Απολογισμός Δημάρχου έτους 2016. Τοποθετήσεις Συμβούλων: Δημ. Κατσούλης

Η Τοποθέτηση του Δ.Κατσούλη στην 1:22 hr

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Λοιπόν, επειδή θεωρώ πολύ σημαντικό, πέρα από τον απολογισμό σήμερα αυτόν που κάνουμε, θα περίμενα σήμερα ο Δήμαρχος να ξεκίναγε καταγγέλλοντας και να πάρει θέση για την επιστολή του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ, του κυρίου Παπαδόπουλου.
Το ύφος της επιστολής δεν τιμά αιρετό Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, από διορισμένους υπαλλήλους. Δεν ξέρω αν ο Δήμαρχος δέχεται να είναι ισότιμος συνεργάτης ή αποδέκτης εντολής. Εμένα προσωπικά σαν αιρετό, με προσβάλει αυτή η επιστολή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, στα πλαίσια των όποιων αποφάσεων του δήμου, είναι του δήμου και των δημοτών και όχι του κάθε διορισμένου Παπαδόπουλου.
Τι θέλω να πω. Επειδή είχα βγάλει ένα μικρό δελτίο, θεωρώ καθεστωτικές, εκβιαστικές, διχαστικές τις ανεκδιήγητες θέσεις του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ, Παπαδόπουλου. Απαξιώνοντας τη λαϊκή βούληση και την απόφαση της 3/11/2017 δημοτικού συμβουλίου, περί ακύρωσης χωροθέτησης στο ΚΕΛ, στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Το ύφος του ήταν απαξιωτικό της επιστολής, περιφρονητικό, αυταρχικό, απευθυνόμενο σε αιρετούς.
Επιγραμματικά, η ΕΥΔΑΠ δεν υποχρεώνεται εκ του νόμου, να αποδεχτεί αυτή τη μεταβολή. Δηλαδή; Δεν κατάλαβα; Τι; Μας δίνει επίδειξη ισχύος; Θα μας δείρει;
“Αναμένουμε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, το μέγιστο τρεις μήνες “δηλαδή τι; Μας πατάει στο λαιμό να αποφασίσουμε;
Και το χειρότερο, πιέζει το Δήμαρχο η επιστολή αυτή, να ξαναφέρει το θέμα ξανά και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο στην κοινωνία και προσπαθεί να στριμώξει, κακά τα ψέματα, τους συμβούλους της παραλίας και ειδικά τον κύριο Τσαλικίδη, αναδεικνύοντας πάλι τον μπαμπούλα της Γερακίνας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μια ερώτηση εκτός θέματος, στο θέμα που έθεσες
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αυτή τη στιγμή είναι δοτή διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κυβέρνηση.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Τι με νοιάζει εμένα ποιανού είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εσύ, αφού θεωρείς όλα αυτά τα οποία είπες για την ΕΥΔΑΠ, που συμφωνώ εγώ μαζί σου, μαζί σου είμαι, γιατί δεν παραιτείσαι από Γραμματέας της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ;
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Εγώ κάνω πόλεμο με τέτοιες πολιτικές.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Α, κάνεις πόλεμο, εντάξει.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Εσύ τουλάχιστον Δήμαρχε ξέρει ότι, είμαι απέναντι σε όλες αυτές τις πρακτικές και για τις παραλίες και για άλλα πράγματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να παραιτηθείς…
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Όχι, όχι. Μα αυτό θέλουνε. Ε! Όχι. Θα είμαι απέναντί τους και θα το παλεύω. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι θα είναι. Αυτό θέλουνε, να σηκωθώ να φύγω και να μην με έχουνε απέναντι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν πάμε στο θέμα, γιατί εντάξει, αυτό ήταν εκτός.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Πάμε στην ουσία τώρα, απλώς το ανέφερα γιατί το θεωρούσα πολύ ουσιαστικό. Λοιπόν, και για σας τον ίδιο.
Ποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου υπάρχει αυτή τη στιγμή για όλες τις ενότητες. Δεν καταφέραμε να ενώσουμε αναπτυξιακά με υποδομές, ισότιμα, όλες τις ενότητες. Δημιουργώντας δικαιολογημένα αισθήματα αδικίας σε κάποιες ενότητες. Αντί να ενώσουμε αναπτυξιακά, λέω, το Λαγονήσι με τη Φώκαια, τα Καλύβια με την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα με τον Κουβαρά, τι κάναμε; Ενώσαμε την πάνω γειτονιά με την κάτω. Αυτό έχουμε καταφέρει.

