Η τοποθέτηση της Αγγελικής Ράπτη, από το 41min του video
ΡΑΠΤΗ: Για μένα αποτελεί πραγματικά λυπηρό φαινόμενο να βλέπω άδειες θέσεις απέναντί μου. Δηλαδή γίνεται απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής από το Δήμαρχο και λείπουν βασικοί Αντιδήμαρχοι και λείπουν πάρα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Δηλαδή θεωρώ ότι αυτό είναι απαξίωση της δουλειάς της δημοτικής αρχής.
Από κει και πέρα Δήμαρχε, άκουσα πολύ προσεκτικά όλη αυτή την ανάλυση του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα, διότι δεν ήταν μόνο του 2016, ήτανε γενικότερα απ’ ό,τι όλοι καταλάβαμε. Και απλά για μένα επιβεβαιώνεται ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει και πως λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση.
Για μένα, από αυτό τον απολογισμό λείπουν δύο βασικά πράγματα που τα θεωρώ ουσιαστικά για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Και αυτά είναι, πρώτον το όραμα του Δημάρχου. Δεν είδα πουθενά σε όλα αυτά που είπατε, να υπάρχει ένα όραμα, για το πώς θέλετε να αναπτυχθούν οι πόλεις του δήμου, για το πώς θέλετε να λειτουργούν αυτές οι πόλεις, για το πώς θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν το έχω δει και σε κανέναν προϋπολογισμό του δήμου και θεωρώ ότι στις δράσεις και στα αναπτυξιακά έργα ενός δήμου, αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται.
Το δεύτερο και πολύ σημαντικό για μένα, είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά η αντίληψη της συμμετοχής των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων. Ούτε για μεγάλα έργα όπως το ΚΕΛ ας πούμε, που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε και που ποτέ δεν σκεφτήκατε ότι πρέπει να μιλήσετε με τους πολίτες πριν πάρετε σημαντικές αποφάσεις, και για άλλα έργα, όπως το κοιμητήριο που αναγκαστήκατε να αλλάζετε αποφάσεις, γιατί αντιδρούσε η κοινωνία, και αυτό συνέβη γιατί δε μιλήσατε ποτέ εξαρχής με την κοινωνία. Και μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση στον προηγούμενο συμβούλιο για το ΚΕΛ, όπου όλη αυτή την αντίδραση του κόσμου δεν την είδατε για να σας προβληματίσει και να σκεφτείτε ότι μπορεί και να έχουν δίκιο, μπορεί και κάτι λάθος να έχει γίνει, ας το ξαναδούμε, ας μιλήσουμε με τους πολίτες. Αλλά άκουσα αυτοί που αντιδρούν για το ΚΕΛ, το κάνουν γιατί είναι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Δηλαδή, αυτό πραγματικά είναι μία τόσο στρεβλή εικόνα του τι σημαίνει να είναι ο Δήμαρχος κοντά στην κοινωνία…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κυρία Ράπτη, ακούσατε αυτό από εμένα;
ΡΑΠΤΗ: Βεβαίως, από σας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πότε?.
ΡΑΠΤΗ: Είπατε ότι όλοι αυτοί που αντιδρούν, το κάνουν διότι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πότε το είπα αυτό και πού?
ΡΑΠΤΗ: Το είπατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πότε και πού?
ΡΑΠΤΗ: Κάτω στο αμφιθέατρο, στο προηγούμενο συμβούλιο για το ΚΕΛ. Υπάρχει το βίντεο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στο αμφιθέατρο είπα εγώ στο βίντεο ότι είσαστε εσείς όλοι πολιτικοί μου αντίπαλοι και για αυτό αντιδράτε;
ΡΑΠΤΗ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κάνετε πλάκα κυρία Ράπτη; Τι είναι αυτά που λέτε τώρα;
ΡΑΠΤΗ: Όχι καθόλου
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Να κάτσετε να δείτε το βίντεο…
ΡΑΠΤΗ: Μα σοβαρά μιλάτε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να σας πω κάτι; Δεν σας τιμά να λέτε τέτοια ψέματα αυτή τη στιγμή, για να προσπαθείτε να γίνεται αρεστή. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μας;
ΡΑΠΤΗ: Ωραία, να δούμε το βίντεο; Όχι, όχι, να δούμε το βίντεο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πολύ απλά δε το δέχομαι. Να δείτε το βίντεο…
ΡΑΠΤΗ: Ωραία, μη το δέχεστε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: … και να ζητήσετε συγνώμη που θα μου πείτε ότι είπα στον κόσμο εγώ ότι είσαστε πολιτικοί μου αντίπαλοι ή οτιδήποτε άλλο. Ίσα – ίσα που εγώ αφουγκραζόμενος τον κόσμο και προκειμένου ο κόσμος να μην έρχεται σε σύγκρουση πρότεινα, παρότι είχα την πλειοψηφία, να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση. Έτσι; Παρότι είχα την πλειοψηφία.
