Τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των ομιλιών των Αρχικών εισηγήσεων, μετά το video 2
M. Τσαλικίδης (στην αρχή του video)
• Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία, στο πιο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σαρωνικού, έκαναν και τα μεγαλύτερα λάθη.
• Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη διοίκηση με την στήριξη των πολιτών της Π. Φώκαιας είχε καταφέρει και να λύσει το πρόβλημα και να εξασφαλίσει την σύνδεση μας με την Ψυτάλλεια. Είχε καταφέρει να ξεπεράσει την άρνηση του ίδιου αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, να αναδείξει τα στοιχεία με τις πραγματικές δυνατότητες της Ψυτάλλειας, να αποσπάσει από την ΕΥΔΑΠ θετική απόφαση για το Δήμο μας, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 78.896.945,16 ευρώ, να εκπονήσει μελέτες για τα εσωτερικά δίκτυα.
• Ο σημερινός δήμαρχος σ΄ αυτήν την επιτυχία ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος κραυγαλέα και συνειδητά απών και εμφανίστηκε μόνο προεκλογικά, για να υποστηρίξει ως υποψήφιος δήμαρχος, ότι θα πάμε στην Ψυτάλλεια.. !!
• Μετεκλογικά όμως ήταν ξανά απών. Δεν έκανε ούτε ένα συμβούλιο, δεν συγκάλεσε ποτέ την διαπαραταξιακή επιτροπή, δεν οργάνωσε καμιά κινητοποίηση, δεν ενημέρωσε τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας, δεν πήγε σε κρίσιμες συσκέψεις. Και στο τέλος έχασε και τη χρηματοδότηση του έργου.
• Η νέα πρόταση για το ΒΙΟΠΑ δεν έχει μελέτη, δεν έχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, δεν διαθέτει αξιοπιστία, δεν διαθέτει καμιά συναίνεση και καμιά Δημοκρατική νομιμοποίηση.
• Δεν θα μπορούσε κανείς, γνωρίζοντας τι είχαμε πετύχει την προηγούμενη περίοδο, και ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο, να στηρίξει αυτή την έωλη πρόταση;
• Τον Νοέμβριο του 2016, ο Υπουργός υπογράφει επιτέλους την απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους της Ψυτάλλειας, η Παλλήνη και Κίτσι Κορωπίου είναι εντός και ο μόνος που δεν εξυπηρετείται είναι ο Σαρωνικός.
• Τα στοιχεία του υποτιθέμενου έργου για το κόστος, το χρονοδιάγραμμα, τη χρηματοδότηση, τις μελέτες αλλάζουν διαρκώς.
• Οι πολίτες που είναι θετικοί στο έργο, το κάνουν γιατί πίστεψαν ότι το έργο αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα και αύριο ή τέλος πάντων σύντομα θα λειτουργήσει. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
• Η ιστορία της Ψυτάλλειας, δεν ήταν μόνο μια τεράστια επιτυχία των πολιτών της Π. Φώκαιας και του Δήμου, ήταν και ένα τεράστιο μάθημα δημοκρατίας για όλους μας. Δυστυχώς από όλα όσα ζήσαμε ο σημερινός δήμαρχος δεν πήρε κανένα μάθημα.
• Εξίσου μεγάλο πρόβλημα, ίσως και μεγαλύτερο από το να μην δρομολογηθεί τώρα το έργο είναι να εδραιωθεί ο διχασμός που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα.
• Αστείος και συνάμα χυδαίος ο πολιτικός εκβιασμός που επιχειρείται για την Π. Φώκαια. Η Γερακίνα δεν υπάρχει στο χάρτη. Ούτε ως λύση, ούτε ως αναγκαία επιστροφή, ούτε ως σημείο εκβιασμού και η Παλαιά Φώκαια δεν εκβιάζεται σε θέματα τα οποία είναι οριστικά και αμετάκλητα κλειστά.
• Έκθετος ο Δήμαρχος στους πολίτες που για άλλα τον ψήφισαν και άλλα κάνει αλλά και γιατί με δική του πλέον ευθύνη θα συνεχίσουμε να ζούμε με τους βόθρους.
Δήμαρχος απάντηση (35o min)
- Το κεφάλαιο της Γερακίνας το έχει ανοίξει η επιπολαιότητα η δική σας και η επιπολαιότητα της μειοψηφίας, στην αντιμετώπιση με μία μικροπολιτική λογική και μία στείρα αντιπολίτευση, του σοβαρότερου προβλήματος στο Σαρωνικό όλα αυτά τα χρόνια.
- Γιατί δύο χρόνια πριν αναλάβω Δήμαρχος ενώ υπήρχε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπου ο δήμος Σαρωνικού θα μπορούσε να πάει στην Ψυτάλλεια αν είχε υπογραφεί, δεν υπεγράφη.
- Στο ότι απέφυγα επιμελώς να ασχοληθώ με το θέμα της αποχέτευσης όπως με κατηγορείτε, ήμουνα εκεί και ψήφισα και την πρόταση της Γερακίνας, την οποία και εσείς μας εισηγηθήκατε ως συνάδελφος Αντιδήμαρχος εκείνης της εποχής και την πρόταση της Ψυτάλλειας, δεν έκανα πίσω κύριε Τσαλικίδη και ήμουν μαζί σας και ήμουν δίπλα σας όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
- Η ΕΥΔΑΠ με το νόμο 4313/2014 έγινε πλέον αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με αυτό το φορέα πρέπει να συνεργαστούμε από τη στιγμή που θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε στη χώρα που λέγεται Ελλάδα.
