O Απολογισµός Πεπραγµένων ∆ηµοτικής Αρχής έτους 2016 (video και κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Γ.Σωφρόνη)

Παραθέτουμε video και κείμενο του απολογισμού του Δημάρχου που παρουσιάστηκε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20/11/17.

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πρόσφατης θεομηνίας στην Δυτική Αθήνα, ξεκίνησε ο Απολογισμός του Δημάρχου Γ. Σωφρόνη, μετά το πέρας του απολογισμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον οποίον θα αναφερθούμε σε επόμενες αναρτήσεις όπως και στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, των Δημοτικών Συμβούλων και των Πολιτών

Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής  Έτους 2016

“Χρειάστηκε τα χρόνια αυτά να δουλέψουμε με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που μας έχει μεταβιβάσει η κεντρική εξουσία.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου είναι 28 εκατ. ευρώ και η κρατική επιχορήγηση μετά βίας φθάνει τα 2,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή καλύπτει μόλις το 10% των πόρων που χρειάζεται ο Δήμος για να λειτουργήσει και να παρέχει υπηρεσίες στους Δημότες.
Πολλοί Δήμοι που βρίσκονται σε αυτή τη θέση, είτε περικόπτουν υπηρεσίες είτε αυξάνουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη για να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους.
Εμείς, αντίθετα, στο Δήμο Σαρωνικού εξοικονομώντας πόρους από παντού, έχουμε αποφύγει και το ένα και το άλλο.
Καταφέραμε, με μεγάλη προσπάθεια, να είμαστε σήμερα οικονομικά υγιείς και απαλλαγμένοι από χρέη. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι από 2011 ο Δήμος Σαρωνικού ξεκίνησε με 14 εκατομμύρια χρέη:
– Το 2014 έκλεισε με οφειλές του Δήμου προς τρίτους, συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
– Μέσα από χρηστή και αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, ο Δήμος μας το 2015 έκλεισε τη χρονιά με οφειλές περίπου 1,5 εκατομμύρια, ενώ για πρώτη φορά είχαμε πλεόνασμα 100.000 ευρώ.
– Το 2016 οι οφειλές του Δήμου προς τρίτους μειώθηκαν στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το πλεόνασμα αυτής της χρονιάς ήταν 265.000 ευρώ.
Οι πόροι αυτοί επιστρέφουν στους πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα, με τη μορφή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, αλλά και χρήσιμων έργων σε κάθε γειτονιά.
Αρκεί να πω ότι τόσο το 2015 όσο και το 2016, υλοποιήσαμε με δικούς μας πόρους, έργα και μελέτες ύψους 1 εκατ. ανά έτος.
Το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, ήταν και δεν θα γίνει ούτε για μια στιγμή, άλλοθι για να καταθέσουμε τα όπλα.
Όλο αυτό το διάστημα, μαζί με τους συνεργάτες μου, συνεχίσαμε να μαχόμαστε καθημερινά. Και καταφέραμε, με ομαδική δουλειά και με τη στήριξη όλης της τοπικής μας κοινωνίας, να πετύχουμε πολλά.
Είμαστε, λοιπόν, εδώ σήμερα, για να σας παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Τις προτεραιότητες και τους στόχους μας, τις δράσεις και τις διεκδικήσεις μας. Όσα έγιναν αυτά τα δυόμισι χρόνια, όσα προχωρούν και όσα σχεδιάζουμε.

Πρώτο μας μέλημα ήταν και παραμένει η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, αξιόπιστης κοινωνικής πολιτικής. Δώσαμε από την αρχή προτεραιότητα στη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, των ηλικιωμένων, των οικονομικά ασθενέστερων, όλων όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
– Ιδρύσαμε από την πρώτη μέρα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Και με τη βοήθεια των χορηγών και των εθελοντών μας, υποστηρίζουμε σήμερα περισσότερες από 200 οικογένειες που έχουν ανάγκη από βοήθεια.
– Πρωταγωνιστήσαμε στη δημιουργία της Κοινωνικής Σύμπραξης 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής και αναλάβαμε το συντονισμό του Προγράμματος Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής, για την ανακούφιση ευπαθών συνδημοτών μας. Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, παραλάβαμε, αποθηκεύσαμε και διαθέσαμε στους 13 Δήμους της Σύμπραξης, πάνω από 200 τόνους τυποποιημένων τροφίμων και πάνω από 100 τόνους φρούτων και λαχανικών. Στο Δήμο μας πραγματοποιήσαμε 7 διανομές, από τις οποίες ωφελήθηκαν 165 οικογένειες συμπολιτών μας.
– Επιπλέον, εκτός του ΤΕΒΑ, παραλάβαμε και διαθέσαμε σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής περισσότερους από 300 τόνους νωπά φρούτα. Στο Δήμο Σαρωνικού μοιράσαμε περίπου 60 τόνους σε δικαιούχους συμπολίτες μας και στις πέντε τοπικές ενότητες.
– Έχουμε επίσης ετοιμάσει την επόμενη φάση του ΤΕΒΑ. Έγινε ο διαγωνισμός για την προμήθεια των τροφίμων περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος για τα επόμενα 4 χρόνια (εντός των επόμενων ημερών αναμένουμε την ανάδειξη του αναδόχου) – και παράλληλα ξεκινάμε μια σειρά συνοδευτικών δράσεων, για την ευρύτερη υποστήριξη των δικαιούχων.
– Εξασφαλίσαμε έγκριση και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη λειτουργία και τη στελέχωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και Κοινωνικού Φαρμακείου και Κέντρου Κοινότητας. Προβήκαμε στην ενοικίαση χώρου όπου θα φιλοξενήσει όλες τις κοινωνικές δομές.
– Παρά τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, στηρίξαμε τη λειτουργία του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι, που σήμερα εξυπηρετεί πάνω από 160 άτομα.
– Δημιουργήσαμε νέα ΚΑΠΗ στον Κουβαρά και στη Σαρωνίδα. Σήμερα λειτουργούν ΚΑΠΗ σε όλες τις δημοτικές ενότητες, που προσφέρουν ψυχαγωγία, ενημέρωση αλλά και προληπτικές υπηρεσίες υγείας.
– Εφαρμόσαμε Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ύδρευση και στα δημοτικά τέλη για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.
Από την αρχή επίσης, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των δημοτών μας.
– Ενταχθήκαμε στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας.
– Πραγματοποιούμε σε τακτική βάση δωρεάν προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους
– Από το 2014 καθιερώσαμε τους δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους στους μαθητές των Σχολείων μας.
– Συνεργαζόμαστε με εθελοντές ιατρούς, οι οποίοι ενισχύουν τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες.
– Ενώ συνεχίζουμε να διεκδικούμε την στελέχωση του Κ.Υ. Καλυβίων και με επιπλέον ιατρούς και βέβαια την 24ωρη λειτουργία του.
Για εμάς, Δήμος με ανθρώπινο πρόσωπο είναι αυτός που αγκαλιάζει και στηρίζει την οικογένεια. Ο Δήμος που προσφέρει προσιτές και ποιοτικές επιλογές στο γονιό που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Με αυτό το σκοπό:
– Αναβαθμίζουμε διαρκώς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μας, στους οποίους φιλοξενούνται σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά.
– Λειτουργούσαν πέντε βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πέρυσι εγκαινιάσαμε τον δεύτερο σταθμό της Αναβύσσου και έκτο του Δήμου, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί και ένας ακόμη νέος σταθμός, στον Κουβαρά, έργο το οποίο την τελευταία στιγμή καταφέραμε να σώσουμε από απένταξη όταν ξεκίνησε η θητεία μας, ύψους 2.000.000 ευρώ χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ.
– Λειτουργούμε στα Καλύβια και στην Ανάβυσσο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που φιλοξενούν 30 παιδιά το χειμώνα και περίπου 200 το καλοκαίρι.
– Υλοποιήσαμε την ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου στο ΟΤ 140 στα Καλύβια με την κατασκευή γηπέδου Μπάσκετ-Πάρκου και παιδικής χαράς και ολοκληρώνεται άμεσα με τη φύτευση και τον φωτισμό.
– Ανακατασκευάσαμε την κεντρική πλατεία Καλυβίων και την παιδική χαρά που βρίσκεται σε αυτή.
