ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Τ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑ ΑΠΟ 1-9-14 ΕΩΣ 30-11-17.

Αμέσως μετά τον χθεσινό απολογισμό του Δημάρχου Σαρωνικού στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20/11/17, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουβαρά Γιάννης Κίτσος, ανάρτησε στη σελίδα της Κοινότητας τον απολογισμό της Θητείας του, όχι μόνον για το 2016 αλλά από 1-9-14 ΕΩΣ 30-11-17.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Τ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑ ΑΠΟ 1-9-14 ΕΩΣ 30-11-17 !!!!

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΒΑΡΑ
Γραφείο Προέδρου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
1-9-2014 ΕΩΣ 30-10-17

Το 2010 συντελέστηκε μια μεγάλη αλλαγή στην Τοπική αυτοδιοίκηση τόσο στην διοίκηση όσο και στο χωροταξικό με την εφαρμογή του Προγράμματος <<ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ >> .
Ταυτόχρονα χρονικά (αρχές 2010) ξεκίνησε – αποκαλύφθηκε στην Χώρα μας το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την μεταπολίτευση ήτοι το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της Χώρας μας .
Αυτή η μεγάλη αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον δικό μας τόπο , τον ΚΟΥΒΑΡΑ .
Η επί πολλά έτη Κοινότητα Κουβαρά πήρε μια άλλη μορφή διοίκησης με την εφαρμογή αυτού του θεσμού, καθόσον πέντε (5) διαφορετικοί Δήμοι και Κοινότητες συνενώθηκαν σε ένα ενιαίο Δήμο με την ονομασία ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ .
Με αυτό το πάντρεμα εκτός της οικονομικής συνένωσης θα έπρεπε να συνενώσουμε την διαφορετική νοοτροπία και συνήθειες των πέντε δημοτικών ενοτήτων σε μία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε δημοτική ενότητα θα έχανε την ταυτότητά της και την αυτοτέλειά της .
Για την Τοπική Κοινότητα Κουβαρά , υπήρχε μια ιδιαιτερότητα σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Προγράμματος !! Ήταν η μοναδική Κοινότητα από της 5 που θα μπορούσε να έχει εκλεγμένο Τοπικό Συμβούλιο , που να μην πρόσκειτε στην παράταξη του Δημάρχου .
Όμως οι δημότες του Κουβαρά όπως και η πλειοψηφία του Δήμου Σαρωνικού επέλεξαν το Τοπικό τους Συμβούλιο να βρίσκεται με την πλευρά του Δημάρχου .

Την 25-5- 2014 οι δημότες του Δήμου Σαρωνικού εμπιστευθήκατε την παρούσα διοίκηση και δώσατε με την ψήφο σας την πλειοψηφία στον Δήμαρχο Γιώργο ΣΟΦΡΩΝΗ και τους συνεργάτες του, να οδηγήσουν το ΔΗΜΟ ΜΑΣ στην δεύτερη θητεία του Καλλικράτη .
Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το 80% περίπου των συνεργατών του, είχαν θητεύσει και στην πρώτη Καλλικρατική θητεία και ήταν γνώστες των προβλημάτων του Δήμου Σαρωνικού .

Ταυτόχρονα, στον Κουβαρά , οι Κουβαριώτισσες και Κουβαριώτες ανανεώσατε την εντολή σε μένα ως ΠΡΟΕΔΡΟ της Τοπικής Κοινότητας ΚΟΥΒΑΡΑ, επιβραβεύοντας στην ουσία την επιλογή μας , να συμπορευτούμε μαζί με τον Σταμάτη ΓΚΙΝΗ (νύν Αντιδήμαρχο Σαρωνικού) και ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Χρήστο (Τοπικό σύμβουλο ), με τον Δήμαρχο Γιώργο ΣΟΦΡΩΝΗ και να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντά σας , δίνοντας λύση στα τοπικά και καθημερινά σας προβλήματα .