Δεν έχουμε φροντίσει μέχρι τώρα, τρία χρόνια, και ενώ έχετε δεχτεί και με πολίτες, να υπάρχει μία παιδική χαρά μέσα στην Ανάβυσσο. Δεν υπάρχει παιδική χαρά. Μες στην Ανάβυσσο δεν υπάρχει παιδική χαρά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στον περιφερειακό.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Ποιο; Αυτή δεν είναι παιδική χαρά.  Θα ανακατασκευαστεί αυτή η οποία δεν πάει άνθρωπος. Μιλάμε να είναι φωτισμένη, να είναι ελεγχόμενη, να υπάρχει ο κόσμος γύρω.
Σέρνεται χρόνια τώρα το πρόβλημα του γηπέδου της Αναβύσσου. Πρόσφατα έκανα και ένα ερώτημα, για το φωτισμό, για το πρανές που αρχίζει και φεύγει και διάφορα για τη στατικότητα του γηπέδου. Κάθε χρόνο το βλέπω μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα.
Οι υπηρεσίες στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου. Πρόσφατα ήρθε, για να έρθει το κτηματολόγιο και ήτανε σίγουρα που δεν μπορούμε, όπως θα μπορούσε. Στα τρία χρόνια Δήμαρχε εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, και για όλες τις ενότητες, να έρθει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου που είναι και τα πολλά σχέδια ή κάποιες άλλες υπηρεσίες. Πλήρη απαξίωση. Πολλές φορές δεν είχαμε και υπάλληλο να στείλει ένας πολίτης που δεν έχει αμάξι, να πάρει ένα έγγραφο.
Είχαμε πάρει Δήμαρχε στην αρχή απόφαση για αξιοποίηση κτιρίων του δήμου μας, αν θυμάμαι καλά. Δεν υλοποιήσαμε ποτέ και συνεπάγεται; Ότι πληρώνουμε ενοίκια, ενώ είχαμε δικά μας κτίρια, αν τα τελειώναμε, με τεράστια ποσά σε διάφορες ενότητες.
Σε άλλες περιοχές δεν πληρώνουμε; Θα μπορούσαμε… ΚΑΠΗ στη Φώκαια πληρώνουμε; Πληρώνουμε. Δεν αξιοποιήσαμε και το κτίριο της Φώκαιας. Θέλετε να σας πω; Θα μπορούσαμε, εάν έχουμε τελειώσει το κτίριο απέναντι από το παλιό ΟΤΕ, να το αξιοποιήσουμε, τώρα που έχει προβλήματα η αστυνομία οικονομικά και τους κάνουν έξωση, θα μπορούσαμε να τους βάλουμε εκεί.

H είσοδος Αναβύσσου
Από την αρχή είχαμε πει ότι θα κάνετε μία μελέτη. Είχατε υποσχεθεί κ.λπ. απέναντι από τον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ. Είναι τραγική η κατάσταση τρία χρόνια.
Ράμπες ΑΜΕΑ. Μην ξεχνάμε ότι αυτό ήταν δωρεάν από την Περιφέρεια στην αρχή και τα τελευταία χρόνια νομίζω τα ανέλαβε ο δήμος, με την κατάληξη που είχαμε τελευταία, να μπούνε 15 Αυγούστου και να βγούνε Σεπτέμβρη, γιατί χρωστάγανε η εταιρεία, η ΑΔΜΚΕΣ, δεν ξέρω ποιος το διαχειρίζεται, σε κάποια εταιρεία.
Άνοιγμα δρόμων Αναβύσσου. Αυτή η κάθετη η περιβόητη. Κλείσαμε δύο χρόνια. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσουνε. Τα σίδερα είναι έτσι, μέσα σε αυτούς τους δρόμους, χώρια τη λάσπη

Τεχνικό Λύκειο. Πρόσφατα περάσατε ένα Τεχνικό Λύκειο να γίνει στην περιοχή, στο δήμο Σαρωνικού, και πάλι το Λαγονήσι, πάλι η περιοχή των Καλυβίων. Όταν ξέρουμε ότι στην Α’ κατοικία είναι χωροθετημένο για Τεχνικό Λύκειο. Γιατί όχι; Ή στη Φώκαια. Στην Α’ κατοικία… νομίζω για σχολείο, δεν υπάρχει; Ή κάνω λάθος. Ασφαλώς. Ή το κτίριο της Παλαιάς Φώκαιας να αξιοποιήσουμε. Ούτε αυτό το κοιτάξαμε. Όλα στο Λαγονήσι. Γιατί να μην έχει παράπονο ο Αναβυσσιώτης ή ο Φωκιανός;

Αλιευτικό καταφύγι. Δεν έχουμε εικόνα, ούτε ξέρουμε τι γίνεται.

