Δήμος Αριστοτέλη: Η Eldorado Gold εκβιάζει χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους – Να μην υποκύψει η κυβέρνηση

Προσφυγή στο ΣτΕ από κατοίκους

Ως «πιόνια στα κερδοσκοπικά της παιχνίδια» χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική η Eldorado Gold, καταγγέλλει ο δήμος Αριστοτέλη.

Με αφορμή τη νέα αναστολή των εργασιών, η δημοτική αρχή καταδικάζει τις μεθοδεύσεις της εταιρείας και καλεί την κυβέρνηση «να μην υποκύψει ξανά στον εκβιασμό της εταιρείας δημιουργώντας νέα προβλήματα στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον του τόπου».

«Καμιά επίπλαστη “νομιμότητα”, καμιά δήθεν “βέλτιστη πρακτική και τεχνολογία” δεν μπορεί πια να περάσει αβρόχοις ποσί. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση τόσο με την “απόφαση Σκουρλέτη”, όσο και με την πρόσφατη προσφυγή στη διαδικασία της Διαιτησίας αμφισβητεί ευθέως και την πληρότητα αλλά και την χρησιμότητα αυτής της “επένδυσης”», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Δήμου, ενώ υποστηρίζεται ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τους οποίους η εταιρεία εγκαταστάθηκε στην περιοχή «έχουν ανατραπεί μετά τη μεγαλειώδη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του το συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού-Χαλκού, προσφεύγει στο ΣτΕ «για το παράνομο της προσωρινής άδειας απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας παράλληλα και το αρμόδιο υπουργείο για τις απαράδεκτες και περιβαλλοντολογικά επικίνδυνες αδειοδοτήσεις του». «Δεν μας εξέπληξε καθόλου η καινούργια ανακοίνωση της Eldorado, καθώς οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική δική της και όλων των πολυεθνικών (…) Με αγωνία περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης για να διαπιστώσουμε αν όντως ζούμε σε ευνομούμενη και όχι τριτοκοσμική χώρα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι θέτει σε καθεστώς συντήρησης το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών στη Χαλκιδική, πιέζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο για «έκδοση της άδειας τροποποίησης για την Εγκατάσταση Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές», σημειώνοντας πως «δεν διευθετήθηκαν και άλλα θέματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων».

documentonews.gr

Categories