- η κυρία Περιφερειάρχης, η κυρία Δούρου, διαφωνεί, είναι κάθετα αντίθετη με την όδευση των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια, για τεχνικούς, όπως αναφέρει λόγους και μάλιστα υπήρχε ξεκάθαρα και στο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο επιμελώς δεν μοιράστηκε στο δήμο Σαρωνικού κατά την προεκλογική περίοδο
Η κυρία Περιφερειάρχης το δηλώνει σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. - Είναι ψέμα ότι δύο χρόνια που το πάλεψε η προηγούμενη διοίκηση με τον κύριο Τσαλικίδη αρμόδιο Αντιδήμαρχο εκείνη την εποχή, τον προηγούμενο Δήμαρχο τον κύριο Φιλίππου, παλεύτηκε η Ψυτάλλεια και άλλα δύο χρόνια παλεύτηκε από τη δική μας τη διοίκηση η Ψυτάλλεια και τέσσερις Υπουργοί διαφορετικών κυβερνήσεων σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπέγραψαν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να οδεύσουμε στην Ψυτάλλεια?
Όσον αφορά τους χρόνους των μελετών, είχαμε την ψήφιση του νέου νόμου 4412 περί δημοσίων διαγωνισμών και για 7 μήνες δεν κάναμε δημοπρασίες και να μην έχουν εκδώσει τις διευκρινιστικές εγκυκλίους ώστε να μπορούν να τρέξουν οι διαγωνισμοί. Αυτοί ήταν και οι ουσιαστικοί λόγοι που καθυστέρησαν σε όλο το δημόσιο τομέα. - Επειδή επικαλεστήκατε και τον Αντιδήμαρχο του δήμου Μαρκοπούλου, που βρίσκεται εδώ σήμερα να τον ρωτήσουμε επίσης που έχει πάνω από είκοσι χρόνια βιολογικό καθαρισμό, τι πρόβλημα έχουν δημιουργήσει σε αυτές τις περιοχές και ποιο είναι το κακό το οποίο δημιουργεί ο βιολογικός καθαρισμός έναντι των βόθρων σε ένα δήμο στον οποίο τα λύματα τρέχουν στους δρόμους
- Αφουγκραζόμενοι λοιπόν τους πολίτες και το ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Σαρωνικού, προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα υπερτοπικό πρόβλημα.
- Όσον αφορά τεχνικά θέματα, αφενός όσο δεν υπάρχουν μελέτες τεχνικά πράγματα δεν μπορούν να απαντηθούν, γιατί τέθηκαν δύο ερωτήματα, αφετέρου στην κύρια τοποθέτησή μου θα εξηγήσω λεπτομερέστερα περισσότερα πράγματα.
Οι διάλογοι Τσαλικίδη-Δημάρχου για την απένταξη της Ψυττάλειας
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το ότι το έργο απεντάχθηκε επί των ημερών μας, επειδή δεν κυνηγήσαμε την Ψυτάλλεια. Γιατί εσείς ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο κύριος Φιλίππου που ήταν Δήμαρχος εκείνη την εποχή, εμένα που ήμουν εντεταλμένος σύμβουλος διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, δεν με ενημερώσατε και αποκρύφτηκε επιμελώς, Το βρήκα πάρα πολύ καιρό μετά και με δελτίο τύπου ενημέρωσα τους συμπολίτες μας ότι, με τις πράξεις στις 10 Μαΐου του 2012, όπως σωστά αναφέρατε, εντάχθηκαν σε χρηματοδότηση τα 76.000.000 ευρώ και τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά απεντάχθηκαν αυτά τα έργα. Τον Αύγουστο του 2013, όχι το Σεπτέμβριο του 2014 που εγώ έγινα Δήμαρχος.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Δεν είναι έτσι, δεν είναι έτσι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχω τις πράξεις ένταξης και τις πράξεις απένταξης εδώ. Τις καταθέτω στο δημοτικό συμβούλιο για να τις δουν άπαντες.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Διάβασέ το αυτό που λες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απεντάχθηκαν λοιπόν η κατασκευή των δικτύων και έμειναν μόνο από 1.000.000 ευρώ για τις μελέτες. Αφού υπήρχε λυμένο το θέμα της Ψυτάλλειας, γιατί δεν προχώρησαν τα έργα αυτά αλλά απεντάχθηκαν 18 μήνες μετά;
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω τώρα
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όπως επίσης θέλω να μου απαντήσετε και γιατί το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της εποχής δεν ενημερώθηκε για την απένταξη.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Κάποια στιγμή μέσα στο 2015 είχαμε βγάλει ως παράταξη ένα απολογισμό της δημοτικής αρχής. Μέσα σε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία ασκούσαμε κριτική, ήταν φυσικά και το θέμα της αποχέτευσης που τότε ήτανε στην αφάνεια, κανείς δεν ενδιαφέρονταν.