ΡΑΠΤΗ: Λοιπόν, επειδή… ακούστε κύριε Δήμαρχε, αφήστε με να πω αυτά που θέλω, μετά πείτε όποια διαφωνία έχετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι σας παρακαλώ πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε, δεν μπορώ να ακούω αυτά τα πράγματα.
ΡΑΠΤΗ: Όμως… ακούστε με λίγο. Υπάρχει το βίντεο το οποίο αποτυπώνει αυτό που είπατε και …
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να το δείτε το βίντεο κυρία Ράπτη.
ΡΑΠΤΗ: Βεβαίως, το πιο εύκολο είναι αυτό. Και επίσης υπάρχει η ανακοίνωσή σας για τους πολίτες που για την ρύπανση που έγινε το καλοκαίρι από τα πετρελαιοειδή και ζητούσανε εναγωνίως από το δήμο, να τους πληροφορήσει. Υπάρχει ανακοίνωσή σας που μιλάει για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Το αμφισβητείτε και αυτό;
Δηλαδή, σε κάθε αντίδραση των πολιτών, ψάχνετε να βρείτε κάποιους πολιτικούς σας αντιπάλους. Ε, δεν είναι έτσι. Ο κόσμος που αντιδρά για διάφορα ζητήματα που τον αφορούν, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου σε ποια πολιτική παράταξη ανήκετε. Πιστέψτε με, πουθενά, σε κανένα δήμο της χώρας, όταν ο Δήμαρχος κάνει πράγματα που είναι σωστά για τον πολίτη, ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική παράταξη του Δημάρχου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τι θέλετε να πείτε, ότι το Αγία Ζώνη 2 κάναμε εμείς το ναυάγιο; Για να καταλάβω δηλαδή τώρα.
ΡΑΠΤΗ: Όχι, όχι, έχετε …
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Ένα λεπτό.
ΡΑΠΤΗ: Κύριε Δήμαρχε, καταρχήν με διακόπτετε συνεχώς και δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: καταρχήν δεν έχετε αναφερθεί καθόλου αυτή τη στιγμή στον απολογισμό του 2016.
ΡΑΠΤΗ: Ναι. Μα δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε όμως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κάνετε μία πολιτική κριτική.
ΡΑΠΤΗ: Αναφέρομαι στο κατά πόσο οι αποφάσεις που παίρνετε για σοβαρά ζητήματα του δήμου, λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη συμμετοχή των πολιτών και την άποψη των πολιτών. Αυτό λέω. Που για μένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Και αυτό φαίνεται και από το ότι στην Επιτροπή της Διαβούλευσης ας πούμε, που συγκροτήσαμε φέτος, η συμμετοχή των πολιτών ήταν πάρα πολύ μικρή. Και εάν δεν υπήρχανε και οι εκπρόσωποι των φορέων, δεν ξέρω με τι αριθμό πολιτών θα είχε συγκροτηθεί αυτή η Επιτροπή Διαβούλευσης. Και αυτό συμβαίνει διότι αυτοί οι πολίτες δεν ελήφθη ποτέ υπόψιν η άποψή τους που εξέφρασαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Επομένως, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν παίρνετε αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον του τόπου σε σημαντικά ζητήματα και σε μικρότερα ζητήματα, καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη σας τους πολίτες. Και το ότι ο νόμος ορίζει ας πούμε ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να συγκεντρώνεται και να έχει άποψη για τον προϋπολογισμό, αυτό το πράγμα θέλει να πει. Ότι στον προϋπολογισμό του δήμου ας πούμε, θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτά που λέτε οι πολίτες, για να είστε μες στην κοινωνία. Για να κάνετε ένα προϋπολογισμό που να αντανακλά πραγματικά τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ότι προκύψει ανάλογα με το τι επιχορήγηση θα πάρουμε ή τι υπάρχει από το ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η βασική μας διαφωνία.
