Συνέντευξη του Δημάρχου Σαρωνικού Γ Σωφρόνη. “ΚΕΛ η επόμενη ημέρα μετά την ακύρωση χωροθέτησης στο ΒΙΟΠΑ κ.α”

Με κυρίαρχο ζήτημα την Επόμενη ημέρα από την Ακύρωση της απόφασης για την χωροθέτηση ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης παραχώρησε συνέντευξη στον Paraktios την Πέμπτη 23/11/17 και απάντησε εκτενώς στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Εκτός του κύριου θέματος, του ΚΕΛ, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν με τον Δήμαρχο, όπως οι εξελίξεις στην υπόθεση του Νέου Κοιμητηρίου, τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Σαρωνικού, η προσπάθεια που γίνεται για την απεμπλοκή του έργου του Αλιευτικού Καταφυγίου στην Π.Φώκαια, καθώς και ο προβληματισμός για την επιχορήγηση και των Ναυταθλητικών Σωματείων.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ  και στο Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης, δύο υποδομές που αναμένεται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και τόνωσης της τοπικής Οικονομίας.

ΚΕΛ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Paraktios:  Να δούμε λίγο την επόμενη μέρα μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και για την ακύρωση της χωροθέτησης.
Πριν πάμε όμως σε αυτό, θα ήθελα να μου κάνετε μια δική σας εκτίμηση, όλου του διαστήματος αυτού που πέρασε, από τότε που πήρε την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για την πρόταση χωροθέτησης, μέχρι και την ακύρωση. (Στην αρχή του video)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, η πραγματικότητα είναι ότι ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή να δούμε με τη σοβαρότητα που του αρμόζει το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο δήμο μας, που είναι το θέμα της αποχέτευσης.
Με εμπειρίες ουσιαστικά από το παρελθόν, από τις ενέργειες εννοώ και τα βήματα που είχαν γίνει, ξεκινήσαμε προς τη σωστή κατεύθυνση, που η σωστή κατεύθυνση δεν είναι άλλη από το να ακολουθήσουμε αυτό το οποίο έκαναν όσοι ήθελαν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα, και ήδη το έχουν λύσει.
Και δεν είναι άλλη δηλαδή, από το να βρούμε ένα τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι θα λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημά μας.
Να θυμίσω ότι στο παρελθόν ξεκινήσαμε, πέρα από την πρόταση της Γερακίνας, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος προϋπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να ζητήσουμε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, και λέω να ζητήσουμε γιατί και εγώ μετείχα στη διοίκηση, να ζητήσουμε από το Λαύριο να δεχτεί τα λύματά μας, το οποίο μας απάντησε με ένα ηχηρό όχι.
Συνεχίσαμε με την πρόταση της Ψυτάλλειας. Όπου επίσης δεν πήραμε ένα ηχηρό όχι, πήραμε πολλά ηχηρά όχι και από τους αρμόδιους Υπουργούς, και από την ίδια την ΕΥΔΑΠ και από μελέτες οι οποίες υπάρχουν και από την Περιφερειάρχη Αττικής, απ’ όλους επί της ουσίας τους φορείς. Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ένας φορέας ο οποίος να λέει «ναι, μπορεί να πάει ο δήμος Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια».
Συνεχίζοντας λοιπόν από αυτή την διαδικασία, υπήρξε ένα επόμενο ηχηρό όχι, όταν και πάλι επιχειρήσαμε να μεταφέρουμε τη λύση του προβλήματός μας, σε έναν γειτονικό δήμο, στο δήμο του Μαρκοπούλου συγκεκριμένα, όπου και εκεί με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του να δεχτεί όλα τα λύματα του δήμου Σαρωνικού.
Βλέποντας λοιπόν και τα παραδείγματα των γύρω δήμων, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σειρά από ΚΕΛ τα οποία προγραμματίζεται να κατασκευαστούν ή ήδη κατασκευάζονται και ετοιμάζονται να παραδοθούν στους υπόλοιπους δήμους της Ανατολικής και Νότιας Αττικής, Νοτιοανατολικό δηλαδή αυτό τμήμα, έτσι λοιπόν και εμείς ξεκινήσαμε, αφού ακούσαμε όλα αυτά τα ηχηρά όχι για τις υπόλοιπες προτάσεις και μετά από τέσσερα χρόνια που γινόταν η προσπάθεια, δύο χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δύο χρόνια από εμάς, να πάμε στην Ψυτάλλεια που ήταν η τελευταία πρόταση την οποία είχαμε καταθέσει, να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ξεκίνησε μία διερεύνηση από τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους τεχνικούς της ΕΥΔΑΠ, όπου η ΕΥΔΑΠ είναι ο Αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης των Λυμάτων της Αττικής, με τη νομοθεσία η οποία υφίσταται σήμερα και καταλήξαν οι τεχνικοί σε μία συγκεκριμένη πρόταση χώρου, που ήταν αυτή μέσα στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων.
Από κει και πέρα κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, φτάσαμε στο σημείο του να βρίσκεται ο διαγωνισμός σε εξέλιξη για την προ μελέτη του έργου και τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την ΕΥΔΑΠ, όπου δεν ήτανε μόνο η επίλυση του ΚΕΛ αυτή η πρόταση στην οποία καταλήξαμε, αλλά ερχόταν να επιλύσει και άλλα προβλήματα, όπως είναι η διαχείριση των κλαδεμάτων, των πράσινων δηλαδή απορριμμάτων του δήμου Σαρωνικού, και με κάποια οφέλη τα οποία προέκυπταν μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού. Και μετά πια, διαφορετική προσέγγιση του θέματος αυτού, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, όπως είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ερχόταν να συμπληρώσει αυτή την πρόταση.
Από κει και πέρα όμως, υπήρξε έντονη αντίδραση από μερίδα συμπολιτών μας.
Το αφουγκραστήκαμε όλο αυτό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι ενώ είχα την πλειοψηφία από δημοτικούς συμβούλους, δεν έμεινα αμετακίνητος στη θέση αυτή την οποία είχαμε προτείνει, αλλά για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία πρώτα απ’ όλα η ενότητα των πολιτών. Μένοντας εμείς αμετακίνητοι, αυτό το οποίο θα είχαμε προκαλέσει την επόμενη μέρα είναι, να χωρίζαμε του κατοίκους της περιοχής σε βόρειους και νότιους και οι μεν να κατηγορούν τους δε και να υπάρξει ένα κλίμα πολεμικό, αν μου επιτρέπετε να το πω έτσι.
Paraktios:  Προφανώς έπαιξε ρόλο η μεγάλη πίεση των πολιτών σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και τον κόσμο που ο οποίος ήτανε πολύς.(6οmin)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αφενός αυτό, αφετέρου όμως, εγώ αυτό το οποίο σκεφτόμουνα περισσότερο εκείνη τη στιγμή είναι, τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα. Και αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή, ήτανε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο τον οποίο ακολουθήσαμε, την πρόταση την οποία έκανα, ναι μεν δηλαδή εκείνη τη στιγμή είπαμε ότι ακυρώνουμε την προηγούμενη απόφαση που λέγαμε ναι στην πρόταση αυτή, να εκπονηθούν οι μελέτες και να τις δούμε, όμως όχι απλά ακυρώνουμε αυτή την πρόταση και μένουμε στον αέρα. Ακυρώνουμε αυτό αφενός, αφετέρου όμως συστήνουμε μία Επιτροπή Διαπαραταξιακή και θέλω να το τονίσω αυτό, το γιατί συστήνουμε την Επιτροπή την Διαπαραταξιακή. Ούτε για να πετάξουμε το μπαλάκι σε άλλους, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Αν πραγματικά υπήρχε αδυναμία από πλευράς μας να λύσουμε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, από την αρχή θα προσπαθούσαμε να βρούμε βοηθούς, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε οριστική λύση. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Αυτό όμως το οποίο υπάρχει είναι το εξής. Ότι σε αυτή τη λύση η οποία πρέπει να βρεθεί, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί συμμέτοχοι, ώστε και όλοι μαζί την επόμενη μέρα το πρωί να μπορέσουμε να την υποστηρίξουμε και να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα όσο δεν έχεις συναίνεση πρώτα απ’ όλα των δημοτικών παρατάξεων.
Paraktios: Αυτό όμως κύριε Δήμαρχε γιατί δε το κάνατε απ την αρχή και το κάνετε τώρα? 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: …Διότι και τους συμπολίτες μας εμείς οι ίδιοι θα τους εξηγήσουμε, για να μπορέσουν να καταλάβουν αν κάτι είναι καλό, είναι κακό, κ.λπ., έχουνε κριτική και αν τους το εξηγήσουμε μπορούν και να καταλάβουν.
Όταν όμως μερίδα από εμάς τους ίδιους, τους αιρετούς εννοώ, τους αιρετούς εκπροσώπους, πυροδοτούμε προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν έχει σημασία προς ποια κατεύθυνση, το μόνο που δημιουργούμε είναι ουσιαστικά μία εσωτερική διχόνοια. Και επί της ουσίας δεν βοηθάμε στην επίλυση του προβλήματος, αντιθέτως βάζουμε εμπόδια εμείς οι ίδιοι.
Paraktios:Αυτή όμως την επιτροπή, που σωστά κάνατε και την βάλατε στην απόφαση, δεν την θυμηθήκατε πριν πάρετε την απόφαση για την πρόταση χωροθέτησης. Και αυτός είναι ο λόγος ο κύριος, γιατί αυτό ισχυρίζονται και αυτό είπανε ξεκάθαρα στο δημοτικό συμβούλιο και οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ + και ΡΙΖΕΣ , ο κύριος Τσαλικίδης και η κυρία Ράπτη. (8οmin)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λένε ψέματα το κύριος Τσαλικίδης και η κυρία Ράπτη. Και θα σας πω τι εννοώ λένε ψέματα.
Αφού αυτό είπανε, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δε το ψηφίσανε. Γιατί ήδη από το δημοτικό συμβούλιο το συγκεκριμένο είπανε, ναι μεν ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, αλλά όχι σύσταση επιτροπής. Πρώτο το κρατούμενο.
Και ας πούμε ότι εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτηκαν έτσι ή οτιδήποτε άλλο και δεν το ψήφισαν. Υπάρχει μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, την οποία απόφαση δημοτικού συμβουλίου είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Όταν έκανα τη σύγκληση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, γιατί δε συμμετείχαν; Οπότε, το να ζητούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και να ακολουθούμε αυτό, το να μπούμε σε μια διαδικασία να συμμετέχουμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να βρούμε λύση, και την επόμενη μέρα το πρωί να μη συμμετέχεις, σημαίνει ότι έλεγες ψέματα πριν ή ότι κάτι άλλο έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου.
Paraktios:. Προβάλλουν ότι εφόσον δεν τους λάβατε υπόψη σας τότε… ας μην όμως ανοίξουμε αυτό, εφόσον δεν τους λάβατε υπόψη σας τότε, δεν έχει νόημα γιατί προφανώς θεωρούν ότι τους κοροϊδεύετε.Αυτό είπανε στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω. Οι συμπολίτες μας δεν ενδιαφέρονται για το αν εγώ θα τσακώνομαι με τον Μανώλη τον Τσαλικίδη ή την Αγγελική τη Ράπτη ή το Νίκο το Βολάκο ή οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο από όλους τους υπόλοιπους. Ούτε τους ενδιαφέρει επίσης να κάνουμε κοκορομαχίες, ούτε τους ενδιαφέρει να μπούμε σε ένα ρινγκ και να παίζουμε μποξ και το ποιος θα κερδίσει στο τέλος. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Τους συμπολίτες μας αυτό που τους ενδιαφέρει ότι πρέπει να λυθούν τα βασικά προβλήματα του τόπου. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, πραγματικά δεν χάνει όποιος μπαίνει στην διαδικασία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και σε συνεργασία να μπορέσουμε να βρούμε λύση για αυτά τα προβλήματα. Και έρχεται να το αποδείξει αυτό, τι; Η διεκδίκηση της παραλίας των Αλυκών, το καλοκαίρι που μας πέρασε, έναντι της ΕΤΑΔ, που εκεί διαπαραταξιακά κινηθήκαμε και πετύχαμε τα αποτελέσματά μας. Καταφέραμε το καλοκαίρι να μπει τελικώς η ΕΤΑΔ μέσα με 22 στρέμματα μισθώσεις, τις οποίες ήθελε να κάνει. Εκεί κινηθήκαμε διαπαραταξιακά και συνεργαστήκαμε. Βέβαια, ήταν η πρώτη φορά που κινηθήκαμε διαπαραταξιακά και το έχω ξαναπεί και σε προηγούμενη συνέντευξη, πριν από το προηγούμενο καλοκαίρι, κάλεσα τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να συζητήσουμε, για τις παραλίες. Και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μου είπαν ότι δεν συμμετέχουν σε εξωθεσμικές συναντήσεις και διαδικασίες και αποχώρησαν από αυτή τη συνάντηση.
Είναι οι πρώτοι οι οποίοι δηλαδή δεν έχουνε δείξει το δείγμα της διάθεσης συνεργασίας. Και να το πω και λίγο και διαφορετικά;
Ο Νίκος ο Βολάκος κατηγορείται από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας ότι είναι συνεργαζόμενος ή οτιδήποτε άλλο κ.λπ. Ίσα – ίσα, που ο Νίκος ο Βολάκος έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι έχει διάθεση να βοηθήσει για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου. Αυτή είναι η συνεργασία που έχουμε με το Νίκο το Βολάκο. Δεν είναι κάποια διαφορετική. Και δεν έχει και κανένα λόγο να το κάνει διαφορετικά. Είναι ο μόνος λόγος ο οποίος το κάνει, για τον οποίο το κάνει αυτό το πράγμα. Οπότε εγώ από την πρώτη στιγμή έδειξα ότι έχω διάθεση συνεργασίας. Αλλιώς θα είχα κλείσει την πόρτα και στο Νίκο το Βολάκο και σε όποιον άλλο θέλει να έρθει και να προσφέρει και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε.
Paraktios: Θα επανέλθω στην Επιτροπή γιατί έχω κάποια ερωτήματα. Θέλω να κάνω ένα συλλογισμό.
Όταν ψηφίστηκε η χωροθέτηση από το δημοτικό συμβούλιο, τότε είμασταν υπό το καθεστώς της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ψυτάλλειας, έτσι; Ήτανε και ο Σαρωνικός μέσα. Αυτό βεβαίως δεν προχώρησε όπως ξέρουμε όλοι, πήρε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για να πάει σε άλλο σημείο και έτσι αυτόματα η ΕΥΔΑΠ έκανε επανασχεδιασμό, εφόσον δεν είχε πλέον το Σαρωνικό να την βαραίνει, να έχει βαρίδι ας πούμε η ΜΠΕ. Με την ίδια μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προχώρησε η Παλλήνη κ.λπ.,  Με την ακύρωση της απόφασης που πήρε το δημοτικό μας συμβούλιο στις 3/11, ομόφωνα κατά το πρώτο σκέλος τουλάχιστον,  δεν μπορεί να σκεφτεί  κάποιος ότι θα πρέπει να γυρίσουμε πάλι στο παλιό καθεστώς της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Δηλαδή εφόσον ακυρώθηκε η απόφαση  ότι αυτόματα πρέπει να ξαναμπούμε στην ίδια ΜΠΕ και να παίξει η Ψυτάλλεια?  (12οmin)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πρέπει να εκπονηθεί μία νέα μελέτη, για να ξαναζητάμε την Ψυτάλλεια. Τι να ξαναζητάμε δηλαδή;
Τροποποιήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η προηγούμενη, βγαίνοντας ο Σαρωνικός από αυτή τη διαδικασία και πήγε το μέρος αυτό της Παλλήνης το οποίο πήγε. Αυτή τη στιγμή αν πούμε εμείς ότι ζητάμε την Ψυτάλλεια, καταρχήν πρώτα απ’ όλα θα ξέρουμε ότι ζητάμε κάτι το οποίο δεν πρόκειται να το πάρουμε. Πρώτο και βασικότερο. Όταν κανείς δεν συμφωνεί, κανείς εννοώ αρμόδιος φορέας.
Paraktios: Αυτό δεν ισχύει νομικά?

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όχι, αυτό αφορά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ.

Paraktios:Λοιπόν, σε ό,τι αφορά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 3/11:  Ουσιαστικά εσείς στείλατε μία και θέλω να σχολιάσω την επιστολή της ΕΥΔΑΠ με αυτό που θα πω και όπως σχολιάστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο προχθές, εσείς στείλατε μία επιστολή στην ΕΥΔΑΠ, στην οποία ζητήσατε την αναβολή του διαγωνισμού. Δεν ζητήσατε την ακύρωση ή την αναστολή του διαγωνισμού. Με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ στην απάντησή της, εκτός των άλλων που θα πούμε σε λίγο, μιλάει και εκείνη για αναβολή. Αναβολή είναι, αναβάλω κάτι για λίγο και επανέρχομαι. Αναστολή – ακύρωση είναι το ξεχνάω. Γιατί στάλθηκε έτσι η επιστολή, ενώ στο πρώτο μέρος της επιστολής σας γράφετε καθαρά ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και βεβαίως την ξέρουμε όλοι, ότι γράφει  αναστολή – ακύρωση?  Άρα,επειδή οι λέξεις έχουν την δικιά τους σημασία, γιατί παίζετε με τη λέξη αναβολή και εσείς και η ΕΥΔΑΠ στην απάντησή της? (13οmin)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω γιατί.
Διότι επειδή γνωρίζω από δημόσιους διαγωνισμούς, γιατί και εμείς κάνουμε ως δήμος, ένα ανάλογο όργανο είναι και η ΕΥΔΑΠ, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι για να ακυρωθεί ένας διαγωνισμός πρέπει να υπάρχουν τυπικά κολλήματα. Τυπικά κολλήματα εννοώ ως προς τον τρόπο διαδικασίας δημοσίευσης ενός διαγωνισμού, για να ακυρωθεί. Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει η διοίκηση μονομερώς, από μόνη της, χωρίς να έχει προβλήματα ο διαγωνισμός, είναι να τον αναβάλει. Αναβολή – αναστολή είναι το ίδιο πράγμα. Να τον αναβάλει. Δεν ζήτησα όμως αν προσέξατε στην επιστολή μου, να τον αναβάλει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ζήτησα να τον αναβάλει. Οι επιλογές που έχει μια διοίκηση είναι δύο. Ή να κάνει αναβολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να λέει ότι, αναβάλω και δεν θα γίνει την 1η του τάδε μήνα, αλλά θα γίνει την 1η μετά από τρεις μήνες. Και υπάρχει και η αναβολή η αόριστη. Αναβολή αόριστη σημαίνει επί της ουσίας ματαίωση διαγωνισμού. Πρέπει να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να επανέλθει δηλαδή με νέα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
Paraktios: Οι λέξεις ίσως παρεξηγούνται και άλλο αναβολή, άλλο αναστολή – ακύρωση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακύρωση. Η αναστολή με την αναβολή είναι το ίδιο. Αναβολή ονομάζεται. Δεν υπάρχει αναστολή σε απόφαση για διαγωνισμό. Αναβολή υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ, αναβλήθηκε. Δεν ακυρώθηκε. Γιατί δεν μπορεί να βγει και να πει η διοίκηση ότι ακυρώνω τον διαγωνισμό, ενώ δεν έχει τυπικό κόλλημα. Αναβλήθηκε ο διαγωνισμός και τι αναβλήθηκε; Δια παντός ουσιαστικά.
Paraktios: Στη συνέχεια λοιπόν… στην επιστολή της ΕΥΔΑΠ την ξέρουμε όλοι. Εσείς εξάλλου την γνωστοποιήσατε, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Από τη στιγμή που την έλαβα, δημοσιοποίησα όλη την αλληλογραφία…
Paraktios: σωστά κάνατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: … ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται.
Paraktios: Δεν πήρατε θέση όμως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να σας πω κάτι;  Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση. Το έχω διαπιστώσει ο ίδιος δηλαδή.
Όταν έρχονται συμπολίτες μου και μου λένε, μα τι θα κάνετε, θα φέρετε τα σκουπίδια εδώ; Σημαίνει ότι υπάρχει παραπληροφόρηση.
Μα τι θα κάνετε; Θα έρχονται τα λυματοφόρα την Καλυβίων επάνω και θα φτάνουν στο ΒΙΟΠΑ; Σημαίνει ότι υπάρχει παραπληροφόρηση.
Κάποιος λέει ότι θα έρθουν σκουπίδια. Κάποιος άλλος λέει ότι θα έρθουν λυματοφόρα. Οτιδήποτε. Έχω ακούσει πάρα πολλά που δεν έχουνε σχέση με την πραγματικότητα του συγκεκριμένου έργου που προτάθηκε. Οπότε στο πλαίσιο του ότι υπάρχει παραπληροφόρηση, πλέον όποιες ενέργειες γίνονται θα δημοσιοποιούνται πλήρως.  Ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν οι ίδιοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και να διαμορφώνουν την δική τους άποψη. Όχι να περιμένουν εμένα ή τον άλλο να τους πει ότι, αυτή είναι η άποψη ή αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση ή οτιδήποτε άλλο.
Paraktios Σε ό,τι αφορά όμως το ύφος της επιστολής της ΕΥΔΑΠ, το οποίο για πάρα πολύ κόσμο είναι κατακριτέο, δεν θέλω να προϊδεάσω την απάντησή σας, δεν πήρατε κάποια θέση, γιατί καλώς ή κακώς είτε με πίεση, είτε χωρίς πίεση, είτε νηφάλια, είτε όχι, βγήκε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου.  Το δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπεί όλο το δήμο Σαρωνικού. Τελεία.
Νομίζω ότι όλοι οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να μην κουνάνε το δάχτυλο, όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ με την επιστολή της.  Θα μπορούσε με κάποιο άλλο τρόπο να γράψει αυτά που ήθελε  και ούτε να σας μαλώνει εσάς προσωπικά, συνεπώς και το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες, και επίσης ούτε να προτείνει από μόνη της (δηλαδή… τότε γιατί κάναμε την επιτροπή; Γιατί βγήκε η απόφαση); να προτείνει δύο εναλλακτικά σημεία, φέροντας πίσω τη Γερακίνα και φέρνοντας και τη δεύτερη… γιατί λέει υπάρχουνε δύο εναλλακτικές λύσεις, αυτή και αυτή.
Γιατί θα πρέπει η ΕΥΔΑΠ να υποδείξει?(17οmin)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είπε συγκεκριμένα υπάρχουν αυτές, διαλέξτε από αυτές.
Paraktios  έχετε λέει, δύο εναλλακτικές λύσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λέει παραδείγματος χάρη, υπάρχουν…
Paraktios Έχετε δύο εναλλακτικές λύσεις. Μία – δύο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μα είναι δεδομένες αυτές ούτως ή άλλως.
Paraktios Τι πάει να πει αυτό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αφορούν δηλαδή έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αυτό λοιπόν το ερώτημα είναι ότι, δεν πήρατε κάποια θέση δημόσια για αυτό. Και για αυτό κατηγορηθήκατε. Θα σας πω κάτι. Εγώ δεν έχω σκοπό να τσακώνομαι ούτε με τους φορείς…
Paraktios αν και σε μία τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Κατσούλη είπατε, που είπε ακριβώς αυτά που λέω εγώ αυτή τη στιγμή τώρα, του είπατε «είμαι μαζί σου Δημήτρη, συμφωνώ».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και βεβαίως.
Paraktios : Αλλά το είπατε εμμέσως, δε το είπατε να το ακούσει ο κόσμος ότι, “ΕΥΔΑΠ εγώ είμαι δήμος Σαρωνικού. Πήραμε την απόφαση αυτή, αυτό είναι. Θα δούμε”.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σας πω κάτι. Λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα μετά από αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που συναντάω τους συμπολίτες μας, ο κόσμος τι μού λέει; Δήμαρχε, πρέπει να δοθεί λύση. Εκείνοι οι οποίοι δεν ήταν αντίθετοι, μου λένε «γιατί έκανες πίσω»;
Paraktios : Κοιτάξτε… είναι ανεξάρτητο αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένα λεπτό.Εκείνοι οι οποίοι δεν ήταν αντίθετοι λένε «γιατί έκανες πίσω»; Αλλά και εκείνοι οι οποίοι μπορεί να ήταν αντίθετοι για αυτή τη χωροθέτηση και δεν είναι κατά κάποιο τρόπο εμπαθείς … γενικότερα, είτε παρακινούμενοι από άλλου τύπου συμφέροντα, γιατί υπάρχουν και αυτές οι κατηγορίες, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, να ξέρουμε τι λέμε.
