2ο Δημοτικό Καλυβίων. Εκδήλωση ενόψει συμμετοχής στους προκριματικούς Ρομποτικής – VIDEO

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τους προκριματικούς Αγώνες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου την Κυριακή 28/1, διοργάνωσε εκδήλωση με την Ομάδα Αγωνιστικής Ρομποτικής του Σχολείου εν όψει της συμμετοχής της στον Προκριματικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL που θα διεξαχθεί στις 17/2/18 στην HELEXPO. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δάσκαλος Αβραάμ Τριανταφυλλίδης που θεωρείται και η “ψυχή” των εκδηλώσεων του Σχολείου

Στην εκδήλωση εκτός από την ομάδα του 2ου Δημοτικού Καλυβίων (NGK) συμμετείχαν ακόμα 4 ομάδες,  του 1oυ Δημοτικού Π Φώκαιας (F.O.R.T), του “Κέντρου Υποστήριξης Μελέτης ΚΕΦΑΛΑΙΑ & ΜΙΚΡΑ” (RABBOTS), του 3ου Δημοτικού Γέρακα (ROBOT FALCONS) και του 2ου Δημοτικού Βούλας (GYRO’ S INNOKIDS).

Το αποσπασματικό video από την χθεσινή εκδήλωση, έχει σκοπό να δώσει μία γεύση του θέματος της Αγωνιστικής διαδικασίας της Προκριματικής φάσης κατά την οποία θα προκριθούν στον τελικό της Θεσσαλονίκης 13 από τις 38 ομάδες της Αττικής.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σε τοπικό επίπεδο,εκτός από τα δύο Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Σαρωνικού (2ο Δημοτικό Καλυβίων και 1ο Δημοτικό Π Φώκαιας, συμμετέχει επίσης από την περιοχή του Λαγονησίου το ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και ΜΙΚΡΑ που εδρεύει στο Λαγονήσι.

video 

Δείτε φωτο από την εκδήλωση ΕΔΩ


Η Ομάδα Ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Καλυβίων

Σύστημα Προειδοποίησης Διακοπής Υδροδότησης
Η ομάδα αγωνιστικής ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων NGK (Next Generation Kids) είναι μια νέα ομάδα που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομία FLL (First Lego League).
Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: HYDRODYNAMICS
« Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς παίρνετε το νερό που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή; Είτε είναι για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, για να ξεδιψάσετε, για να μαγειρέψετε, ή ακόμα και να κολυμπήσετε – όλοι μας χρειαζόμαστε νερό! Έρχεται από το έδαφος, από ένα ποτάμι ή από μια λίμνη; Πώς είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για να το πιείτε και τι συμβαίνει όταν πέφτει μέσα στο σιφόνι; Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν, θα εξερευνήσετε αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες και θα μάθετε για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!»
Η ομάδα NGK του 2ου Δημ. Καλυβίων στο πλαίσιο του project δημιούργησε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση επερχόμενης διακοπής υδροδότησης.

Η ομάδα διεξήγαγε έρευνα σύμφωνα με την οποία το 93.9 % των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει υποστεί κάποια διακοπή στην υδροδότηση. Επίσης, το 98% δήλωσε πως έχει δυσαρεστηθεί ή επηρεαστεί από αιφνίδια διακοπή. Η έρευνα καταλήγει με το 96.9% να επιθυμεί κάποιου είδους ενημέρωση για επερχόμενη μη προγραμματισμένη διακοπή.
Όπως εξάλλου γράφει και ο Γραμματικογιάννης Ανδρέας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Τομέα Υδατικών Πόρων Υδραυλικών & Θαλάσσιων Έργων, στη διπλωματική του εργασία «Απογραφή και αποτίμηση των συνθηκών ύδρευσης σε περιοχές της Αττικής που εξυπηρετούνται από τοπικά δίκτυα», στις περιοχές Λούτσας, Πόρτο Ράφτη Καλυβίων κτλ παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της
ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Την περίοδο αυτή λόγω της πληθυσμιακής υπερφόρτωσης δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα λοιπόν με το οποίο ασχολείται η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής NGK είναι πως οι διακοπές αυτές είναι απρόσμενες, αιφνίδιες, χωρίς να υπάρχει κάποια δυνατότητα ενημέρωσης ή έγκαιρης προειδοποίησης του χρήστη/καταναλωτή.
Λύση
Η ομάδα έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους «Σύστημα Προειδοποίησης Διακοπής Υδροδότησης» που αποτελείται από έναν αισθητήρα τοποθετημένο στη δεξαμενή παροχής πόσιμου ύδατος από όπου υδροδοτείται η περιοχή. Αυτός ο αισθητήρας λαμβάνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέτρηση της απόστασης της στάθμης του νερού. Η διαφορά στο ύψος της στάθμης σε συγκεκριμένο χρόνο μας δίνει την ταχύτητα με
την οποία κατεβαίνει η στάθμη του νερού. Όταν η ταχύτητα αυτή είναι η αναμενόμενη τότε το σύστημα δεν παράγει καμία προειδοποίηση. Όταν η ταχύτητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη (υπερβολική ζήτηση, μεγάλη απώλεια λόγω βλάβης κτλ), τότε το σύστημα αποστέλλει μέσω διαδικτύου πληροφορία σε πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη λειτουργία.
Οι ενδείξεις εκτός από αριθμητικές παρουσιάζονται στον καταναλωτή και με γραφήματα που απεικονίζουν τη στάθμη του νερού και εμφανίζουν μηνύματα προειδοποίησης για ασυνήθιστη πτώση της ποσότητας του νερού στη δεξαμενή.
Παρουσίαση
Η ιδέα και γενικότερα το project θα παρουσιάσει η ομάδα NGK (Next Generation Kids) του 2ου Δημ. Σχολείου Καλυβίων στις 17 Φεβρουαρίου στη HELEXPO στο πλαίσιο του προκριματικού διαγωνισμού FLL Athens.
Επέκταση – Βελτιώσεις
Σε αμέσως επόμενο χρόνο θα αναπτυχθεί εφαρμογή ώστε οι ειδοποιήσεις να φθάνουν σε οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο από το σπίτι.
Η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής αποτελείται από μαθητές Ε’ και ΣΤ΄ τάξης και προπονητής τους είναι ο Αλέξανδρος Μπενετάτος φοιτητής στο Πολυτεχνείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.


