Και η ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχολείου Φώκαιας στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη HELEXPO

Eκτος της συμμετοχής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων και η ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχολείου Φώκαιας συμμετέχει στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας που θα διεξαχθεί στη HELEXPO  στις 17 Φεβρουαρίου 2018.

Και οι δύο ομάδες του Σαρωνικού θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν  μία από τις θέσεις που οδηγούν στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 3 – 4 Μαρτίου 2018.

Η ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχ. Φώκαιας στο πλαίσιο του project του φετινού διαγωνισμού δημιούργησε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανακύκλωσης και Πυρασφάλειας Οικίας»

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανακύκλωσης και Πυρασφάλειας Οικίας

Εισαγωγή

Η ομάδα FO.R.T. δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο δημοτικό σχολείο Φώκαιας από μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Από την έναρξη κιόλας των προπονήσεων η ομάδα γνώρισε τον διαγωνισμό FLL. Από τότε έγινε στόχος η συμμετοχή σε αυτόν.
Η ομάδα προπονείται μιάμιση ώρα την εβδομάδα. Σε λίγους μήνες κατάφερε να προετοιμάσει τη συμμετοχή της στον πρώτο διαγωνισμό FLL Athens που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου. Σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν κατάφερε να διακριθεί σε κάποιο τομέα, αλλά οι εμπειρίες που απέκτησε την βοήθησαν να βελτιωθεί σημαντικά και να προσπαθήσει περισσότερο.
Τον Μάρτιο του ίδιου έτους 2017 συμμετείχε στον εθνικό διαγωνισμό First Lego League Greece που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ανάμεσα σε 98 ομάδες κατάφερε να πάρει διάκριση και κύπελλο (3η θέση) στον τομέα Core Values και συγκεκριμένα στο πεδίο Inspiration. Αυτό της έδωσε ιδιαίτερη χαρά γιατί το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία και ο σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει.
Επίσης, στον ίδιο διαγωνισμό κατάφερε να λάβει την 4η θέση στη γενική κατάταξη που της έδωσε το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στο international open, Bath, UK.
Η ομάδα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Bath με μία πρόταση για βραβείο στο πεδίο Strategy & Innovation της κατηγορίας Robot Design. Μία πρόταση που τιμά την ομάδα και αποδεικνύει το επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας με το οποίο αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Επιπλέον στο ίδιο πεδίο έλαβε ένα δεκάρι στο Design Process και στο Mission Strategy.
Ακόμα, έλαβε δύο δεκάρια στο πεδίο Gracious Professionalism (ευγενής επαγγελματισμός) της κατηγορίας Core Values. Συγκεκριμένα στο Inclusion και Respect.
H ομάδα κατάφερε να φέρει ακόμα τρία δεκάρια στην κατηγορία project και συγκεκριμένα στο πεδίο Research. Ένα δεκάρι για το Problem Identification και ένα δεκάρι στο Problem Analysis.
Τέλος, στην ίδια κατηγορία και στο πεδίο Innovative Solution η ομάδα έφερε ακόμα ένα δεκάρι στο Team Solution.

«Φέτος, είμαστε και πάλι εδώ στον προκριματικό διαγωνισμό FLL Athens για να προσπαθήσουμε σε κάτι μας αρέσει πολύ και μας κάνει να περνάμε υπέροχα», λένε τα μέλη της ομάδας.
Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς είναι μια μεγάλη εμπειρία που εκτός από γνώσεις προσφέρει χαρά, διασκέδαση, νέους φίλους και την αίσθηση και ικανοποίηση πως μια ομάδα μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τις συνθήκες ζωής προς το καλύτερο για όλους.
Φέτος η ομάδα θα συμμετάσχει στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας που θα διεξαχθεί στη HELEXPO στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Εκεί θα προσπαθήσει να κατακτήσει μία από τις θέσεις που οδηγούν στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 3 – 4 Μαρτίου 2018.
Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν 2017 – 2018, η ομάδα θα εξερευνήσει και θα μάθει για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το «πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!»