Paraktios : Τα πάντα υπάρχουνε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακριβώς, τα πάντα υπάρχουν. Ο υπόλοιπος κόσμος τι μου λέει; Ότι Δήμαρχε, οκ καλώς μέχρι εδώ ή κακώς μέχρι εδώ. Κάποιοι λένε ότι κακώς πήρα την απόφαση πίσω, γιατί δεν προχωρήσατε. Όλα καλώς όμως μέχρι εδώ, η δική μου θέση. Πρέπει όμως να δοθεί λύση. Είναι το πρώτο πράγμα που μου λένε άπαντες. Στο να δοθεί λύση, εμείς οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον αρμόδιο φορέα ή τους αρμόδιους φορείς. Εγώ αυτή τη στιγμή το να βγαίνω και να έχω ξιφομαχίες ή να κατηγορώ τους αρμόδιους φορείς, την επόμενη μέρα το πρωί πώς θα καθίσω σε ένα τραπέζι, για να μπορέσω να λύσω το πρόβλημα; Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο το δικό μου ποιο είναι; Να φανώ εγώ ο ήρωας, τι να κάνω; Βγαίνοντας ας πούμε και κατηγορώντας ή βρίζοντας τους άλλους; Ή να χρησιμοποιήσω λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ο υπαλληλίσκος ο Χ, ο υπαλληλίσκος ο δε… δηλαδή, είναι εκφράσεις οι οποίες δεν με εκφράζουν εμένα προσωπικά, αφενός.  Αφετέρου, το να βγω αυτή τη στιγμή ενάντια σε ένα φορέα με τον οποίο πρέπει να συνεργαστώ την επόμενη μέρα το πρωί για να δοθεί λύση, δεν θα βοηθήσει τον τόπο. Εμένα προσωπικά μπορεί να με ανεβάσει. Εμένα μπορεί να με κάνει παίκτη, αλλά δε το σκέφτομαι μικροπολιτικά όπως το σκέφτονται κάποιοι άλλοι.
Σκέφτομαι, ότι οι συμπολίτες μου έξω περιμένουν αποτέλεσμα. Και εγώ είμαι υπεύθυνος να φέρω το αποτέλεσμα. Και να σας πω και κάτι άλλο; Αυτή τη στιγμή έχουμε μία τεράστια διαφορά η διοίκηση με την αντιπολίτευση. Διότι η δουλειά της διοίκησης είναι να παράξει έργο, η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να μην παραχθεί έργο, για να αποτύχει η διοίκηση.
Paraktios Μιλάτε για τη συγκεκριμένη διοίκηση ή γενικότερα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γενικότερα μιλάω, γενικότερα μιλάω.
Paraktios Ε, δεν είναι πάντα έτσι γενικότερα. Ασκεί κριτική η αντιπολίτευση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ως προς τον πολίτη όμως ουσιαστικά, αυτό είναι καταστροφικό. Η στείρα αντιπολίτευση δηλαδή, είναι καταστροφική. Εγώ προχθές στον απολογισμό, πραγματικά απογοητεύτηκα από κάποια πράγματα που ακούστηκαν από τις αντίπαλες παρατάξεις. Δηλαδή άκουσα μία κριτική κι  ένα μηδενισμό των πάντων. Ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Αντί να ακούσω μία κριτική συγκεκριμένη. Ότι ναι, έγινε αυτό, αλλά θα μπορούσε με αυτές τις διαφορές να γίνει καλύτερο. Έγινε εκείνο, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά και να έχουμε θετικότερα αποτελέσματα.
Αυτή είναι η κριτική. Η κριτική δεν είναι, δεν έγινε τίποτα. Διότι όσο και να προσπαθεί κάποιος να κρύψει πράγματα τα οποία γίνονται, ε! δεν μπορεί να τα κρύψει, γίνονται. Πώς το λένε.
Paraktios Συνήθως τα καλά που γίνονται θεωρούνται αυτονόητα ενώ τα κακά υπόκεινται σε κριτική.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν περιμένω να ακούσω μπράβο, ούτε να μου πει κάποιος ότι καλώς το κάνατε. Κάνε όμως μία κριτική ουσιαστικά, εποικοδομητική ως προς τους συμπολίτες μας. Εποικοδομητική ως προς το να παραχθεί καλύτερο ακόμα έργο ή περισσότερο έργο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έτσι ανθρώπινα, απλά. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω πειστεί από κανένα στοιχείο επιστημονικό, τεχνικό ή οτιδήποτε άλλο, ότι η πρόταση για κατασκευή του ΚΕΛ μέσα στο ΒΙΟΠΑ, δεν είναι σωστή.
Paraktios Συνεπώς την πιστεύετε ακόμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Βεβαίως και την πιστεύω. Μα είναι η πρόταση η δική μας. Βεβαίως και την πιστεύω και βεβαίως και πιστεύω ότι υπό άλλες προϋποθέσεις, αυτή τη στιγμή ο δήμος Σαρωνικού θα είχε λύσει το θέμα της αποχέτευσης και θα προχωρούσαμε στην εκπόνηση των μελετών, για να τελειώσει αυτό το θέμα με τους βόθρους πια. Έχω όμως να πω το εξής. Ότι προχθές πήραμε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Εγώ σας είπα ότι πιστεύω στο συγκεκριμένο έργο. Τι έκανα την επόμενη μέρα το πρωί; Εφάρμοσα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή, έστειλα στην ΕΥΔΑΠ και λέω στοπ ο διαγωνισμός. Δεν προχωράτε τη μελέτη για αυτό το σημείο. Παρότι εγώ προσωπικά το πιστεύω αυτό το σημείο.
Υποχρεούμαι όμως να ακολουθήσω τι; Τη νομοθεσία, τη συνείδησή μου, το σεβασμό απέναντι στο θεσμό τον οποίο υπηρετώ. Οπότε, αυτή την απόφαση και  ξέρετε πάρα πολύ καλά και πώς ελήφθη αυτή η απόφαση, γιατί όποιος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, δημοτικό συμβούλιο, πλανάται οικτρά.
Paraktios: Ελήφθη απόφαση. Υπάρχει απόφαση. Τέλος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ελήφθη απόφαση και με δική μου πρόταση. Εγώ το πρότεινα.
Paraktios: Τέλος. Αφού υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλώ πώς ελήφθη. Γιατί αυτό το δημοτικό συμβούλιο πραγματικά, δεν τιμά κανέναν. Ούτε τους αιρετούς, ούτε τους παρευρισκόμενους με τον τρόπο τον οποίο εξελίχθηκε. Από συγκεκριμένους ανθρώπους, όχι από όλους. Προς Θεού.
Paraktios: Όμως εγώ παραμένω στην άποψη ότι βγήκε μια απόφαση. Ας μην έβγαινε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Την επόμενη μέρα το πρωί, εγώ την εφάρμοσα, σεβόμενος την απόφαση. Έτσι λοιπόν οφείλουν, αν σέβονται τον εαυτό τους και εάν σέβονται το θεσμό που υπηρετούν, διαφορετικά μπορεί να παραιτηθούν…  Μιλάω για τους συνδυασμούς της μειοψηφίας, οι οποίοι δεν μετέχουνε στην επιτροπή, την οποία επιτροπή την αποφάσισε το ίδιο το Σώμα, το δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή, αν μία απόφαση εγώ δεν την υποστηρίξω και βγει από το δημοτικό συμβούλιο, εγώ την επόμενη μέρα το πρωί έχω τη δυνατότητα ή νομιμοποιούμαι να μη την εφαρμόσω; Βεβαίως και όχι. Υποχρεούμαι να την εφαρμόσω. Την έβγαλε η πλειοψηφία. Εγώ μπορεί να είπα όχι στην επιτροπή. Την επόμενη μέρα το πρωί όμως, αφού είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οφείλω να την εφαρμόσω, αν σέβομαι τον εαυτό μου, αν σέβομαι τους συμπολίτες μου που με στήριξαν και εάν σέβομαι τον θεσμό τον οποίο υπηρετώ.
Paraktios: Να ρωτήσω κάτι. Γιατί στην επιτροπή δεν καλέσατε και τους ανεξάρτητους; Γιατί θεωρώ ότι οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε της μιας ή της άλλης παράταξης, είναι ας πούμε αρχηγοί παρατάξεων.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι έτσι, δεν είναι έτσι σύμφωνα εννοώ με τον κανονισμό.  Και σύμφωνα με τον Καλλικράτη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος παραμένει ανεξάρτητος, κρατάει τη θέση του δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να μετέχει σε δημοτική παράταξη. Είναι ανεξάρτητος. Ούτε εκφράζει δημοτική παράταξη. Ούτε συμμετέχει στις επιτροπές. Γιατί στις επιτροπές προτείνονται συγκεκριμένος αριθμός μελών από την πλειοψηφία και από τις μειοψηφίες. Ο ανεξάρτητος δεν μετέχει.