Η ομαδα FORT του 1ου Δημοτικού Π Φώκαιας

Εισαγωγή

Η ομάδα FO.R.T. δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο δημοτικό σχολείο Φώκαιας από μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Από την έναρξη κιόλας των προπονήσεων η ομάδα γνώρισε τον διαγωνισμό FLL. Από τότε έγινε στόχος η συμμετοχή σε αυτόν.
Η ομάδα προπονείται μιάμιση ώρα την εβδομάδα. Σε λίγους μήνες κατάφερε να προετοιμάσει τη συμμετοχή της στον πρώτο διαγωνισμό FLL Athens που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου. Σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν κατάφερε να διακριθεί σε κάποιο τομέα, αλλά οι εμπειρίες που απέκτησε την βοήθησαν να βελτιωθεί σημαντικά και να προσπαθήσει περισσότερο.
Τον Μάρτιο του ίδιου έτους 2017 συμμετείχε στον εθνικό διαγωνισμό First Lego League Greece που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ανάμεσα σε 98 ομάδες κατάφερε να πάρει διάκριση και κύπελλο (3η θέση) στον τομέα Core Values και συγκεκριμένα στο πεδίο Inspiration. Αυτό της έδωσε ιδιαίτερη χαρά γιατί το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία και ο σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει.
Επίσης, στον ίδιο διαγωνισμό κατάφερε να λάβει την 4η θέση στη γενική κατάταξη που της έδωσε το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στο international open, Bath, UK.
Η ομάδα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Bath με μία πρόταση για βραβείο στο πεδίο Strategy & Innovation της κατηγορίας Robot Design. Μία πρόταση που τιμά την ομάδα και αποδεικνύει το επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας με το οποίο αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Επιπλέον στο ίδιο πεδίο έλαβε ένα δεκάρι στο Design Process και στο Mission Strategy.
Ακόμα, έλαβε δύο δεκάρια στο πεδίο Gracious Professionalism (ευγενής επαγγελματισμός) της κατηγορίας Core Values. Συγκεκριμένα στο Inclusion και Respect.
H ομάδα κατάφερε να φέρει ακόμα τρία δεκάρια στην κατηγορία project και συγκεκριμένα στο πεδίο Research. Ένα δεκάρι για το Problem Identification και ένα δεκάρι στο Problem Analysis.
Τέλος, στην ίδια κατηγορία και στο πεδίο Innovative Solution η ομάδα έφερε ακόμα ένα δεκάρι στο Team Solution.

«Φέτος, είμαστε και πάλι εδώ στον προκριματικό διαγωνισμό FLL Athens για να προσπαθήσουμε σε κάτι μας αρέσει πολύ και μας κάνει να περνάμε υπέροχα», λένε τα μέλη της ομάδας.
Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς είναι μια μεγάλη εμπειρία που εκτός από γνώσεις προσφέρει χαρά, διασκέδαση, νέους φίλους και την αίσθηση και ικανοποίηση πως μια ομάδα μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τις συνθήκες ζωής προς το καλύτερο για όλους.
Φέτος η ομάδα θα συμμετάσχει στον προκριματικό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας που θα διεξαχθεί στη HELEXPO στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Εκεί θα προσπαθήσει να κατακτήσει μία από τις θέσεις που οδηγούν στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 3 – 4 Μαρτίου 2018.
Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν 2017 – 2018, η ομάδα θα εξερευνήσει και θα μάθει για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το «πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!»


