To 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL (First Lego League).

Σύστημα Προειδοποίησης Διακοπής Υδροδότησης
Η ομάδα αγωνιστικής ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων NGK (Next Generation Kids) είναι μια νέα ομάδα που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομία FLL (First Lego League).
Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: HYDRODYNAMICS
« Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς παίρνετε το νερό που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή; Είτε είναι για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, για να ξεδιψάσετε, για να μαγειρέψετε, ή ακόμα και να κολυμπήσετε – όλοι μας χρειαζόμαστε νερό! Έρχεται από το έδαφος, από ένα ποτάμι ή από μια λίμνη; Πώς είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για να το πιείτε και τι συμβαίνει όταν πέφτει μέσα στο σιφόνι; Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν, θα εξερευνήσετε αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες και θα μάθετε για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!»
Η ομάδα NGK του 2ου Δημ. Καλυβίων στο πλαίσιο του project δημιούργησε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση επερχόμενης διακοπής υδροδότησης.

Η ομάδα διεξήγαγε έρευνα σύμφωνα με την οποία το 93.9 % των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει υποστεί κάποια διακοπή στην υδροδότηση. Επίσης, το 98% δήλωσε πως έχει δυσαρεστηθεί ή επηρεαστεί από αιφνίδια διακοπή. Η έρευνα καταλήγει με το 96.9% να επιθυμεί κάποιου είδους ενημέρωση για επερχόμενη μη προγραμματισμένη διακοπή.
Όπως εξάλλου γράφει και ο Γραμματικογιάννης Ανδρέας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Τομέα Υδατικών Πόρων Υδραυλικών & Θαλάσσιων Έργων, στη διπλωματική του εργασία «Απογραφή και αποτίμηση των συνθηκών ύδρευσης σε περιοχές της Αττικής που εξυπηρετούνται από τοπικά δίκτυα», στις περιοχές Λούτσας, Πόρτο Ράφτη Καλυβίων κτλ παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της
ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Την περίοδο αυτή λόγω της πληθυσμιακής υπερφόρτωσης δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα λοιπόν με το οποίο ασχολείται η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής NGK είναι πως οι διακοπές αυτές είναι απρόσμενες, αιφνίδιες, χωρίς να υπάρχει κάποια δυνατότητα ενημέρωσης ή έγκαιρης προειδοποίησης του χρήστη/καταναλωτή.
Λύση
Η ομάδα έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους «Σύστημα Προειδοποίησης Διακοπής Υδροδότησης» που αποτελείται από έναν αισθητήρα τοποθετημένο στη δεξαμενή παροχής πόσιμου ύδατος από όπου υδροδοτείται η περιοχή. Αυτός ο αισθητήρας λαμβάνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέτρηση της απόστασης της στάθμης του νερού. Η διαφορά στο ύψος της στάθμης σε συγκεκριμένο χρόνο μας δίνει την ταχύτητα με
την οποία κατεβαίνει η στάθμη του νερού. Όταν η ταχύτητα αυτή είναι η αναμενόμενη τότε το σύστημα δεν παράγει καμία προειδοποίηση. Όταν η ταχύτητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη (υπερβολική ζήτηση, μεγάλη απώλεια λόγω βλάβης κτλ), τότε το σύστημα αποστέλλει μέσω διαδικτύου πληροφορία σε πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη λειτουργία.
Οι ενδείξεις εκτός από αριθμητικές παρουσιάζονται στον καταναλωτή και με γραφήματα που απεικονίζουν τη στάθμη του νερού και εμφανίζουν μηνύματα προειδοποίησης για ασυνήθιστη πτώση της ποσότητας του νερού στη δεξαμενή.
Παρουσίαση
Η ιδέα και γενικότερα το project θα παρουσιάσει η ομάδα NGK (Next Generation Kids) του 2ου Δημ. Σχολείου Καλυβίων στις 17 Φεβρουαρίου στη HELEXPO στο πλαίσιο του προκριματικού διαγωνισμού FLL Athens.
Επέκταση – Βελτιώσεις
Σε αμέσως επόμενο χρόνο θα αναπτυχθεί εφαρμογή ώστε οι ειδοποιήσεις να φθάνουν σε οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο από το σπίτι.
Η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής αποτελείται από μαθητές Ε’ και ΣΤ΄ τάξης και προπονητής τους είναι ο Αλέξανδρος Μπενετάτος φοιτητής στο Πολυτεχνείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Συγγραφή
Αβραάμ Τριανταφυλλίδης
Εκπαιδευτικός

Categories