Paraktios: Τότε πώς θα κάνετε διευρυμένη πρόσκληση σε αυτούς τους συμβούλους πού είπατε; Πώς θα γίνει πρακτικά;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έρχομαι λοιπόν όμως αυτή τη στιγμή και λέω. Ότι αφού οι επικεφαλής των παρατάξεων δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, που εγώ εύχομαι να έρθουνε στην επόμενη πρόσκληση. Θα το ανοίξω σε επίπεδο συνόλου δημοτικού συμβουλίου. Σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ας μετέχουν σε αυτή την επιτροπή όποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούν να βρεθεί λύση στο θέμα της αποχέτευσης.  Να σας πω άλλο ένα ψέμα που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή ο κύριος Τσαλικίδης και η κυρία Ράπτη; Μάλλον, ο κύριος Τσαλικίδης δεν έχω ακούσει να το λέει, να πω την αλήθεια. Ότι εμείς δεν είμαστε λέει επιστήμονες για να εκπονήσουμε μελέτη. Μα ποιος είπε ότι η επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη; Δηλαδή κοροϊδευόμαστε τώρα. Εγώ είπα το εξής όμως. Ότι μέσα από μια συζήτηση της επιτροπής, θα προκύψουν τα βήματα ώστε να ανατεθεί σε αυτόν τον οποίο θα αποφασίσουμε σαν επιτροπή και θα το πάμε βέβαια στο δημοτικό συμβούλιο εννοείται, το τι έχουμε αποφασίσει, για να λάβει γνώση όλο το Σώμα και να συναποφασίσει όλο το Σώμα, τι; Το τι βήματα θα γίνουν. Δηλαδή πώς θα εκπονηθεί και από ποιον θα εκπονηθεί η ποια μελέτη, για να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Δεν είπε κανείς ότι όσοι μετέχουμε στην επιτροπή είμαστε τεχνικοί και θα κάτσουμε να φτιάξουμε μελέτη. Ούτε εγώ έχω τη δυνατότητα να φτιάξω μελέτη. Καμία δουλειά δεν έχω με αυτό το πράγμα.
ParaktiosΣε αυτή τη μελέτη που θα εκπονηθεί, όταν εκπονηθεί, παίζουν τα δύο σημεία Γερακίνα και ΒΙΟΠΑ; Θα παίξουν; (26:50)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και σωστοί πρέπει να πείσουμε ένα φορέα…
ParaktiosΚαθαρά κύριε Δήμαρχε, θα παίξουνε ή δεν θα παίξουνε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Να σας πω, πρέπει να πείσουμε ένα φορέα και να του πούμε, πάρει το δήμο Σαρωνικού και πες μας πού μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Πού μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιου τύπου μονάδα.
Paraktios:: Άρα θα παίξουνε πάλι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και με επιστημονικά και τεχνικά κριτήρια, να μας προτείνει και να μας πει ότι, η θέση η πρώτη που μπορεί να υποδεχτεί είναι η βέλτιστη, υπάρχει δεύτερη σε προτεραιότητα, η τρίτη, τέταρτη, πέμπτη, εκατοστή πέμπτη.
ParaktiosΘέλω να πω δηλαδή, δεν θα πείτε στο φορέα, η επιτροπή ή εσείς ή το δημοτικό συμβούλιο, ότι ψάχνεις το δήμο Σαρωνικού, εξαιρουμένου του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και εξαιρουμένης της Γερακίνας;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Υπό αυτή την έννοια γιατί να μην μπω και εξαιρουμένης της Αναβύσσου και εξαιρουμένης της Φώκαιας, εξαιρουμένου και του Λαγονησίου και ούτω καθεξής…
Paraktios: Γιατί υπάρχει το προηγούμενο ότι θα αντιδράσουνε .Υπάρχει το προηγούμενο των αντιδράσεων του κόσμου, που έχει εκφραστεί. για αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι αντιδράσεις τι εξέφρασαν; Και στην μία την περίπτωση της Γερακίνας εννοώ…
Paraktios: Δεν θέλουμε εκεί, δεν θέλουμε εκεί.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: … και στη δεύτερη περίπτωση.
Paraktios: Δεν θέλουμε ούτε εδώ, ούτε εκεί.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί; Για μια συγκεκριμένη σειρά λόγων. Αν αυτή η συγκεκριμένη σειρά λόγων εκλείπει, το οποίο δεν μπορώ να το πω εγώ αυτή τη στιγμή. Αλλά ένας επιστημονικός φορέας που μπορεί να εκπονήσει μια μελέτη θα το πει. Τη δική μου τη πρόταση τη λέω και τώρα εδώ, πριν την επιτροπή. Γιατί αυτό θα προτείνω στην επιτροπή. Είναι να έρθει το Πολυτεχνείο και να εκπονήσει μια μελέτη. Ένας ανεξάρτητος και αντικειμενικός φορέας. Ούτε είναι μια ιδιωτική εταιρεία που θα της πω εγώ κάνε το ένα ή θα της πει ο άλλος κάνε το άλλο και θα τον ακούσει, ούτε τίποτα. Εδώ είναι πολύ ωραία. Πάρε την περιοχή που λέγεται δήμος Σαρωνικού και πες μας πού μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα;
Paraktios: Με προλάβατε, γιατί αυτό θα έλεγα. Άρα, τότε γιατί χρειάζεται η επιτροπή πρακτικά?. Γιατί δεν με αφήσατε να τελειώσω προηγουμένως.
Η επιτροπή που έγινε για τις παραλίες παράδειγμα, ήτανε μία δεδομένη επιτροπή για διαχείριση των παραλιών, ήταν έναντι ενός φορέα που επιβουλευόταν την ελεύθερη παραλία στο Σαρωνικό. Είχατε κάτι απέναντί σας, οπότε και η επιτροπή αυτή έπαιξε το ρόλο συμβολικά, θα έλεγα εγώ και συμβολικά, της ομοψυχίας των παρατάξεων και του κόσμου και των κατοίκων, ότι εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Εδώ είναι τεχνικό το θέμα.  Και έρχομαι σε αυτό που είπατε εσείς, επειδή άκουσα για μελετητή κ.λπ. Το δημοτικό συμβούλιο από μόνο του, μπορεί να πάει στο Πολυτεχνείο ή στο Πανεπιστήμιο και να τους πει πάρτε τους χάρτες και πες μας τις προτάσεις. (29:00)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένα λεπτό. Θα πάμε δηλαδή 27, θα πάνε 27 άνθρωποι στο Πολυτεχνείο;
Paraktios: Όχι, θα βγει μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Απόφαση θα βγει.Αλλά πρέπει να υπάρχει μία συντονιστική ομάδα, η οποία θα ασχοληθεί με αυτό, την επόμενη μέρα. Δηλαδή, εγώ στη διαπαραταξιακή την οποία συστήσαμε για την ΕΤΑΔ, τι έκανα; Και τι κάναμε όλοι μαζί μάλλον; Φεύγαμε όλοι μαζί και πηγαίναμε στη συνάντηση με το Διευθύνοντα της ΕΤΑΔ. Πηγαίναμε στη συνάντηση με τους βουλευτές οι οποίοι, τους βάλαμε στη διαδικασία να ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα. Πηγαίναμε σε όποια συνάντηση απαιτήθηκε όλοι μαζί και είχαμε την έκφραση των απόψεών μας, διότι δεν λέγαμε καρμπόν τα ίδια πράγματα εκεί, παρότι ο σκοπός μας ήταν ο ίδιος. Εγώ με τον κύριο Τσαλικίδη ή τον κύριο Βολάκο ή την κυρία Ράπτη, ο καθένας κατέθετε από τη δική του σκοπιά, αυτά τα οποία κατέθετε και πιστεύει, προς ένα συγκεκριμένο στόχο. Αυτή τη στιγμή όμως, μέχρι στιγμής εγώ δεν έχω δει ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, του να λύσουμε το θέμα της αποχέτευσης. Εγώ τον έχω. Η δημοτική μου παράταξη τον έχει. Το έχει δείξει. Από τις άλλες πλευρές δεν έχω δει την ίδια διάθεση να δώσουμε λύση στο θέμα της αποχέτευσης. Τι έχω δει; Τη διάθεση του να πετροβολούμε.
Paraktios: Τώρα, η επόμενη κίνηση σε ό,τι αφορά την πρόσκληση μελών να στελεχώσουν αυτή την επιτροπή, προς ποιους δημοτικούς συμβούλους ?
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους.
Paraktios:Προς όλους. Και από κει, θα επιλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο μια ομάδα; Δηλαδή αν είναι δέκα οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα μπουν και οι δέκα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ας συμμετέχουν δέκα δημοτικοί σύμβουλοι.
Paraktios: Γιατί είπατε προηγουμένως ότι απαγορεύεται οι ανεξάρτητοι να μπούνε μέσα στις επιτροπές.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους θα ανοιχτεί αυτή τη στιγμή. Λέω σε επιτροπές που ορίζονται από τις παρατάξεις απαγορεύεται. Εδώ μιλάμε για μία διαπαραταξιακή επιτροπή. Δηλαδή ουσιαστικά για μία επιτροπή από το σύνολο του Σώματος, για να εφαρμόσει τον κανονισμό. Ο κανονισμός λέει, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, οι θεσμοθετημένες, μπαίνουν τόσοι από την πλειοψηφία, τόσοι από τη μειοψηφία, που προτείνονται από τη μείζον, την ελάσσων, κ.λπ., κ.λπ. Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δεν προτείνεται από κανέναν. Αυτό εννοούσα πριν. Σύμφωνα με τον κανονισμό.