Από κει και πέρα, θεωρώ ότι η αντίληψή σας περί δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται από το ότι και το 2016 για τρίτη φορά, η ελάσσων αντιπολίτευση αποκλείεται από όλες τις επιτροπές του δήμου. Θα μου πείτε ότι εφαρμόζετε το νόμο. Ναι.
Θα σας πω όμως εγώ, ότι τα ¾ των δήμων της χώρας, έχουν φροντίσει οι Δήμαρχοι, να υπάρχουν εκπρόσωποι και της ελάσ. αντιπολίτευσης σε αυτές τις επιτροπές του δήμου, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση δεν είναι εδώ μόνο για να σας κάνει κριτική, που και αυτό πρέπει να το κάνει, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της. Είναι εδώ εκπροσωπώντας ένα κομμάτι της κοινωνίας, άρα έχει εποικοδομητικές προτάσεις και θα μπορούσατε να τις χρησιμοποιήσετε στις επιτροπές και εμείς σαν δημοτική παράταξη συγκεκριμένη, σας έχουμε αποδείξει ότι όπου συμφωνούμε, και όπου θεωρούμε ότι οι αποφάσεις σας είναι για το καλό του δήμου, είμαστε μαζί σας. Και το είδατε αυτό, όταν μπήκε σε κίνδυνο η παραλία των Αλυκών και την διεκδικούσε η ΕΤΑΔ, πως ήμασταν στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή και μαζί αγωνιστήκαμε γιατί θεωρούσαμε πάντα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση και η διαχείριση των παραλιών οφείλει να ανήκει στο δήμο.
Παράλληλα βέβαια σας κάναμε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των καντινών στην περιοχή, γιατί θεωρούμε ότι ο δήμος δεν έχει αντιμετωπίσει σωστά αυτές τις αυθαιρεσίες.
Κοινωνική πολιτική του δήμου.
Άκουσα πολλά περί κοινωνικής πολιτικής. Λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ουσιαστικά είναι η μόνη κοινωνική δομή που υπάρχει στο δήμο. Ξεκίνησε με μια πολύ πενιχρή επιχορήγηση και στη συνέχεια έχει κάποια επιχορήγηση πολύ μικρότερη από αυτή που θα είχε ανάγκη και δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ακούστηκε και η πρόταση, ότι καλό θα είναι να δώσουμε και χρονικό όριο σε αυτούς που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, διότι αυξάνονται με τη διάρκεια του χρόνου, άρα δεν θα μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Ευτυχώς αποδοκιμάστηκε η πρόταση αυτή και πάρθηκε πίσω, γιατί η φτώχεια δεν έχει όριο δυστυχώς. Μακάρι να είχε χρονικό όριο και να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά η αύξηση συνεχώς των ανθρώπων που θέλουν να εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα, άρα αν θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική πρέπει όλους αυτούς να τους αντιμετωπίζουμε.
Από κει και πέρα κοινωνική πολιτική σημαίνει, μείωση δημοτικών τελών και τιμολογίων νερού, όπως κάνουν άλλοι δήμοι. Η Γλυφάδα ας πούμε πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε μείωση δημοτικών τελών. Αυτό σημαίνει κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική σημαίνει ότι κάνω τα τροφεία μηδενικά για τους παιδικούς σταθμούς, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι δήμοι, εμείς όχι. Η ύπαρξη παιδικών σταθμών δεν είναι κοινωνική πολιτική του δήμου, γιατί αποτελεί πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, άρα υπάρχουν επιχορηγήσεις και τα ανάλογα ποσά για να μπορούν να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί.
Κοινωνική πολιτική σημαίνει Δημοτικά Ιατρεία και όχι κάποιους εθελοντές γιατρούς, που γράφουν κάποια φάρμακα και κάποιες συνταγές σε περιφερειακά ιατρεία.
Σημαίνει αν δεν μπορείς να κάνεις δημοτικό ιατρείο, τουλάχιστον κοινωνικό ιατρείο που και εγώ και πολλοί γιατροί της περιοχής έχουμε δηλώσει τη διάθεσή μας εδώ και καιρό, ποτέ δεν αξιοποιηθήκαμε.
Ακούω ότι θα γίνει κοινωνικό φαρμακείο. Μακάρι να γίνει.