Η ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχ. Φώκαιας στο πλαίσιο του project του φετινού διαγωνισμού δημιούργησε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανακύκλωσης και Πυρασφάλειας Οικίας»

Το Πρόβλημα – Έρευνα
Η ομάδα μας στο φετινό διαγωνισμό με θέμα υδροδυναμική σχεδίασε και δημιούργησε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανακύκλωσης και Πυρασφάλειας Οικίας». Παρατήρησε πως πολύ μεγάλες ποσότητες νερού μετά τη χρήση τους χάνονται άσκοπα. Συγκεκριμένα τα νερά του πλυντηρίου, του νιπτήρα και του ντους, δηλαδή τα ημιακάθαρτα ή γκρίζα νερά (Greywater), πηγαίνουν στην αποχέτευση ενώ θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν στο σπίτι και ακόμα να αποτελέσουν βάση για σύστημα πυρασφάλειας. Εξάλλου όπως έδειξε η έρευνα της ομάδας μία 4μελής οικογένεια καταναλώνει μόνο για το καζανάκι 50.000l το χρόνο.

Λύση
Το σύστημα που σχεδίασε η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής FO.R.T. περιλαμβάνει μία δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης υδάτων που δέχεται νερά από το νιπτήρα, το ντους και το πλυντήριο. Ειδικό φίλτρο που έφτιαξε η ομάδα αναλαμβάνει τον ήπιο καθαρισμό του νερού. Από την έξοδο της δεξαμενής επιστρέφεται νερό στο καζανάκι, στον κήπο για άρδευση, στην αυλή για πλύσιμο εξωτερικών χώρων και του αυτοκινήτου αλλά και η ίδια η δεξαμενή λειτουργεί ως αποθετήριο νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το σύστημα έχει εξοπλιστεί με αυτοματισμούς που ελέγχονται από μικροελεγκτή Arduino όπως:
I. Αισθητήρας θερμοκρασίας που κλείνει το καπάκι της δεξαμενής για αποφυγή εξάτμισης.
II. Αισθητήρας υπερχείλισης που διακόπτει την είσοδο επιπλέον νερού στη δεξαμενή.
III. Αισθητήρας φωτιάς που ενεργοποιεί την πυρασφάλεια για τους εξωτερικούς χώρους
IV. Και αισθητήρας βροχής που ανοίγει το καπάκι της δεξαμενής, ώστε να εκμεταλλευτούμε και το βρόχινο νερό.
Οι αυτοματισμοί που έχουν τοποθετηθεί κάνουν το σύστημα αυτόνομο και λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες τόσο χρηστικούς όσο και περιβαλλοντικούς.

Παρουσίαση
Η ιδέα και γενικότερα το project με λεπτομέρειες θα παρουσιαστεί από την ομάδα FO.R.T. του 1ου Δημ. Σχολείου Φώκαιας στις 17 Φεβρουαρίου 2018 στη HELEXPO στο πλαίσιο του προκριματικού διαγωνισμού FLL Athens.
Προπονητής της ομάδας είναι ο Δημήτρης Δίκος που ασχολείται με την ρομποτική από πολύ νεαρή ηλικία. Στην πρώτη λυκείου κατάφερε με την ομάδα του την 2η θέση στους εθνικούς τελικούς και την 3η στην πρόκριση για την Ολυμπιάδα στην κατηγορία Open Λυκείου. Επίσης, συμμετείχε σε προπονήσεις στο ΜΙΤ (Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, 2016) σε ρομποτική VEX Robotics.


Η αγωνιστική ομάδα του Κέντρου Υποστήριξης Μελέτης KΕΦΑΛΑΙΑ & μικρά (K&M ROBOTICS)

Είμαστε οι Rabbots, η αγωνιστική ομάδα του Κέντρου Υποστήριξης Μελέτης KΕΦΑΛΑΙΑ & μικρά (K&M ROBOTICS) και ερχόμαστε από το Λαγονήσι! Είναι η πρώτη μας συμμετοχή στο διαγωνισμό First Lego League και αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι από τις εμπειρίες που έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ως τώρα! Προπονητής μας, είναι ο Κωνσταντίνος Καπέλιος. Είμαστε μια ολιγομελής ομάδα, πράγμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε όλες τις πτυχές του διαγωνισμού και να δοκιμαστούμε σε προκλήσεις όπως ο σχεδιασμός του ρομπότ και η επιστημονική έρευνα. Σε αυτό φυσικά βοήθησε η αγάπη μας για τη ρομποτική και το πείσμα μας να ξεπερνάμε τις δυσκολίες! Είμαστε περήφανοι, γιατί όσα έχουμε καταφέρει είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, εξαιρετικής συνεργασίας και φυσικά.. προσπάθειας! Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στο διαγωνισμό First Lego League!

 

 

Categories