Paraktios: Αυτή η επιτροπή που θα ψάξει, ο φορέας που θα ψάξει το σημείο για το νέο ΚΕΛ, να το χωροθετήσει, τι θα ψάξει περισσότερο από ότι είχε κάνει η τεχνική υπηρεσία προηγουμένως; Δηλαδή, τι καινούργιο θα βγει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω, πραγματικά. Δεν είμαι τεχνικός και δεν μπορώ να το απαντήσω.
Paraktios: Γιατί αν όπως είπατε είχατε ψάξει την περιοχή  η Τεχνική Υπηρεσία, όχι εσείς δηλαδή. Αν είχε ψάξει την περιοχή, τώρα τι θα βρει καινούργιο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι εύλογο το ερώτημα και είναι και δική μου απορία να πω την αλήθεια. Από το αποτέλεσμα θα φανεί αν δικαιωνόμαστε ή αν διαψευδόμαστε.
Paraktios: Μάλιστα, οκ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το αναμένω το αποτέλεσμα.

Paraktios: Ωραία. Ας πούμε λοιπόν ότι γίνεται η επιτροπή με το καλό, συγκροτείται σε σώμα, γίνονται αυτά και βρίσκουμε ένα – δύο – τρία – πέντε σημεία, έτσι; Και καταλήγει η επιτροπή… ο φορέας όχι η επιτροπή, ο φορέας ο επιστημονικός, το Πολυτεχνείο όπως είπατε ή το Πανεπιστήμιο σε κάποιες εναλλακτικές λύσεις, μία – δύο – τρεις, έτσι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Με τεκμηρίωση που, ποια και γιατί.
Paraktios: Ωραία. Και ας πούμε λοιπόν μέσα σε αυτές τις τρεις λύσεις δεν είναι ούτε το ΒΙΟΠΑ, ούτε η Γερακίνα, είναι κάποιο Χ σημείο, δεν ξέρω πού μπορεί να είναι. Τι θα γίνει με την αποχέτευση Καλυβίων και Κουβαρά, που εσείς λέγατε ότι δεν χωράνε όλες να πάνε στο Μαρκόπουλο. Τι θα γίνουν αυτές οι παροχές πού δεν χωράνε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και αυτό θα το λάβει υπόψη της η μελέτη. Ότι πρέπει μέρος των Καλυβίων και του Κουβαρά να καταλήξει στην αποχέτευση του δήμου Σαρωνικού. Ή ενδέχεται η καινούργια αποχέτευση να πάρει και τα Καλύβια και τον Κουβαρά, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί. Αυτά είναι θέματα καθαρά τεχνικά, όσον αφορά το μίνιμουμ του όγκου που πρέπει να έχει σε δωδεκάμηνη βάση ένας βιολογικός, για να είναι εφικτό να λειτουργήσει. Από οικονομικής άποψης, να είναι λειτουργικός δηλαδή.
Paraktios: Άρα λοιπόν σε περίπτωση που ένα άλλο σημείο υποδειχτεί εκτός αυτό που ξέρουμε, για όσες παροχές δεν χωράνε στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτές είναι το σίγουρο ότι θα πάνε εκεί. Αλλά πέραν αυτού μπορεί να πάνε και όλα τα Καλύβια και όλος ο Κουβαράς. Αυτά είναι τεχνικά δεδομένα τα οποία θα το δείξουν.
ParaktiosΕάν επιτρέψει και το Μαρκόπουλο, γιατί το Μαρκόπουλο θα πρέπει όπως είπατε να λειτουργήσει.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν είναι θέμα να το επιτρέψει το Μαρκόπουλο. Είναι αν θα το επιτρέψει ή δεν το επιτρέψει η ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των λυμάτων της Αττικής και το ΚΕΛ του Μαρκοπούλου, στο επόμενο χρονικό διάστημα περνάει στη διαχείριση της ΕΥΔΑΠ, δεν παραμένει η διαχείρισή του στο Μαρκόπουλο. Οπότε, επανέρχομαι και λέω ότι, αυτός είναι ο φορέας με τον οποίο την επόμενη μέρα το πρωί θα πρέπει να είμαστε στο τραπέζι και να συνεργαστούμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή; Τον αντάρτη; Δηλαδή μήπως θέλουμε να βάλουμε και μπάρες στα όρια του δήμου και να είμαστε ανεξάρτητο κρατίδιο; Δεν έχω καταλάβει τι θέλουμε να κάνουμε. Με όλους τους φορείς καθόμαστε σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούμε γιατί; Για να πάρουμε οφέλη για τον τόπο μας. Ο κόσμος δεν μας ψήφισε ούτε για να κάνουμε τον Άρη Βελουχιώτη, ούτε για να κάνουμε τον καμπόσο. Συγνώμη αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο κόσμος μας ψήφισε για να δώσουμε λύση στα προβλήματά του. Και όταν λέω μας ψήφισε, δεν αναφέρομαι μόνο σε μένα που είμαι Δήμαρχος, αναφέρομαι και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας. Όλοι εκφράζουμε το σύνολο των πολιτών. Εγώ εκφράζω μία μερίδα που είναι η πλειοψηφική και ο καθένας από τους υπόλοιπους επίσης όμως εκφράζει μια μερίδα συμπολιτών μας. Όλοι όμως αυτοί οι συμπολίτες μας στο 100%, τι θέλουν; Λύση στα προβλήματα. Δεν θέλει κανείς διαιώνιση των προβλημάτων.
Paraktios Λοιπόν ωραία, κατανοητό. Να τελειώσουμε με το ΚΕΛ.


ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ (35 ο min)

