Σε συνέχεια της ανάρτησής μας (δείτε ΕΔΩ) σχετικά με την πρόκριση στους τελικούς της Θεσσαλονίκης και των τριών ομάδων Ρομποτικής στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διοργάνωσης FLL (first Lego League) σας παρουσιάζουμε το προφιλ κάθε μίας ομάδας μαζί με ένα βιντεάκι από την συμμετοχή τους στην προκριματική φάση της Αθήνας που έγινε το Σάββατο 17/2/18 στην HELEXPO.
Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: HYDRODYNAMICS
Η Ομάδα Ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Καλυβίων
Η ομάδα NGK του 2ου Δημοτικού Καλυβίων κατάφερε να λάβει την 3η θέση στον προκριματικό ανάμεσα σε 37 ομάδες. Μία θέση που αποτελεί επίτευγμα για μία ομάδα που συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό.
Επίσης, πήρε βραβείο «ομαδικότητας» κατακτώντας την 1η θέση στην κατηγορία Core Values που αφορά την έμπνευση, την ομαδικότητα και τον ευγενή επαγγελματισμό, δηλαδή τις θεμελιώδεις αξίες του διαγωνισμού. Ακόμα έλαβε την 3η θέση στο Robot Performance ή αλλιώς Robot Game.
Τέλος, προτάθηκε για βραβείο παρουσίασης του project, βραβείο αξιοπρεπούς επαγγελματισμού και βραβείο στρατηγικής και καινοτομίας του Robot Design.
Η ομάδα έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους «Σύστημα Προειδοποίησης Διακοπής Υδροδότησης» που αποτελείται από έναν αισθητήρα τοποθετημένο στη δεξαμενή παροχής πόσιμου ύδατος από όπου υδροδοτείται η περιοχή. Αυτός ο αισθητήρας λαμβάνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέτρηση της απόστασης της στάθμης του νερού. Η διαφορά στο ύψος της στάθμης σε συγκεκριμένο χρόνο μας δίνει την ταχύτητα με
την οποία κατεβαίνει η στάθμη του νερού. Όταν η ταχύτητα αυτή είναι η αναμενόμενη τότε το σύστημα δεν παράγει καμία προειδοποίηση. Όταν η ταχύτητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη (υπερβολική ζήτηση, μεγάλη απώλεια λόγω βλάβης κτλ), τότε το σύστημα αποστέλλει μέσω διαδικτύου πληροφορία σε πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη λειτουργία.
Οι ενδείξεις εκτός από αριθμητικές παρουσιάζονται στον καταναλωτή και με γραφήματα που απεικονίζουν τη στάθμη του νερού και εμφανίζουν μηνύματα προειδοποίησης για ασυνήθιστη πτώση της ποσότητας του νερού στη δεξαμενή.
Δείτε video από την συμμετοχή της στους προκριματικούς
Η ομαδα FORT του 1ου Δημοτικού Π Φώκαιας
Η Ομάδα κατάφερε επίσης να προκριθεί στον τελικό της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να επαναλάβει την περσινή επιτυχία της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Bath τον Ιούνιο του 2017.
Ακόμα, πήρε βραβείο «έρευνας» κατακτώντας την 1η θέση στη κατηγορίας έρευνα του project.
Τέλος, προτάθηκε για βραβείο παρουσίασης του project.
Το σύστημα που σχεδίασε η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής FO.R.T. περιλαμβάνει μία δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης υδάτων που δέχεται νερά από το νιπτήρα, το ντους και το πλυντήριο. Ειδικό φίλτρο που έφτιαξε η ομάδα αναλαμβάνει τον ήπιο καθαρισμό του νερού. Από την έξοδο της δεξαμενής επιστρέφεται νερό στο καζανάκι, στον κήπο για άρδευση, στην αυλή για πλύσιμο εξωτερικών χώρων και του αυτοκινήτου αλλά και η ίδια η δεξαμενή λειτουργεί ως αποθετήριο νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Το σύστημα έχει εξοπλιστεί με αυτοματισμούς που ελέγχονται από μικροελεγκτή Arduino όπως:
I. Αισθητήρας θερμοκρασίας που κλείνει το καπάκι της δεξαμενής για αποφυγή εξάτμισης.
II. Αισθητήρας υπερχείλισης που διακόπτει την είσοδο επιπλέον νερού στη δεξαμενή.
III. Αισθητήρας φωτιάς που ενεργοποιεί την πυρασφάλεια για τους εξωτερικούς χώρους
IV. Και αισθητήρας βροχής που ανοίγει το καπάκι της δεξαμενής, ώστε να εκμεταλλευτούμε και το βρόχινο νερό.
Οι αυτοματισμοί που έχουν τοποθετηθεί κάνουν το σύστημα αυτόνομο και λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες τόσο χρηστικούς όσο και περιβαλλοντικούς.
Δείτε video από την συμμετοχή της στους προκριματικούς
H ομάδα Rabbots από το Κέντρο Υποστήριξης Μελέτης “Κεφαλαία & Μικρά” Λαγονησίου
Αν και ολιγομελής ομάδα αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική και προκρίθηκε επίσης στον τελικό και μάλιστα στην 7η θέση του προκριματικού ανάμεσα σε 37 ομάδες από Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
H ομάδα προτάθηκε για βραβείο παρουσίασης του project καθώς και στρατηγικής και καινοτομίας του Robot Design.
Το σύστημα που σχεδίασε η ομάδα RABBOTS αφορά την άρδευση στον αγροτικό τομέα. Περιλαμβάνει έναν έξυπνο μετρητή κατανάλωσης νερού, ο οποίος συνδέεται με επίγειους μετρητές υγρασίας στον αγρό. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί πληροφορίες όπως η πρόγνωση του καιρού, η υγρασία του εδάφους και το ιστορικό κατανάλωσης νερού στη συγκεκριμένη περιοχή και εξάγει συμπεράσματα για την ποσότητα του νερού που πρέπει να δαπανηθεί για το πότισμα. Επίσης, κατασκεύασε ένα πρότυπο εφαρμογής για συσκευές android και ios, για να προσομοιώσει την εμπειρία χρήσης.
Ο έλεγχος του συστήματος γίνεται μέσω της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του εκάστοτε γεωργού, όπου ο τελευταίος μπορεί να πληροφορηθεί για την κατάσταση των καλλιεργειών του, την πρόγνωση του καιρού και τις ανάγκες ποτίσματος των καλλιεργειών του.
Δείτε video από την συμμετοχή της στους προκριματικούς
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΟΜΑΔΕΣ !!!!!