Απολογισμός Δημάρχου έτους 2016. Τοποθετήσεις Συμβούλων: Nίκος Βολάκος

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ν ΒΟΛΑΚΟΥ ΣΤΗΝ 1:12 hr του video

ΒΟΛΑΚΟΣ: Λοιπόν, πολύ σύντομα και εγώ θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για αυτούς που χάθηκαν από τις πλημμύρες. Να σας πω ότι είχα μία επικοινωνία με μηχανικούς και γεωλόγους από το ΙΓΜΕ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών και είπαν ότι άμεσα ξεκινάνε μελέτες διευθέτησης των ρεμάτων και τουλάχιστον ας ευχηθούμε να υπάρξουν υποδομές ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα μας σήμερα.
Να θυμίσω στους παλαιότερους δημοτικούς συμβούλους από το 2010 και στους νεώτερους να ενημερώσω και στους πολίτες που μας ακούν, ότι ως δημοτική κίνηση τα τελευταία χρόνια σε απολογισμούς λέμε τα ίδια και τα ίδια. Βέβαια, δεν θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει και άσπρο – μαύρο. Θεωρώ ότι και από την προηγούμενη διοίκηση γίναν πράγματα και σίγουρα σε αυτή τη διοίκηση προχωράνε και γίνονται περισσότερα πράγματα.

Να σας θυμίσω πολύ γρήγορα, ότι φέραμε το 2010 εμείς, την πρόταση για Κοινωνικό Παντοπωλείο. Υπάρχει στα πρακτικά του 2010 – 2014. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Να μην πω λοιπόν για τα πολιτιστικά κύριε Γκίνη και το ξέρετε καλά ότι προσφέραμε στο κοινωνικό παντοπωλείο, με συναυλίες και  δωρεάν, αλλά και με τη λογική να ενισχύσουμε την κοινωνική δράση και την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Να πω λοιπόν, αυτό τώρα παρένθεση πάλι γιατί δεν μ’ αρέσει να ευλογώ τα γένια μου, αλλά η ουσία είναι η εξής.

Όσον αφορά τον απολογισμό. Σίγουρα θεωρώ ότι έχουνε γίνει βήματα. Σίγουρα είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Να πω όμως, ότι όσον αφορά την δική μας εισήγηση, όσον αφορά την υπηρεσία δόμησης, σας το λέω πολύ επιγραμματικά γιατί ήτανε μία πολύ σημαντική για μας περίπτωση ενίσχυσης του δήμου μας, με μια υπηρεσία δόμησης στον δήμο Σαρωνικού, ο οποίος όμως δεν πραγματοποιήθηκε και πήγαμε σε μία λογική διαδημοτικής πολεοδομίας. Να σας πω ότι εισηγηθήκαμε εμείς το να προχωρήσουμε έστω σε μία φάση το οποίο… μάλιστα σε ένα συμβούλιο ήτανε και ο κύριος Τζιβίλογλου και ο κύριος Κωνσταντέλος και το γνωρίζουν και μπορούν να το βεβαιώσουν, ότι είχαμε προτείνει να προχωρήσουμε έστω μονομερώς σε χρήσεις γης και όρους δόμησης στο δήμο μας, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό ήτανε  εφικτό, και να πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πέντε δήμοι και έχουμε μόνο έναν τοπογράφο και το ξέρουν πολύ καλά οι μηχανικοί που με ακούνε ότι, κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει τη δουλειά του επειδή αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος λείπει στην πολεοδομία Μαρκοπούλου και θέματα πάρα πολύ σοβαρά, αναπτυξιακά και πολίτες που θέλουνε να αναπτύξουν δραστηριότητες δεν μπορούν να το κάνουνε λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας.

Να πω επίσης ότι όσον αφορά τα σχέδια πόλης, σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν ξαφνικά σε δύο χρόνια όταν το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και δεκαετίες με τα θέματα των σχεδίων πόλεως. Τουλάχιστον να πούμε ότι σε αυτό το κομμάτι προχωράνε, υπάρχουνε βήματα θετικά. Επίσης, ήμασταν αυτοί που λέγαμε το 2010, για τη συγκοινωνία και πράγματι σε αυτή τη δημοτική αρχή γίνονται βήματα ώστε να υπάρχει αυτή η λεγόμενη σύνδεση μεταξύ των κοινοτήτων.
Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ενεργοποίηση των συλλόγων. Υπάρχει η Ένωση Συλλόγων Σαρωνικού, που θεωρώ ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έπρεπε να έχουμε μια επικοινωνία και επαφή με την Ένωση Συλλόγων, ώστε να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες και εκεί να είμαστε δίπλα τους.
Να πω επίσης, ότι όσον αφορά το μεγάλο θέμα το οποίο είναι η αποχέτευση.
Θέλω να πω ξεκάθαρα συγχαρητήρια και στον κύριο Τσαλικίδη το 2010 – 2011, που έφερε το θέμα της Γερακίνας στο δημοτικό συμβούλιο και είμαστε όλοι μαζί τότε απ’ ό,τι θυμάμαι και υπήρξε και τότε διαπαραταξιακή.
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Αυτό σαν ανέκδοτο το λες;
ΒΟΛΑΚΟΣ: Όχι καθόλου δε το λέω σαν ανέκδοτο κύριε Τσαλικίδη . Και τουλάχιστον αν θεωρήσουμε ότι το ΚΕΛ Καλυβίων ήταν μία κακή χωροθέτηση, τουλάχιστον ας αναγνωρίσουμε την πρόθεση του Δημάρχου να λύσει το θέμα. Σίγουρα, εγώ αύριο το πρωί σας λέω, που θα συμμετέχω στη διαπαραταξιακή,  να βγει μια επιστημονική άποψη ότι θα πρέπει το ΚΕΛ να πάει στη Σαρωνίδα. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συναίνεση των πολιτών ή στην Ανάβυσσο ή στο Λαγονήσι, ώστε να γίνει ΚΕΛ;
Πού θέλω να καταλήξω κυρίες και κύριοι. Ότι σε καμία περίπτωση, καμία περιοχή δεν πρόκειται να δεχτεί χωροθέτηση ΚΕΛ και αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτό έχουμε και εμείς ευθύνη.

Με την έννοια ότι σαν δημοτικό συμβούλιο,  δεν έχουμε μία συναίνεση, όπως είχαμε τη διαπαραταξιακή για τις παραλίες και πετύχαμε αυτό το σημαντικό βήμα απέναντι στην ΕΤΑΔ για τις Αλυκές και πήγαμε όλοι μαζί.

Με τον κύριο Τσαλικίδη πήγαμε και τον κύριο Σωφρόνη και τον κύριο Κατσούλη. Εκεί λοιπόν λειτούργησε η διαπαραταξιακή. Εκεί λειτούργησε… η κυρία Ράπτη δεν θυμάμαι, δεν ήτανε. Λοιπόν, εκεί λοιπόν λειτούργησε η διαπαραταξιακή. Στο θέμα της αποχέτευσης γιατί να μην λειτουργήσει πάλι η διαπαραταξιακή; Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Τουλάχιστον εγώ από το 2010, από την προηγούμενη διοίκηση, συμμετείχα σε όλες τις διαπαραταξιακές και θεωρώ ότι είναι χρέος μας σε θέματα τόσο σοβαρά που δεν άπτονται πολιτικών, ας το πούμε συμφερόντων, με τη λογική ότι θα κερδίσουμε πολιτικά. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το λύσουμε ως δημοτικό συμβούλιο και όχι πως το έλυσε το πρόβλημα ο κύριος Σωφρόνης ή ο κύριος Τσαλικίδης ή η κυρία Ράπτη ή ο κύριος Βολάκος.

Κλείνοντας να πω ότι θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να συμμετέχουν στην διαπαραταξιακή. Είναι ένα θέμα το οποίο έτσι όπως εξελίσσεται σε καμία περιοχή και κανένας δεν θα δεχτεί χωροθέτηση ΚΕΛ στην περιοχή ή σε καμία από τις πέντε δημοτικές κοινότητες και νομίζω ότι έχουμε όλοι την ευθύνη μας σε αυτό.
Εγώ θεωρώ ότι από το 2010 και επειδή ο κύριος Τσαλικίδης προφανώς με ειρωνεύτηκε ή αστειεύτηκε όταν είπα ότι θεωρώ ότι πήρε μία γενναία απόφαση το 2010 για τη χωροθέτηση στη Γερακίνα που ήταν η περιοχή του…
ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Όχι, απάντησα στην ειρωνεία με ειρωνεία αυτό έκανα.
ΒΟΛΑΚΟΣ: Γιατί ήτανε ειρωνεία κύριε Τσαλικίδη;
ΒΟΛΑΚΟΣ: Συγνώμη, δεν θέλω να μπω σε καμία προσωπική αντιπαράθεση, κύριε Τσαλικίδη το ξεπερνάω, οκ, αλλά πείτε μου αύριο το πρωί κυρία Ράπτη εσείς που λέτε για επιστημονική άποψη, αν βγει η επιστημονική άποψη πως θα πρέπει να πάμε Γερακίνα, εσείς τι θα πείτε;
ΡΑΠΤΗ: Δεν παίζει η Γερακίνα κύριε Βολάκο.
ΒΟΛΑΚΟΣ: Δεν παίζει, ωραία.
ΡΑΠΤΗ: Ε, βέβαια δεν παίζει. Έχει βγει από το κάδρο η Γερακίνα.
ΒΟΛΑΚΟΣ: Αν η επιστημονική άποψη  λέει Σαρωνίδα, τι θα πείτε κυρία Ράπτη;
ΡΑΠΤΗ: Η επιστημονική επιτροπή λαμβάνει υπόψη και κοινωνικούς παράγοντες. Άρα, θα τοποθετήσει το ΚΕΛ κάπου, που δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Για δείτε στην υπόλοιπη Αττική όταν υπήρξαν προμελέτες; Αντέδρασε κανείς; Για δείτε το.
ΒΟΛΑΚΟΣ: Γιατί, προμελέτες δεν είχαμε;
ΡΑΠΤΗ: Ο Μαραθώνας. Πώς έκαναν τα Σπάτα;
ΒΟΛΑΚΟΣ: Δεν είχαμε προμελέτες από το 2010;
Κλείνοντας λοιπόν θέλω να πω ότι σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις πολιτικές. Εμείς θεωρούμε ότι, τουλάχιστον από την προηγούμενη διοίκηση, βλέπουμε μία βελτίωση όσον αφορά την πρόθεση της δημοτικής αρχής να λύσει σοβαρά θέματα του δήμου, όπως είναι τα θέματα της ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είχαμε ήδη προτείνει, το οποίο ξεκίνησε με τα led, υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ που θα μπορούσαμε και να διεκδικήσουμε και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον εγώ είμαι σε μία άποψη, σε μία λογική ότι οι προτάσεις γίνονται και θεωρώ ότι όλοι θα έπρεπε να είμαστε λίγο θετικοί, γιατί η μόνιμη αντιπαράθεση σε μία χώρα που καταρρέει νομίζω ότι είναι πολυτέλεια.
Ευχαριστώ πολύ.

Categories