“Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2” (ΚΔΒΜ2). Παρουσίαση-Συνέντευξη

“Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2” (ΚΔΒΜ2).  Παρουσίαση-Συνέντευξη με την Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Αναβύσσου,  Ράνια Λουλάκι-Καραμπέτσου.

Πολλές είναι οι φορές που ακούμε και διαβάζουμε για τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ που λειτουργούν στο Δήμο μας με την συντόμευση ΚΔΒΜ ή ΚΔΒΜ2. Εύλογα τα ερωτήματα για την ερμηνεία των όρων και κυρίως σε ποιους απευθύνονται, πώς πρακτικά μπορούν να ωφεληθούν όσοι εγγράφονται σε αυτά τα προγράμματα, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι φορείς καθώς και που εμπλέκεται ο Δήμος Σαρωνικού.
Η Συνέντευξη με την Γενική Διευθύντρια του ΚΔΒΜ2, που εδρεύει στο Παλαιό Δημοτικό Αναβύσσου, κα Ράνια Λουλάκι-Καραμπέτσου έλυσε όλες τις απορίες και έδωσε τις απαντήσεις.

Το ΚΔΒΜ λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού και πρόκειται για ΚΔΒΜ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υλοποιεί προγράμματα διαφόρων θεματικών ενοτήτων με γνώμονα την κοινωνική, πολιτιστική και προσωπική ανάπτυξη των δημοτών και εδρεύει στο Δημαρχείο Αναβύσσου.
Το ΚΔΒΜ2 λειτουργεί υπό την ευθύνη Νομικού προσώπου Ιδιωτικού τομέα με έδρα το παλαιό Δημοτικού Αναβύσσου που παραχωρήθηκε από το Δήμο Σαρωνικού. Στην περίπτωσή μας είναι ιδιωτικός φορέας, που ο Δήμος του παραχώρησε τον χώρο. Το επίπεδο 2 έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού)

Paraktios: Τι γενικότερα σημαίνει ΚΔΒΜ2?
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ως προς τα ΚΕΔΙΒΙΜ 2, αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Εάν δεν υπάρχει εκπαίδευση – εξειδίκευση – ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική, σε κανένα επάγγελμα, σε κανένα χώρο. Αυτό επικεντρώνεται και στους ανέργους αλλά και στους εργαζομένους και στους επιχειρηματίες.
Εμείς λοιπόν, είμαστε Πιστοποιημένοι ως φορέας, προδιαγραφών Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Τα έργα απευθύνονται σε ανέργους και σε εργαζομένους. Είμαστε Πανελλαδικής εμβέλειας.
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης πανελλαδικά προκειμένου οι συμμετέχοντες καταρτιζόμενοι να εξειδικευτούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εκάστοτε έργου προκειμένου να προωθηθούν και να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας. 
Η αρχή λοιπόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δια βίου μάθηση μέσω της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Paraktios: Λοιπόν, υπάρχει και στο δήμο Σαρωνικού ένα αντίστοιχο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Ποιες είναι οι διαφορές?

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Είναι διαφορετικών προδιαγραφών. Το Eurolearning ΚΕΔΙΒΙΜ2 είναι πιστοποιημένο σε θεματικά πεδία όπως:

Διοίκηση – Οικονομία.
Πληροφορική.
Τεχνικές ειδικεύσεις και μεταφορές
Αθλητισμός – πολιτισμός.
Περιβάλλον.
Αθλητισμός-Πολιτισμός
Υγεία.
Αγροτικά.
Παιδαγωγικά.

Δηλαδή, το εύρος πιάνει τα πάντα. Τα προγράμματα που υλοποιούμε απευθύνονται σε εργαζομένους, σε ανέργους, σε εργοδότες .


Paraktios: Πρακτικά, εγώ λοιπόν είμαι κάτοικος δήμου Σαρωνικού, έτσι; Και έχω μία έφεση στο να φτιάχνω κάτι, να ξέρω κάτι και παρακολουθώ ένα σεμινάριο.

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Είστε φυσικό πρόσωπο; Είστε άνεργος; Τι είστε; Για να απαντήσω.
Paraktios: Πάμε καταρχήν σε ένα φυσικό πρόσωπο, που είναι εργαζόμενος και θα πάμε και σε περίπτωση ανέργου και δουλεύω σε μια εταιρεία με κομπιούτερ ξέρω γω ή δουλεύω σε μια εταιρεία με ένα αντικείμενο Χ. Αυτό το Κέντρο με βοηθάει εμένα, να πάρω πιο πολλές γνώσεις για το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι στην εργασία μου;

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Λοιπόν, τα προγράμματα αυτά τα οποία απευθύνονται στην κατηγορία αυτή που μου λέτε εσείς, είναι δύο κατηγοριών: ΛΑΕΚ 0,24. Απευθύνονται σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν άνω των τριάντα ατόμων, όπου εκεί αποφασίζει η επιχείρηση τι θα κάνει, πώς θα αναβαθμίσει και εξειδικεύσει το προσωπικό της σύμφωνα με εντοπισμένες ανάγκες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθεί μελέτη συγκεκριμένη βιωσιμότητας.
Και είναι και οι επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως τριάντα άτομα, που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-30
Θα ήταν θετικό για την περιοχή να δημιουργηθεί Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος .
Paraktios: Δεν πληρώνει τίποτα; Εσείς από πού πληρώνεστε;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Από τον ΟΑΕΔ.


ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Σε συνεργασία με τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και σύμφωνα με την Υ.Α 14708/2007 υλοποιήσαμε προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης σε εργαζομένους σε χώρο εστίασης.
Έδωσαν στις εγκαταστάσεις του ΕΦΕΤ στην Αθήνα εβδομήντα άτομα την περασμένη βδομάδα και πέρασαν όλοι! Οι καθηγητές είναι όλοι πιστοποιημένοι καθηγητές ΕΟΠΠΕΠ ΚΑΙ ΕΦΕΤ.
Τώρα θα δώσουν εξετάσεις μετά τις γιορτές άλλα πενήντα άτομα, στο κέντρο μας. Σε συνεννόηση με τον ΕΦΕΤ, θα παρευρεθεί εκπρόσωπος επόπτης προκειμένου να μην μετακινηθούν οι υποψήφιοι.
Paraktios: Δεν πληρώνουν οι εργοδότες κάτι εδώ;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Όχι. Πληρώνει ο εργαζόμενος. Ο εργαζόμενος για να μπει στα προγράμματα του ΕΦΕΤ, πρέπει να πληρώσει συμπεριλαμβανομένου το παράβολο των 100 ευρώ (ειδική τιμή)
Paraktios: Αυτό είναι σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, που λέτε.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Εργαζομένους εστίασης, μόνο.

Paraktios: Άλλου είδους εργαζόμενοι;

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Πρόγραμμα Τεχνικών Ασφαλείας.
«ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις Β΄και Γ΄΄ κατηγορίας».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1558/85 «‘ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ» εκπαιδεύονται εργοδότες από εξειδικευμένους εισηγητές Υπουργείου και ΕΟΠΠΕΠ .
Διοργανώνουμε ενημερωτικές ΗΜΕΡΙΔΕΣ ανά ομάδα στόχου.
Paraktios: Αυτά λοιπόν είναι για εργαζόμενους
________________________________________
Paraktios: Ωραία. Πάμε τώρα στους άνεργους, που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ως προς τους επιλεχθέντες ανέργους και σύμφωνα πάντα με τις κατά περίπτωση προκηρύξεις γίνεται με τη μέθοδο της εξατομικευμένης προσέγγισης Συμβουλευτικής με εξειδικευμένους Συμβούλους-Ψυχολόγους, πριν την υλοποίηση της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ κατά τη διάρκεια και με τη λήξη συμπεριλαμβανομένου και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Τα κριτήρια επιλογής είναι: κάρτα ανεργίας, επίπεδο εκπαίδευσης (υποχρεωτική, δευτεροβάθμια – μεταδευτεροβάθμια – τριτοβάθμια – μεταπτυχιακοί).

Paraktios: Βάσει ειδικοτήτων γίνεται αυτό το θέμα έτσι; Είναι κάποιες ειδικότητες.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Σύμφωνα με τις εκάστοτε προκηρύξεις των Υπουργείων καθορίζονται οι ειδικότητες.

Paraktios: Ποιος καθορίζει το θέμα;

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ:Το Υπουργείο, βάσει των προκηρύξεων.

Paraktios: Ένας άνεργος πού μπορεί να αποτανθεί για να δει…

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: στον ΟΑΕΔ, σε ΜΜΕ (διαδίκτυο κλπ) και σε αντίστοιχα κέντρα με το EUROLEARNING ΚΕΔΙΒΙΜ 2.
Paraktios: Σε εσάς. Να δει τι προγράμματα υπάρχουν. Το κόστος ποιο είναι; Γιατί είναι άνεργος.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Οι άνεργοι πληρώνονται.
Πχ ο κάθε άνεργος που παρακολούθησε πρόγραμμα κατάρτισης 29-64 θα πάρει 2.600 ευρώ.
Paraktios: Πόσες ώρες είναι το πρόγραμμα αυτό;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Είναι διάρκειας συνολικά 500 ωρών.
Paraktios: Έχετε στοιχεία, περίπου δηλαδή, από τα προγράμματα που παρακολούθησαν εδώ άνεργοι, για το δήμο Σαρωνικού μιλάω, δημότες ή κάτοικοι του δήμου Σαρωνικού, που απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ναι, δεν είναι απαραίτητο να απορροφηθούν στο Δήμο Σαρωνικού μόνο. Η προώθηση γίνεται και στην ευρύτερη περιοχή με κριτήρια το βιογραφικό, την προσφορά και την ζήτηση κατά περίπτωση.
Paraktios: Ναι, μπορεί να πάει στη Γλυφάδα, μπορεί να πάει…
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Εμείς τους προωθούμε αναλόγως.
Paraktios: Όχι, μπορεί να πάει αλλού, δεν έχει σημασία. Αυτό εννοούσα. Δηλαδή να είναι δημότες και είναι αλήθεια ότι δεν έχει σημασία αν βρήκε στο δήμο Σαρωνικού. Μπορεί να βρήκε στο Λαύριο, στην Παλλήνη

