Επισημοποίησαν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2017 τη συνεργασία τους στο πεδίο της διαχείρισης απορριμμάτων ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Κωνσταντέλλος και Καμμένος υπέγραψαν στο Δημαρχείο της Βούλας ένα “Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας”, όπως τιτλοφορείται, με απώτερο στόχο τη δημιουργία “στρατιωτικών – πολιτικών υποδομών περιβαλλοντικών εφαρμογών και λοιπών εγκαταστάσεων”.
Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή βρήκε δωρεάν οικόπεδο για να εγκαταστήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.
Ενώ στην αρχή αναζητούσε ακίνητο προς αγορά στη Βιομηχανική Περιοχή του Κορωπίου, πρόσφατη νομοθεσία άνοιξε το “παράθυρο” για την αξιοποίηση ακινήτων του Στρατού από τους Δήμους. Το ακίνητο αυτό δεν είναι άλλο από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στα 2.250 στρέμματα της οποίας μπορεί να χωροθετηθεί εύκολα μια ανάλογη εγκατάσταση 20 στρεμμάτων.
Το Πρωτόκολλο συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, όπου ο δήμαρχος έλαβε κατά πλειοψηφία την έγκριση να υπογράψει.
Πρόκειται για ένα αρκετά γενικόλογο και διαδικαστικό κείμενο, που δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της μονάδας, το ακριβές σημείο της χωροθέτησης ή τη φύση της σύμπραξης.
Όλα αυτά παραπέμπεται να διευκρινιστούν στο μέλλον, ενώ άμεσα πρόκειται να συσταθεί μια “Επιτροπή Στρατηγικής Συνεργασίας”. Συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα “σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού (master plan)” που θα καταλήγει και σε μια “σύμβαση σύμπραξης”.
Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι “το υπό συζήτηση εγχείρημα έχει πολύ αυξημένο βαθμό δυσκολίας και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια μέχρι να φτάσει σε σημείο υλοποίησης”.
Διαβεβαιώσεις
Παρόλο που ο χαρακτήρας της μονάδας παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος, η δημοτική αρχή έσπευσε να δώσει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της.
Η είδηση της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων θορύβησε την τοπική κοινωνία, ενώ δεκάδες κάτοικοι της Βάρης, κυρίως από το γειτονικό στη Σχολή Χέρωμα, βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεσμεύτηκε για μια σειρά ανησυχητικά ερωτήματα των κατοίκων:
Τόνισε ότι η μονάδα “θα απέχει τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο από κάθε δομημένο περιβάλλον”.
Δεσμεύτηκε ότι τα απορριμματοφόρα δεν θα διέρχονται μέσα από το Χέρωμα, αλλά θα χρησιμοποιούν μόνο τον άξονα της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου.
Διέψευσε το σενάριο μετατροπής της Βάρης σε υποδοχέα μεγάλων όγκων απορριμμάτων από όλη την Αττική, σημειώνοντας ότι πρόκειται “για μονάδα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου και υπό συνθήκες θα μπορούσε να συζητηθεί η εξυπηρέτηση έως δύο ακόμα γειτονικών δήμων”.
Είπε επανειλημμένα ότι όλες οι τεχνολογικές λύσεις που συζητούνται “είναι απολύτως «πράσινες», φιλικές στο περιβάλλον και χωρίς να επιβαρύνουν με οποιονδήποτε τρόπο την περιοχή”.
Αναπάντητα ερωτήματα
Η συζήτηση πάντως άφησε αρκετά κενά και αναπάντητα ερωτήματα που επιτείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία.
Παρόλο που ο Δήμαρχος μίλησε για τρεις διαφορετικές τεχνολογίες που διερευνώνται, επέλεξε να προβάλει σε βίντεο εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο μία. Στη δε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής γίνεται λόγος για “έξι τεχνολογικές λύσεις”.
Ουδείς λόγος έγινε για το κόστος κατασκευής της μονάδας, παρά μόνο διευκρινίστηκε ότι θα το επωμιστεί αποκλειστικά ο Δήμος. Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκαν κόστη από 20 εκατομμύρια ευρώ ως 90 εκατομμύρια.
Ενώ ο Δήμος προσανατολίζεται σαφώς στη δημιουργία εργοστασίου καύσης βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, αποσιωπήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επικίνδυνα υπολείμματα.
Δεν απαντήθηκε από τον Δήμαρχο η θέση του Θάνου Ματόπουλου ότι στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν επιτρέπεται η κατασκευή εργοστασίου καύσης.
Η μελέτη
Ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη για την υπό διερεύνηση ακόμη μονάδα, θα υπάρχει “στις αρχές του καλοκαιριού”, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Το πού θα κινηθεί όμως προκύπτει από μια συνοπτική παρουσίαση που υπογράφουν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, Μιλτιάδης Καβράκος και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Σωτήριος Καρέλλας.