– Ανακατασκευάσαμε τις παιδικές χαρές Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας, με την οικονομική συμμετοχή συμπολιτών μας, του κ. Τσακαλάκη και του κ. Μαρτίνου αντίστοιχα και πλέον έχουμε στο Δήμο μας τέσσερις πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η ανακατασκευή και πιστοποίηση 24 παιδικών χαρών του Δήμου ύψους περίπου 344.000 ευρώ.
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα με τη φροντίδα για την οικογένεια, είναι για εμάς και η στήριξη της εκπαίδευσης. Στόχος μας ήταν και είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες μάθησης. Να τους προσφέρουμε ευκαιρίες για γνώση. Να στηρίξουμε τα παιδιά που έχουν όνειρα να προχωρήσουν.
– Εξοικονομούμε πόρους από παντού, για να διασφαλίσουμε την άριστη συντήρηση των σχολείων του Δήμου σε όλες τις βαθμίδες.
– Υλοποιήσαμε πρόγραμμα δωρεάν προετοιμασίας μαθητών για τις εξετάσεις των αθλημάτων, που χρειάζονται για την εισαγωγή σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, αλλά και στα ΤΕΦΑΑ.
– Θεσμοθετήσαμε την επιβράβευση των αποφοίτων από σχολεία του Δήμου μας, που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
– Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η επισκευή και συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων ύψους περίπου 542.212 ευρώ.
Παιδεία, όμως, δεν είναι μόνο το σχολείο. Είναι η διαρκής επαφή με τον πολιτισμό, με τις τέχνες, με τις αξίες του αθλητισμού. Είναι το να διατηρούμε συνεχώς για τα παιδιά μας, αλλά και για τους μεγάλους, ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο.
– Έχουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαρωνικού, που διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις στη διάρκεια κάθε χρονιάς. Μόνο το 2016 είχε 186 νέες εγγραφές μελών. Κι αυτό για εμάς, είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαρωνικού είναι ανάμεσα στις “Ασημένιες” βιβλιοθήκες, σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος!
– Παράλληλα, αναβαθμίσαμε τη Φιλαρμονική του Δήμου μας, που φέρνει παιδιά και νέους σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής. Και βεβαίως είναι παρούσα και δίνει χρώμα σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε τοπική ενότητα.
– Έχουμε καθιερώσει καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με ελεύθερη είσοδο για όλους (πάνω από 50 εκδηλώσεις).
– Διοργανώσαμε γιορτές παντού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ τις γιορτές που μας πέρασαν λειτουργήσαμε για πρώτη χρονιά το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο Σαρωνικού. Προστέθηκε επίσης το έκτο άναμμα δέντρου στο Λαγονήσι.
– Θεσπίσαμε ενιαίο πρόγραμμα Καρναβαλιού, που φιλοξενείται κάθε χρόνο σε μια δημοτική ενότητα.
– Στηρίζουμε με χορηγίες και με κάθε δυνατό τρόπο τη δραστηριότητα των αθλητικών μας σωματείων.
– Συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους σε κάθε περιοχή.
– Ανακατασκευάσαμε το θεατράκι της Παλαιάς Φώκαιας και τους βοηθητικούς χώρους που υπάρχουν σε αυτό – γραφεία, αποδυτήρια – ντους, αποδυτήρια.
Μια δράση στην οποία επίσης επενδύσαμε από την αρχή – και είμαστε σήμερα δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα – είναι η δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο μας.
Από την ημέρα που λειτούργησε μέχρι σήμερα, έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους, εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Δήμου μας, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ή ακόμα και να κάνουν μια νέα αρχή.
Μόνο το 2016 το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης διοργάνωσε 20 εκπαιδευτικά προγράμματα και έδωσε την ευκαιρία σε πάνω από 650 δημότες, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες, στη χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά και σε πολλά άλλα αντικείμενα.
Για εμάς, η Παιδεία, η γνώση, η επιμόρφωση και η κατάρτιση, είναι οι πιο χρήσιμες υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, – με όσες δυνάμεις και πόρους διαθέτουμε – ώστε η σημερινή γενιά, αλλά και αυτές που ακολουθούν, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια και αξιώσεις ένα καλύτερο μέλλον.
