Απολογισμός Δημάρχου Σαρωνικού έτους 2016. Τοποθετήσεις ΖΕΚΑΚΟΥ – ΤΖΙΒΙΛΟΓΛΟΥ (τέλος απομαγνητοφωνήσεων)

ΖΕΚΑΚΟΣ: ΣΤΟ 25:35 min του video .

Λόγω του θέματος των ημερών με τις πλημμύρες, του τραγικού αυτού θέματος στην Μάνδρα και επειδή δεν πρέπει να είμαστε αγνώμονες θα ήθελα να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχαμε πάρα πολλοί από δω, προγραμμάτισε, σχεδίασε, υλοποίησε και ολοκλήρωσε, δύο πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Τα οποία ενδεχομένως πρόλαβαν καταστροφές που μπορούσαν να είχαν γίνει, ύστερα από τις φονικές αυτές πλημμύρες. Και μην ξεχνάτε ότι και εμείς εδώ είχαμε φοβερές πλημμύρες και μάλιστα λόγω βουλωμένου φρεατίου απ’ ό,τι είδα, κινδύνεψε και αυτοκίνητο, ενδεχομένως και άνθρωποι στην Απειράνθου.

Αλλά, για να θυμηθείτε λοιπόν το αντιπλημμυρικό της Κιτέζας, όπου το 2005 ή το 2004, σώθηκε εκ θαύματος ένας δημότης μας, ο Κώστας ο Καλονιμίδης, ο οποίος έχει πεθάνει βέβαια τώρα,  επίσης και το έργο το αντιπλημμυρικό που έγινε στην Καραμανλή. Στην δημοτική κοινότητα της Αναβύσσου. Αυτά λοιπόν, έπρεπε να πούμε και να τα θυμηθούμε ότι ολοκληρώθηκαν και υλοποιήθηκαν και προγραμματίστηκαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή, που συμμετείχαμε όλοι.

Εγώ μιλάω για την Ανάβυσσο κύριε Μπουκοβάλα.

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Ξέρετε όμως; Ο κύριος Μπουκοβάλας αισθάνεται την ανάγκη να πει ότι κάποιες μελέτες ήταν από τις δημοτικές κοινότητες. Σε όλα τα έργα που είναι τώρα για χρηματοδότηση, που ήτανε πάλι από τις δημοτικές κοινότητες, ο κύριος Δήμαρχος δεν είπε ούτε κουβέντα όμως.

ΖΕΚΑΚΟΣ: Εγώ είπα να το θυμηθούμε αυτό, ότι ενδεχομένως γλυτώσαμε καταστροφές και δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό. Και οφείλεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στον προηγούμενο Δήμαρχο, τον Πέτρο τον Φιλίππου. Δεν πρέπει να το αγνοούμε αυτό.

Και όσον αφορά τώρα για τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους, αυτό που ελέχθη, επειδή όλα έχουν ονοματεπώνυμο. Μιλάμε λοιπόν για την κόρη του Αθανασόπουλου, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε και αυτή η μετακίνηση στο υπόγειο από τις Υπηρεσίες των Κοινωνικών Δομών, έγινε μετά την ανεξαρτητοποίηση. Και σε όλους πάει το μυαλό ότι ενδεχομένως ήταν εκδικητική. Αυτό θέλω να σου πω και εδώ πέρα να απαντήσεις. Γιατί αυτό θέλουν να πούνε και δε το λένε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ωραία, απαντάω Βέβαια δεν είναι παρών ο κύριος Αθανασόπουλος αυτή τη στιγμή εδώ και κάνουμε μια συζήτηση η οποία τον αφορά. Όμως, αυτό που λες ότι δημιουργεί σκέψεις, άκου λοιπόν τις πραγματικές σκέψεις που πρέπει να δημιουργείς και φέρω ευθύνη για αυτά.

Όταν λοιπόν ανέλαβα αυτό το πόστο, μου ζήτησε ο κύριος Αθανασόπουλος να στηρίξω την κόρη του και να την κάνω Προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων.  Την έκανα.

Μετά λοιπόν από ένα χρόνο και κάτι, μου ζήτησε να μην είναι Προϊσταμένη Εσόδων, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει στην πλάτη όλη αυτή τη δουλειά. Επίσης το έκανα.

Μετά λοιπόν από ένα – ενάμιση χρόνο μου ζήτησε να μην είναι πλέον Προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στο βάρος της θέσης αυτής. Το έκανα. Ο κύριος Αθανασόπουλος μου τα ζήταγε κατά βάση. Το έκανα και την τοποθέτησα στην Ταμειακή Υπηρεσία. Επίσης ο κύριος Αθανασόπουλος ήρθε με κλάματα στο γραφείο μου και μου είπε, μην την βάλεις στην Ταμειακή Υπηρεσία γιατί δεν μπορεί, κάτι άλλο. Και την έβαλα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Τώρα λοιπόν προέκυψε μία ανάγκη στην καταχώρηση των τιμολογίων που παραλαμβάνονται τα προϊόντα στις αποθήκες. Γιατί ξέρετε ότι την έχουμε μηχανογραφήσει την αποθήκη, παρότι δεν υποχρεούμαστε να έχουμε κλειστεί αποθήκη.  Αλλά έχουμε μηχανογραφημένη πλέον αποθήκη, οπότε ξέρουμε ακριβώς το ένα στυλό που μπαίνει και το ένα στυλό που βγαίνει. Εκεί λοιπόν, επειδή οι αποθηκάριοι όλοι μέρα δίνουν και παίρνουν προϊόντα με το εργατοτεχνικό προσωπικό ή τις διοικητικές υπηρεσίες, χρειάζεται ένας άνθρωπος ο οποίος θα κάνει την καταχώρηση, διοικητική δουλειά δηλαδή στο κομπιούτερ. Και εκεί μετακινήθηκε η κυρία Αθανασοπούλου, για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Αυτές είναι λοιπόν οι μετακινήσεις της κυρίας Αθανασοπούλου μέχρι σήμερα και αυτοί είναι οι λόγοι που γίνανε.

ΤΖΙΒΙΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Δήμαρχε, καταλαβαίνω ότι προσπαθείς πραγματικά μόνος σου να εξηγήσεις όλα αυτά που συμβαίνουνε στο δήμο. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο. Εγώ βέβαια θέλω να επισημάνω το εξής. Μετά τα τραγικά γεγονότα και πράγματι έχουνε γίνει κάποια αντιπλημμυρικά στο δήμο, συγκεκριμένα και από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά απ’ ό,τι ξέρω και μαθαίνω είναι σε εξέλιξη κάποια, σε κάποια έργα όπως εδώ στο ΕΒΕΡΕΣΤ ένα κομμάτι το θυμάμαι. Ένα άλλο  του Αγίου Νικολάου. Εγώ θα σου πω κάτι άλλο, συγνώμη, θα πω κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό. Θα έχουμε θέμα εάν γίνει πλημμύρα του 2003 ή του 1993 και δεν τρέξει σύντομα το αντιπλημμυρικό από τη Φερεντίνου στη λεκάνη, μέχρι του Συρίγα και τη λεκάνη της ΑΤΕ. Δηλαδή πραγματικά δεν θα προλάβει κανένα αντιπλημμυρικό από αυτά που ήδη υπάρχουν, έτσι; Λοιπόν, εγώ καταλαβαίνω τη θέση σου, αλλά εγώ θα περίμενα πραγματικά να είναι οι Αντιδήμαρχοι σε κάθε τομέα να μας εξηγούνε όλα αυτά τα πράγματα με λεπτομέρειες. Δεν πήρα το λόγο πριν για αυτό το λόγο. Τώρα δοθείσης ευκαιρίας νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κυνηγήσετε και να το βάλετε σε προτεραιότητα και αυτό και το άλλο. Είναι σημαντικά και ζωτικά έργα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πραγματικά και δε το λέω για να ακουστεί, το λέει ειλικρινά. Πραγματικά αυτά τα οποία έχουνε γίνει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, είναι πολλά. Και δε το λέω εγώ. Κρίνονται από μόνα τους, σε αυτά τα τρία χρόνια.  Και τα προηγούμενα βεβαίως, δεν είπα εγώ το αντίθετο. Αλλά εγώ αυτή τη στιγμή απολογούμαι για τη δική μου διοίκηση. Δεν θα απολογηθώ για μία προηγούμενη διοίκηση, προς Θεού. Δεν είπα αυτά που έγιναν τα τρία χρόνια είναι πάρα πολλά σε σχέση με το τι γινότανε. Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είπα είναι πολλά. Αυτά λοιπόν τα πάρα πολλά τα οποία έχουν γίνει και το ανέφερα και πριν στον απολογισμό μου, δεν έχουν γίνει από έναν άνθρωπο. Δεν μπορεί να γίνουν από έναν άνθρωπο. Πραγματικά έχουν τρέξει πάρα πολλοί άνθρωποι. Έχει τρέξει Ο κύριος Γκίνης, που ήταν Αντιδήμαρχος. Ο κύριος Γκέραλης, που ήταν Αντιδήμαρχος, της πρώτης περιόδου,Ο κύριος Μπουκοβάλας, που ήταν Αντιδήμαρχος. Ο κύριος Δημητρίου, που ήταν Αντιδήμαρχος.Ο κύριος Αδάμης, που ήταν Αντιδήμαρχος. Η κυρία Γκούμα, που ήταν Αντιδήμαρχος. Πραγματικά έχουν κάνει πάρα πολύ δουλειά, όπως κάνουν και οι σημερινοί Αντιδήμαρχοι πάρα πολύ δουλειά.