Ο Δήμαρχος απάντησε αυτό που είπε και τώρα. Ότι δεν απεντάχθηκε το έργο το 2016, απεντάχθηκε το 2013 και το κρύψαμε. Αλλά έκανε ένα λάθος. Δεν διάβασε το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε. Το οποίο λέει: πρέπει να ξέρετε ότι όταν τελειώνει μια προγραμματική περίοδος, τα έργα τα οποία δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν μεταφέρονται σε επόμενο πρόγραμμα. Αυτό λοιπόν έγινε και με το έργο το δικό μας. Και μάλιστα λέει το έγγραφο το δικό του, αυτό που δημοσίευσε ο Δήμαρχος ότι: με απόσυρση από το πρόγραμμα του αντιστοίχου κατασκευαστικού μέρους, γιατί έμειναν οι μελέτες, των αντίστοιχων έργων, εφόσον δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου με την προοπτική να εκτελεστούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Αυτή είναι η αλήθεια. Και δηλαδή είναι απίστευτο. Μου απαντάει ο Δήμαρχος με ένα έγγραφο το οποίο αυτοδιαψεύδεται. Η οριστική απένταξη του έργου και των 78.000.000 – 76.000.000 ήρθε το 2016, όταν είδαν και αποείδαν οι άνθρωποι της διαχειριστικής αρχής ότι κανείς δεν ασχολείται με το έργο, κανείς δεν τους έχει ενοχλήσει, ότι υπάρχει ένα έργο άμεσης προτεραιότητας για το οποίο δεν ενδιαφέρεται κανείς και δεν ενδιαφερότανε κανείς, γιατί εν τω μεταξύ είχε αρχίσει η συζήτηση και η σκέψη για άλλες λύσεις. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταθέτω στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου τις πράξεις ένταξης και τις πράξεις απένταξης και παρακαλώ κυρία Πρόεδρε να δημοσιευτούν στον τύπο, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που βρίσκονται εδώ σήμερα να τα διαβάσουν μόνοι τους και να αποκομίσουν τη δική τους άποψη.
Κύριε Τσαλικίδη δεν έχει σημασία ο λόγος μου εναντίον του λόγου σας, έχει σημασία τα έγγραφα, θα δημοσιευτούν και οι πολίτες θα τα πάρουν να τα διαβάσουν.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ Όλα αυτά είναι δημοσιευμένα
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΑΠΤΗ (51min)
Ο δήμος Σαρωνικού είναι ένας ενιαίος δήμος. Το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για μένα είναι ευθύνη όλων και προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων και του νυν δημοτικού συμβουλίου ότι δεν έχει λυθεί. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το ζήτημα οφείλουμε να το λύσουμε.
Είναι όμως η πρόταση του Δημάρχου η λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα του τόπου; Για μένα και για την παράταξή μου, δεν είναι. Και θεωρώ ότι όχι μόνο αν ακολουθήσουμε αυτή τη λύση θα μείνουμε στους βόθρους τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι χρόνια, αλλά θα δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα. Και γιατί το λέω αυτό.
Για να φτιάξει κανείς ένα ΚΕΛ, γιατί αυτή τη στιγμή η λύση που προδιαγράφεται για το δήμο μας είναι η δημιουργία ενός ΚΕΛ. Η Ψυτάλλεια κάποτε ήτανε μία ρεαλιστική λύση, την οποία ο δήμος δεν κυνήγησε. Είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή ότι το έργο έχει απενταχτεί από την Περιφέρεια, έχει χαθεί η χρηματοδότηση, το Υπουργείο δε το θέλει, ο Πειραιάς δε το θέλει. Θεωρώ ότι θα είναι χίμαιρα αυτή τη στιγμή να εξακολουθούμε να μιλάμε για Ψυτάλλεια. Θεωρώ λοιπόν ότι η λύση είναι ο δήμος να αποκτήσει ένα ΚΕΛ. Πώς όμως δημιουργούνται τα ΚΕΛ;
Για να γίνει οποιοδήποτε ΚΕΛ σε ένα δήμο οφείλει να προηγηθεί μια μελέτη η οποία θα δώσει εναλλακτικές λύσεις με τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, για να μπορέσει ο δήμος να επιλέξει μετά από διαβούλευση με τους πολίτες και μετά από κοινωνική συναίνεση την οποία αυτός ο δήμος έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειάζεται, γιατί το θέμα της Γερακίνας είναι πρόσφατο, είναι γνωστό ότι συνέβη, είναι γνωστό ότι ο δήμος πήγε πίσω στη λύση να αποκτήσει ένα ΚΕΛ, διότι δεν υπήρχε κοινωνική συναίνεση, διότι δεν λειτούργησε πιθανόν και εκεί σωστά από την αρχή. Άρα το ζήτημα της κοινωνικής συναίνεσης είναι πάρα πολύ σοβαρό.
Το ότι πρέπει να προηγηθούν κάποιες μελέτες δε το λέω εγώ, το λέει η εφαρμογή της οδηγίας 91271 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το λέει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφού λέει διάφορα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να γίνει ΚΕΛ στους δήμους, λέει: αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται μελέτη για την επιλογή της τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά βέλτιστης λύσης. Αυτό σημαίνει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Και για μένα είναι απορίας άξιο γιατί η ΕΥΔΑΠ, η οποία στη βόρια και την ανατολική Αττική μέχρι και τα Σπάτα λειτουργεί πάρα πολύ σωστά και ακολουθεί τα σωστά βήματα για τη δημιουργία του ΚΕΛ, σε μας συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά.
