Η Περιφέρεια αξιοποιεί το Σκοπευτήριο Καισαριανής

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Το παγκόσμιο σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα, το Σκοπευτήριο Καισαριανής, έρχεται να αναδείξει και να αξιοποιήσει ως χώρο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής η Περιφέρεια Αττικής, εγκρίνοντας με ευρύτατη πλειοψηφία στο τελευταίο συμβούλιο μια σειρά μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 190.000 ευρώ.

Οι μελέτες, που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, αφορούν το Πάρκο Σκοπευτηρίου και τα κτίρια που υπάρχουν σε αυτό.

Προτείνεται ένα σύνολο παρεμβάσεων στο ιστορικό πρώην κέντρο διασκέδασης «Χάραμα», στα πρώην γραφεία της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας, στον ηλεκτροφωτισμό του πάρκου, στους αθλητικούς χώρους, έως και στο γύρω δίκτυο οδών και πεζόδρομων της Καισαριανής που οδηγούν στο πάρκο.

Πάνω: Η παλιά ταμπέλα του μαγαζιού- Κάτω: Η πίσω όψη του κέντρου «Χάραμα», όπως είναι σήμερα Πάνω: Η παλιά ταμπέλα του μαγαζιού- Κάτω: Η πίσω όψη του κέντρου «Χάραμα», όπως είναι σήμερα |
Πρόκειται για εννέα μελέτες που, σύμφωνα με την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνας Κυπριανίδου, αναφέρονται στην:

◼ Αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών μνημειακών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Σκοπευτηρίου με εξειδικευμένη δράση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτίσματος του «Χαράματος» και του κτιρίου «πρώην γραφειακών χώρων».

◼ Ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης.

◼ Τοποθέτηση μηχανολογικών συστημάτων και συστήματος φωτισμού στο πάρκο του Σκοπευτηρίου.

◼ Διαμόρφωση χώρου άθλησης με στίβο στον χώρο όπου τώρα υπάρχει χωμάτινο αυτοσχέδιο γήπεδο και αναβάθμιση των υφισταμένων αθλητικών χώρων καλαθοσφαίρισης.

◼ Σήμανση και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων επίσκεψης.

◼ Παρέμβαση αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του Δήμου Καισαριανής και τους όμορους δήμους, αναδεικνύοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα του ιστορικού χώρου.

◼ Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και περιβάλλοντα χώρου.

«Ιστορική στιγμή»

Ο χώρος των εκτελέσεων Ο χώρος των εκτελέσεων |
«Μετά από πολύχρονους αγώνες και πάνδημες διεκδικήσεις ανοίγουμε επιτέλους τον δρόμο για να αναδειχτεί ένα τοπόσημο ιστορικής μνήμης σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής, συνδέοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο» τόνισε στην «Εφ.Συν.» η κ. Κυπριανίδου, σχολιάζοντας περαιτέρω:

«Ηταν μια ιστορική στιγμή για το περιφερειακό συμβούλιο, που επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό και επιτελικό χαρακτήρα των πρωτοβουλιών της περιφερειακής ενότητας του κεντρικού τομέα Αθηνών. Ερχεται δε σε συνέχεια και άλλων εμβληματικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, όπως είναι αυτές που προγραμματίζουμε για τα κτίρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας σε συνεργασία με τον ΣΦΕΑ (σ.σ. Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και η πρωτοβουλία που πήραμε πριν από δύο χρόνια για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας, η οποία αγκαλιάστηκε και από άλλους φορείς, έγινε θεσμός και απλώνεται και εκτός Αττικής, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη επικρότησε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος.

Χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στη σημασία του χώρου τον οποίο «πότισαν» με το αίμα τους εκατοντάδες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα -με τραγικό αποκορύφωμα την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, Ακροναυπλιωτών κρατουμένων την Πρωτομαγιά του 1944- υπογράμμισε ότι αυτές τις εικόνες οφείλουμε να τις επαναφέρουμε και «να τις κρατάμε ζωντανές σε περιόδους κατά τις οποίες επανέρχονται φασιστικές απειλές».

Ογδόντα χρόνια αγώνες για την απόδοση του χώρου στους κατοίκους

Σκοπευτικοί αγώνες στα 1925 Σκοπευτικοί αγώνες στα 1925 |
Μπορεί το Σκοπευτήριο να ανήκε ουσιαστικά για πολλά έτη στην κοινωνία της Καισαριανής, ωστόσο πέρασε και τυπικά στον δικαιούχο λαό μόλις το καλοκαίρι του 2016, οπότε η κυβέρνηση παραχώρησε τη χρήση όλου του χώρου του Σκοπευτηρίου (έκτασης 463.946 τ.μ.) και των υφιστάμενων κτιρίων για 40 χρόνια στον Δήμο Καισαριανής.

Ο εμβληματικός χώρος, σύμβολο των αγώνων ενάντια στη ναζιστική κατοχή, χρησιμοποιήθηκε πριν από το 1922 από τον στρατό ως χώρος σκόπευσης.

Το 1930 παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Βενιζέλου στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία. Οι αγώνες των πολιτών της Καισαριανής ήταν άμεσοι.

Σκοπευτικοί αγώνες στα 1928 Σκοπευτικοί αγώνες στα 1928 |
Τον Ιούλιο του 1935 το δημοτικό συμβούλιο Καισαριανής εκλέγει μια επιτροπή για την απομάκρυνση της εταιρείας.

Ομως μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Αυγούστου, η Νομαρχία Αττικοβοιωτίας απορρίπτει τις αιτιάσεις του Δήμου Καισαριανής και αρνείται την απομάκρυνση της Σκοπευτικής Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Σκοπευτήριο γίνονται σχεδόν καθημερινά εκτελέσεις.

Αποκορύφωμα, η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, Ακροναυπλιωτών (συλληφθέντες από το μεταξικό καθεστώς και παραδοθέντες στους ναζιστές κατακτητές) την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι αγώνες του καισαριανιώτικου λαού για το Σκοπευτήριο ήταν διαχρονικοί. Κορυφαία στιγμή, η κατάληψη του χώρου το 1983, με μπροστάρη τον ιστορικό δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή και παρόν όλο το δημοτικό συμβούλιο.

efsyn.gr

 

Categories