Και βεβαίως σημαίνει δημοτική συγκοινωνία, που σε ένα δήμο σα το δικό μας, που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετακίνησης από την μία πόλη του δήμου στην άλλη, να μπορούν οι κάτοικοι να πάνε από τη μια πόλη του δήμου στην άλλη με δημοτική συγκοινωνία, που αυτό δεν υπάρχει.
Όλα αυτά σημαίνει κοινωνική πολιτική.
Άκουσα για έργα όπως ας πούμε, το έργο ύδρευσης της Σαρωνίδας, ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια. Όλοι ξέρουμε πόσο η Σαρωνίδα όλα αυτά τα χρόνια έχει ανάγκη από αυτό το έργο και έχει τόσα προβλήματα.
Δηλαδή γίνονται έργα τα οποία ο τόπος έχει απόλυτη ανάγκη και εγώ δεν θα εγκαλέσω το Δήμαρχο γιατί δεν πήρε μεγαλύτερα ποσά και δεν κάνει μεγαλύτερη ανάπτυξη, γιατί εντάξει, την καταλαβαίνω την οικονομική κατάσταση της χώρας, το δύσκολο νομικό πλαίσιο που υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο που εμποδίζει πραγματικά να γίνουν αναπτυξιακά έργα στους δήμους. Όμως αυτό για το οποίο διαφωνώ και το έχω πει πολλές φορές στους προϋπολογισμούς και το ξαναλέω, είναι ότι δεν έχω δει ποτέ ένα σχεδιασμό και προτεραιότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και αυτό δεν υπάρχει γιατί δεν είδα ποτέ μία γενική συνέλευση σε μία δημοτική κοινότητα, που να καθορίσει πραγματικά τις ανάγκες που έχει η κάθε τοπική κοινωνία ώστε να συγκροτηθεί ο προϋπολογισμός του δήμου.
Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που για τους δήμους αποτελεί το Α και το Ω, γιατί καθορίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Διαχείριση των απορριμμάτων. Μηδενική στο δήμο Σαρωνικού. Έχουμε τα χειρότερα ποσοστά ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα. 6%, δεν υπάρχει αυτό στους δήμους. Δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με την ανακύκλωση. Εμείς έχουμε καταθέσει μελέτη που δείχνει ότι αν ασχοληθεί ο δήμος, μπορεί να βγάλει χρήματα και να επιστρέψουν αυτά στο δημότη. Φωνή βοώντος βέβαια κάθε φορά. Ακόμα και εάν αυτή την ανακύκλωση με τους όρους που ισχύουν σήμερα αξιοποιούσε ο δήμος και αύξανε τα ποσοστά όπως συμβαίνουν σε άλλους δήμους, και αυτό το 6% το πήγαινε 30% – 40%, θα μπορούσε και πάλι να βγάλει χρήματα και αυτά να επιστρέψουν στο δημότη και να βοηθήσει και το περιβάλλον. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.
Αντί αυτών, βλέπουμε τους Ρομά καθημερινά και το έχω ξαναπεί αυτό στο δημοτικό συμβούλιο, να αδειάζουν τους κάδους της ανακύκλωσης, γιατί αυτοί έχουν καταλάβει βέβαια πόση αξία έχουν τα υλικά ανακύκλωσης, ότι είναι υλικά τα οποία πουλάνε και βγάζουν χρήματα. Και ο δήμος παρακολουθεί με απάθεια, με αδιαφορία; Απ’ ό,τι φαίνεται με απόλυτη αδιαφορία, διότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι θα κάνει με την ανακύκλωση.
Τα κλαδέματα ένα σημαντικό ζήτημα για το δήμο. Πάντα με αναθέσεις τα δίνουμε σε κάποια εταιρεία και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε όλες αυτές τις χωματερές που όλοι συζητάμε στις γειτονιές.
Άλλο ένα θέμα που για μένα αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα του δήμου, είναι ο πολιτισμός. Θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω στον πολιτισμό σε αυτό το δήμο. Καλοί είναι οι χοροί και τα πανηγύρια, δεν έχω τίποτα με τα πανηγύρια, καλό είναι να γίνονται, να ξεδίνει ο κόσμος, να γλεντάει, αλλά είμαστε σε μια χωρά που έχει διδάξει τον πολιτισμό στον κόσμο, είμαστε σε μια κατάσταση που το ηθικό των ανθρώπων έχει πέσει πάρα πολύ, που οι αξίες έχουν πέσει πάρα πολύ, άρα ο δήμος οφείλει να ανεβάζει το ηθικό παράγοντας πραγματικό πολιτισμό.