Αντίστοιχα λοιπόν έχουν δουλέψει πάρα πολύ και οι Προέδροι των Νομικών Προσώπων Ο κύριος Λιοδακάκης. Ο κύριος Αθανασόπουλος. Ο κύριος Χαρίτος.

Αντίστοιχα έχουν δουλέψει πάρα πολύ και οι Προέδροι των τοπικών συμβουλίων.Ο κύριος Κολαξής. Ο κύριος Παπουτσής. Ο κύριος Κίτσος. Ο κύριος Γαλάνης. Η κυρία Κετέογλου.

Είναι λοιπόν πραγματικά συνολική και συλλογική αυτή η δουλειά που έχει γίνει και όλως ιδιαιτέρως η κυρία Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, την οποία  επειδή την έχω δίπλα δεν την ανέφερα.

Είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων για να μπορέσουν να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα. Και όλως ιδιαιτέρως επίσης σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται από το προσωπικό του δήμου που στηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Γιατί όλα αυτά τα πράγματα περνάνε από υπηρεσίες. Οι μελέτες εκπονούνται από υπηρεσίες. Εμείς μπορεί να εκφράζουμε την πολιτική βούληση και να λέμε θέλω το τάδε έργο, θέλω το άλλο έργο, δουλεύουν όμως πάρα πολλοί άνθρωποι πίσω από όλο αυτό, για να μπορέσει να έρθει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΚΟΛΑΞΗΣ: Αν και πρέπει να σας ευχαριστήσω κυρία Πρόεδρε έστω και στο τέλος,  Επειδή τελικά μπερδεύτηκα αν είναι απολογισμός του 2016 ή του 2017, γιατί μέχρι και για μεταθέσεις υπαλλήλων άκουσα που γίνανε πρόσφατα, τον υπόλοιπο χρόνο θα τον αφιερώσω στον κόσμο που θέλει να ακούσει πραγματικά και να ρωτήσει και μιας και ο κύριος Κωνσταντέλος απαξιoί να μας ακούσει ή να με ακούσει τουλάχιστον προσωπικά και να τηρήσει τη διαδικασία του συμβουλίου για ένα θέμα που αφορά την κάθε δημοτική κοινότητα και τον κάθε Πρόεδρο, παραχωρώ τον υπόλοιπο χρόνο στον κόσμο.

 

 

Categories