Απολογισμός Δημάρχου. Τοποθετήσεις Συμβούλων: Μανώλης Τσαλικίδης – Απαντήσεις Γ. Σωφρόνη

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Η ίδια ακριβώς ομιλία με κάποιες προσθήκες και με λίγες αφαιρέσεις, ήταν αυτή η οποία ο Δήμαρχος έκανε το Μάρτιο του 2017, σε αυτή την πανηγυρική εκδήλωση που είχε κάνει στο Plaza, στον απολογισμό.
Βεβαίως υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Η βασική διαφορά είναι ότι στο Plaza ήταν ένας μονόλογος, μπορούσε να πει αυτά που θεώρησε σκόπιμα να πει, χωρίς κανείς από κάτω να πει, να αντικρούσει, να έχει μία άλλη άποψη ή να τον διαψεύσει σε αυτά τα οποία έλεγε.

Σε αυτή λοιπόν την ομιλία, υπάρχουνε πράγματα που έχουν αφαιρεθεί, με αυτό που ειπώθηκε στο Plaza.
Έχει αφαιρεθεί σε ό,τι αφορά την αποχέτευση, το όνομα του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.
Δεν υπάρχει κουβέντα για τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία, αυτή της δημοτικής αρχής, για την ίδρυση του νέου κοιμητηρίου.
Δεν υπάρχει κουβέντα ξανά και στο Plaza και εδώ, για το μοναδικό λιμάνι του Σαρωνικού, τι συμβαίνει, πού υπάρχει, πώς εξελίσσεται το Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας.
Αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία για τα οικονομικά, στα οποία θα αναφερθώ και εγώ, αλλά δεν αναφέρθηκε κουβέντα για τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων με τα οποία λειτουργεί ο δήμος. Πρέπει να σας πω ότι όποιος μπει μέσα στο «Διαύγεια» και τυπώσει αποφάσεις απευθείας ανάθεσης που αφορούν το δήμου Σαρωνικού, θα έχει ένα πρόβλημα να μπορέσει να τις δει όλες, να τις τυπώσει όλες, πρέπει να τελειώσει πολλά μελάνια.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει σε κάθε απολογισμό να αναφερόμαστε στην ίδρυση των δύο ΚΑΠΗ, τα οποία έχουν ιδρυθεί εδώ και χρόνια. Κάθε χρόνο κάνουμε απολογισμό και λέμε ότι ιδρύσαμε δύο ΚΑΠΗ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν ένα γεγονός, μία ενέργεια, έχει γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, έρχεται ο Δήμαρχος και την παρουσιάζει ότι ξεκίνησε επί των ημερών. Ιδρύσαμε λέει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μα εδώ δεν ήμασταν όλοι και στην προηγούμενη διοίκηση; Δεν ξέραμε ότι ο δήμος Σαρωνικού σε αυτό το θέμα τουλάχιστον ήτανε πρωτοπόρος;  Και ήταν από τους λίγους δήμους σε όλη την Ελλάδα, που τότε και με την συμμετοχή των εθελοντών, είχε ιδρύσει Κοινωνικό Παντοπωλείο, ότι είχε δράση; Γιατί δε λέμε ότι ο δήμος με τη διοίκηση την καινούργια, προσάρμοσε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που είναι και η αλήθεια. Δηλαδή, αυτός ο καημός να εξαφανιστεί ό,τι υπήρχε πριν και να παρουσιάζεται τώρα ότι γίνεται για πρώτη φορά, πραγματικά νομίζω ότι δεν ωφελεί κανέναν.

Αναφέρθηκε ο Δήμαρχος για τη θεσμοθέτηση των βραβείων. Μα δεν γνωρίζει ότι όλες οι δημοτικές κοινότητες, όλες οι δημοτικές κοινότητες από τον Κουβαρά μέχρι τη Φώκαια, κάθε χρόνο βράβευαν τα παιδιά τους σε εκδηλώσεις στις δημοτικές κοινότητες που πέρασαν στα ΑΕΙ;
Ή ήρθε η σημερινή διοίκηση, για να καθιερώσει το καλοκαιρινές γιορτές; Δηλαδή πρώτη φορά γίνονται καλοκαιρινές γιορτές στα θέατρα, στις παραλίες και σε όλους τους χώρους στο δήμο Σαρωνικού;

Είπατε Δήμαρχε ότι, «δικαιωθήκαμε από την ίδρυση της Υπηρεσίας της Δια Βίου Μάθησης».
Εγώ θυμάμαι από την πρώτη θητεία μας, από τα πρώτα χρόνια, δεν θυμάμαι αν ήτανε το 2012 ή το 2013, εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι, μάλιστα στην Ανάβυσσο υπήρχε συγκεκριμένο γραφείο που ήταν η έδρα του γραφείου, και είχε ξεκινήσει από τότε να γίνεται αυτή η προσπάθεια. Είναι δυνατόν να έρχεσαι το 2016, να κάνεις απολογισμό και να λες ότι «δικαιωθήκαμε, γιατί ιδρύσαμε αυτή την υπηρεσία εμείς;». Εσύ σε ποιο δήμο, σε ποια διοίκηση ήσουνα δημοτικός σύμβουλος τότε;

Μας είπατε ότι φυτέψατε δέντρα στους κυκλικούς κόμβους, δεν μας είπατε για αυτά που ξεριζώθηκαν στην Σαρωνίδα τι έγινε και ποια ήταν η σχέση του δήμου με αυτό το πράγμα. Γιατί όταν σας είχα πει εγώ ότι τα δέντρα δεν κόπηκαν αλλά ξεριζώθηκαν, και θέλω να μας πείτε τι έγινε με τα μηχανήματα του δήμου που πήγαν εκεί, είχατε πει πολύ ειλικρινά και το αναγνωρίζω, ότι δεν ήμουνα και μπροστά για να δω τι έγινε.