Η ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχ. Φώκαιας στο πλαίσιο του project του φετινού διαγωνισμού δημιούργησε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανακύκλωσης και Πυρασφάλειας Οικίας»

Το Πρόβλημα – Έρευνα
Η ομάδα μας στο φετινό διαγωνισμό με θέμα υδροδυναμική σχεδίασε και δημιούργησε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανακύκλωσης και Πυρασφάλειας Οικίας». Παρατήρησε πως πολύ μεγάλες ποσότητες νερού μετά τη χρήση τους χάνονται άσκοπα. Συγκεκριμένα τα νερά του πλυντηρίου, του νιπτήρα και του ντους, δηλαδή τα ημιακάθαρτα ή γκρίζα νερά (Greywater), πηγαίνουν στην αποχέτευση ενώ θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν στο σπίτι και ακόμα να αποτελέσουν βάση για σύστημα πυρασφάλειας. Εξάλλου όπως έδειξε η έρευνα της ομάδας μία 4μελής οικογένεια καταναλώνει μόνο για το καζανάκι 50.000l το χρόνο.

Λύση
Το σύστημα που σχεδίασε η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής FO.R.T. περιλαμβάνει μία δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης υδάτων που δέχεται νερά από το νιπτήρα, το ντους και το πλυντήριο. Ειδικό φίλτρο που έφτιαξε η ομάδα αναλαμβάνει τον ήπιο καθαρισμό του νερού. Από την έξοδο της δεξαμενής επιστρέφεται νερό στο καζανάκι, στον κήπο για άρδευση, στην αυλή για πλύσιμο εξωτερικών χώρων και του αυτοκινήτου αλλά και η ίδια η δεξαμενή λειτουργεί ως αποθετήριο νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το σύστημα έχει εξοπλιστεί με αυτοματισμούς που ελέγχονται από μικροελεγκτή Arduino όπως:
I. Αισθητήρας θερμοκρασίας που κλείνει το καπάκι της δεξαμενής για αποφυγή εξάτμισης.
II. Αισθητήρας υπερχείλισης που διακόπτει την είσοδο επιπλέον νερού στη δεξαμενή.
III. Αισθητήρας φωτιάς που ενεργοποιεί την πυρασφάλεια για τους εξωτερικούς χώρους
IV. Και αισθητήρας βροχής που ανοίγει το καπάκι της δεξαμενής, ώστε να εκμεταλλευτούμε και το βρόχινο νερό.
Οι αυτοματισμοί που έχουν τοποθετηθεί κάνουν το σύστημα αυτόνομο και λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες τόσο χρηστικούς όσο και περιβαλλοντικούς.

Παρουσίαση
Η ιδέα και γενικότερα το project με λεπτομέρειες θα παρουσιαστεί από την ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχολείου Φώκαιας στις 17 Φεβρουαρίου 2018 στη HELEXPO στο πλαίσιο του προκριματικού διαγωνισμού FLL Athens.
Προπονητής της ομάδας είναι ο Δημήτρης Δίκος που ασχολείται με την ρομποτική από πολύ νεαρή ηλικία. Στην πρώτη λυκείου κατάφερε με την ομάδα του την 2η θέση στους εθνικούς τελικούς και την 3η στην πρόκριση για την Ολυμπιάδα στην κατηγορία Open Λυκείου. Επίσης, συμμετείχε σε προπονήσεις στο ΜΙΤ (Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, 2016) σε ρομποτική VEX Robotics.

FO.R.T.
Δημοτικό Σχολείο Φώκαιας

Δείτε επίσης, σχετική ανάρτηση για την συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Καλυβίων ΕΔΩ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ!!!

[wonderplugin_carousel id=”51″] [wonderplugin_carousel id=”47″]
Categories