Ποια κίνηση «ματ» ετοιμάζει η Λευκωσία σε αντίποινα για την Τουρκία

Στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης, μεταφέρεται από σήμερα Πέμπτη το πεδίο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η εξασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους.

Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους και βρίσκεται σε ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθειά της να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το philenews.com, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχυμένος από τη στήριξη που εξασφάλισε από το Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων, το οποίο και ενημέρωσε για τις σκέψεις που γίνονται και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες και να συνεχιστούν χωρίς παρεμβολές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Οι ηγέτες των κομμάτων ενίσχυσαν την κυβερνητική φαρέτρα με ιδέες για την πρόκληση όσο το δυνατό μεγαλύτερου κόστους στην Άγκυρα στην περίπτωση που συνεχίσει την πειρατική της δράση.

«Ματαίωση τη Συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και να επιδιώξει ματαίωση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι και έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέχτες μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τις απανωτές σκληρές προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογούνται ούτε στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ούτε εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.

tribune.gr

Categories