Υπάρχουν δομές που πρέπει να αξιοποιηθούν, υπάρχει θεατρικό εργαστήρι, υπάρχει φιλαρμονική, υπάρχει βιβλιοθήκη που ίσως είναι η μόνη που κάνει μια καλή δουλειά και αξίζει τον κόπο να την βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, όπως και όλες τις υπόλοιπες δομές που υπάρχουν, ώστε να παράγουμε πραγματικό πολιτισμό, που τον έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη ο κόσμος.
Και θα τελειώσω λέγοντας δύο πράγματα για το ΚΕΛ. Δεν θα ξαναπώ όλα αυτά που όλοι ξέρουμε, για το αν θέλουμε ή δεν θέλουμε το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Θα αναφερθώ μόνο σε αυτή την επιτροπή που θεωρώ ότι είναι μια απόλυτη υποκρισία.
Γιατί; Γιατί αυτή η επιτροπή έχει ξεχάσει καν ο Δήμαρχος, ότι την φτιάξαμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο μετά από παρότρυνση της αντιπολίτευσης, που είχαμε κάνει ένα δημοτικό συμβούλιο μετά από δικές μας υπογραφές, πάλι για την αποχέτευση τότε. Κάναμε λοιπόν μία Επιτροπή Αποχέτευσης η οποία δεν συγκλήθηκε ποτέ, γιατί προφανώς ο Δήμαρχος δεν θεώρησε ότι υπάρχει κανένας λόγος.
Φτάνουμε λοιπόν εδώ και ζητάμε να γίνει τώρα μία επιτροπή πάλι διαπαραταξιακή για την αποχέτευση, για να κάνει τι; Για να βρει λέει εναλλακτική λύση. Την επομένη ακριβώς αυτού του συμβουλίου, βγαίνει δελτίο τύπου από το δήμο, που ο Δήμαρχος εξακολουθεί να λέει ότι η δική του λύση είναι το ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Και αναρωτιέμαι, ποια λύση θα δώσει μια επιτροπή, η οποία είναι καταρχήν απολύτως αναρμόδια, γιατί η λύση πρέπει να δοθεί μόνο μέσα από μία μελέτη με επιστημονικά κριτήρια, από ειδικό μελετητικό γραφείο, το έχουμε πει χίλιες φορές, το ξαναλέμε και αναρωτιέμαι γιατί η ΕΥΔΑΠ η οποία στέλνει αυτή την τόσο απαξιωτική επιστολή στο δήμο και ο δήμος δε νιώθει την ανάγκη να απαντήσει. Δηλαδή έχουμε έναν υπηρεσιακό ο οποίος στέλνει στο Δήμαρχο Σαρωνικού μία επιστολή που του λέει, τον εγκαλεί καταρχήν γιατί άλλαξε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο. Δεν κατάλαβα; Και του λέει κιόλας, ότι κοίταξε, σε δύο μήνες πρέπει να έχεις αποφασίσει, και κοιτάξτε, κανονίστε να βρείτε και μέρος και βέβαια να ξέρετε ότι εμείς ακολουθούμε επιστημονικά κριτήρια και κοίταξε να πιέσεις, έχει και το θράσος δηλαδή και το λέει ακριβώς ότι θα πρέπει να ασκήσετε πίεση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με σκοπό τη συνέχιση της διαδικασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, πραγματικά δηλαδή και ο δήμος δε νιώθει την ανάγκη να απαντήσει σε αυτό.