Δεν θα αναφερθώ στην ΑΔΜΚΕΣ. Θα αναφερθούν οι συνάδελφοι.

Δεν θα αναφερθώ στα σχέδια πόλεως, επίσης θα αναφερθούν οι συνάδελφοι.

Θα πω μόνο ότι, αυτό που είπατε κύριε Δήμαρχε για την Επιτροπή του Τουρισμού, ότι ενεργοποιήσατε εσείς την Επιτροπή του Τουρισμού, θα έπρεπε να έχετε τη μεγαλοψυχία και να πείτε ότι, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Τουρισμού, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης. Διότι όταν ήρθε το θέμα στο συμβούλιο, στις 20/4/2016, ήρθε ως έγκριση προγράμματος για δράσεις και ζητάγατε να ψηφίσουμε συγκεκριμένες πιστώσεις. Και γράφει μέσα στην απόφαση η κυρία Πρόεδρος, αφού αναφέρει τις πιστώσεις που είχατε φέρει για να ψηφίσουμε, τις οποίες ψηφίσαμε, ότι ο κύριος Τσαλικίδης πρότεινε τη σύσταση Επιτροπής Τουρισμού. Είναι τόσο δύσκολο δηλαδή να αναφερθείτε σε κάτι το οποίο δεν έχει ξεκινήσει από σας;  Από τη στιγμή που έχει γίνει. Δεν σας στερεί, ούτε σας αφαιρεί κανένας την ιδιότητα ως Δήμαρχος να εκπροσωπήσετε το δήμο και να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Αλλά το να εκμηδενίζετε και να μην αναφέρεστε σε πράγματα που είτε είχανε γίνει επί των ημερών των προηγούμενων, είτε είναι προτάσεις της αντιπολίτευσης, δε νομίζω ότι τιμά κανέναν.

Και βεβαίως το ξαναλέω, δεν υπάρχει καμία κουβέντα για τα κοιμητήρια, τι γίνεται. Σας θαυμάζω γιατί το λύσατε τρεις φορές το πρόβλημα. Μία στον Άγιο Παντελεήμονα, μία στο Μελλισουργό, τώρα στην ΑΤΕ, καμία κουβέντα στον απολογισμό σας για το τι γίνεται για αυτό το θέμα.

Καμιά κουβέντα για τα ιχθυοτροφεία της Παλαιάς Φώκαιας.

Και σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, απλώς προβληματίζομαι, διότι ακριβώς αυτό που είπατε το Μάρτιο του 2017, στον απολογισμό στο Plaza, το λέτε και τώρα.

Είπατε δηλαδή, για τις παιδικές χαρές. Στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το έργο. Το είπατε και πριν από οχτώ μήνες.

Επίσης, για τα σχολεία. Λέγατε στο Plaza πριν από οχτώ μήνες, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το έργο αξίας 542.000, το ίδιο λέτε και τώρα.

Για τα όμβρια, τα οποία… με αφορμή αυτό που σωστά θέσατε στην αρχή της συζήτησης για τα συμβάντα της Μάντρας, θα πω μόνο μία κουβέντα. Ότι είμαστε υπερήφανοι ως προηγούμενη διοίκηση, για τα όμβρια, για τα έργα ομβρίων τα οποία δρομολογήθηκαν και κατασκευάστηκαν. Και εγώ ως Πρόεδρος, και ο κύριος Πέγκας ως κοινοτάρχης, για αυτά που ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν στην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδα, γιατί βλέπουμε πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα. Και επειδή κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή και δικαίως το κρατήσαμε και επειδή Δήμαρχε είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει λίγο να σκεφτούμε και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτά που γίνανε. Και πρώτου βαθμού και δευτέρου της Περιφέρειας που είναι και μεγαλύτερες.

Για τα οικονομικά. Είπατε στο Plaza και το είπατε και σήμερα, ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήτανε ποτέ πάνω από 2.800.000. Αυτό που λένε τα στοιχεία, όχι τα δικά μας, τα στοιχεία που εσείς δίνετε μέσα από τους ισολογισμούς και τα χαρτιά, τα στοιχεία που υπάρχουνε στο Υπουργείο, ότι οι επιχορηγήσεις κυμαίνονταν πάντα από 5.400.000  Είπατε λοιπόν ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήτανε ποτέ πάνω από 2.800.000. Μα τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχω εγώ μπροστά μου και είναι μέσα από τον ισολογισμό του δήμου, τον οποίο ψηφίσατε πριν από λίγες μέρες, ανεβάζουνε για το 2016, τα έσοδα του δήμου από το κράτος, τις κρατικές επιχορηγήσεις σε 5.700.000. Το 2.800.000 που λέτε εσείς, με το 5.700.000, 5.600.000 τόσα,  δεν έχει καμία σχέση. Και όποιος έχει μπροστά του τα στοιχεία από τον ισολογισμό, μπορεί να δει και τα έσοδα από λειτουργικές δαπάνες και για επενδυτικούς σκοπούς.