Φίλες και φίλοι
Διανύσαμε τα (3) τρία πρώτα χρόνια της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή και εκτός της υποχρέωσης , νιώθω την ανάγκη να προβώ στον απολογισμό πεπραγμένων για το χρονικό διάστημα 1ης Σεπτεμβρίου 2014 έως σήμερα συγκεκριμένα για τα πεπραγμένα της Τοπικής Κοινότητας Κουβαρά .

• ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ –ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΑ .
Ένα Έργο που είχε κωλύσει στις καλένδες της γραφειοκρατίας και των δικαστικών διενέξεων για έξι περίπου χρόνια , μετά από επίπονες προσπάθειες του Δημάρχου Γιώργου ΣΟΦΡΩΝΗ , του Αντιδημάρχου Σταμάτη ΓΚΙΝΗ , αλλά και του υπευθύνου Αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας Ηλία ΜΠΟΚΟΥΒΑΛΑ, καθώς και με τις συνεχείς διεκδικήσεις του Τοπικού Συμβουλίου , κατέστη εφικτή η υλοποίηση του Έργου προϋπολογισμού 1.955.000 ευρώ περίπου , το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2015 πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος της νέας δημοτικής αρχής και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής .
Σήμερα το έργο έχει αποπερατωθεί και την νέα χρονιά θα φιλοξενήσει τα πρώτα παιδιά , καλύπτοντας την ανάγκη ίδρυσης σχολικής μονάδας που έλλειπε από την Κοινότητας μας .

• ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το αποχετευτικό δίκτυο ΚΟΥΒΑΡΑ- ΚΑΛΥΒΙΩΝ –ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ έχει εισέλθει στην τελική φάση ολοκλήρωσης του , καθόσον τέθηκε στις αρχές 2015 σε λειτουργία το Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου .
Από τον Δήμο Σαρωνικού συντάχθηκε ο Κανονισμός αποχέτευσης , εγκρίθηκε το ποσό των 250.000 από την Περιφέρεια για την κατασκευή των συνδέσεων Κουβαρά –Καλυβίων και σήμερα πραγματοποιούνται οι πρώτες συνδέσεις στην κοινότητά μας μετά από αιτήσεις συνδέσεων που υποβάλουν οι δημότες μας . Είναι σημαντικό να σας αναφέρω ότι πριν μερικούς μήνες , πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης στην περιοχή <<Αλωνίστρα >> όπου το δίκτυο είχε καταστραφεί πλήρως και αποκαταστάθηκε από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το Έργο . Το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν και η αιτία καθυστέρησης των συνδέσεων . Για τον λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε επιπρόσθετη χρηματοδότηση , από την Περιφέρεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου των συνδέσεων.!!

• ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
Προχωρήσαμε το Σχέδιο Πόλης του Κουβαρά και της Πέτας (Α΄ και Β κατοικίας ) . Έχει τελειώσει και η Τρίτη φάση, ολοκληρώθηκε η Γ΄ ανάρτηση και αναμένουνε την έγκριση και υπογραφή από το Σ.Χ.Ο.Π.

• ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Με την άψογη συνεργασία των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σαρωνικού , καταφέραμε να διατηρήσουμε τις σχολικές μονάδες της Κοινότητάς μας (Νηπιαγωγείο , Δημοτικό και Γυμνάσιο ) σε αξιοπρεπές επίπεδο , όσον αφορά τουλάχιστον τις υλικοτεχνικές ανάγκες τους , συντηρώντας τα κτίρια με ιδία μέσα του Δήμου , όπως βάψιμο και καθαρισμό όλων των μονάδων , μόνωση και στεγανοποίηση του Νηπιαγωγείου και παροχή πετρελαίου τους χειμερινούς μήνες .
Επίσης είναι άξιο αναφοράς , η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών της Κοινότητάς μας , που γίνεται αποκλειστικά με μέσα του Δήμου με την διάθεση δύο Λεωφορείων και οδηγούς υπαλλήλους του Δήμου , τα οποία μεταφέρουν τους μαθητές μας από τους οικισμούς της κοινότητας που δεν εξυπηρετούνται με άλλη συγκοινωνία .
Είναι μια παροχή που επιβαρύνει τον Δήμο με καύσιμα και υπαλλήλους και παρέχεται αποκλειστικά μόνο για τον Κουβαρά .

• ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Με την χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Σαρωνικού από το Πράσινο Ταμείο τοποθετήθηκε ένας νέος υπόγειος κάδος και στον Κουβαρά στην πλατεία Αγίου Δημητρίου , καλλωπίζοντας τον χώρο και εισάγοντας την νέα τεχνολογία στον τομέα αυτό . Επιπρόσθετα λόγω της μορφολογίας του κεντρικού ιστού με στενά δρομάκια , όπου είναι δυσχερής η τοποθέτηση κάδων στην άκρη του δρόμου , έγινε προμήθεια μικρών ατομικών κάδων από τον Δήμο, οι οποίοι μοιράστηκαν στους δημότες για την εύκολη αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων ! Ομοίως έχουν χωροθετηθεί δύο χώροι εναπόθεσης , ογκωδών απορριμμάτων και κλαδιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας . Με μηχανήματα του Δήμου (JCB & Γκρειντερ ) προβαίνουμε κάθε χρόνο στην αποψίλωση και καθαρισμό των δρόμων τόσο των περιφερειακών , όσο και των δασικών , εντός του 25.000 στρεμμάτων δάσους της Κοινότητάς μας , με την συνδρομή των λοιπών φορέων και της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Κοινότητας μας .

• ΑΛΛΑΓΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ
Με την χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Σαρωνικού, δημοπρατήθηκε πρόσφατα το Έργο αλλαγής χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Κουβαρά συνολικής αξίας 369.907, 81 ευρώ .
Ομοίως με χρηματοδότηση που εξασφαλίσθηκε από την Περιφέρεια Αττικής , αποκαθίσταται τμήμα της οδού Γ. Σιδέρη ένα έργο συνολικής αξίας 172.362,31 ευρώ.

• ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Με την χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Σαρωνικού, ανακαινίζονται – επιδιορθώνονται όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου και ομοίως στην Κοινότητά μας . Πρόσφατα ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής των παιδικών χαρών μας , ώστε να πιστοποιηθούν και να πάρουν την σχετική άδεια , για την ασφάλεια των παιδιών μας .

• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΠΗ ΚΟΥΒΑΡΑ
Ένα πάγιο αίτημα των ηλικιωμένων της Κοινότητάς μας , έγινε Πράξη στους πρώτους μήνες της Διοίκησής μας με την σύσταση Κ.Α.Π.Η στον Κουβαρά , το οποίο εντάχθηκε στο Ν.Π.Δ.Δ. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ του Δήμου Σαρωνικού και τα πρώτα 220 μέλη που εγράφησαν σε αυτό απολαμβάνουν όλες αυτές τις παροχές από τον Δήμο , όπως δωρεάν εκδρομές , δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς , εισιτήρια για θέατρα κ.λ.π.
Ως έδρα στέγασης του Κ.ΑΠ.Η. διατέθηκε από τον Δήμο το κτίριο της παλιάς Κοινότητας , όπου μπορούν να συνευρίσκονται τα μέλη .

• ΠΑΡΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Συνεχίσθηκε και εμπλουτίσθηκε με την τοποθέτηση νέων hot spot η παροχή ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ στους κατοίκους και ειδικά στην νεολαία μας τοποθετώντας κεραίες wifi τόσο στην Πέτα όσο και στον Κουβαρά , κάτι το πρωτοποριακό για την Κοινότητά μας , το οποίο αναγνωρίζεται συνεχώς από τους επισκέπτες στο χωριό μας .

• ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του Πολιτισμού , παρ’ όλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες , μπορέσαμε να συνεχίσουμε και να αναδείξουμε τα ήθη και τα έθιμά μας με την συνδρομή των συλλόγων μας , (Θεατρική και Χορευτική ομάδα Κουβαρά , ΚΑΠΗ κ.λ.π ) , διοργανώνοντας πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Παραδοσιακό Καρναβάλι Κουβαρά , το Φεστιβάλ χορών στην Πέτα , θεατρικές παραστάσεις, Πανηγύρι τον 15αύγουστο στην Πέτα κ.α., δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες μας να παρακολουθήσουν δρώμενα τόσο από τα μέλη των συλλόγων μας, όσο και από άλλες περιοχές και Δήμους, διατηρώντας ταυτόχρονα τον τόπο μας στο επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας .
Επίσης το 2015 δημιουργήσαμε και νέα ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ που αποτελείτε από 30+ νεαρούς χορευτές χωρίς συνδρομή , καθόσον ο δάσκαλος αμείβεται από το Νομικό πρόσωπο του Δήμου Σαρωνικού .
Ομοίως ήμασταν κοντά βοηθώντας υλικά , όλους τους Συλλόγους και τα Σωματεία της Κοινότητάς μας .

Γνωρίζω ότι πολλοί από σας, ίσως δεν είστε ευχαριστημένοι ή τα θεωρείται λίγα αυτά που έγιναν στον Κουβαρά αυτά τα τρία (3) χρόνια .
Θεωρώ όμως ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα μας ήταν και είναι ότι ασχολούμαστε καθημερινά με τα προβλήματά σας , προσπαθώντας να δώσουμε λύση σε κάθε τι, στο μέτρο του δυνατού ώστε να κάνουμε την ζωή σας πιο εύκολη.
Πολλοί βάζουν ως μέτρο σύγκρισης την προηγούμενη δεκαετία που ο κάθε Δήμαρχος ή Πρόεδρος αντιμετώπιζαν μονάχα ένα πρόβλημα , το που θα διαθέσουν τις επιχορηγήσεις και τα κονδύλια που έρεαν από τον κρατικό και ευρωπαϊκό κορβανά.
Σήμερα όμως με την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα , είναι αναμενόμενο να μετακινείται το πρόβλημα στην Τοπική αυτοδιοίκηση , η οποία λειτουργεί με μειωμένους κατά 70% οικονομικούς πόρους , αιμορραγεί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των δημοτών .
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι Το Τοπικό Συμβούλιο Κουβαρά ως μία από τις πέντε Κοινότητες του Δήμου Σαρωνικού καθημερινά , αγωνίζεται , διεκδικεί και αιτείται στο Δ.Σ. Σαρωνικού και στον Δήμαρχο για επιπλέον παροχές στον τόπο μας και προσπαθεί να αυξήσει την ποιότητα και το επίπεδο αυτών .
Απλά θα ήταν αχαριστία εκ μέρους μου να μην αναφερθώ στην άψογη συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου με την διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού (Δήμαρχο , Αντιδημάρχους , Προέδρους Σχολικών Επιτροπών & ν.π.δ.δ, υπαλλήλους διοικητικούς & εργατοτεχνικό προσωπικό ) για την άμεση συμβολή τους στην λύση των προβλημάτων που διαχειριστήκαμε .
Ομοίως όλες οι Αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Κουβαρά έτυχαν την έγκριση και πλήρη αποδοχή του Δημάρχου και του Δ.Σ. Σαρωνικού .

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Είμαστε όλοι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι με αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια ως Έλληνες πολίτες .
Προσωπικά , θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση , ως το πρώτο κύτταρο της διοίκησης του Κράτους , προσπαθεί και θα είναι δίπλα σας με μοναδικό σκοπό να σας παρέχει , ένα καλύτερο ΤΟΠΟ να ζείτε , εσείς και τα παιδιά σας .!!!

ΚΙΤΣΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. ΚΟΥΒΑΡΑ

Categories