Ακούστε λοιπόν τι έχει κάνει η ΕΥΔΑΠ για αυτές τις περιοχές. Ζήτησε από μελετητικό γραφείο να κάνει μελέτη για να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις για την παραπάνω περιοχή, σχετικά με τη χάραξη κεντρικών συλλεκτήριων αγωγών για όμβρια ύδατα και τη χωροθέτηση έργων επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Αυτή λοιπόν η μελέτη η οποία εγκρίθηκε στη συνέχεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρότεινε τη δημιουργία οχτώ κέντρων επεξεργασίας λυμάτων σε βόρια και ανατολική Αττική και σε μία από αυτές τις θέσεις έγινε και το ΚΕΛ Ραφήνας – Πικερμίου – Σπάτων και στη συνέχεια ακολούθησαν η περιβαλλοντική μελέτη και όλα εκείνα τα βήματα που χρειάζονται για να γίνει ένα ΚΕΛ. Και μάλιστα εκεί η ΕΥΔΑΠ ζήτησε και από το ΕΛΚΕΘΕ να κάνει ωκεανογραφική μελέτη και να βρει στον Ευβοϊκό κόλπο, στο σημείο που θα γίνει η απορροή όλων αυτών των ΚΕΛ, τι περιβαλλοντική ρύπανση θα υπάρχει στον θαλάσσιο χώρο.
Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα ζητάει η ΕΥΔΑΠ για το ένα κομμάτι της Αττικής, σε εμάς έρχεται και ζητάει εν μία νυκτί να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς τεχνικά στοιχεία, χωρίς οικονομικά στοιχεία, χωρίς τίποτα, χωρίς καμία γνώση της τοπικής κοινωνίας, να χωροθετήσουμε και να αποφασίσουμε και για την κοινωνικότητα του έργου.
η πόλη των Καλυβίων όχι μόνο μπορεί αλλά οφείλει να αποχετευτεί στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου. Υπάρχει ένα έγγραφο, υπάρχει μία επιστολή του δήμου Μαρκοπούλου προς το Δήμαρχο Σαρωνικού 1/9/2016 όπου ενημερώνει το Δήμαρχο Σαρωνικού για τον σχεδιασμό έργων που θα γίνουν για την αναβάθμιση του ΚΕΛ Μαρκοπούλου και μέσα σε όλα αυτά είναι και η εκτίμηση του πληθυσμού και των καλυπτόμενων ισοδύναμων κατοίκων πόλης Καλυβίων και Κουβαρά. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχει δώσει ο δήμος Καλυβίων τότε, για το 2015 οι κάτοικοι των Καλυβίων είναι 5.860 και του Κουβαρά 1.823. Μετά από μία εικοσαετία οι κάτοικοι στα Καλύβια θα είναι 5.871 και μετά από σαράντα χρόνια 5.895. Δηλαδή μάλλον δεν αναπτύσσεται ποτέ αυτή τη πόλη. Και με βάση τα στοιχεία αυτά βγαίνει ο ισοδύναμος πληθυσμός σε βάθος σαράντα χρόνων που είναι 6.349.
Τι σημαίνει αυτό;
Και λέει ο δήμος Μαρκοπούλου ότι ενδεικτικά για αυτόν τον ισοδύναμο πληθυσμό σας δίνω 1.700 συνδέσεις, που αυτό το έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές ο Δήμαρχος να πει ότι, τόσα μου δίνουνε, τι να κάνω, δεν μας φτάνουνε. Όμως αυτές οι 1.700 συνδέσεις αν υπολογίσει κανείς ότι πάνε επί τρία, έτσι υπολογίζονται, κάθε σύνδεση αφορά τρία άτομα, αν πολλαπλασιάσετε το 1.700 επί τρία, είναι ο ισοδύναμος πληθυσμός που εμείς ζητήσαμε από το Μαρκόπουλο. Άρα αυτά ζητήσαμε, αυτά μας έδωσε. Δε ζητήσαμε κάτι παραπάνω. Δε τα ζητήσαμε, δεν έχω κανένα έγγραφο που να το λέει κύριε Δήμαρχε. Να μου το δείξετε. Επομένως, απ’ ό,τι φαίνεται τα Καλύβια πρέπει να πάνε στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου.