Ποιοτική καθημερινότητα για εμάς, σημαίνει να παρέχουμε στους Δημότες ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον.
Φροντίσαμε και φροντίζουμε για την καθαριότητα, αλλά και για την αναβάθμιση της αισθητικής σε κάθε σημείο του Δήμου.
– Κάναμε υπογειοποίηση κάδων στα κεντρικά σημεία όλων των δημοτικών ενοτήτων.
– Τοποθετήσαμε ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες σε όλο το Δήμο και εξαλείψαμε την ανάρτηση αεροπανό και την αφισοκόλληση.
– Πραγματοποιήσαμε φυτεύσεις και καλλωπισμούς των κυκλικών κόμβων της Λεωφόρου Καλυβίων και σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους ακόμη.
– Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο πρόγραμμα Let’s Do It Greece και υλοποιούμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και φροντίδας του περιβάλλοντος.
– Ενισχύουμε τα μέσα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Πρόσφατα, από πόρους που καταφέραμε να εξοικονομήσουμε, ενισχύσαμε το στόλο μας με τέσσερα νέα οχήματα, τα οποία το καλοκαίρι φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που είχαμε.
– Επίσης, μέσω της ΑΔΜΚΕΣ πραγματοποιούμε συστηματικά παρεμβάσεις, για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση των παραλιών μας και τοποθέτηση ομπρελών για τους λουόμενους. Ανάμεσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, ήταν και η τοποθέτηση συστημάτων Sea Truck πρόσβασης ΑΜΕΑ στις παραλίες των Αλυκών Αναβύσσου και της Γαλάζιας Ακτής.
– Η ΑΔΜΚΕΣ επίσης έκανε σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους όλων των δημοτικών ενοτήτων – διάνοιξε τους δρόμους όπου ολοκληρώνουν το οδικό δίκτυο του κυρίως οικισμού Αναβύσσου και δημιούργησε περιπατητικούς διαδρόμους περιμετρικά των Αλυκών και άλλους συνολικού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων.
– Να σημειώσουμε δε ότι, όλες οι παραλίες του Δήμου έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό και όλα τα ομπρελοκαθίσματα που τοποθετούνται από τα αναψυκτήρια είναι δωρεάν.
– Εκπονήσαμε και καταθέσαμε μελέτη ανάπλασης της παραλίας των Αλυκών Αναβύσσου και αίτημα παραχώρησης στο Δήμο από την ΕΤΑΔ για τουλάχιστον 20 χρόνια. Μία ανάπλαση απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον όπου θα αναδεικνύει την ιστορία των Αλυκών και την περιβαλλοντική σημασία του υγροτόπου. Δυστυχώς η απάντηση ήταν ότι η παραλία των Αλυκών είναι οικόπεδο της ΕΤΑΔ και έτσι επιχείρησε το καλοκαίρι την δημοπράτηση 22.000 τ.μ. για πέντε αναψυκτήρια, δύο πάρκινγκ και χώρο για πίστα αυτοκινήτων κλπ. Στα σχέδια μετατροπής της παραλίας μας σε πλαζ, κινητοποιηθήκαμε δια-παραταξιακά και καταφέραμε με ένδικα μέσα να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους.

Γνωρίζετε καλά ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής και περιβάλλον, όσο ο τόπος μας ταλαιπωρείται από δύο τεράστια προβλήματα: την έλλειψη αποχέτευσης και τον τεράστιο όγκο των πράσινων απορριμμάτων.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάσαμε χρόνο για την επίλυσή του σε αδιέξοδες συζητήσεις. Και στο θέμα αυτό, αναγνωρίζω και τις δικές μου ευθύνες, ως μέλος προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου.
Τώρα, όμως, είναι καιρός να πάμε παρακάτω.
Η πρότασή μας είναι γνωστή και την έχουμε παρουσιάσει απευθείας στους πολίτες όλων των δημοτικών ενοτήτων.