Στην παρουσίαση αυτή αποκαλύπτεται ότι η “πρότυπη πολιτική/στρατιωτική εγκατάσταση” θα παραγάγει ενέργεια από 6MW ως και 20MW για τη θέρμανση και ψύξη της ίδιας της Σχολής αλλά και διπλανών εγκαταστάσεων, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει μέρος των αναγκών της Σχολής ενώ μια ποσότητα θα πωλείται στο εθνικό δίκτυο.
Το σύνολο των δημοτικών εγκαταστάσεων που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Σχολή Ευελπίδων είναι:
Σταθμός Μεταφόρτωσης και Διαλογή Απορριμμάτων
Πράσινο Σημείο
Σταθμός εναπόθεσης και τεμαχισμού κλαδεμάτων
Μονάδα παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού
Σταθμός ανάκτησης Ενέργειας
Αμαξοστάσιο
Τεχνικό συνεργείο
Πρατήριο ανεφοδιασμού των οχημάτων του Δήμου με καύσιμα
Χώροι εκπαίδευσης και διοικητικής λειτουργίας
Χώροι εξυπηρέτησης προσωπικού
Ο Δήμος ζητά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση χρήσης εντός της Σχολής Ευελπίδων ενός γηπέδου 20 στρεμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, “σε πρώτη φάση προκρίνονται οι παρακάτω τεχνολογίες για περαιτέρω διερεύνηση: Αναερόβια χώνευση ξηρού τύπου, BNL Clean Energy”. Από την παρουσίαση συνάγεται ότι ο Δήμος ευνοεί σαφώς τη δεύτερη τεχνολογική λύση, η οποία όμως σημειώνεται ότι μόλις το 2017 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.
Διευκρινίζεται ότι οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν θα χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και μόνο.
Η αντιπολίτευση “απέναντι”
Το σχέδιο της δημοτικής αρχής τελικώς εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους που έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Πανάς, τοποθετήθηκε θετικά κατά την ομιλία του, όμως αποχώρησε εκτάκτως πριν την ψηφοφορία.
Ο Δημήτρης Δαβάκης έθεσε διαδικαστικά πρόταση αναβολής της συζήτησης, κατηγορώντας τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για “αυτοκρατορική συμπεριφορά”, καθώς όπως είπε για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να είχε υπάρξει προσυνεννόηση των παρατάξεων.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Δημοσθένης Δόγκας, ο οποίος στην τοποθέτησή του παραδέχτηκε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, όμως εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους όρους του “πρωτοκόλλου”.
Ο Κώστας Πασακυριάκος ρώτησε τον δήμαρχο ποια ανταλλάγματα ζήτησε το υπουργείο Άμυνας για να λάβει απάντηση ότι “μόνο εμείς ζητάμε”.
Πολύ αρνητικός για το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κιούκης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της ανακύκλωσης. “Υπάρχει ένα 10% επικίνδυνο υπόλειμμα από την καύση που κανείς δεν μπορεί να το διαχειριστεί με ασφάλεια”, τόνισε, για να συμπληρώσει πως “αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν σε περιφερειακό επίπεδο”.
Κατά την ψηφοφορία, από τους παρόντες συμβούλους της αντιπολίτευσης: “Ναι” ψήφισε ο Θάνος Ματόπουλος. “Όχι” ψήφισαν οι σύμβουλοι Δημήτρης Δαβάκης, Δημοσθένης Δόγκας, Κώστας Πασακυριάκος, Μαρία Σίνα, Διονύσης Κοντονής και Δημήτρης Μπαλετσιώτης. “Παρών” είπε ο Δημήτρης Κιούκης.
Το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο πήρε και η δημοτική σύμβουλος του Κορωπίου, Αθηνά Κιούση, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο γειτονικό δήμο (ένα μικρό ποσοστό της Σχολής Ευελπίδων ανήκει διοικητικά στον Δήμο Κρωπίας). Η Αθηνά Κιούση εκδήλωσε τις έντονες αντιρρήσεις της στο σχέδιο της περιφερειακής αρχής Αττικής να εγκαταστήσει χώρο απόθεσης υπολειμμάτων στα ανενεργά λατομεία του Κορωπίου.
Τέλος, στη συνεδρίαση μίλησαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων του Χερώματος, Φώτης Κούτρας και Μιχάλης Μεσσίνης, οι οποίοι ζήτησαν να μην επιβαρυνθεί η συνοικία τους από τη διέλευση των απορριμματοφόρων.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 20 Ιανουαρίου 2018)
ΠΗΓΗ 3vita.gr