Paraktios. Απλώς  θα ήθελα να μου υπενθυμίσετε γιατί δεν περπάτησε το Σκόρδι και η Γερακίνα, τα οποία είναι χωροθετημένα σημεία και τώρα προσπαθούμε να βρούμε τη λύση αυτή που ψάχνετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι δύο αυτές περιοχές έχουν τεχνικά κολλήματα, για τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν. Και μάλιστα αύριο το πρωί συγκεκριμένα έχουμε ένα ραντεβού στη Διεύθυνση Δασών για να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα της Γερακίνας. Του κοιμητηρίου της Γερακίνας εννοώ. Δεν… μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που έχουμε δει, και από την αντιμετώπιση από το Δασαρχείο επί της ουσίας, γιατί αυτός είναι ο φορέας με τον οποίο έχουμε πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση, δεν βλέπω ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες. Για να μην είμαι απόλυτος και πω ότι δεν βλέπω ελπίδες.
Paraktios: Το Σκόρδι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δε βλέπω ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες.
ParaktiosΓια το Σκόρδι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το ίδιο επίσης ισχύει και για το Σκόρδι. Το Σκόρδι μάλλον δεν υπάρχουν ελπίδες πλέον. Εκτός από το πρόβλημα του δασικού, έχει πρόβλημα κλίσεων και έχει και πρόβλημα όδευσης.
ParaktiosΤα οποία έξοδα δεν είναι λιγότερα από αυτά που είναι να γίνει ένα καινούργιο κοιμητήριο; Για να διαμορφωθεί…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι πολλαπλώς περισσότερα.
Δηλαδή μία πρόχειρη εκτίμηση που κάνανε οι τεχνικοί μας όσον αφορά την όδευση και μόνο, που πρέπει να έχει συγκεκριμένες κλίσεις για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί κ.λπ., κ.λπ., για τους εκβραχισμούς που απαιτείται εκεί και την κατασκευή καινούργιου δρόμου έφταναν στο κόστος κάποιων εκατομμυρίων ευρώ μόνο η κατασκευή της όδευσης. Χωρίς κοιμητήριο. Για τα κοιμητήρια, μιας και το ανοίξατε. Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι, γιατί και εκεί με έναν τρόπο παραπληροφορητικό ακούγεται κάτι συγκεκριμένο. Ότι τι; Ότι κάνατε λέει μία πρόταση για το κοιμητήριο στην έκταση του Μελισσουργού και το πήρατε πίσω. Δεν έγινε ποτέ πρόταση, για το Μελισσουργό. Μια εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας, δεν υπήρχε δημοτική απόφαση. Τι έγινε. Υπήρξε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου που έλεγε ότι επειδή έχουμε αυτό το πρόβλημα κάνουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος να έρθει όποιος έχει έκταση που πληροί τις προϋποθέσεις να μας υποβάλλει πρόταση ότι την διαθέτει. Για να προχωρήσει πώς; Με την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, κ.λπ., κ.λπ., όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Γιατί δεν επιτρέπεται αγοραπωλησία με ιδιωτικούς όρους. Ότι εγώ προτείνω ότι το πουλάω ένα ευρώ, εσύ κάνεις παζάρι Δήμε και λες ενενήντα σέντς. Δεν γίνεται αυτή η διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Γίνεται αναγκαστική απαλλοτρίωση. Δηλαδή εκτίμηση αξίας από ορκωτούς εκτιμητές, απόφαση πρωτοδικείου και έτσι βγαίνει το τίμημα. Γιατί και σε αυτό έχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν είναι αληθή.
Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση εμείς πήραμε μία απόφαση και είπαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σε αυτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος ήρθε μία μοναδική πρόταση, από τον κύριο Μελισσουργό, για μία έκταση δική του, την οποία έλεγε εγώ τη διαθέτω. Αυτή λοιπόν η μία πρόταση έπρεπε να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε περίπτωση που είχε δύο – τρεις – πέντε – εφτά προτάσεις, να πει ότι πρώτη προτεινόμενη η Χ, δεύτερη προτεινόμενη η Ψ, για μια σειρά λόγων. Δεν υπήρχε πρώτη – δεύτερη ή τρίτη πρόταση, μία υπήρξε, οπότε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τι είπε; Ναι, αποδεκτή η μία πρόταση. Στοπ ως εκεί.
Μετά ξεκινάει όμως η τεχνική διερεύνηση ότι πληροί τις προϋποθέσεις.
Αυτή λοιπόν η έκταση δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Οπότε, ποτέ δεν θα περπατούσε αυτή η έκταση. Δεν πληρούσε τις τεχνικές προϋποθέσεις. Τις αποστάσεις από κατοικίες, αποστάσεις από πηγάδια, όλα αυτά τα οποία πρέπει να έχει από τεχνικής άποψης μία έκταση για να προταθεί για κοιμητήριο. Οπότε αυτή δεν ήταν μία πρόταση την οποία τη φέραμε και την πήραμε πίσω. Είναι μία πρόταση η οποία προέκυψε κατά μία διαδικασία που δεν μπορούσε όμως να προχωρήσει.
Paraktios Ωραία, τώρα βρισκόμαστε σε ένα άλλο σημείο για το νεκροταφείο που ψάχνουμε, που έχετε υποδείξει, ή που συζητάτε μάλλον. σε αυτό πού βρισκόμαστε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ακριβώς, υπάρχει μία άλλη θέση την οποία έχουμε επίσης δει.
Paraktios: Σε αυτό πού βρισκόμαστε; Γιατί και εκεί πέρα (…), για να τελειώσω, για να το μαζέψουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτή η πρόταση τεχνικά είναι εφικτή. Από κει και πέρα όμως θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή η επιτροπή της Περιφέρειας η οποία έχει έκθεση ότι η περιοχή πληροί τις πρώτες τεχνικές προδιαγραφές. Γιατί μετά έχεις και σε δεύτερη φάση να εκπονήσεις κάποιες μελέτες για δεις. Δεύτερες ή τρίτες.
Paraktios Εκεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό που θα γίνει για το ΚΕΛ, να γίνει από έναν φορέα το ίδιο πράγμα ακριβώς, μια διερεύνηση των περιοχών και να προτείνουνε χωροθετήσεις για το κοιμητήριο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δε μπορεί να το κάνει αυτό ένας φορέας. Τι εννοώ δεν μπορεί να το κάνει ένας φορέας αυτό; Εδώ ουσιαστικά υπάρχει…
ParaktiosΝα είναι πιο… να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια, όλη αυτή η… όλο αυτό το εγχείρημα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εδώ υπάρχουν άλλα κριτήρια ουσιαστικά. Ποια είναι τα κριτήρια αυτά.
Τα κριτήρια είναι ότι είναι μια πολιτική απόφαση στο σε ποιο σημείο θα είναι, ώστε να μην επιβαρύνει να το πούμε έτσι, κανέναν, ή τέλος πάντων αν κάπου επιβαρύνει… στην πραγματικότητα ένα κοιμητήριο δεν επιβαρύνει. Για να ξέρουμε και τι λέμε.
Εγώ να πω την αλήθεια, εδώ ακριβώς πίσω από την πλάτη του γραφείου μου που κάθομαι, έχω το κοιμητήριο των Καλυβίων. Όσα χρόνια είμαι εδώ, δεν με ενόχλησε κανείς νεκρός. Μόνο ζωντανοί με έχουν ενοχλήσει.
Λοιπόν, το κοιμητήριο δεν επιβαρύνει. Τα έχουμε μέσα στους κυρίως οικισμούς μας. Όχι εμείς εδώ, στο δήμο Σαρωνικού. Σε όλη τη χώρα. Δεν έχει ενοχλήσει πουθενά κανένα κοιμητήριο. Πάμε όμως παρακάτω. Εδώ τίθεται το εξής θέμα. Ότι χρειάζεται μία έκταση μεγάλη. Πράγμα το οποίο σημαίνει το εξής. Ότι αν αυτή η έκταση είναι ενιαία, ανήκει δηλαδή σε έναν ιδιοκτήτη ή φορέα, έχεις μια δουλειά Χ να κάνεις επί μία φορά. Αν ανήκει κατακερματισμένη σε σαράντα ιδιοκτήτες, μόνο τη γραφειοκρατική διαδικασία για να αποκτήσεις τα σαράντα τεμάχια, θα την ολοκληρώσεις σε κάποια χρόνια από σήμερα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο.
Paraktios: Συνεπώς τώρα παραμένουμε στο σημείο αυτό που έχετε υποδείξει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό το σημείο υφίσταται αυτή τη στιγμή.
Paraktios Γιατί υπάρχουν και αντιδράσεις εκεί, έτσι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και θα μπορέσουμε να δούμε, προχωράμε ή δεν προχωράμε ή οτιδήποτε άλλο να κάνουμε.
Paraktios: Λοιπόν, πάμε σύντομα στις τελευταίες βροχοπτώσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το ζητούμενο όμως να ξέρεις ότι είναι ένα. Ότι και το θέμα αποχέτευσης και το θέμα των κοιμητηρίων πρέπει να λυθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε το λέω εγώ, το ακούω. Και δε το ακούω από έναν ή δύο ή πέντε ή εφτά, ούτε από τους φίλους μου. Το ακούω από όλους. Και από αυτούς που με συμπαθούν και από αυτούς που δεν με συμπαθούν.
Paraktios Ωραία.


ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Συνοπτική απόδοση, για λεπτομέρειες ανατρέξτε στο 41ο min του video

ParaktiosΠάμε στις τελευταίες βροχοπτώσεις, μια και ήτανε επίκαιρο το θέμα.
Πώς συμπεριφέρθηκαν τα δίκτυα αυτά που υπάρχουν στο δήμο Σαρωνικού; Δεν είχα τη δυνατότητα να το… έκανα μόνο ρεπορτάζ Γαλάζιας Ακτής και Απειράνθου επειδή είμαι κοντά, αλλά είναι αλήθεια ότι φοβόμουνα να προχωρήσω άλλο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στην Απειράνθου υπάρχει το πρόβλημα.
Paraktios Απειράνθου βεβαίως υπήρχε το πρόβλημα με το ρέμα. Και εδώ ήθελα να ρωτήσω, ποιος είναι ο υπεύθυνος τελικά; Ο δήμος Σαρωνικού που δεν είναι στη δικιά του περιοχή; Ο δήμος Κορωπίου που είναι στη δικιά του περιοχή; Η Περιφέρεια Αττικής που οφείλει εκ του νόμου να έχει τους καθαρισμούς των ρεμάτων ή εταιρεία… ή η ΕΥΔΑΠ; Ποιος είναι αρμόδιος και τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη περίπτωση; Ένα.
Και δεύτερον. Έχω δει μία δημοσίευση από μεγάλα μέσα ηλεκτρονικά, ότι μία από τις πολλές περιοχές που είναι επικίνδυνες για πλημμύρες, είναι η περιοχή Ανάβυσσο – Παλαιά Φώκαια. Δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει. Είναι υποψήφια σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το έχω διαβάσει, βεβαίως.
Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα τα εξής.
Ότι αρμόδιος φορέας για τον καθαρισμό των ρεμάτων, είναι η Περιφέρεια.
Paraktios Τελεία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Τελεία και παύλα.
Paraktios Ανεξάρτητα αν είναι στο Κορωπί ή στο…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αρμόδιος φορέας για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι η Περιφέρεια. Οπότε η Περιφέρεια Αττικής είναι υπεύθυνη για τα ρέματα όλης της Αττικής. Η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής είναι υποχρεωμένη να καθαρίσει τα ρέματα όλης της Ανατολικής Αττικής. Είτε αυτοί λέγονται Λαυρεωτική, Σαρωνικός, Κορωπί, Μαρκόπουλο και ούτω καθεξής, οι 13 δήμοι της Ανατολικής Αττικής.
ParaktiosΑυτό γιατί δεν έγινε στην Απειράνθου;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτό πρέπει να ρωτήσετε την Περιφέρεια.Από κει και πέρα όμως, επειδή κατά την λαϊκή ρήση, για όλα φταίει ο Δήμαρχος, εμείς αυτό το οποίο κάναμε ήτανε Σεπτέμβρη – Οκτώβρη να ξεκινήσουμε να καθαρίσουμε όποια ρέματα θεωρήσαμε επικίνδυνα. Άλλο ότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή στο έλεος του Θεού, επειδή είναι αρμοδιότητα άλλου φορέα. Έτσι λοιπόν καθαρίσαμε όποια ρέματα υπήρχε ιδιαίτερη επικινδυνότητα. Δεν προέκυψε πρόβλημα πουθενά. Είχαμε έντονο πρόβλημα στην Απειράνθου, που είναι στα όριά μας με το δήμο Κορωπίου, όπου τελικώς από αυτό το οποίο είδαμε εκεί, ήταν το ρέμα του Κορωπίου, το οποίο δεν είχε καθαριστεί, έφραξε και έτσι όλα τα νερά κατέβηκαν στην οδό Απειράνθου.
Paraktios   Οι υπόλοιπες περιοχές πώς ανταποκρίθηκαν;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ευτυχώς δεν είχαμε πρόβλημα σε άλλη περιοχή. Kανένα πρόβλημα, ευτυχώς. Το κομμάτι αυτό που λέτε, που δείξανε κάποια μέσα, από μελέτες του παρελθόντος κ.λπ., κ.λπ., για την επικινδυνότητα της Παλαιάς Φώκαιας και της Αναβύσσου, προκύπτει για τον εξής λόγο. Διότι οι Αλυκές της Αναβύσσου ήταν Αλυκές γιατί κρατάγαν νερά. Δεν είναι Αλυκές μόνο κατ’ όνομα και κατ’ ουσία είναι Αλυκές. Και δίπλα ακριβώς υπάρχει η περιοχή των Βούρλων της Αναβύσσου, όπου ονομάστηκαν Βούρλα, γιατί; Γιατί ήταν στάσιμα τα νερά και φύτρωναν βούρλα. Δεν είναι τυχαία η ονομασία. Αυτή όμως την περιοχή, αυτή τη στιγμή θωρακίζεται με το αντιπλημμυρικό έργο το οποίο γίνεται…
Paraktios: Της Αναβύσσου;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: … σε αυτή την περιοχή. Ακριβώς…
ParaktiosΤο οποίο, γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ; Τα έχω ακούσει για το…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Γιατί έχει καθυστερήσει; Γιατί έπρεπε να μετακινηθούν μάντρες. Γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία έκατσε εκεί πέρα δυο χρόνια, για να δει αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν αρχαία, και ούτω καθεξής. Και όπως επίσης αυτή τη στιγμή τι έχουμε κάνει; Έχουμε προωθήσει τη συνέχιση αυτού του έργου με ένα άλλο έργο, πάνω από 20.000.000 ευρώ, που θα γίνει πάλι επίσης από ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια ως διαχειριστική αρχή, όπως έγινε και το προηγούμενο, που θα έρθει να ολοκληρώσει αυτό το αντιπλημμυρικό πού; Στις περιοχές της ΑΤΕ, στην υπόλοιπη περιοχή στην Ανάβυσσο και προς τον Άγιο Παντελεήμονα και θα πιάσει και ένα κομμάτι του κυρίως οικισμού. Οπότε θα έχει θωρακιστεί πλέον πλήρως η περιοχή για τα θέματα της πλημμύρας.
Paraktios Χρόνος περάτωσης;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Αυτό που εξελίσσεται σήμερα θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη. Είναι σε παρατάσεις. Όμως είναι έργο της Περιφέρειας. Δεν έχουμε άμεση πληροφόρηση όσον αφορά το πώς ακριβώς πάει και το πότε ολοκληρώνεται. Το άλλο έργο, αυτή τη στιγμή περιμένουμε μόνο την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που πρέπει να πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να εγκριθεί και το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Άμεσα δηλαδή το έργο αυτό δημοπρατείται.


ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΓ ΙΟ.  Συνοπτική απόδοση, για λεπτομέρειες ανατρέξτε στο 48ο min του video

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Λοιπόν, με το αλιευτικό καταφύγιο. Έχουμε βγάλει σειρά δελτίων τύπου και το έχουμε αναφέρει και σε πάρα πολλές συνεντεύξεις που έχουμε κάνει μαζί, το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου, όπου έχει κολλήσει στη αρχαιολογία. Τι έγινε αυτή τη στιγμή. Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή, πού είμαστε σήμερα, αλλά αυτές είναι εξελίξεις 2017. Δεν μπορούσα να τις αναφέρω στον απολογισμό του 2016. Ανέφερα στο 2016 ό,τι συνδεόταν από άλλες χρονιές, από το 2017 ή από το 2015. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, πραγματικά. Για την Παλαιά Φώκαια, είναι το σημαντικότερο έργο. Αυτή τη στιγμή καταφέραμε και επανεντάχθηκε στο επόμενο ΕΣΠΑ, διότι έκλεισε το προηγούμενο ΕΣΠΑ, οπότε αυτό το έργο κινδύνευε να μείνει στον αέρα. Να χαθεί δηλαδή ουσιαστικά, αφού δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Καταφέραμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, να εντάξει η Περιφέρεια Αττικής ένα ποσό το οποίο απαιτείται για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, έτσι ώστε να γίνουν, να ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και ταυτόχρονα να επιτραπεί να ξεκινήσει ο ανατολικός βραχίονας. Στο σημείο δηλαδή που και σήμερα υπάρχει ο βραχίονας, να φτιαχτεί, να αναπλαστεί κ.λπ. Επάνω στη μελέτη την οποία υπήρχε, ξεκινάει να φτιάχνεται ο ανατολικός βραχίονας, προχωράνε οι αρχαιολογικές ανασκαφές για να δούμε στο βόρειο, βορειοδυτικό τομέα, πώς θα μπορέσει να φτιαχτεί ο δεύτερος βραχίονας. Μία πρόταση την οποία κατέθεσα κιόλας είναι, ότι αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα από κάτω που δεν μπορεί να γίνει πάκτωση, μπορώ να γίνει πλωτή. Μπορεί να γίνει πλωτός ο βραχίονας. Υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες και υπάρχουνε και εφαρμογές τέτοιου τύπου στη Χαλκιδική, όπου η ίδια η αρχαιολογία το πρότεινε, πάλι για λόγο εύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, λόγο ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων. Έχει κατασκευαστεί εκεί, το είδαμε. Ευελπιστούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να ξεκινήσει ο ανατολικός βραχίονας και οι αρχαιολογικές ανασκαφές, για να μπορέσει να προχωρήσει. Το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται εκεί είναι η εκβάθυνση. Για την οποία δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να γίνει, ώστε να μπαίνουν και μεγαλύτερα σκάφη μέσα, αλλά να μπορέσει και το βορειοδυτικό τμήμα να αξιοποιηθεί, που σήμερα έχει αβαθή, είναι πάρα πολύ ρηχό δηλαδή και δεν μπορούμε να φτάσουνε εκεί σκάφη.


Paraktios: Και δύο λόγια θέλω να μου πείτε για το δικαστήριο αυτό που είστε και εσείς κατηγορούμενος, μαζί με όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης, για ποιο λόγο γίνεται. Για τι κατηγορείστε ακριβώς?  (50ο min)
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κατηγορούμαστε για τις διαγραφές που κάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο, διαγραφές εννοώ ποσών, μέσω της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Αυτή είναι η κατηγορία. Στο δικαστήριο θα αποδειχθεί αν είναι ουσιώδης ή δεν είναι ουσιώδης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Οι καταγγελίες οι οποίες υπήρξαν στον εισαγγελέα, έλεγαν ότι δεν είναι νόμιμη. Οι καταγγελίες. Η πραγματικότητα θα φανεί από τη δικαστική απόφαση. Το δικαστήριο ανεβλήθη για τον Απρίλιο του 2018.


Paraktios : Τοπική συγκοινωνία, 51ο min

Tο είπατε προχθές, αλλά ήθελα κάποιες διευκρινίσεις. Είχατε προαναγγείλει ότι θα διαθέσετε ένα ποσό από τον προϋπολογισμό, από τα έσοδα του δήμου μάλλον, από το ταμείο του δήμου, για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο μπορεί και να το έχετε… είναι πολύ σοβαρό έργο. Και διάβασα ότι θα το κάνει ο ΟAΣΑ. Θα πληρωθεί ο ΟAΣΑ για να το κάνει αυτό; Μου το ανακοίνωσε ο ΟAΣΑ.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το έχουμε διαθέσει ήδη το ποσό. Και τι εννοώ το έχουμε διαθέσει ήδη το ποσό. Το έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό μας για το 2017 από το 2016 όπου ψηφίζεται, για να μπορέσουμε να συστήσουμε τη δημοτική συγκοινωνία. Ο ΟΣΑ αυτό το οποίο έκανε, είναι να εγκρίνει τη μελέτη δημοτικής συγκοινωνίας. Αυτή είναι η υποχρέωση του ΟAΣΑ. Όπου λέει ότι εγκρίνει τη μελέτη, οπότε πλέον θα λειτουργεί και αυτή η γραμμή.
Δεν είναι έργο του ΟAΣΑ, είναι δημοτικό έργο. Όμως ο ΟAΣΑ επειδή είναι ο Οργανισμός Συγκοινωνιών της χώρας πρέπει να εγκρίνει τη μελέτη της συγκοινωνιακής γραμμής. Αυτό και έκανε. Από το διοικητικό του συμβούλιο λοιπόν πέρασε η έγκριση μελέτης, η οποία έγκριση μελέτης αυτή, θα γίνει υπουργική απόφαση και αφού γίνει υπουργική απόφαση, μετά μπορούμε εμείς να βάλουμε τη γραμμή. Θα την πληρώνει ο δήμος τη γραμμή. Γιατί έχουμε πει, έχουμε δεσμευτεί ότι θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Μα δεν θα έχει εισιτήριο. Ο ΟAΣΑ λειτουργεί με εισιτήριο. Μιλάμε για δημοτική συγκοινωνία. Μόλις έχουμε την υπουργική απόφαση τρέχουμε γρήγορα τις διαδικασίες να ξεκινήσουμε. Μακάρι να την είχαμε ήδη, να είχαμε ξεκινήσει.