Το σχέδιο για τη δημιουργία ΚΕΛ Κλειστού τύπου, Μονάδας Κομποστοποίησης και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να δώσουμε επιτέλους οριστική, διπλή λύση:
– Να απαλλαγούμε από τους βόθρους που μολύνουν το περιβάλλον και τη ζωή μας
– Αλλά και από τους 10.000 τόνους κλαδεμάτων, που παράγει ετησίως ο Δήμος μας και που δημιουργούν τώρα μικρές χωματερές σε κάθε γειτονιά – εξοικονομώντας 4 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία.
– Θέλω επίσης να τονίσω το τεράστιο όφελος της πλήρους επαναχρησιμοποίησης του νερού.
Μπορεί κάποιοι να θέλουν τη συνέχιση της εκκρεμότητας. Όμως, αυτό που έχω καταλάβει και εγώ και οι συνεργάτες μου, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει επιτέλους να δοθεί μια λύση.
Και για αυτή τη λύση είμαι αποφασισμένος να παλέψω. Η εποχή όπου οι αιρετοί προσπαθούσαν απλώς να είναι ευχάριστοι και να «κλωτσήσουν» τα προβλήματα παρακάτω, πέρασε.
Προσωπικά, τουλάχιστον, δεν θέλω να είμαι τέτοιος Δήμαρχος. Αυτό που επιβάλει η συνείδησή μου, είναι να φανώ χρήσιμος και να κάνω ό,τι μπορώ, για να πάει ο τόπος μου μπροστά. Αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Δια-παραταξιακή Επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου 2017, ώστε σύντομα να υπάρξει δρομολόγηση επίλυσης του προβλήματος αυτού.
Μπορεί το θέμα της αποχέτευσης να αποτελεί τη σημαντικότερη, δεν είναι όμως η μόνη ανάγκη του τόπου μας σε υποδομές.
Είμαστε ένας περιαστικός Δήμος και χρειαζόμαστε βασικά έργα, με σκοπό αφενός να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.
Με αυτό το σκεπτικό έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, το ΕΣΠΑ και Εθνικούς Πόρους και προχωρούμε ήδη στην κατασκευή 16 έργων, συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών είναι:
1. Τα εφτά (7) έργα που έχουν δημοπρατηθεί ήδη είναι
– ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ Γ.ΣΙΔΕΡΗ Δ.Κ.ΚΟΥΒΑΡΑ ΔΗΜΟΥ Προϋπολογισμός :172.362,31 ευρώ
– ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ-ΚΟΥΒΑΡΑ, ΕΝΩ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ Προϋπολογισμός: 250.000,00 ευρώ
– ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΥΛΕΙΩΝ Προϋπολογισμός: 542.212,63 ευρώ
– ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ Προϋπολογισμός: 506.354,28 ευρώ
– ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ Προϋπολογισμός: 344.088,70 ευρώ
– ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ Δ.Κ. ΚΟΥΒΑΡΑ Προϋπολογισμός: 369.907,81 ευρώ

– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ Δ.Ε. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ Προϋπολογισμός: 73.984,00 ευρώ
 Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής

– ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ Δ ΦΑΣΗ
Προϋπολογισμός: 2.200.000 ευρώ

 Δημοπρατούνται από την Περιφέρεια Αττικής τις επόμενες μέρες:
– ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ (Γ’ ΦΑΣΗ) Προϋπολογισμός: 2.630.000,00 ευρώ
– ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΡΑ
Προϋπολογισμός: 5.500.000 ευρώ
 Τα υπόλοιπα έργα είναι:
– ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ Προϋπολογισμός: 90.000,00 ευρώ
– ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ Δ.Κ. ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ Προϋπολογισμός: 431.915,68 ευρώ
– ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΗ ΜΠΕΗ ΣΤΗΝ Δ.Κ. ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ Προϋπολογισμός: 403.252,03 ευρώ
– ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ
Προϋπολογισμός: 835.000 ευρώ

– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΜΒΡΙΩΝ Δ.Κ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ
Προϋπολογισμός: 3.600.000 ευρώ
– ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Δ.Ε. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Προϋπολογισμός: 24.100.000 ευρώ
– Παράλληλα, ανατέθηκε για το 2016 εργολαβία για τις λακκούβες και τη βελτίωση του οδικού δικτύου όλου του Δήμου.