Λοιπόν, εγώ να πάω σε μία επιτροπή να κάνω τι σε αυτή την επιτροπή; Όταν είναι προδιαγεγραμμένο από την αρχή, ότι αυτή η επιτροπή είναι το άλλοθι του Δημάρχου για να πει, εντάξει είστε όλοι συνυπεύθυνοι, διότι δεν βρέθηκε κάτι. Που δεν μπορεί να βρεθεί, διότι είμαστε αναρμόδιοι να το βρούμε, άρα επιστρέφουμε στο ΒΙΟΠΑ. Ε, όχι Δήμαρχε. Αυτό το άλλοθι, η δική μου παράταξη τουλάχιστον δεν θα σας το δώσει. Θα πω για χιλιοστή φορά ότι αυτό είναι δουλειά ειδικού μελετητικού γραφείου και η ΕΥΔΑΠ το ξέρει πάρα πολύ καλά, γιατί η ίδια η ΕΥΔΑΠ για την υπόλοιπη Αττική, η ίδια έδωσε το έργο αυτό σε μελετητικό γραφείο, να βρει για τη βόρια και ανατολική Αττική μέχρι τα Σπάτα ποιες είναι οι περιοχές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα ΚΕΛ και έρχεται από εμάς να ζητήσει, από μια επιτροπή δημοτικών συμβούλων, να λύσει αυτό το θέμα. Άρα εδώ κάποιος μας κοροϊδεύει και σε αυτή την κοροϊδία θα απαντήσουμε με ό,τι έχουμε πει μέχρι σήμερα. Εάν θέλετε να γίνει το έργο, ακολουθήστε τα σωστά βήματα που ορίζει ο νόμος. Διαφορετικά, θα έχετε όλη την ευθύνη ότι αυτό το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα ήθελα δυο πράγματα σε σχέση με ένα κομμάτι που έχω την εποπτεία ουσιαστικά, δεν μπορώ να πω ότι το διαχειρίζομαι καθαρά.
Θέλω να σας πω ότι για τους παιδικούς σταθμούς ο δήμος δαπανά γύρω στις 800.000 εκτός του ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτούνται από δύο φορείς. Από το δήμο και από το ΕΣΠΑ. Το 1/3 περίπου είναι το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα είναι χρήματα του δήμου.
Θέλω να σας πω ότι για τις χαμηλές, τα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει ουσιαστικά απαλλαγή από τα τροφεία. Και για μένα ίσως και κακώς, να σας πω και το λόγο. Γιατί αυτά τα χαμηλά εισοδήματα εντάσσονται σίγουρα στο ΕΣΠΑ, όμως εφησυχάζουν και δεν μπαίνουν στην διαδικασία να υποβάλλουν αιτήσεις, με αποτέλεσμα να χάνουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ έτσι. Δηλαδή, δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό παιδιών από το ΕΣΠΑ. Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών χρηματοδοτημένα, ούτως ώστε αναλογικά ο δήμος να βάζει λιγότερα χρήματα. Αναγκάζονται και πληρώνουν επειδή ικανοποιούμε όλες τις αιτήσεις. Ικανοποιούμε και των μεγάλων εισοδημάτων, μπορώ να σας πω ότι μπορεί να έχουμε παιδιά με εισόδημα 100.000 ευρώ. Υπάρχει αυτό. Πιστεύετε ότι σε αυτούς δεν πρέπει να πάρουμε τροφεία; Δεν πρέπει να το αναλύσουμε τώρα, ωστόσο σας βεβαιώ ότι γίνεται. Και εκεί έχουμε τις αντιδράσεις, τα μεγάλα εισοδήματα δεν θέλουν να πληρώσουν. Οι χαμηλοεισοδηματίες δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως, οι τρίτεκνοι δεν πληρώνουν, οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν.
Τώρα, για τη διαχείριση και την ανακύκλωση και αυτά, θα σας τα πει ο Δήμαρχος. Ωστόσο για τον πολιτισμό, τον τελευταίο μήνα θέλω να σας ενημερώσω, πιθανόν να έχετε ίσως λάβει κάποια γνώση, γίνανε τέσσερις παραστάσεις, με την τελευταία την Παρασκευή «Το μεγάλο μας τσίρκο», εδώ στο αμφιθέατρο. Εξαιρετικές παραστάσεις. Ακόμα και αυτή της εκκλησίας, την είχε σκηνοθετήσει η Ό. Λαζαρίδου. Εγώ παρακολούθησα ένα μέρος της και ήτανε εξαιρετική παράσταση. Μην υποβαθμίζουμε, εγώ κατέβηκα, και το ανέφερε εδώ ο κύριος Γκίνης. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι ήταν από τις καλύτερες που μπορεί να φανταστείτε.
ΡΑΠΤΗ: Δεν θα διαφωνήσω καθόλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γίνονται πολλά πράγματα…
ΡΑΠΤΗ: Εδώ μιλάμε για τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μακάρι αύριο να δούμε καλύτερα πράγματα.