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ναι. Υπάρχουν άτομα π.χ που προωθήθηκαν στο ξενοδοχείο Lycabettus στο Κολωνάκι, όπου μετά το τέλος του προγράμματος, προχώρησαν σε πρόσληψη με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Paraktios: Άρα έχετε κάποια στοιχεία? Πόσα άτομα έχουν βρει δουλειά?
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Μόνο από το Υπουργείο Εργασίας είναι περίπου 70. Και περίπου 30, από τον Τουρισμό.
Paraktios: Γύρω στα εκατό άτομα…
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ:Ναι,ναι.
Paraktios: Σε πόσο χρονικό διάστημα;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Σε διάστημα δύο ετών.
Paraktios: Δύο ετών Είναι μεγάλο το νούμερο, δεν μπορείς να πεις ότι είναι μικρό.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ:Ακριβώς.
Paraktios: Ποια Υπουργεία είναι συναρμόδια?
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Παιδείας, Εργασίας, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Τουρισμός. Όλα τα Υπουργεία.
Paraktios: Την οποία την κάνατε εσείς.

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ναι.
Paraktios: Ναι, ο δήμος παραχώρησε το χώρο και το κτίριο το παλιό.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ναι, ναι. Το κάνουν αρκετοί δήμοι αυτό.
Στο συγκεκριμένο κτίριο έγιναν πολλές εργασίες ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ, ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ και ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗΣ προκειμένου να πληροί τις σύγχρονες προϋποθέσεις ώστε να πιστοποιηθεί, εσωτερικά αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. πχ δημιουργήθηκαν ράμπες τουαλέτες ΑΜΕΑ, τουαλέτες ανδρών – γυναικών, συναγερμός κλπ τα πάντα.
Το ανενεργό παλαιό σχολείο πλέον μπορεί να ανταποκριθεί σε ανάγκες σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών


Paraktios: Το 1 και το 2, τι είναι;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Είναι διαφορετικών προδιαγραφών
Paraktios: Οπότε εσείς ήρθατε κατευθείαν και φτιάξατε το 2.
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Το EUROLEARNING είναι ΚΕΔΙΒΙΜ2. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία ποτέ να κάνω μέτρα ημίμετρα. Αναφέρονται λεπτομερειακά στα κατά διαστήματα ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ και στο SITE φορέα.
Και κλείνοντας σας γνωρίζω πως από τα τελευταία έργα κατάρτισης ανέργων και κοινωφελούς το ποσοστό επιτυχίας μετά την κατάρτιση για την πιστοποίηση έφτασε στον μέσο όρο του 94%
Paraktios: Είναι μεγάλο νούμερο το 94%.

ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ακριβώς .Τα έχουμε αναρτήσει και στο διαδίκτυο κύριε Ξυγκάκη.
Paraktios: είναι πολύ σημαντικό…
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Θα ανοίξει πρόγραμμα από 18 μέχρι 24 ετών, τουρισμός.

Paraktios: Μακάρι, δεν έχουμε πολλά, αλλά εντάξει είναι μεγάλα. Οπότε θα έρθει κόσμος ντόπιος από δω…
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Ντόπιος κόσμος και μετά τους στέλνουμε.
Paraktios: Μετά τη λήξη του προγράμματος;
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ: Μετά τη λήξη και της πρακτικής, εμείς μετά από αξιολόγηση βέβαια, τους προωθούμε για απορρόφηση από την αγορά εργασίας ένα εξάμηνο ακόμη.
Υλοποιούμε προγράμματα σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, την Προστασία του πολίτη, Security ώστε να λάβουν μετά την εξεταστική διαδικασία πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 της ειδικότητας ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σύμφωνα με τον Ν. 2009/1992. Μετά την κατάρτιση και την πιστοποίησή τους από το ΚΕΜΕΑ ξεκινάει η διαδικασία προώθησης για την απασχόλησή τους σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ με μεγάλη επιτυχία πχ ΟΣΕ, ΜΕΤΡΟ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ κλπ. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται στο site.


Μετά την φωτογράφηση, έφυγα με την αίσθηση ότι σε αυτόν το μικρό χώρο γίνεται μία πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια Ευρωπαικών Προδιαγραφών προκειμένου συνδημότες μας, είτε επαγγελματίες είτε εργαζόμενοι είτε άνεργοι, να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές επαγγελματικής τους εξέλιξης η εξεύρεσης εργασίας έχοντας το πλεονέκτημα της πιστοποιημένης κατάρτισης, γεγονός που θα τους προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα στην Αγορά Εργασίας, συμμετέχοντας στα προγράμματα του ΚΔΜ2.
Κρατώ επίσης ως σημαντική την παρατήρηση της κας Καραμπέτσου, πως η δημιουργία επίσημων επαγγελματικών Συλλόγων στο Δήμο μας θα συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. (Α.Ξ)

 


Επισκεφθείτε το site του ΚΔΒΜ2 για περισσότερη ενημέρωση, ΕΔΩ

Categories