– Ολοκληρώθηκε η επίστρωση της οδού Γαλάζιας Ακτής ύψους 200.000 ευρώ με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ, όπως επίσης και οι συνδέσεις του νέου αγωγού ύδρευσης.
– Ολοκληρώθηκαν οι συνδέσεις του νέου αγωγού ύδρευσης του Κουβαρά, ενώ έχουν γίνει αρκετές αντικαταστάσεις τμημάτων δικτύου ύδρευσης στην Ανάβυσσο και στο Λαγονήσι.
Επίσης, προωθούμε εννέα Σχέδια Πόλης και επισπεύδουμε τις διαδικασίες εφαρμογής με συμπληρωματικές μελέτες. Ειδικότερα:
1. Περιοχές Α’ και Β’ Κατοικίας Κουβαρά
2. ΒΙΟΠΑ Καλυβίων
3. Περιοχή Β’ Κατοικίας Παραλίας Καλυβίων
4. Χρήσεις γης Σαρωνίδας
5. Περιοχές Α’ και Β’ Κατοικίας Αναβύσσου
6. Περιοχή Β’ Κατοικίας παραλίας Λαγονησίου (Σφενδόνες)
7. Πολεοδομικές Ενότητες ΠΕ1 και ΠΕ2 Παλαιάς Φώκαιας
8. Περιοχή Β’ Κατοικίας στο Θυμάρι
9. Τροποποίηση Γ.Π.Σ. Παλαιάς Φώκαιας
Επίσης:
– Επίσης σπεύδουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή συγκροτήματος Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου στη Σαρωνίδα, για το ΕΠΑΛ Καλυβίων και το Γυμνάσιο Παλαιάς Φώκαιας.
– Υλοποιούμε πιλοτικό πρόγραμμα GIS. Σύντομα η σχετική ιστοσελίδα θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία και οι δημότες θα μπορούν να αντλούν στοιχεία από το σπίτι τους.
– Ετοιμάσαμε την καταγραφή του δικτύου – ολοκληρώσαμε τις μελέτες και ήδη δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με τηλεμετρικούς λαμπτήρες LED.
– Μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις προς τον ΟΤΕ, ξεκίνησε το έργο και έχουν τοποθετηθεί οπτικές ίνες στο 80% του Δήμου Σαρωνικού.
Σημαντικός τομέας δράσης, που για εμάς σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη υποδομών και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, είναι αυτός της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ο Δήμος μας έχει ένα τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, που μπορούμε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, στο πλαίσιο της ορθολογικής και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Η ποιότητα και η αειφορία, είναι οι βασικές αρχές που κατευθύνουν τις δράσεις μας σε αυτό το επίπεδο. Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς μια παραθεριστική περιοχή για το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά ένας προορισμός επιλογής για επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Στην προσπάθεια αυτή, έχουμε επενδύσει στρατηγικά τα προηγούμενα χρόνια, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.
– Ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά στο Δήμο μας την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.
– Δημιουργήσαμε το νέο λογότυπο και την εικαστική ταυτότητα του Δήμου.
– Ψηφιοποιήσαμε ένα τεράστιο όγκο οπτικοακουστικού υλικού προβολής, από όλες τις δημοτικές ενότητες.
– Δημιουργήσαμε δίγλωσσο τουριστικό έντυπο, ιστοσελίδα προβολής του Δήμου, αλλά και σειρά προωθητικών υλικών.
– Καταγράφουμε και σχεδιάζουμε την ανάδειξη μονοπατιών για περιπατητικό τουρισμό και mountain bike, στο δάσος Κουβαρά, στην Παλαιά Φώκαια και στη Σαρωνίδα.
– Έγιναν καταχωρήσεις στο περιοδικό TRAVEL για την ΔΕΘ 2016 «Χρονιά ελληνορωσικής φιλίας» και για την ΔΕΘ 2017 «Χρονιά ελληνοκινεζικής συνεργασίας».
– Έγινε η πρώτη οργανωμένη έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφική παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ και μάλιστα στο όριο μιας κρίσης σε ένθετο της κυριακάτικης εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 (βλ. Ναυάγιο Αγία Ζώνη ΙΙ στον Σαρωνικό).
– Έγινε η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Δήμου σε έκθεση τουρισμού εσωτερικού με διεθνείς επαφές (PHILOXENIA 33η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού).