ΓΚΙΝΗΣ: Κυρία Ράπτη, αυτά που ανέφερε ο κύριος Δήμαρχος, μίλησε για κάποιες εκατοντάδες τόνους σε φρούτα και σε τρόφιμα Κοινωνικού Παντοπωλείου, ΤΕΒΑ για τους άλλους δήμους. Αυτά τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα. Μιλάμε τώρα για 600 – 700 τόνους πράγματα και δεν έχουμε υπαλληλικό προσωπικό. Να ξέρετε ότι όλες αυτές οι δράσεις γίνονται με εθελοντές. Έχουμε τέσσερα έργα ΕΣΠΑ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Κοινότητας και το ΤΕΒΑ, Συν τα αδιάθετα προϊόντα, αυτά που είναι τα αποσυρόμενα, πέντε στην ουσία μεγάλα έργα, τα οποία δεν έχουμε ακόμα προσωπικό. Τα μόνα άτομα που έχουμε προσλάβει, είναι οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί. Όμως εδώ που ξεκινήσαμε δεν είχαμε καν ούτε υπαλληλικό προσωπικό.
Λοιπόν, το λέω με λύπη, είχαμε μία διοικητικό υπάλληλο και δεν ξέρω για τους λόγους, ξέρει ο Δήμαρχος, μετακινήθηκε και η κυρία Αθανασοπούλου, που εθίγη προχθές στο συμβούλιο. Ο Δήμαρχος το γνωρίζει. Εγώ είχα μία διοικητικό υπάλληλο. Όμως αυτό, αυτό να ξέρετε ότι συμφωνούμε μαζί σας εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει το προσωπικό, γιατί είναι χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ, από Ευρωπαϊκό χρήμα, θα έρθουν στο χώρο εκεί που έχουμε προετοιμάσει.
Βρήκαμε και το χορηγό μόλις αυτές τις ημέρες για να μας πάρει μερικά πράγματα σχετικά με τον εξοπλισμό του καταστήματος. Λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι θα λειτουργούν από μόνες τους οι υπηρεσίες και δεν θα χρειάζεται κανένας Γκίνης ή αιρετός, να εμπλέκεται σε όλη αυτή τη χαμαλοδουλειά. Επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό. Γιατί αύριο το πρωί, το ξέρουν, νομίζω έχει ανακοινωθεί, θα έρθουν δύο αυτοκίνητα στην Ανάβυσσο και δεν έχω ούτε έναν υπάλληλο. Ένα αυτοκίνητο του Κουβαρά που ο κύριος Κίτσος στέλνει, για να μεταφέρει σε όλα τα σημεία του δήμου, σε όλες τις τοπικές κοινότητες και στο τέλος δεν πήραμε και φρούτα. Και κάνω και εγώ το χαμάλη. Το λέω με καμάρι. Δε το λέω με ταπεινοφροσύνη. Λοιπόν, θέλω να πω, εντάξει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Ούτε έχουμε την πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε σε κάθε δράση μας. Και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα κυρία Ράπτη και τους ενδεείς όπως είπατε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο… είναι ωραία τα λόγια, έχω κάτσει και εγώ στο ίδιο πόστο. Στην προηγούμενη διοίκηση ήμουνα και εγώ επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Λοιπόν, δεν έμπαινα στον πειρασμό αυτό. Τώρα όμως, πρέπει να κάνουμε και κάτι. Αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά χρειάζονται, εγώ καθημερινά δέχομαι αιτήματα, τη βοήθεια και τη στήριξη του δήμου, ο δήμος δεν έχει την πολυτέλεια όμως, ούτε την οικονομική, ούτε και σε μέσα, αυτοκίνητα, μεταφορικά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, ωστόσο γίνονται πράγματα.
ΓΚΙΝΗΣ: Γίνονται κάποια πράγματα, δεν θέλω να τα προβάλω κυρία Πρόεδρε, εγώ έχω πει, υπηρετώ το θεσμό, έτσι; Και υπηρετώ και τους ανθρώπους αυτούς που πραγματικά μας χρειάζονται. Δεν θέλω, ούτε το κοινωνικό έργο να φαίνεται, ούτε τι κάνει ο δήμος. Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος όμως να πει για τις δομές που σχεδιάζει και υλοποιεί. Υλοποιούνται δηλαδή, δυόμιση – τρία χρόνια κυρία Ράπτη τώρα, γίνεται κάποιο έργο μόνο από το δήμο. Δηλαδή το κοινωνικό παντοπωλείο δε το συνεισφέρει κάποιος άλλος ΜΚΕ. Έχει δίκιο ο κύριος Τσαλικίδης που λέει προϋπήρχε μια μορφή ενίσχυσης των ενδεών οικογενειών κ.λπ. Είναι αλήθεια. Όμως τώρα το πήραμε όλο στις πλάτες μας και χωρίς προσωπικό, πάλι με εθελοντές όπως δούλευε και τότε. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Ευχαριστώ.