Τώρα, όσον αφορά το μέγεθος… αντί αυτού λοιπόν, αντί αυτού αποφασίσει ο δήμος Σαρωνικού να κάνει σε μία περιοχή που σημειωτέον υπάρχουν άλλα έξι ΚΕΛ, από το Κορωπί μέχρι την Κερατέα αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι ΚΕΛ και εμείς αποφασίζουμε να κάνουμε άλλο ένα ΚΕΛ δυναμικότητας, να ξεκινήσει από 100.000 κατοίκους και να φτάσει τους 150.000 κατοίκους και στις συνεχείς ερωτήσεις μου στον εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ, σε αυτό το συμβούλιο που χωροθέτησε αυτό το ΚΕΛ, τον κύριο Βουγιουκλάκη, πώς στοιχειοθετείτε και με βάση ποια μελέτη θέλουμε ένα τόσο μεγάλο έργο και ποιο θα είναι το κόστος αυτού του έργου και τι θα σημαίνει για το δήμο, μου είπε «μα σας προτείνω να κοιτάξετε το ΚΕΛ του Θριασίου, που θεωρείται ένα ΚΕΛ πρότυπο για την ΕΥΔΑΠ και βάσει του οποίου θα φτιαχτεί και το ΚΕΛ Σαρωνικού». Εγώ λοιπόν πήγα και κοίταξα το ΚΕΛ Θριασίου και είδα ότι αυτό το ΚΕΛ το οποίο ξεκίνησε από το 2004 να φτιάχνεται, κατάφερε να εγκαινιαστεί πριν από πέντε χρόνια, και μέχρι τώρα λειτουργεί μόνο το 10% του έργου. Και αυτό γιατί; Γιατί το 55% των κατοίκων δεν έχουν συνδεθεί, δεδομένου ότι είναι έργο με μεγάλο κόστος λειτουργίας, που έχει σαν αποτέλεσμα το μεγάλο κόστος σύνδεσης, το οποίο φτάνει τα 3.000 ευρώ, άρα οι κάτοικοι δεν συνδέθηκαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο το Θριάσιο να είναι ακόμα στους βόθρους το μεγαλύτερο κομμάτι του, αλλά τον Ιούνιο τώρα του 2017, η χώρα πάει για δεύτερη φορά για το ΚΕΛ Θριασίου στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Την πρώτη φορά καταδικάστηκε το 2004 και τώρα πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι λέει;
Επειδή δεν λειτουργεί, ενώ έπρεπε, διότι έχει γίνει με κοινοτικά κονδύλια το έργο αυτό, η απόφαση λοιπόν για το Θριάσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από το 2004 μέχρι σήμερα, να πληρώνονται 3.828 ευρώ την ημέρα. Που σημαίνει περίπου 19.000.000 μέχρι σήμερα και από σήμερα επιπλέον 34.974 για κάθε μέρα καθυστέρησης από την έκδοση της νέας καταδίκης μέχρι την οριστική συμμόρφωση. Και επειδή δυστυχώς το πρόβλημα ήτανε οικονομικό, ο εκπρόσωπός μας, ο νομικός σύμβουλος που πήγε εκεί, είπε ότι δυστυχώς για να λειτουργήσει 100% αυτό το ΚΕΛ θα πρέπει να περιμένουμε να πλουτίσουν οι κάτοικοι του Θριασίου, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να γίνει.
Άρα λοιπόν, εάν αποδεχτούμε αυτή την πρόταση, τότε μιλάμε για ένα παρόμοιο ΚΕΛ, το οποίο δεν θα μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει, το οποίο θα επισύρει πρόστιμα και επομένως το πρόβλημά μας δεν θα λυθεί ποτέ.
Ποια είναι η δική μας πρόταση.
Η δική μας πρόταση είναι αυτό που ορίζουν όλοι οι κανόνες. Να γίνει μία μελέτη στα όρια του δήμου, που θα αφορά τις παραλιακές περιοχές και γω ζω σε παραλιακή περιοχή, δεν ζω στα Καλύβια, δεν έχω κανένα προσωπικό όφελος. Θεωρώ όμως ότι όλοι εδώ ανήκουμε σε ένα δήμο και πρέπει ο γνώμονας να είναι το κοινό συμφέρον του δήμου.
Άρα λοιπόν τα Καλύβια οφείλουν να πάνε στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου και να γίνει μία μελέτη για το παραλιακό μέτωπο του δήμου, όπου θα βρεθεί κατάλληλη θέση, με τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά κριτήρια και να (……), είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα του δήμου. Είναι η μόνη, είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί πραγματική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του δήμου που αν δε το λύσουμε με σωστά βήματα δε θα το λύσουμε ποτέ. Θα συρθούμε σε ένα ΚΕΛ που θα είναι υψηλού λειτουργικού κόστους, που θα είναι ενεργειακά πάρα πολύ ενεργοβόρο, διότι θα θέλουμε να φέρουμε λύματα που θα έχουνε ανοδική πορεία με μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Οι ενεργοβόρες λειτουργίες δεν είναι αποδεκτές από κανέναν σήμερα και να σας πω και κάτι άλλο. Οι νέες τεχνολογίες πλέον λένε ότι τα ΚΕΛ πρέπει να φτιάχνονται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει τώρα ο δήμος, δηλαδή μία πόλη 30.000 κατοίκων που οι μισές περιοχές της είναι εκτός σχεδίου, άρα δεν θα συνδεθούν, δεν μπορεί να ξεκινάει με ένα ΚΕΛ 100.000 κατοίκων. Οφείλει να ξεκινήσει με ένα ΚΕΛ δυναμικότητας όσο σήμερα χρειάζεται και οι νέες τεχνολογίες λένε ότι μπορούν εν σειρά, ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού να προστίθενται μονάδες ώστε να καλύπτουν τη νέα αύξηση του πληθυσμού που προκύπτει στην πορεία.
Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή, για να μπορέσει ο δήμος να βγει από αυτό το πρόβλημα και να μην ζούμε ακόμα στους βόθρους και να μην χύνονται τα λύματα στους δρόμους.
Ευχαριστώ πολύ.
Σπ. Δημητρίου (1:10)
Στο χωριό των Καλυβίων έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο ένα ολόκληρο χωριό δε το θέλει. Η άρνηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα Καλύβια με τον Κουβαρά αποχετεύονται στο ΚΕΛ Μερέντας – Μαρκοπούλου.
Σήμερα λοιπόν βρίσκεται αναστατωμένο ένα ολόκληρο χωριό, με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα, όχι στη δημιουργία ενός ΚΕΛ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του παραλιακού μετώπου, αλλά στη δημιουργία του συγκεκριμένου ΚΕΛ δίπλα τους, τη στιγμή που το χωριό αποχετεύεται.
Ο Δήμαρχος παρουσιάζοντας μία μακέτα και λέγοντας ότι πρόκειται για πρόταση, χωρίς να συνοδεύεται από μια προκαταρκτική μελέτη, όπου να αναφέρονται άλλες εναλλακτικές θέσεις, αλλά κυρίως χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους του χωριού των Καλυβίων, παραπλάνησε τους δημοτικούς συμβούλους και έτσι πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Οι κάτοικοι των Καλυβίων δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο. Δηλαδή, ίση μεταχείριση στον τρόπο αντιμετώπισης από το Δήμαρχο. Όπως έγινε με τους κατοίκους της Παλαιάς Φώκαιας, όπου πάρθηκε αρνητική απόφαση για τη δημιουργία ΚΕΛ στη Γερακίνα, από το τότε, από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με Δήμαρχο τον κύριο Φιλππου
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι, ενώ έχουνε εγκριθεί 250.000 ευρώ από την Περιφέρεια για συνδέσεις, δεν προχωράνε. Επίσης η Περιφέρεια έχει εγκρίνει 5.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του υπόλοιπου δικτύου στα Καλύβια και τον Κουβαρά και το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί. Προς τι αυτές οι καθυστερήσεις; Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι σκόπιμα δεν γίνονται. Διότι αν γίνουν οι συνδέσεις και η δημοπράτηση του έργου που σας προανέφερα, καταρρίπτεται η πρόταση του Δημάρχου για δημιουργία νέου ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων
Για το λόγο αυτό ζητάμε:
1ον) Να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με αριθμό 142, της 6/7/2016, διότι το ΚΕΛ βρίσκεται δίπλα στον οικισμό των Καλυβίων, που ήδη αποχετεύεται.
2ον) Να σταλεί έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ για να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που δημιουργούν οικονομικές υποχρεώσεις, μέχρι να υποβληθεί νέα πρόταση από το δήμο.
Προτάσεις για την εξεύρεση λύσης.
1ον) Να επανεξεταστεί η σύνδεση του παραλιακού αποχετευτικού δικτύου με την Ψυτάλλεια, σύμφωνα με την από το 2012 απόφαση της ΕΥΔΑΠ, διότι όπως προκύπτει από τις τότε μελέτες, ο δήμος Σαρωνικού έχει την δυνατότητα να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια. Εξάλλου το ποσοστό είναι ελάχιστο.
2ον) Να εξεταστεί η δυνατότητα της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του δήμου Σαρωνικού, από τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού των γειτονικών δήμων, διότι οι μονάδες που έχουν κατασκευαστεί σήμερα, είναι δυναμικότητας πολύ μεγαλύτερης από τον πληθυσμό των δήμων οι οποίοι πρόκειται να εξυπηρετηθούν.
3ον) Να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή από το δήμο και με ειδικούς τεχνικούς να διερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σαρωνικού, προκειμένου να αναδειχτούν οι κατάλληλες θέσεις για την χωροθέτηση του ΚΕΛ του παραλιακού μετώπου.
Από την έρευνα αυτή να εξαιρεθεί ο χώρος του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, διότι τα Καλύβια αποχετεύονται σήμερα από το ΚΕΛ Μαρκοπούλου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: (διευκρινιστικά).
Κύριε Δημητρίου σας υπενθυμίζω ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχαμε θέμα όπου ήρθε ο εργολάβος που αυτή τη στιγμή εκτελεί το έργο των 250.000 ευρώ, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τις συνδέσεις μεταξύ των υφιστάμενων δικτύων, όπου δεν είχαν πραγματοποιηθεί, όπως επίσης και την αποκατάσταση της κεντρικής σύνδεσης του Κουβαρά, για να φτάσει στον κεντρικό αγωγό της Λεωφόρου Λαυρίου, όπου είχε καταστραφεί λόγω του ότι το έργο αυτό είναι πάνω από 15 χρόνια κατασκευασμένο και ανενεργό, τώρα ενεργοποιήθηκε και έτσι προχωράνε και οι συνδέσεις. Οπότε, ούτε σκοπιμότητες υπάρχουν που προσπαθείτε να βρείτε, ούτε οτιδήποτε άλλο. Ο ίδιος ο εργολάβος ήταν εδώ και μας τα έδωσε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Δεν κατάλαβα τι δεν αντιληφθήκατε ή τι δεν θυμάστε ή τι άλλο προσπαθείτε να πετύχετε.
