Κοινό άρθρο του Γιώργου Καμίνη και του δημάρχου των Σκοπίων

Κοινό άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Sloboden Pecat», υπογράφουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ. Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Βιώσιμη λύση, όχι νέα απογοήτευση», είναι ο πρόδρομος της αυριανής συνάντησης των δύο ανδρών στην Αθήνα.

Στο άρθρο τους, οι δύο δήμαρχοι απευθύνουν έκκληση να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Σκοπιανού ζητήματος. «Σημείο καμπής αποτέλεσε η πρόσφατη εποικοδομητική συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός που δημιούργησε στους λαούς μας ενθαρρυντικά αισθήματα ελπίδας, ώστε να μη χαθεί και πάλι μια ιστορική ευκαιρία. Εμείς, ως δήμαρχοι των πρωτευουσών των δύο κρατών, ενώνουμε τις φωνές μας και στηρίζουμε τη διαδικασία που πρέπει να οδηγήσει σε μία λύση βιώσιμη και όχι σε μία νέα απογοήτευση», σημειώνουν στο άρθρο τους και προσθέτουν:

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν πρέπει να επιτρέψει στις εθνικιστικές φωνές να καπηλευτούν τα συναισθήματα αυτά, καθώς οι φωνές αυτές προσπαθούν να υπονομεύσουν την προοπτική μας οριστικής συμφωνίας και να καθορίσουν, για ακόμη μία φορά, την τύχη και το κοινό μας μέλλον, όχι μόνο ως γειτόνων αλλά και ως Ευρωπαίων πολιτών».

«Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά, προς μια εποικοδομητική συνεργασία με μεγαλύτερη μεταξύ μας κατανόηση. Είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις, να απομονώσουμε τις εμπρηστικές φωνές και να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Την ένταση και τη δυσπιστία οφείλουμε να τις αντικαταστήσουμε με πραγματισμό και οικονομική ανάπτυξη. Τώρα επιβάλλεται να υπερισχύσει η διάθεση για επίλυση και προ πάντων μια σταθερή ηγετική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση», επισημαίνεται στο άρθρο.

enikos.gr

Categories