 3/11/17 και τελείωσε τις πρωινές ώρες της 4/11, ανακλήθηκε η απόφαση της Χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων με κύριο πρωταγωνιστή τους παρευρισκόμενους πολίτες που είχαν κατακλύσει το Αμφιθέατρο Καλυβίων  επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, συνδιαμορφώνοντας -σχεδόν- το κείμενο της απόφασης.

Προηγήθηκε η έναρξη της συνεδρίασης στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με την προσέλευση εκατοντάδων δημοτών-κυρίως Καλυβιωτών- που ζητούσαν η συνεδρίαση να γίνει στο Αμφιθέατρο.

Το καρδιακό επεισόδιο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο του ΒΙΟΠΑ, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, ανάγκασε την Πρόεδρο να μεταφέρει την συνεδρίαση στο Αμφιθέατρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της Συνεδρίασης είχαν ζητήσει 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μειοψηφίας με θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης για το ΚΕΛ ,όπως επίσης ζητούσαν το Αμφιθέατρο ως χώρο της συνεδρίασης, ενώ ήδη είχε κατατεθεί στο Προεδρείο από την Κίνηση Πολιτών ψήφισμα με 750 υπογραφές δημοτών που ζητούσαν την ακύρωση της χωροθέτησης.

Μετά από μαραθώνια συζήτηση συνδιαμορφώθηκαν με το Κοινό, 2 προτάσεις, με καταλυτική την παρέμβαση του Π.Φιλίππου, αυτή του Δημάρχου ο οποίος υπό την πίεση των εξελίξεων υπαναχώρησε από άλλες προηγούμενες, δεχόμενος την ανάκληση της Χωροθέτησης και την δημιουργία Διαδημοτικής Επιτροπής που θα συντονίσει τις ενέργειες για την εξεύρεση νέου χώρου και αυτή της μειοψηφίας για μόνον Ανάκληση της Απόφασης Χωροθέτησης.

Κατά την ψηφοφορία κατατέθηκε και τρίτη πρόταση του Αντ. Μποστανίτη για ΑΝΑΣΤΟΛΗ της απόφασης.

Κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Δημάρχου ενώ κατά το τέλος της Συνεδρίασης η Πρόεδρος Μαρία Κόλλια κατήγγειλε τη στάση της μειοψηφίας που δεν συνέβαλε να υπάρξει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση καθώς όπως κατήγγειλε υπάρχουν Πολιτικά Κίνητρα.

Να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι κατά την εισήγησή του, ο Μανώλης Τσαλικίδης δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

Δείτε την ψηφοφορία με την οποία ακυρώνεται η απόφαση χωροθέτησης και θα επανέλθουμε με αναλυτικά video και ρεπορτάζ.

Η επιστολή των κατοίκων

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Σαρωνικού.
Κύριο δήμαρχο: Γεώργιο Σωφρόνη
Κυρία πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου: Κόλλια Μαρία.
Κυρίες και κυρίους δημοτικούς συμβούλους.
Κυρίες και κύριοι.
Οι κάτοικοι του δήμου Σαρωνικού, σας παραθέτουμε τις θέσεις μας σχετικά με την απόφασή σας 142/6.7.2016.
Με την παραπάνω απόφασή σας χωροθετήθηκε εντός του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων η εγκατάσταση ΚΕΛ και πράσινου σημείου. Κατά την διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, προέκυψαν στοιχεία, άγνωστα στο σύνολο του σώματος, κατά την ψήφιση της χωροθέτησης, γεγονός που επηρέασε τη βάσανο της απόφασης για την επίλυση του μεγάλου ζητήματος της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του δήμου μας καθώς η επίλυσή του είναι επιτακτική.
Τα στοιχεία που ήλθαν στο φως, των οποίων η απόκρυψη θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφασή σας ως προαίρεση λύσης του προβλήματος είναι τα εξής:
• Οι κυρίως οικισμοί Καλυβίων και Κουβαρά αποχετεύονται στο ΚΕΛ Μερέντας.
• Το έργο του βιολογικού Μερέντας, είναι διαδημοτικό και έχει χρηματοδοτηθεί για να καλύψει τις ανάγκες αποχέτευσης του κυρίως οικισμού των Καλυβίων, του Κουβαρά και του Μαρκοπούλου.
• Τα δίκτυα των κεντρικών αγωγών Καλυβίων και Κουβαρά ήταν από πολλών ετών κατασκευασμένα και οι εκκρεμότητες ήταν ελάχιστες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο για να οδεύσουν τα λύματα των περιοχών που προαναφέρθηκαν στο ΚΕΛ Μερέντας προς επεξεργασία.
• Υπεγράφη προσφάτως η σύμβαση συνδέσεων των κεντρικών αγωγών και μικρό τμήμα των Καλυβίων αποχετεύεται ήδη, ενώ εκκρεμεί πολλαπλάσιος αριθμός αιτήσεων συνδέσεων.
Σε συνέχεια των παραπάνω ζητάμε να αρθεί η απόφαση χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Στην ίδια απόφαση πρέπει να ζητήσετε να σταματήσουν οι προκηρυχθείσες μελέτες από την ΕΥΔΑΠ, η οποία επικαλείται την 142/6.7.2016 απόφασή σας για την διενέργεια δημοπράτησης του έργου.
Όσον αφορά στο «πράσινο σημείο» προτείνουμε να ισχύσει η απόφασή σας για δημιουργία πράσινου σημείου στην «παλαιά χωματερή» των Καλυβίων. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η χρήση του χώρου που έχετε ήδη προτείνει και για τον οποίο υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες (δημοτικό συμβούλιο 3.2.2016), να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας διαδημοτικού «πράσινου σημείου» με τον δήμο Κρωπίας στα όρια της δημοτικής ενότητας Καλυβίων, χωροθέτηση η οποία έχει ήδη ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο του όμορου δήμου και έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες.
Σε συνέχεια των παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να επιλύουμε τα θέματα υποδομών χωρίς υπεκφυγές και στείρες αρνήσεις, για την επίλυση του αποχετευτικού θέματος των συνδημοτών μας του παραλιακού μετώπου θα πρέπει ο δήμος να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με όσους φορείς έχουν την δυνατότητα να δεχτούν τα λύματα του παραλιακού μετώπου του δήμου μας.
Στην περίπτωση αποκλεισμού της αποχέτευσης των συνδημοτών μας από τις υπάρχουσες υποδομές, να γίνουν διερευνητικές μελέτες χώρων με αποκλεισμό του χώρου στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, στα όρια του δήμου μας. Τις μελέτες να διαδεχτεί ειλικρινής και διαφανής διαβούλευση, μελέτες σκοπιμότητας κ.λ.π και όλα όσα ο Νόμος, η λογική, η επιστημονική τεκμηρίωση, η ισονομία, ορίζουν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του παραλιακού μετώπου, χωρίς μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Κύριε δήμαρχε.
Επειδή ενδεχομένως θα ισχυριστείτε ότι δεν προτείνουμε συγκεκριμένο χώρο, σας ενημερώνουμε ότι οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Καλυβίων με υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε τα θέματα που προβληματίζουν τους συνδημότες μας. Δεν προτιθέμεθα να «πετάξουμε το πρόβλημα» στους συνδημότες μας, γιατί δεν έχουμε την επιστημονική γνώση να υποδείξουμε συγκεκριμένο χώρο. Οποιαδήποτε πρότασή μας θα ήταν αντίθετη στον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στη δική σας, που ήλθε χωρίς να λάβει υπόψη την βούληση των πολιτών, τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, την τοπική κοινωνία, τις οικονομικές δυνατότητες ανάπτυξής της. Θα στερείτο επιπλέον νομιμοποίησης αφού θα γινόταν χωρίς μελέτες, χωρίς διαβούλευση, αντίθετη στις επιστημονικές απόψεις και το Νόμο.
Αρνούμεθα να μπούμε σε στείρα αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας προτείνοντας ένα έργο με αντι-επιστημονικά κριτήρια, παρά το γεγονός ότι ο κυρίως οικισμός μας αποχετεύεται και παρά το γεγονός ότι ως δημοτική ενότητα έχουμε αναλάβει το μερίδιο που μας αναλογεί με την λειτουργία εντός του οικισμού μας κοιμητηρίου και σε μικρή απόσταση από τα σπίτια μας το ΚΕΛ Μερέντας στο οποίο αποχετευόμαστε.
Σας ευχαριστούμε.

η έναρξη της συνεδρίασης στην Αίθουσα του Δ Συμβουλίου

περιστατικό υγείας σε παρευρισκόμενο

Μεταφορά της συνεδρίασης στο Αμφιθέατρο

Categories