Όσον αφορά επίσης την ολοκλήρωση του δικτύου των Καλυβίων και του Κουβαρά, το έργο των 4.000.000 και κάτι ευρώ, είναι ένα έργο το οποίο δημοπρατείται από την Περιφέρεια Αττικής και όχι από το δήμο και εμένα πραγματικά μου κάνει εντύπωση γιατί ακόμη η Περιφέρεια δεν έχει δημοπρατήσει αυτό το έργο. Είναι και δικό μου ερώτημα και μάλιστα συνεχώς πιέζουμε τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να δημοπρατήσει αυτό το έργο. Ανεξάρτητα με το αν ή ο κύριος Δημητρίου σημαίνει… ανεξάρτητα με τον έναν η ολοκλήρωση του δικτύου κυρίως οικισμού Καλυβίων και Κουβαρά, σημαίνει και τη δυνατότητα αποχέτευσης αυτών των περιοχών στο ΚΕΛ της Μερέντας.
Θα τα πούμε στη συνέχεια αυτά. Απλά δύο διευκρινίσεις γιατί ακούστηκαν πράγματα τα οποία όχι απλά έχουν απαντηθεί, έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να υπενθυμίσω στον κύριο Δήμαρχο, ότι εδώ και ένα χρόνο έχει βγει ανακοίνωση όπου καλούνται οι κάτοικοι των οδών, δεκαπέντε οδών στα Καλύβια, να έρθουν να υποβάλλουν αιτήσεις για να συνδεθούν. Οι συνδέσεις που έγιναν είναι 17. Γιατί άλλοτε λέτε 17, άλλοτε 20, άλλοτε 40. Τελικά καταλήγουμε μάλλον στο 17. Γιατί λοιπόν να βγει ανακοίνωση εδώ και ένα χρόνο, αφού δεν είμαστε έτοιμοι, ποίος ο λόγος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι συνδέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι σαράντα και θα γίνουν άλλες εκατό συνδέσεις, και θα γίνουν άλλες εκατό συνδέσεις από τον εργολάβο, από την εργολαβία των 250.000 ευρώ, εκτός από τις συνδέσεις των δικτύων μεταξύ τους. Αυτά απαντήθηκαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από τον ίδιο τον εργολάβο. Δεν είναι κάτι καινούργιο το οποίο λέω εγώ. Ήτανε τρία κατασκευασμένα δίκτυα από τρία διαφορετικά προγράμματα, τα οποία δίκτυα δεν είχαν συνδεθεί μεταξύ τους. Αυτό ήταν το πρόβλημα για το οποίο ζητήσαμε χρηματοδότηση και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια. Καθυστέρησαν με το νόμο το 4412 που πριν πάλι ανέφερα, που το ξέρετε πάρα πολύ καλά κύριε Δημητρίου, γιατί τότε ήσασταν και Αντιδήμαρχος την εποχή αυτή, που άλλαξε ο νόμος και που πόσο ταλαιπωρηθήκαμε για να βγάλουμε καινούργιους διαγωνισμούς. Υπάρχει ο εργολάβος και αυτή τη στιγμή εκτελεί το συγκεκριμένο έργο.
N. Βολάκος (1:20)
Το 2011 ως παράταξη, ζητήσαμε να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να λύσουμε το θέμα της αποχέτευσης, χωρίς να υπάρχουνε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το θέμα λοιπόν το οποίο τέθηκε τότε, αν και να πω την αλήθεια ότι είχα πολύ αυστηρό έτσι λόγο απέναντι στον κύριο Φιλίππου όσον αφορά διάφορα θέματα του δήμου μας, για τα θέματα των παραλιών και του ΚΕΛ ήμασταν μαζί. Σε όλες λοιπόν τις συνεδριάσεις που κάναμε στα Υπουργεία και με την ΕΥΔΑΠ, συμφωνούσαμε απόλυτα στο να γίνει το έργο της αποχέτευσης στο δήμο Σαρωνικού. Λοιπόν, τότε λοιπόν τέθηκε το θέμα της Γερακίνας. Εμείς λοιπόν ως δημοτική παράταξη συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει στο δήμο Σαρωνικού μετά από όλα αυτά τα χρόνια που ζούμε με τους βόθρους, να λύσουμε το θέμα της αποχέτευσης. , αλλά παράλληλα να σκεφτούμε και το 59 το οποίο ήτανε πιο έξω από τη Γερακίνα, ως πιο ασφαλές σημείο χωροθέτησης του ΚΕΛ και όχι η Γερακίνα, που ήταν πάρα πολύ κοντά στην περιοχή της Φώκαιας. Οι εξελίξεις λοιπόν τότε, τις γνωρίζετε όλοι, με την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και το έργο δεν προχώρησε ποτέ.
Εμείς πάντοτε λέγαμε ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για ένα τόσο πολύ μεγάλο έργο, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει και αυτό νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο.