Επίσης, επειδή αναφερθήκατε στο θέμα των οφειλών και της οικονομικής διαχείρισης.
Είναι γνωστό ότι το 2013, προεκλογική χρονιά, ο δήμος Σαρωνικού έλαβε μια επιχορήγηση 10.300.000 περίπου, οι οποίες είχαν έρθει συγκεκριμένα και ειδικευμένα, για να ξεχρεώσουμε κάποιες οφειλές που είχε ο δήμος. Εσείς προεκλογικά εγγράψατε αυτό το ποσό ως έσοδα, βγήκατε προεκλογικά και διαφημίζατε ένα εύρωστο οικονομικά δήμο και όταν το 2015, μετά από εντολή του Υπουργείου, χρειάστηκε να λογιστικοποιηθούν σωστά αυτά τα ποσά αποκαλύφθηκε μια πραγματική εικόνα του δήμου, η οποία φαίνεται και σήμερα. Αν δει σήμερα κανείς τον ισολογισμό του δήμου Σαρωνικού, στα συσσωρευμένα αποτελέσματα της χρήσης, έχει ένα παθητικό, μία ζημιά, 5.800.000. Αυτή είναι η κατάσταση για τη γενική εικόνα του δήμου. Και αυτή η ζημιά των 5.800.000, η οποία σας το ξαναλέω, προκύπτει από τα στοιχεία που έχω μπροστά μου και μας τα έχετε δώσει εσείς από τον ισολογισμό, είναι μια ζημιά που θα περάσουν πάρα – πάρα πολλά χρόνια για να καλυφθεί.
Και μιας και αναφερθήκατε στο θέμα της κερδοφορίας, δεν ξέρω σε ποια χρονιά αναφέρεστε, όντως στον τελευταίο ισολογισμό αναφέρει μέσα η εισήγηση, ότι η χρονιά κλείνει με 4.161 ευρώ κέρδος. Αλλά τα ίδια τα στοιχεία, όπως δίνονται από την έκθεση του ορκωτού λογιστή, που είναι συνεργάτης δικός σας, μας λένε ότι μπορεί και να μην είναι έτσι.
Λέει λοιπόν ο ορκωτός λογιστής, με τον οποίο εσείς συνεργάζεστε, ότι η αποθήκη συνεχίζει να μην τηρεί ηλεκτρονικά βιβλία, που σημαίνει ότι το πόσα μπαίνουνε και το πόσα βγαίνουνε, να μην είναι με ακρίβεια καταγεγραμμένο. Άρα, τα έσοδα, τα τελικά έσοδα με τις χρήσεις, μπορεί να είναι και λιγότερα.
Επίσης λέει, σε ένα δεύτερο σημείο. Ότι επειδή δεν έχει γίνει ποτέ φορολογικός έλεγχος στο δήμο, έχει μπει μία πρόβλεψη, η οποία όμως λέει για μένα, δεν την δέχομαι διότι μπορεί να είναι και παραπάνω. Άρα πάλι τα αποτελέσματα αυτά που λέτε, ότι γενικά έχουμε το κέρδος αυτών των λίγων χιλιάδων, μπορεί να είναι διαφορετικά. Και συνεχίζει.  Μετά από χαρτί από τη Νομική Υπηρεσία, λέει ότι ο δήμος έχει οικονομικές υποχρεώσεις, απαιτήσεις από δικαστικές αγωγές, 11.400.000 δραχμές.

Εσείς έχετε κάνει μία πρόβλεψη ότι αυτά δεν θα ισχύσουν, ότι από τα 11.400.000 θα δώσουμε τα 3.200.000 και λέει αυτός ότι, η ακριβής πρόβλεψη είναι εξ αντικειμένου δυσχερής και ως συνεπώς εκφράζω επιφύλαξη, μήπως η τελική συνολική τελεσίδικη οφειλή αποβεί μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα την ισόποση μείωση των αποτελεσμάτων μετά φόρων.

Υπάρχει και το θέμα της ΑΔΜΚΕΣ, το οποίο από πού να το πιάσω και από πού να το αφήσω. Δεν ξέρω πότε θα μας κάνει την τιμή ο Πρόεδρος της ΑΔΜΚΕΣ να είναι εδώ, να μπορέσουμε να ρωτήσουμε κάποια πράγματα, για τα οποία τι λέει; Επειδή δεν έχουνε ελεγχθεί από ορκωτό λογιστή, η ΑΔΜΚΕΣ, λέει ο συνεργάτης σας, κατά συνέπεια εκφράζω επιφύλαξη μήπως η τελική καθαρή θέση των δύο προαναφερθεισών εταιρειών, εδώ αναφέρει και την Κοινωφελή, αποβεί μικρότερη της εκτιμηθείσας, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη μείωση της αξίας των συμμετοχών αυτών με ισόποση μείωση των αποτελεσμάτων με τα φόρων.
Δηλαδή, σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία ο ίδιος ο ορκωτός ελεγκτής, λογιστής, ο δικός σας, λέει ότι αυτό που μας λέτε ότι έχουμε κέρδος για αυτή τη χρονιά 4.000 και λίγο, μπορεί και να μην ισχύει.
Αν αυτό το πράγμα το βάλει κάποιος δίπλα με τη γενική εικόνα ότι ο δήμος έχει μία ζημιά, με συσσωρευμένο 5.800.000, καταλαβαίνετε Δήμαρχε ότι δεν προκύπτει από πουθενά αυτό που λέτε, ότι υπάρχει μία οικονομική διαχείριση με καλά αποτελέσματα.