– Επενδύουμε στην ανάδειξη του Δήμου μας σε κέντρο ναυταθλητικού τουρισμού, με την ανάληψη μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, όπως – 2015 Πανελλήνιο Κύπελλο Optimist 11 ετών – 2016 οι 49οι Βαλκανικοί Αγώνες Ιστιοπλοΐας και – 2017 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας.
Όσα πετύχαμε αυτά τα δυόμισι χρόνια, έγιναν πραγματικότητα με σκληρή δουλειά από όλη τη Δημοτική μας ομάδα και τους εργαζόμενους στο Δήμο μας, αλλά και με τη στήριξη ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους Τοπικούς Συμβούλους , που από όποιο πόστο τους εμπιστεύτηκα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με έβγαλαν ασπροπρόσωπο.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου που βρίσκεται πάντα δίπλα μου και στηρίζει το έργο μας παραβλέποντας την τυπική άσκηση των καθηκόντων τους και πολλές φορές ξεπερνώντας τον εαυτό τους.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, στους χορηγούς, στους συλλόγους και τους τοπικούς φορείς που αγκαλιάζουν κάθε μας δράση.
Θέλω να σας πω ότι πετύχαμε πολλά, γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί. Δουλέψαμε έχοντας ως αντίπαλο, όχι ο ένας τον άλλον, αλλά τα προβλήματα του Δήμου. Και ευχαριστώ από καρδιάς την κάθε μία και τον κάθε ένα σας προσωπικά.
Με τις ίδιες αρχές, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και το επόμενο διάστημα. Για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Ήδη, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από έργα και δράσεις για τη φετινή χρονιά, που θα υλοποιηθούν από ίδιους πόρους του Δήμου μας ύψους 1.250.000 ευρώ. Θα αναφέρω ενδεικτικά, την αγορά ενός επιπλέον σχολικού λεωφορείου, έργα συντήρησης και επισκευής πλατειών, παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, οχημάτων, κάδων και εξοπλισμού καθαριότητας, ασφαλτοστρώσεις και επισκευή πεζοδρομίων, αναπλάσεις και κατασκευή πεζοδρομίων στην Ανάβυσσο και πολλές άλλες παρεμβάσεις σε όλες τις ενότητες, σε κάθε γειτονιά.
Επίσης, μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, προβλέψαμε τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας από το Θυμάρι έως τον Προαστιακό Κορωπίου με τουλάχιστον 11 δρομολόγια την ημέρα δωρεάν για όλους, η μελέτη της οποίας εγκρίθηκε από τον ΟΣΑ.
Συνεχίζουμε, να διεκδικούμε πόρους και έργα από την Πολιτεία, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία.
Συνεχίζουμε να δίνουμε μαζί, με όλες τις δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας, τη μάχη ενάντια στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση.
Συνεχίζουμε να κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, για τον τόπο μας.
Στο τέλος αυτής της περιόδου, θα είμαστε και πάλι εδώ. Για να δώσουμε λογαριασμό και να κριθούμε για το έργο μας, κάτι το οποίο κάνουμε καθημερινά, αφού από την πρώτη μέρα τα Δημοτικά Συμβούλια βιντεοσκοπούνται και αναρτώνται στο Site του Δήμου, ώστε να μπορείτε να έχετε ιδία άποψη και όχι να ακούτε τον οποιοδήποτε.
Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι προσωπικά, είναι ότι θα συνεχίσω να ακολουθώ το δρόμο της συνείδησής μου. Θα εξακολουθήσω να τιμώ την υπόσχεσή μου απέναντί σας:
να είμαι ένας Δήμαρχος χρήσιμος για τον τόπο και τους συμπολίτες μου.
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση, που θα εγγυηθεί την αναγέννηση της Πατρίδας μας.
Με την Αυτοδιοίκηση μπροστά, η Ελλάδα θα σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι.”

(Το κείμενο από την εισήγηση του Δημάρχου που είχε σταλεί στους Δημοτικούς Συμβούλους πριν την συνεδρίαση)

Σε επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιαστούν video και κείμενα ομιλιών όλων όσοι έκαναν τοποθέτηση επί των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Categories