ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΕΣΟΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΣΟΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑ:

– Στην θέση Εννέα Πύργοι, ή Εννεαπυργία ή Πύργοι, μόλις ένα χιλιόμετρο δυτικά των Καλυβίων, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας ( Εισόδια της Θεοτόκου).
Οικοδομήθηκε στα ύστερα Βυζαντινά χρόνια σε μια περιοχή με βεβαιωμένο και αξιόλογο μεσαιωνικό οικισμό.
Ανήκει στον τύπο των συνεπτυγμένων σταυροειδών με διαστάσεις 10,35Χ7,12 μ. και στην σημερινή της μορφή διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις.
Η παλαιότερη (ο κυρίως ναός), τοποθετείται στα μεσοβυζαντινά χρόνια. Μονόκλιτη Βασιλική με εξαγωνική κόγχη με τρίλοβο παράθυρο και τρούλο με οκταγωνικό τύμπανο. Είναι ο χαρακτηριστικός τρούλος του τύπου των Αθηναϊκών τρουλωτών ναών του 11ου – 12ου αιώνα.
Η δεύτερη φάση (πιθανότατα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) περιλαμβάνει ένα μικρό παρεκκλήσι στην βόρεια πλευρά του ναού.
Δυστυχώς πάνω απο τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, υπάρχουν νεώτερες, αρκετά κακότεχνες του 1902.
Μετά την επέμβαση των αρχαιολόγων και την συντήρηση του ναού, σε αρκετά σημεία μπορούμε να διακρίνουμε τις αρχικές τοιχογραφίες.
– Η “Παναγία” μαζί με τον Αγιο Πέτρο, είναι τα ξωκκλήσια που οι Καλυβιώτες μπαινοβγαίναμε καθημερινά.
Μέχρι που τα έκλεισε η αρχαιολογική υπηρεσία (λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής τους αξίας), τα καντήλια τους δεν έμειναν ποτέ σβησμένα, ο χώρος τους ποτέ ασυγύριστος, οι εικόνες ποτέ χωρίς ένα βάζο με λουλούδια.
Τα πολλά περιβόλια δίπλα της, κατάφυτα όλες τις εποχές του χρόνου και οι παππούδες παρέα με τα εγγόνια τους, γέμιζαν την γύρω περιοχή τα απογεύματα που φρόντιζαν τα φυτά τους.
Κάτω από την υπεραιωνόβια βελανιδιά της, παίζαμε μέχρι την ώρα που νύχτωνε. Κατάκοποι πάνω στο σαμάρι το φορτωμένο με αγγινάρες, αρακά κουκιά, ντομάτες, σταφύλια, αχλάδια, ρόδια, σπανάκι (ανάλογα την εποχή) γυρνάγαμε στο χωριό….
– Σήμερα το απόγευμα στις 18:00 είναι ο εσπερινός και αύριο το πρωί, αυτό το εκκλησάκι ορόσημο των παιδικών μας χρόνων γιορτάζει.
Θα φιλοξενήσει πάλι τις παιδικές μας ψυχές, γεμάτες αναμνήσεις και νοσταλγία…..Χρόνια πολλά σε όλους!
Γιώτα Ν. Δράκου.
-Οι αρχαιολογικές πληροφορίες είναι απο το βιβλίο του Πέτρου Φιλίππου-Αγγέλου, “Καλύβια Θορικού Αττικής, Ιστορική αρχαιολογική περιήγηση.
-Η πρώτη φωτογραφία, απο παλαιότερη κάρτα του Δήμου Καλυβίων, οι υπόλοιπες δικές μου.
* Για όσους ενδιαφέρονται,να έρθουν, υπάρχουν πινακίδες στον περιφερειακό Καλυβίων που δείχνουν τον δρόμο.

Από ανάρτηση της Γ Δράκου στο FORUM

Categories