Θέλω να πω και δυο – τρία πράγματα για την αποχέτευση.
Πρώτα απ’ όλα για τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Δεν θα αναφερθώ στο τι έγινε.  Ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε το προηγούμενο διάστημα, τι παραλάβατε, τι καταφέρατε να χάσετε από έργο και από χρηματοδότηση. Την πρόταση που φέρατε, την δικιά σας πρόθεση μετά από ένα μήνα όπου με προσωπική σας εισήγηση ανακαλέσατε την απόφαση που είχατε εισηγηθεί και την οποία σε όλο το διάστημα διαφημίζατε ότι έχετε λύσει το πρόβλημα, μιλήσατε τώρα για διαπαραταξιακή. Μα, όποιος έχει παρακολουθήσει όλη αυτή την υπόθεση, βλέπει ξεκάθαρα ότι η προσπάθειά σας να λειτουργήσετε τώρα τη διαπαραταξιακή, δεν είναι μία προσπάθεια για να λύσετε το πρόβλημα. Είναι μία προσπάθεια για να διαχειριστείτε αυτή την αποτυχία. Η διαπαραταξιακή έχει ιδρυθεί από το 2015, από τη αρχή. Πάρα πολλές φορές σας είχαμε παρακαλέσει να μας ενημερώσετε, να τη λειτουργήσετε, να πάμε, να κάνουμε, να δείξουμε. Το αποφύγατε. Ποτέ δεν απευθυνθήκατε σε μας, ποτέ δεν μας κάνατε κοινωνούς των όσων πραγμάτων σκεφτόσαστε, είχατε άλλους ανθρώπους που συνεργαζόσαστε και έρχεστε τώρα σε μια φάση στην οποίαν φαίνεται ότι αυτό το οποίο σχεδιάζετε δεν μπορεί να υλοποιηθεί και ζητάτε την στήριξη των παρατάξεων. Να κάνουν τι, οι παρατάξεις;
Άρα λοιπόν προσωπικά, όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο και επειδή δεν υπάρχει πια καμιά εμπιστοσύνη σε αυτή την διαχείριση εκ μέρους σας, δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην διαπαραταξιακή.
Βεβαίως, θα είμαι παρών εδώ στο δημοτικό συμβούλιο, να πω την άποψή μου και να ζητήσω να εφαρμοστούν και να γίνουνε αυτά που οφείλουμε να κάνουμε. Και ποια είναι αυτά που οφείλουμε να κάνουμε; Θα τα πω αμέσως.

Πριν όμως από αυτό, θέλω να πω δυο λόγια και στα έγγραφα Δήμαρχε που αντάλλαξες με την ΕΥΔΑΠ και που όποιος διαβάσει το περιεχόμενό τους, πέρα από το προσβλητικό περιεχόμενο, όλα αυτά τα πράγματα και τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζουνε, είναι ένας άλλος ακόμα λόγος να πει ότι, δεν υπάρχει κανείς λόγος να συμμετάσχω σε μια διαπαραταξιακή, όταν εσείς με τους συνεργάτες σας στην ΕΥΔΑΠ, έχετε ήδη δρομολογήσει και σκεφτεί και σχεδιάσει τα επόμενα βήματά σας. Και μου κάνει εντύπωση που στην ομιλία σας και στο ξεκίνημα και όταν αναφερθήκατε στην αποχέτευση, δεν βρήκατε να πείτε μία κουβέντα για αυτά τα απαράδεκτα έγγραφα.

Είναι δυνατόν ο δήμος τον οποίον διοικείτε να δέχεται αυτού του επιπέδου και αυτού του περιεχομένου έγγραφα και να μην αντιδράτε; Αυτός ο άνθρωπος, ο ανεκδιήγητος υπαλληλίσκος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος σε λίγους μήνες δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τίποτα, είναι δυνατόν να στέλνει τελεσίγραφα στο δήμο μας; Ότι σε τρεις μήνες θα πρέπει να του έχουμε υποδείξει θέση; Δηλαδή, δεν έχετε καταλάβει τίποτα από ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα; Και καλά αυτοί εκεί. Εσείς εδώ δεν έχετε καταλάβει; Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας μετά από όλα αυτά που συνέβησαν δεν έχετε καταλάβει; Είναι δυνατόν, ενώ όλη η προσπάθεια και όλη η ενέργεια που βγήκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και αυτό που προτείνατε, τι λέει; Λέει, πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Να γίνει μία προκαταρκτική μελέτη, ο νόμος τη λέει προκαταρκτική περιβαλλοντικών περιορισμών, ΠΠΠΑ, η οποία θα αναθέσει σε ένα αξιόπιστο, έγκυρο και αμερόληπτο μελετητή, γιατί δεν είναι όλοι έτσι οι μελετητές, ο οποίος θα αξιολογήσει στα πλαίσια του νόμου και θα εφαρμόσει αυτό που λέει ο νόμος. Το τι δουλειά θα κάνει η μελέτη το λέει ο νόμος κύριε Δήμαρχε, δε θα τους το πούμε εμείς. Θα πρέπει λοιπόν να αξιολογηθούνε όλες οι λύσεις, να βαθμολογηθούν,  ακόμα και η Ψυτάλλεια που έχει το θράσος ο κύριος Παπαδόπουλος να λέει ότι δεν γίνεται, θα πρέπει εμείς να απαιτήσουμε να μας εξηγήσουν με επιστημονικούς όρους τι σημαίνει αυτό και να απαντήσουν και στους δικούς μας επιστήμονες. Γιατί, αυτό το «δεν μπορούμε να σας δεχτούμε», το έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν ίσχυε.