Paraktios επιχορηγήσεις σωματείων.(53ο min)

Γιατί επιλέγετε κάθε χρόνο να επιχορηγούνται τα σωματεία μόνο μπάσκετ και ποδοσφαίρου και όχι άλλα; Τα οποία και τα άλλα είναι πολύ αξιόλογα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όπως;
Paraktios : Ναυταθλητικοί όμιλοι, για παράδειγμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναυταθλητικοί όμιλοι. Θα σας πω γιατί.Διότι την επιχορήγηση την δίνουμε για ένα συγκεκριμένο λόγο.Και ποιος είναι αυτός;
Είναι πρώτον, ότι αυτοί οι φορείς βρίσκονται, τα ποδοσφαιρικά εννοώ και τα μπασκετικά σωματεία μέσα σε κτιριακές εγκαταστάσεις του δήμου, όπου ένα μέρος από αυτό το ποσό πάει σε συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Τα σωματεία κάνουνε συντηρήσεις των εγκαταστάσεων, βαψίματα, αυτά και ούτω καθεξής αφενός, και αφετέρου επιλέγουμε να δίνουμε στα σωματεία τα οποία κάνουν μαζικό αθλητισμό και έχουν ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και το ανέφερα προχθές στον απολογισμό μου, ότι ο σκοπός για τον οποίο δίνουμε την επιχορήγηση είναι για να επιχορηγούν και εκείνοι με τη σειρά τους γονείς, που δεν έχουν να δώσουν τη μηνιαία συνδρομή. Δηλαδή αφενός έχει συντηρήσεις…
Paraktios: Το ίδιο δεν γίνεται και στα ναυταθλητικά σωματεία; Εγώ δε το λέω για να κόψετε από κει και να βάλετε εκεί. Εγώ λέω να δώσετε και εκεί, έτσι; Για να είμαι ξεκάθαρος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κόβουμε χρήματα από αλλού, γιατί οι εποχές δεν είναι χρήματα τα οποία ρέουν, κόβουμε από αλλού, προκειμένου να στηρίξουμε τον μαζικό αθλητισμό.Τώρα, από κει και πέρα, υπάρχουνε και άλλοι φορείς, οι οποίοι όμως έχουν έναν ελάχιστο αριθμό παιδιών. Τι επιχορηγείς εκεί; Και δεν έχουν και εγκαταστάσεις του δήμου.
Paraktios: Αναλογικά. Και εκεί πληρώνουν οι γονείς όμως.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Συμφωνώ, δεν διαφωνώ σε αυτό.
Paraktios:: Ο ΠΥΘΕΑΣ είναι ένα μεγάλο σωματείο παράδειγμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο ΠΥΘΕΑΣ έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο σωματείο.
Paraktios:: Και ο ΝΑΟΦ μπορεί μικρό σωματείο αλλά και αυτό…
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και να σας πω και την αλήθεια εγώ προσωπικά νιώθω υπερήφανος για την εξέλιξη του ΠΥΘΕΑ.  Γιατί το ότι… προσωπικά νιώθω περήφανος. Γιατί το ότι έφερα, προσωπικά και πάλι, χωρίς να βάλει ένα ευρώ ο δήμος, με χορηγίες, τρεις μεγάλες ναυταθλητικές διοργανώσεις, δύο πανελλήνιες και μία βαλκανική, διεθνής δηλαδή, στο λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας, πήρε τον ΠΥΘΕΑ από τα τρία παιδιά και τον έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να ψάχνει πώς θα βρει και άλλο προπονητή για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ (55ο min)

Paraktios: Tο γραφείο τουριστικής προβολής, το οποίο είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Μπορεί να έχει επικριθεί, μπορεί να υπάρχουν αδύναμα σημεία, μπορεί, μπορεί, μπορεί, αλλά νομίζω έχει γίνει μια αρχή και θα ‘θελα να μου πείτε σαν πρώτη γεύση στη Θεσσαλονίκη, τι ήταν αυτό που αποκομίσατε, τι βλέπετε και πως προχωράει όλη αυτή η ιστορία, η πολύ σοβαρή για το δήμο μας, της τουριστικής προβολής. Που νομίζω λίγοι δήμοι το έχουνε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ξέρετε, προσωπικά όταν αναφέρομαι σ’ αυτό το θέμα, πρώτα απ’ όλα νιώθω συγκίνηση. Νιώθω συγκίνηση γιατί ήταν ένα όραμα μου, η ονομασία ουσιαστικά και το να δώσουμε ταυτότητα σ’ αυτόν τον τόπο στον οποίο ζούμε. Κι αυτός ο τόπος στον οποίο ζούμε μετά την συνένωση του Καλλικράτη, με 22 χιλιόμετρα ακτογραμμής, πανέμορφη ενδοχώρα, το δάσος του όμορφου Κουβαρά μας, και ούτω καθεξής και τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία συνθέτουν αυτόν τον τόπο, δε θα μπορούσε παρά να έχει την ταυτότητα ενός τουριστικού προορισμού. Έτσι λοιπόν αυτό έρχεται και αυτή τη στιγμή γίνεται πράξη, υλοποιείται και πραγματικά με γεμίζει και με χαρά και με συγκίνηση η κάθε ενέργεια, το κάθε βήμα που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν πλέον μετά από τρία χρόνια δουλειάς ήμασταν έτοιμοι και βγήκαμε για πρώτη φορά σε έκθεση τουρισμού, στην 33η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί οι εικόνες οι οποίες πήραμε ήτανε θετικότατες, τα σχόλια τα οποία αποσπάσαμε ήτανε θετικότατα. Μετείχαμε για πρώτη φορά με σταντ μέσα στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, όχι με δικό μας περίπτερο. Γίνανε αρκετές συναντήσεις με τουριστικά πρακτορεία εξωτερικού, όπου είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς το να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό, για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και την μείωση της ανεργίας της περιοχής. Ήταν επίσης θετικό ότι το καλοκαίρι το οποίο μας πέρασε υπήρξε αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας, και αυτό το είδαμε και με γυμνό οφθαλμό από την κίνηση, όλος ο κόσμος, η οποία υπήρξε ειδικά τα Σαββατοκύριακα, αλλά το είδαμε και από το 0,5% από τον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης που έχουμε εικόνα. Δηλαδή το ότι φέτος τα σπίτια της περιοχής μας μέσω ενοικιάστηκαν  κατά κόρον από Ρώσους, δεν μπορώ να το θεωρήσω τυχαίο γεγονός, όταν στην περσινή διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης είχαμε ένα σαλόνι στο περιοδικό, το οποίο μοιράστηκε στους Ρώσους που συμμετείχαν, γιατί ήταν χρονιά ελληνορωσικής φιλίας Σαρωνικός. Όπως επίσης του χρόνου, τα αποτέλεσμα που περιμένω, είναι ότι θα έχουμε περισσότερους Κινέζους, γιατί το ξανακάναμε φέτος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ήτανε χρονιά Ελληνοκινεζικής συνεργασίας και ξανακάναμε ένα σαλόνι, το οποίο το ‘πα και στον απολογισμό, τις καταχωρήσεις αυτές τις έχω πληρώσει προσωπικά εγώ, από την τσέπη μου, διότι δεν υπήρχαν κωδικοί στο δήμο που θα μπορούσαν να πληρωθούν. Είναι όμως ένα όραμα το οποίο το χτίζουμε και βλέπουμε σιγά – σιγά να έρχονται κάποια αποτελέσματα και περιμένουμε πολλά περισσότερα βέβαια αποτελέσματα, για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, την τοπική αγορά. Και ο απώτερος σκοπός μας είναι να παρατείνουμε, να επεκτείνουμε δηλαδή την τουριστική περίοδο. Αυτό όμως πολύ λίγοι δήμοι έχουν μπει στη διαδικασία να το κυνηγήσουν. Με τα λύπης μου είδα στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, από τους 66 δήμους Αττικής, να βρισκόμαστε 3. Εμείς και άλλοι δύο. Η Ύδρα κι ο Πόρος.

Το τμήμα τουρισμού της Περιφέρειας, μετέχει κάθε χρόνο στις εκθέσεις. Και μετέχει και σε άλλες εκθέσεις του εξωτερικού, όπου για την επόμενη χρονιά, το είπα και στον απολογισμό βέβαια, ο στόχος μας είναι να συμμετέχουμε σε δύο διεθνείς εκθέσεις, μαζί με την περιφέρεια, γιατί είναι πολύ μικρότερο το κόστος και στοχεύουμε στην έκθεση του Βερολίνου και στην έκθεση της Μόσχας, όπως επίσης εξυπακούεται ότι και του χρόνου θα συμμετέχουμε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της χώρας μας, της ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Ευελπιστώ και οραματίζομαι με δικό μας πλέον περίπτερο.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Paraktios: Ωραία, λοιπόν Εγώ έχω τελειώσει. Ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχε. Όπως πάντα το κλείσιμο δικό σας, να κλείσετε αυτή τη συνέντευξη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Καταρχήν εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μία ακόμη μια φορά, για την φιλοξενία σας στο μέσο σας, στον Παράκτιο.
Πραγματικά με κάτι έτσι πιο επίκαιρο απ’ αυτά που συζητήσαμε δεν μπορώ να βρω.
Αυτό το οποίο έτσι, σκέφτομαι σε καθημερινή βάση θα έλεγα, είναι το πώς θα μπορέσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε ως έθνος, να τις κρατήσουμε μακριά από την νεολαία. Και όταν λέω από την νεολαία, εγώ αναφέρομαι αυτή τη στιγμή από τη θεσμική μου ιδιότητα στην νεολαία της περιοχής μας, πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας, για να μπορέσουνε να ανταποκριθούν σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, κι αυτός είναι ένας βασικός στόχος δικός μας αφενός, και αφετέρου πως την νεολαία να απασχολεί έτσι καθημερινά, θα καταφέρουμε να την τραβήξουμε απ’ αυτή την λογική και φιλοσοφία που υπάρχει σήμερα της απαξίωσης της πολιτικής ζωής του τόπου, διότι αυτά τα παιδιά μεθαύριο το πρωί θα αντικαταστήσουν εμένα σ’ αυτή τη θέση, κάποιους άλλους σε αντίστοιχες θέσεις, κι είναι το μέλλον του τόπου μας. Αυτά τα παιδιά λοιπόν πρέπει αφενός να τα αγκαλιάσουμε, αφετέρου να μην τα απογοητεύσουμε, και το βασικότερο από όλα, πρέπει να τους δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Για αυτό και προσωπικά βρίσκομαι πάρα πολύ κοντά στα παιδιά μας και στα σχολεία μας. Αλλά και στους φορείς γενικά του δήμου, χορευτικά, θεατρικές ομάδες κ.λπ. Και περισσότερο στα τμήματα των παιδιών, εφήβων, μέχρι την ενηλικίωση. Πρέπει αυτά τα παιδιά λοιπόν να τα εφοδιάσουμε όσο δυνατόν καλύτερα διότι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας το αύριο.

 

 

 

Categories