ΡΑΠΤΗ: Καταρχήν, για απολογισμό συζητάμε. Το τι θα γίνει από δω και πέρα, μακάρι όλα αυτά που είπατε να γίνουν, έτσι; Όσον αφορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο, είπα ότι η βασική κοινωνική δομή που λειτουργεί σε αυτό το δήμο είναι το κοινωνικό παντοπωλείο. Αναφέρθηκα σε πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου συνιστούν κοινωνική πολιτική και δεν έχουν γίνει.
ΓΚΙΝΗΣ: Δυο λέξεις, δυο λέξεις μόνο.Όλο αυτό το έργο είναι επίτευγμα της διοίκησης. Γιατί, να προχωρήσει ο σχεδιασμός, να γίνουν οι προτάσεις στη διαχειριστική αρχή, να εγκριθεί από την διαχειριστική αρχή, από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτό προϋποθέτει χρόνο και αυτός ο χρόνος μεσολάβησε μέχρι σήμερα. Αυτό, τίποτα άλλο.
ΡΑΠΤΗ: Μα να σας πω κάτι; Σας είπα ότι, η δομή που θεωρώ ότι λειτουργεί στην κοινωνική πολιτική είναι το κοινωνικό παντοπωλείο. Και πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει και μεγαλύτερη επιχορήγηση από το δήμο, για όλα αυτά ακριβώς που είπατε. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη συνεχώς αυξάνονται, άρα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην κοινωνική πολιτική.
Τώρα, όσο για τον πολιτισμό, για να μην παρεξηγηθούν τα πράγματα. Δεν έχω καμία αντίρρηση ότι η παράσταση θα ήταν πολύ καλή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι η μοναδικά. Σας είπα τέσσερις αυτό το μήνα.
ΡΑΠΤΗ: Έχουν γίνει και άλλες παραστάσεις και το καλοκαίρι που ήταν πολύ καλές, δεν λέω εγώ όχι για αυτά. Όταν εγώ λέω για πολιτισμό στο δήμο, εννοώ να γίνουν τέτοιες δομές που να μπορούν οι πολίτες να έχουν δυνατότητα συμμετοχής, σε θέατρο, σε μουσικές, σε διάφορες δραστηριότητες που συνιστούν πολιτισμό. Να ανοιχτεί στον κόσμο και να μην υπάρχει ας πούμε μόνο μία θεατρική σκηνή δέκα – είκοσι ανθρώπων. Αυτό εννοώ.
ΡΑΠΤΗ: Δεν απευθύνομαι στο Δήμαρχο. Εγώ δεν λέω αν φταίει ή δεν φταίει ο Δήμαρχος. Εγώ λέω τι πρέπει να γίνει στην κοινωνική πολιτική.
ΓΚΙΝΗΣ: Πέρσι όταν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό το κοινωνικό παντοπωλείο, με είχατε ρωτήσει αν επαρκούσαν τα χρήματα που ψηφίσαμε. Και σας είχα απαντήσει θετικά. Λοιπόν, θέλω να σας θυμίσω ότι δεν φταίει ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Αντιδήμαρχος. Ο διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει από την ημερομηνία που ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ξέρετε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα; Ξέρετε ότι το κοινωνικό παντοπωλείο φέτος δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ; Και λειτουργεί με χορηγίες; Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ.
ΡΑΠΤΗ: Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η γραφειοκρατία.
ΡΑΠΤΗ: Η γραφειοκρατία ποιού; Της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Της Περιφέρειας; Ποιανού; Ποια γραφειοκρατία;
ΓΚΙΝΗΣ: Του κράτους. Ο επίτροπός, μας υποχρέωσε να βάλουμε τα είδη του παντοπωλείου μαζί με τις άλλες προμήθειες μαζί και να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός και πάρει πέντε μήνες. Το ίδιο συνέβη, συνέβη και με το ΤΕΒΑ, το οποίο έχει γίνει ένας άγονος και τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του 2016.