Θα πρέπει λοιπόν κύριε Δήμαρχε να γίνει αυτό το πράγμα, το δημοτικό συμβούλιο να αναθέσει αυτό που λέει ο νόμος, τη μελέτη.

Αυτοί οι μελετητές που θα ελέγχονται από το δημοτικό συμβούλιο, θα κάνουν αυτοί τη δουλειά τους σύμφωνα με το νόμο.

Θα αξιολογήσουν όλες τις λύσεις, με πρώτη την Ψυτάλλεια και βεβαίως αυτή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για να έχει νόημα ό,τι έγινε στο παρελθόν και να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, ούτε τους πολίτες, θα πρέπει ρητά, στην εντολή που θα δώσει στο μελετητή, να εξαιρέσει από τον έλεγχο δύο περιοχές. Η πρώτη είναι η Γερακίνα Παλαιάς Φώκαιας και η δεύτερη είναι το ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Για τις οποίες περιοχές έχουν εκφραστεί πριν από λίγες μέρες και πριν από λίγα χρόνια, η κατηγορηματική άρνηση του κόσμου. Και εφόσον πιστεύετε αυτό που γράψατε και συμφωνώ μαζί σας, ότι κανένα μεγάλο έργο δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει η συναίνεση του κόσμου, αυτά πρέπει να είναι τα βήματά μας. Μπορούν Δήμαρχε αυτά τα βήματα να γίνουνε σε τρεις μήνες; Δεν μπορούνε να γίνουν. Ούτε κάποιος να μας βάζει χρονοδιαγράμματα και διλήμματα. Πέρασε το δημοτικό συμβούλιο και εσείς προσωπικά από ένα πέλαγος. Εγώ το καταλαβαίνω γιατί το έχω ζήσει. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μην γίνει μάθημα σε όλους μας και από δω και πέρα αν θέλουμε να καταλήξουμε κάπου που να είμαστε όλοι μαζί, να μην ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα; Και τα οποία αν τα ακολουθούσαμε δεν θα φτάναμε εδώ, αλλά αυτό έχει τελειώσε.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ Να πω καταρχήν ότι εγώ κύριε Τσαλικίδη και θα σας καλέσω και θα σας παρακαλέσω να παρευρίσκεστε στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή που συστήσαμε στο συμβούλιο στις 3 Νοέμβρη, διότι η διαπαραταξιακή στην οποία αναφέρεστε αφορούσε τη διαχείριση των παραλιών, που είχαμε συστήσει το 2015 από το δημοτικό συμβούλιο και όχι την αποχέτευση.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, συγνώμη αλλά το 2015… επέτρεψε μου γιατί κάνουμε ένα διάλογο για να καταλήξουμε κάπου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή λοιπόν… ωραία, θέλετε να πούμε ότι ήταν το 2015; Το 2015.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Είναι το 2015.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή λοιπόν προχθές την επικαιροποιήσαμε αν το θέλετε έτσι. Θέλετε να το πούμε έτσι; Σας ικανοποιεί; Δεν είναι εκεί το πρόβλημά μου. Ούτε αυτό είναι το ζητούμενο, το δικό μου. Αν είναι το δικό σας, είναι άλλο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι, πρέπει να συμμετέχουμε και να συμμετέχετε μάλλον κατά βάση, για να μπορέσουμε πραγματικά να προγραμματίσουμε τα βήματα και να δώσουμε λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Ειλικρινά εγώ θα θεωρήσω ότι είναι ατυχής η στιγμή του να λέμε ότι δεν θέλω να συμμετέχω σε μια Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Εγώ θεωρώ πως έχουμε χρέος να συμμετέχουμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση. Και δεν θα επεκταθώ σε περισσότερα πράγματα σε σχέση με αυτά που είπατε.
Και γιατί; Γιατί ουσιαστικά, για αυτό και δεν έκανα ανάλυση εγώ πριν, δεν αφορούν τον απολογισμό του 2016. Προσπάθησα να πω κάποια πράγματα τα οποία αφορούσαν και το 2016 και μπορεί να αφορούσαν και το 2015 ή να αναφέρθηκα στο 2017 για να δέσω όμως του 2016 αυτό που έλεγα. Όχι όμως σε πράγματα άσχετα.
Να έρθω λοιπόν να πω το εξής.
Όσον αφορά τα οικονομικά. Κάποιες ΣΑΤΑ της χρονιάς 2016 ή και 2017 είναι 2.800.000. Μέσα σε αυτό το οποίο βλέπετε είναι τα σύνολα όπου έρχονται και παρακρατηθέντα προηγουμένων ετών. Είναι κρατικές επιχορηγήσεις εν γένει αυτό το οποίο αναφέρατε προφανώς. Είναι τα χρήματα που έρχονται και για τα σχολεία, είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις γενικότερα. Κάπου όμως και η ΣΑΤΑ για το 2016, είτε 2015, είτε 2017, το ίδιο πράγμα είναι, γιατί δεν έρχονται περισσότερα. Δεν ξεπερνάνε τα 2.800.000.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Ναι αλλά δεν είναι μόνο αυτή η κρατική επιχορήγηση. Εσείς στο λόγο σου Δήμαρχε είπες η κρατική επιχορήγηση είναι 2.800.000.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Πρώτον.Των χρόνων αυτών, συγκεκριμένα.  Γιατί τα χρήματα που έρχονται για τις σχολικές μονάδες πάνε direct στις σχολικές μονάδες. Δεν αφορούν χρηματοδότηση του δήμου. Δεν αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού. Ούτε άλλες δαπάνες του δήμου.

Δεύτερο. Ο ισολογισμός που ψηφίσαμε προχθές και που δεν ήσασταν, γιατί απαντήθηκαν πολλά πράγματα από αυτά τα οποία αναφέρατε, ήταν κερδοφόρος κατά τέσσερις χιλιάδες και κάτι. Μετά φόρων. Και φορολογικός έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί στο δήμο στα δύο τελευταία χρόνια που ο δήμος πληρώνει φόρους. Γιατί μέχρι πρόπερσι δεν υπήρχε φορολογία στους δήμους. Από τότε μπήκαμε και πληρώνουμε πλέον ΕΝΦΙΑ η αυτοδιοίκηση και πληρώνουμε και φόρο εισοδήματος. Το οποίο είναι ένα μέτρο πραγματικά τραγικό για την αυτοδιοίκηση.

Δηλαδή ένας φορέας του κράτους να πληρώνει φόρο εισοδήματος, γιατί; Για τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται, τα οποία γυρίζουν πάλι πίσω στους δημότες. Λες και είναι ιδιωτική εταιρεία. Λες και υπάρχουν μέτοχοι και παίρνουνε μερίσματα. Είναι πραγματικά απαράδεκτο αυτό το οποίο συμβαίνει και αυτό αφορά τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και λογικό είναι να μην έχει γίνει φορολογικός έλεγχος.

Ωστόσο όμως, έχουν γίνει τόσοι και τόσοι έλεγχοι από τα ελεγκτικά συνέδρια για τα προηγούμενα χρόνια. Παρότι δεν με αφορούν εμένα προσωπικά. Δεν έχει να κάνει.

Τώρα, όσον αφορά τις ζημίες ή τα κέρδη της Κοινωφελούς, είτε της ΑΔΜΚΕΣ, είτε του οποιοδήποτε, του Νομικού Προσώπου του «ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΥ», αυτές οι ζημιές ή τα κέρδη δεν αφορούν τα αποτελέσματα του δήμου. Διότι αν έχουνε κέρδος στο τέλος της χρονιάς, αν τους έχουν μείνει χρήματα, θα τα αξιοποιήσουν τον επόμενο χρόνο. Δεν τα γυρίζουν πίσω στο δήμο. Όπως επίσης και εάν έχουν ζημιά, είναι ζημιά η οποία τις βαρύνει εκείνες τις ίδιες. Δεν τις δέχεται ο δήμος, οπότε αυτό δεν επηρεάζει τα στοιχεία. Τα 11.400.000 ευρώ στα οποία αναφερθήκατε, για αυτό και είπα ότι αν ήσασταν προχθές στον ισολογισμό θα είχατε πάρει απαντήσεις σε πολλά πράγματα από αυτά, αφορούν την προσφυγή, μάλλον την ένδικη διαδικασία του Grand Resort κατά του δήμου. Όπου βέβαια και ευελπιστούμε ότι δεν θα χάσουμε τέτοιου τύπου δίκη, η οποία θα επιβαρύνει το δήμο. Διότι εάν χάσουμε την 11.400.000, να ετοιμαστούμε να δούμε μία σωρεία δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα διεκδικήσει μετά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου από το δήμο, αυτά που έχει χάσει από το Resort λόγω της κόντρας του δήμου με το Resort. Και εκεί πραγματικά, όχι θα κλείσουμε, θα είναι ταφόπλακα οικονομικά για το δήμο Σαρωνικού. Οπότε αυτά τα ποσά εξυπακούεται ότι, επειδή ήρθανε στα καλά καθούμενα στο μυαλό ενός επιχειρηματία ο οποίος έχει κόντρα με το δήμο, γιατί ο δήμος δεν τον άφησε να κλείσει την παραλία ουσιαστικά, θα πρέπει να εγγραφούν και να αποτελούν στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης του δήμου.

Ωστόσο, συνεχίζετε ουσιαστικά να λέτε ότι τα 10.300.000 ευρώ που πήραμε ληξιπρόθεσμα τότε, χρέωσαν το δήμο ή κατέστρεψαν το δήμο. Όμως σας πληροφορώ πως αυτά τα χρήματα ουσιαστικά μας έβγαλαν από τη δεινή θέση σήμερα του να βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, και να μην έχουμε ούτε αυτά τα χρήματα που ανέφερα πριν, για να πάρουμε απορριμματοφόρα, το ένα, το άλλο, όλα αυτά τα οποία προείπα, ούτε οτιδήποτε άλλο, ούτε μαντήλι να κλάψουμε ουσιαστικά σήμερα. Όπως εκείνοι οι δήμοι στους οποίους δανείσαμε εξαρτήματα ύδρευσης, που ανέφερα πριν.