Έχουμε ζητήσει μονοδρομήσεις δρόμων στην Ανάβυσσο, ειδικά κοντά στα σχολεία, καθημερινά σπάνε καθρέπτες γιατί αράζουν δεξιά – αριστερά, ανεβοκατεβαίνουν αυτοκίνητα, ειδικά στη Νικολάου Πλαστήρα που βγαίνει στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο, πλήρη απαξία. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Και δε τα βάζω Δήμαρχε τόσο με σένα. Περισσότερο με ενοχλούνε οι σύμβουλοι της Αναβύσσου που δεν ενδιαφέρονται να σου τα φέρουν αυτά τα θέματα. Πού είναι παρόντες; Κανένας δεν είναι.
Λοιπόν, και άλλες πολλές καθημερινές λεπτομέρειες που κάνουνε καλύτερη τη ζωή της περιοχής μας. Πλήρη εγκατάλειψη της Αναβύσσου.
Πώς να μην έχει παράπονα; δε μιλάω για τα αδέσποτα, δε μιλάω για όλα αυτά που έχετε πει ότι θα κάνετε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κάνουμε, για τα αδέσποτα ειδικά κάνουμε.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Πού ήτανε;
Μιλήσατε για ταΐστρες, μιλήσατε για αυτά και σήμερα σε τέσσερα – πέντε σημεία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 30.000 ευρώ το χρόνο δίνουμε.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Πού; Έχετε βάλει ταΐστρες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τα αδέσποτα, για στειρώσεις και περίθαλψη… και ταΐστρες.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Όχι, λέω για ταΐστρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία – τέσσερα σημεία μέσα στο ιστορικό κέντρο της Αναβύσσου, που οι κάτοικοι πετάν τα φαγητά και μετά γίνεται πάρτι από γάτες και αρουραίους τη νύχτα.
Ζητήσαμε να κάνετε, εδώ πριν ενάμιση μήνα, να γίνουν οι σχάρες, τα αποχετευτικά αυτά που είναι στις πλατείες, να καθαριστούνε. Ενώ η Φώκαια απ’ ό,τι είδα ο κύριος Παπουτσής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθαριστήκανε όλα.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Πού; Στην Ανάβυσσο; Να σας πάω στην πλατεία Ηρώων να τα δείτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, αυτό καλό είναι να ακουστεί όμως ότι καθαριστήκανε όλα τα φρεάτια.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Λοιπόν, ζήτησα το καλοκαίρι να γίνει απεντόμωση της πλατείας, όπως κάνατε στο κέντρο το δικό σας το ιστορικό, χλευάστηκα από τον κύριο Γκέραλη και από την κυρία Κετέογλου.
Αυτά όλα, η καθημερινότητα, νιώθει αδικημένος ο πολίτης της Αναβύσσου.

Τώρα κάτι άλλο απάνω στον απολογισμό για τα πράσινα.
Έχω ένα ερώτημα. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος της Λαυρεωτικής; Ένα. Απάνω σε αυτό το θέμα.
Και απ’ ό,τι γνωρίζω, όχι επίσημα, αλλά σας έχει γίνει προφορική πρόταση από το Δήμαρχο Κορωπίου σε κοινό χώρο. Πρόταση για την εναπόθεση για το πράσινο.
Τώρα, για το θέμα του πολιτισμού που είπε η κυρία Ράπτη. Οπωσδήποτε ήμασταν άπειροι σίγουρα. Γιατί δεν είναι μόνο τα πανηγύρια. Ξέρω περιοχές οι οποίες εκμεταλλεύονται προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουνε δημιουργήσει και έχουνε χρησιμοποιήσει ανθρώπους εικαστικούς σε κάθε περιοχή, δημιουργώντας σχολές
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Πού; Σχολές εδώ; Τι έχουμε; Έχουμε σχολές;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζωγραφικής, εικαστικών, βέβαια. Και θεατρικό, θεατρικές ομάδες.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Δε μιλάμε για αυτά. Υπάρχουνε άλλα προγράμματα τα οποία είναι και χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουνε μέσα ζωγράφοι, γλύπτες, για παιδιά, κεραμίστες….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρηματοδοτούμενα είναι αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζωγράφους έχουμε.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Αυτό και μιλάμε για δομή κανονική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε δομές κανονικές.
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ:  Και κάτι άλλο,  όταν δεν ψήφισα να πάτε στην έκθεση απάνω στη Θεσσαλονίκη, για την τουριστική ανάπτυξη που λέγαμε, μέσα στον απολογισμό, θεωρώ ότι δεν ήτανε μόνο το φυλλάδιο το οποίο ήτανε ελλιπές, δεν ήρθε η επιτροπή αυτή που είχε βγει, σε επαφή με φορείς… πρόσφατα κύριε Δήμαρχε ήσαστε σε μία εκδήλωση που έκανε η Μαρία η Αγκούτογλου με την Όλγα την Αγκούτογλου και είδατε ότι αυτοί οι άνθρωποι, γιατί τους ρώτησα, δεν ήρθε κανένας σε επαφή μαζί τους. Δεν έχει έρθει. Υπάρχει ένας άνθρωπος κάτω στην Ανάβυσσο, ο Θοδωρής ο Δαλάκογλου, που έχει ασχοληθεί και κουβαλάει μια ιστορία της Αναβύσσου. Δεν ήρθε κανένας απ’ ό,τι έμαθα να τον ρωτήσει. Τώρα πού; Μέσα σε ένα γραφείο αποφασίζουμε και βγάζουνε αυτά.
Ευχαριστώ που με ακούσατε.

Categories