Ήρθε λοιπόν μετά την απόφαση να μην προχωρήσουμε με τη Γερακίνα, η απόφαση για την Ψυτάλλεια. Πάλι συμμετείχα σε όλες τις επιτροπές με μηχανικούς… γιατί είμαι και πολιτικός μηχανικός και είχα μία άποψη περί του έργου, με μηχανικούς και με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και βουλευτές όσον αφορά την Ψυτάλλεια. Τότε λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ήρθε το θέμα είχα τις αντιρρήσεις μου όμωςτο ψήφισα, γιατί μεταξύ μας ποιος δεν θα ήθελε να στείλουμε τα λύματα στην Ψυτάλλεια.
Ψηφίσαμε και το ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Το ότι ψηφίσαμε το ΒΙΟΠΑ Καλυβίων δεν σημαίνει ότι αποκλειστικά θα γίνει εκεί.
Δεν είμαστε αντίθετοι να μπούμε σε μία συζήτηση, να ξανά συζητήσουμε αν πραγματικά η χωροθέτηση στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων είναι η καλύτερη. Θέλω όμως να διευκρινίσω κάτι, γιατί δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω, οπότε δεν καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω.
Προσπαθώ λοιπόν να σας πω τόση ώρα, ότι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να κάτσουμε στο τραπέζι να ξανά συζητήσουμε την πρόταση της κυρίας Ράπτη και να δούμε το παραλιακό μέτωπο πού θα οδεύσει. Δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση. Αυτό που εμείς λέμε σαν κίνηση και καταλάβετε λίγο τι λέω, είναι ότι χωρίς τη συναίνεση των πολιτών αποκλείεται να γίνει έργο και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτή την αίθουσα.
Κάποτε πρέπει να κάνουμε ένα βιολογικό στο δήμο Σαρωνικού. Το αν αυτός θα είναι ένας, αν θα είναι δύο, είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με τις συναίνεση των πολιτών. Αυτό που ξεκάθαρα λέω λοιπόν, για να καταλάβετε ότι κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε το δικό μας βιολογικό. Το να μπούμε στις λογικές πάλι ότι θα μας πάρουνε τα λύματα ή η Ψυτάλλεια ή θα φύγουν δεξιά – αριστερά ή θα πάνε στο Λαύριο, που υπήρχε αυτή η πρόταση παλαιότερα ή αν θα πάνε στο Μαρκόπουλο μόνο, είναι πραγματικά όνειρο.
Εμείς είμαστε υπέρ του έργου. Όσον αφορά τη χωροθέτηση του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, είναι κάτι το οποίο ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και εμείς θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολύ πιο εύκολα, γιατί και εμένα η καταγωγή μου είναι από τα Καλύβια, δεν σας το κρύβω, όπως λοιπόν όμως είπαμε ναι στη Γερακίνα και δεχτήκαμε το πολιτικό κόστος και στηρίξαμε τον κύριο Τσαλικίδη, ο οποίος ήταν τότε Αντιδήμαρχος και στηρίξαμε και τον κύριο Φιλίππου και τον κύριο Σωφρόνη, αν και ήμασταν απέναντι, άλλος συνδυασμός και σήμερα λοιπόν είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη, αλλά πάλι στηρίζουμε στα μεγάλα θέματα, όπως είναι οι παραλίες και το ΚΕΛ, τις απόψεις του δήμου, λέμε λοιπόν εμείς θέλουμε να γίνει έργο. Αν υπάρχει πρόταση επανεξέτασης του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, φυσικά και θα τη συζητήσουμε και είμαστε εδώ να τη συζητήσουμε.
Aντ Μποστανίτης (1:31) . Θέλω να ακούσω την άποψη όλων των δημοτικών συμβούλων όχι με ένα ΝΑΙ η ΟΧΙ
Ο Δήμαρχος θέλει να λύσει το πρόβλημα, όχι να το φορτώσει.
Αναφορά σε δημοτικούς συμβούλους που ποτέ δεν έχει ακούσει τη χροιά της φωνής τους και στις ψηφοφορίες κάνουν ένα νεύμα. “Εσείς τους έχετε στείλει εδώ όλους αυτούς”. Το να είσαι δημοτικός σύμβουλος είναι πολύ βαρύ, δεν είναι μόνο να πηγαίνεις εκδρομές με τα ΚΑΠΗ.
Πρέπει απόψε να δούμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα.23 Οκτωβρίου έβρεξε και βρωμούσε όλο το Λαγονήσι, δε πήγα στην Ανάβυσσο αλλά μου είπαν ότι και κει το ίδιο συνέβη όπως και στα Καλύβια. Κάποιοι άδειαζαν τα λύματα στους δρόμους.
όλοι μαζί πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα. Καλύβια δεν είναι μόνο το χωριό, είναι και το Λαγονήσι. Και το Λαγονήσι μπορεί να πάει στο Μαρκόπουλο στο οποίο μπορεί να γίνει επέκταση…
Δεν θέλω να γίνει ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ, αν όμως είναι να ψηφίσω μεταξύ Ψυττάλειας και ΒΙΟΠΑ, θα ψηφίσω ΒΙΟΠΑ (εννοώντας ότι η Ψυττάλεια είναι ουτοπία)… Διαδραστική τοποθέτηση με το ακροατήριο, δείτε το video για καλύτερη απόδοση των λεχθέντων και παρέμβαση Αγγελικής Ράπτη (1:34)