Αναφερθήκατε σε απευθείας αναθέσεις.
Θέλω να σας πω το εξής. Ότι οι διαγωνισμοί οι οποίοι κάνουμε είναι περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια από τους οποίους γίνονταν. Πρώτον.
Δεύτερον. Όσον αφορά την διαδικασία επιλογής, είτε απευθείας ανάθεση, είτε πρόχειρο διαγωνισμό, είτε ανοιχτό διαγωνισμό, αυτός ορίζεται με τη νομοθεσία σε σχέση με το ύψος του ποσού το οποίο διατίθεται για την κάθε δαπάνη. Κατατμήσεις έργων δεν έχει γίνει ούτε μία. Γιατί αν είχαν γίνει θα μας είχαν καταλογιστεί και δεν μας έχει καταλογιστεί κανένα έργο.

Κοινωνικό παντοπωλείο.
Πολύ σύντομα. Ήμασταν πρωτοπόροι λοιπόν σε μία διαδικασία, για την οποία εγώ προσωπικά ήμουν κάθετα αντίθετος, και αυτό και έπραξα από την πρώτη στιγμή. Ποια διαδικασία; Του ο δήμος να λέει ότι έχει Κοινωνικό Παντοπωλείο συνεργαζόμενος με μία ΜΚΕ, για την οποία δεν έχει κανείς καμία εικόνα τι κάνει, αν έχει λάβει χρηματοδοτήσεις από το κράτος, από πού έχει λάβει χρηματοδοτήσεις, αν έχει λάβει και ποιος έχει τη διοίκηση. Και ο δήμος αυτό το οποίο έκανε στο προηγούμενο διάστημα είναι, να πει ότι παραχωρεί μία έδρα και μάλιστα θα έμπαινε ο κύριος Κολαξής στην διοίκηση αν θυμάμαι καλά, στην τότε διοίκηση, ο οποίος και τελικώς ποτέ δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία. Πήγε δυο – τρεις φορές στην αρχή και μετά δεν ξαναπήγε. Δεν ξέρω γιατί δεν ξαναπήγε. Και αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε στον κόσμο και κάναμε, είναι ότι από την πρώτη στιγμή ιδρύσαμε Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, που δεν υπήρχε, υπήρχε συνεργασία του δήμου με μία ΜΚΟ – ΜΚΕ, όπως θες πες τη , το ίδιο πράγμα είναι. Όμως δεν υπήρχε Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Είναι το ίδιο σε σχέση με το δεν ήταν του δήμου? αυτό εννοώ.
ΡΑΠΤΗ: Ότι δεν παίρνει καμιά επιχορήγηση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και ιδρύσαμε Παντοπωλείο του δήμου, του οποίου η διαχείριση γίνεται μέσα από τις υπηρεσίες του δήμου και είναι όλα διαυγή. Οπότε είναι τεράστια η διαφορά. Δεν έχει καμία σχέση.

Πριν που είπα για την βράβευση των μαθητών, είπα θεσπίσαμε κοινή βράβευση. Δεν είπα ότι ανακαλύψαμε τη βράβευση. Δεν προσέξατε προφανώς της λέξη μου. Κοινή βράβευση… το ξέρω ότι γινότανε και πριν βράβευση. Είπα θεσπίσαμε κοινή. Όπως θεσπίσαμε κοινό καρναβάλι. Το είπα, γινόντουσαν πέντε και κάναμε ένα. Πιο μεγάλο, πιο ωραίο, να το ευχαριστηθούν τα παιδιά.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: “Θεσμοθετήσαμε την επιβράβευση των αποφοίτων”.  Αυτό είπατε. Το κοινή το προσθέτετε τώρα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πολιτιστικό πρόγραμμα.
Βεβαίως, το πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο προγραμματίζεται τόσο καιρό πριν, εκδίδεται πρόγραμμα τόσο καιρό πριν κ.λπ., δεν υπήρχε στο παρελθόν. Γινόντουσαν εκδηλώσεις. Δεν είπα ότι δεν γινόντουσαν. Δεν κάναμε πρώτη φορά εκδηλώσεις. Εγώ δεν είπα ότι ήρθαμε σε ένα δήμο ο οποίος δεν έκανε εκδηλώσεις και έκανε για πρώτη φορά εκδηλώσεις.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης τύπου Β. Όχι Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τους καθηγητές που έρχονται από το Υπουργείο Παιδείας και κάνουμε εμείς. Ξεκίνησε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2014. Αυτό το οποίο δουλεύει, λειτουργεί μάλλον στην Ανάβυσσο. Σε αυτό αναφέρθηκα. Το Σεπτέμβρη του 2014. Το καλοκαίρι του 2014 κάναμε την παραχώρηση του χώρου και το Σεπτέμβρη του 2014 ξεκίνησε να λειτουργεί.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Το σχολείο, το πάνω στα Βλάχικα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στα Βλάχικα.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Μα αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το Σεπτέμβρη. αναφέρθηκα σε αυτό πριν.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Εδώ μιλάμε για υπηρεσία του Υπουργείου μέσα από το δήμο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Άλλο είναι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που είπα πόσα παιδιά συμμετείχαν, πόσοι άνθρωποι μάλλον συμμετείχαν το 2016, άλλο αυτό το οποίο είπαμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης τύπου Β.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Δε το περιγράφετε σωστά Δήμαρχε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό λοιπόν λειτούργησε το Σεπτέμβρη του 2014… ακριβώς, και ανέφερα τι κάνει.

