Η ανάρτηση ενός άντρα στο Facebook ήταν αρκετή για να δείξει το τεράστιο πρόβλημα του ρατσισμού γύρω μας

Νάγια Κωστιάνη
Ο Emmit Eclass Walker ανέβασε την Τρίτη μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία φαινόταν ο ίδιος να περιμένει στην ουρά ενός γκισέ αεροδρομίου. Πίσω του βρισκόταν μια γυναίκα, την οποία υποδείκνυε με ένα βελάκι και τη λεζάντα «Αυτή η κυρία είναι αστεία».

Μέχρι σήμερα, η ανάρτηση του Walker έχει λάβει 652.000 likes και περισσότερα από 238.000 shares, έχοντας γίνει ένα από τα μεγαλύτερα viral της εβδομάδας.

Her: excuse me i believe you may be in the wrong place you need to let us thru. This line is for priority boarding
Me: priority meaning first class correct?
Her: Yes…now excuse me they will call y’all after we board …
Δείτε περισσότερα

Γιατί; Γιατί η ιστορία που αφηγείται, αποκαλύπτει το πώς ο ρατσισμός είναι, δυστυχώς, μια καθημερινότητα όχι μόνο στην Αμερική αλλά παγκοσμίως.

Όπως λέει ο Walker στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία, η εικονιζόμενη γυναίκα, η οποία βρισκόταν μαζί του στην ουρά με τους επιβάτες της πρώτης θέσης της πτήσης, θεώρησε πως ο Walker είχε κάνει λάθος και δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Επειδή, καταλαβαίνετε, είναι μαύρος. Και πώς γίνεται ένας μαύρος άντρας να πετάει στην πρώτη θέση;

Αλλά καλύτερα να διαβάσετε τον διάλογο όπως ακριβώς διαδραματίστηκε:

Εκείνη: Συγγνώμη, πιστεύω πως μάλλον βρίσκεστε σε λάθος σημείο, πρέπει να μας αφήσετε να περάσουμε. Αυτή η σειρά είναι για επιβάτες με προτεραιότητα (priority boarding).

Εγώ: Με το προτεραιότητα, εννοείτε πρώτης θέσης, σωστά;

Εκείνη: Ναι… Τώρα με συγχωρείτε, θα σας καλέσουν όλους εσάς αφού επιβιβαστούμε εμείς.

Εγώ: *της χώνω το priority boarding pass μου στη μούρη* Μπορείτε να χαλαρώσετε κυρία μου, είμαι στο σωστό σημείο, είμαι εδώ για περισσότερη ώρα, οπότε μπορείτε να επιβιβαστείτε μετά από εμένα.

Εκείνη: *συνεχίζει απτόητη* Πρέπει να είναι στρατιωτικός ή κάτι, αλλά εμείς πληρώσαμε για τις θέσεις μας οπότε και πάλι αυτός πρέπει να περιμένει.

Εγώ: Όχι, ήμουν πάντα πολύ μεγάλος (σε μέγεθος) για να είμαι σε οποιονδήποτε στρατό. Είμαι απλά ένας αράπης με λεφτά.

Όλοι όσοι περίμεναν στην ουρά, άρχισαν να χειροκροτούν.

Όσο θλιβερό παραμένει το να διαβάζουμε/βλέπουμε/βιώνουμε τέτοιες ιστορίες στην εποχή μας και στις (υποτιθέμενες) σύγχρονες κοινωνίες στις οποίες ζούμε, άλλο τόσο υπέροχο είναι να βλέπουμε πως υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Emmit που δεν πτοούνται από τους ρατσιστές γύρω τους και επιλέγουν να τους αντιμετωπίζουν με θάρρος και μια γερή δόση χιούμορ.

Νάγια Κωστιάνη Culture & Lifestyle Editor, HuffPost Greece

HuffPost.gr

Categories