Όσον αφορά τα ιχθυοτροφεία, να ξέρετε, αλλά αν ανέφερα όλα αυτά τα πράγματα τα οποία έχουμε κάνει, που δεν έχει γίνει μόνο μες στο 2016, έχουνε ξεκινήσει από το 2015 αυτές οι διαδικασίες, θα μιλούσα άλλη περίπου μία ώρα και μετά θα παραπονιόσασταν ότι «ξέρετε, μιλάτε πάρα πολύ και τελικά δεν θα μιλήσει κανείς άλλος». Οπότε δεν μπορώ όπως αντιλαμβάνεστε να αναφέρω όλα. Επέλεξα να αναφέρω πιο συγκεκριμένα πράγματα, παρά τα πάντα.
Για τα ιχθυοτροφεία λοιπόν, κάναμε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, όπου  όσον αφορά τις χερσαίες εγκαταστάσεις, γιατί σε αυτές μπορούμε να προσφύγουμε, όπου ο ιδιοκτήτης μετέφερε ό,τι χερσαία εγκατάσταση είχε στον αιγιαλό, κάνοντας αίτημα αντίστοιχα στην Κτηματική Υπηρεσία για το κομμάτι του αιγιαλού και έφυγε μέσα από την δική μας την έκταση. Και έτσι πραγματικά δεν μπορέσαμε να του κάνουμε κάτι περαιτέρω από να τον απομακρύνουμε από αυτό το σημείο. Και αυτά, επειδή μηχανικός του κυρίου εκείνου που έχει τις ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. είναι ο κύριος Σταύρος ο Ιατρού, που βρισκόμαστε ούτως ή άλλως, που είναι ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, ρωτήστε τον και εσείς ο ίδιος, θα σας τα πει.

Όσον αφορά την Επιτροπή Τουρισμού στην οποία αναφερθήκατε, θέλω να σας πω το εξής.
Εγώ ήμουνα αυτός ο οποίος έκανα μία μετάταξη, έναν υπάλληλο από το δήμο Δελφών, που ήταν υπεύθυνος τουριστικής προβολής. Εγώ ήμουν αυτός ο οποίος είχα όραμα να κάνουμε πλέον αυτόν τον δήμο ένα τουριστικό δήμο, γιατί στην προηγούμενη θητεία δεν πράξαμε κάτι τέτοιο, ούτε είχαμε μια τέτοια λογική και μια τέτοια φιλοσοφία. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου και αφού μπήκαμε σε εκπόνηση προγράμματος τουριστικής προβολής, να ξέρετε ότι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, διαφορετικά δεν μπορούν να γίνουν δαπάνες, να υπάρχει Επιτροπή Τουρισμού. Αν την προτείνατε και εσείς μπράβο σας, αλλά είναι η κείμενη νομοθεσία η οποία προέβλεπε τη θέσπιση και τη λειτουργία της Επιτροπής Τουρισμού. Διότι διαφορετικά αν δεν περάσουν από εκεί, δεν εγκρίνονται δαπάνες. Δεν θα αναφερθώ σε περισσότερα πράγματα, απλά κάποιες διευκρινίσεις νομίζω πως έπρεπε να τις δώσω.

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ:  Καταρχήν, εγώ δέχομαι την άποψή σου ότι δεν συμφωνούσες με τη δομή που λειτουργούσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ήταν η άποψή σου. Δεν συμμετείχες έτσι κι αλλιώς και στην προσπάθεια αυτή και πιθανόν και εμείς αν προχωράγαμε, ήμασταν στην διοίκηση, μπορεί να μπαίναμε στη διαδικασία, είναι υποχρεωτικό να λειτουργούσαμε με τον καινούργιο νόμο. Είναι διαφορετικό αυτό. Και είναι διαφορετικό να αφήνεις αιχμές για ανθρώπους που εθελοντικά μέσα από αυτή την κοινωνική δραστηριότητα, αυτή τη ΜΚΕ – ΜΚΟ πώς ήτανε, ήταν εθελοντές, οι οποίοι αφιλοκερδώς ήρθαν και στήριξαν το δήμο στα πρώτα του βήματα, για αυτό το πράγμα. Άφησες αιχμές… ναι, και αυτό που λες, αυτό λες. Ότι δεν ξέρω από πού παίρνανε χρήματα και τι κάνανε και δεν ελέγχονταν.

Και για τα 10.000.000, εγώ ποτέ δεν είπα και σε παρακαλώ πάρα πολύ μην παραποιείς αυτά που λέω. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι καταστρέψανε το δήμο. Εγώ πολύ απλά είπα, ότι προεκλογικά τα εμφάνισες ως έσοδα, για να παρουσιάσεις κέρδος, και όταν τα έβαλες σωστά, παρουσιάστηκε η ζημιά. Αυτό είπα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν δεν αφορά τον απολογισμό του 2016 αυτό. Πρώτον.
Δεύτερον, όμως να σας υπενθυμίσω ότι, σε αυτό το κατάπτυστο φυλλάδιο το οποίο βάζατε στους καθρέπτες των αυτοκινήτων και το μοιράζατε πόρτα – πόρτα κατά την προεκλογική περίοδο, εσείς λέγατε ότι πήρε δάνειο και καταχρέωσε το δήμο και τα παιδιά μας και το μέλλον των παιδιών μας. Κάτι τέτοια λέγατε. Τα 10.300.000 ευρώ της επιχορήγησης που πήραμε από τα ληξιπρόθεσμα.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Εγώ για δάνεια δεν μίλησα ποτέ.

Categories