“Ιδίαις Χερσίν”. Η Έκθεση Κεραμικής του Γιώργου Ρούσκα.video-φωτο

Ατομική Έκθεση Κεραμικής του Γιώργου Ρούσκα στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγονησίου την 1η Απριλίου 2018

Μεγάλη και πέρα από την αναμενόμενη η προσέλευση κατοίκων της περιοχής μας, και όχι μόνο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του συμπολίτη μας Γιώργου Ρούσκα στην Έκθεση Κεραμικής “Ιδίαις Χερσίν” που έγινε την Κυριακή 1η Απριλίου 18 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγονησίου.

Δεν θα μπορούσε να μπει καταλληλότερο εισαγωγικό κείμενο σε αυτή την ανάρτηση εκτός  από το κείμενο του ίδιου του πολυτάλαντου Επιστήμονα και Καλλιτέχνη αποτυπωμένο στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Έκθεσής του:

“Η Έκθεση «Ιδίαις Χερσίν» είναι ο καρπός τεσσάρων ετών παθιασμένης ενασχόλησής μου με την πηλοπλαστική και την αγγειοπλαστική, κυρίως σε εργαστήρια κεραμικής του Αμαρουσίου.
Εκτίθενται χρηστικά, διακοσμητικά και άλλα δημιουργήματα από πηλό κανονικό (κόκκινο, μπεζ ή καφέ) και άσπρο για όσα έγιναν στον τροχό, αλλά και άσπρο με σαμότ διαφόρων κοκκομετρικών διαβαθμίσεων για όσα πέρασαν από τη φιλιέρα.
Όλα φτιαγμένα εξ’ ολοκλήρου στο χέρι.

Για το σκάλισμα ή το γλυπτικό τελείωμα χρησιμοποιήθηκαν σιδερένια και ξύλινα εργαλεία πηλοπλαστικής και κοπτικής, όπως πελεκούδες, λάμες, ξεχοντριστήρια, τρυπητήρια, κλπ.
Για το χρωματικό αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκαν πολλά και διαφορετικά υλικά, μόνα τους ή σε συνδυασμό, όπως πυροχρώματα, μπαντανάδες, γυαλί, ανθρακικός χαλκός, διοξείδιο μαγγανίου, κασσίτερος, ανθρακικό κοβάλτιο, κλπ.
Έχουν ψηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 1000ο Κελσίου.

Στα περισσότερα έργα η δημιουργία δεν περιορίστηκε στην ογκοπλαστική διαμόρφωση και στον χρωματισμό, αλλά προχώρησε σε σκαλίσματα και γλυπτικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με την έμπνευση και τη ροή της στιγμής, χωρίς κατά κανόνα να έχει από τα πριν σχεδιαστεί.

Υπάρχουν διάφορες τεχνοτροπίες, οι οποίες γεννήθηκαν από την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση, εξωτερικεύοντας έτσι έναν κόσμο που ασφυκτιούσε εντός μου και ήθελε επειγόντως να βγει στο φως. Οι επιρροές δεν είναι συνειδητές, εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα (π.χ. μελανόμορφα τεχνουργήματα) ως σήμερα (π.χ. σαμότ με γυαλί), με τη Φύση πάντοτε σε δεσπόζοντα ρόλο (π.χ. σκαλιστά δέντρα).

Η παρούσα δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχαν οι αξιότατοι δάσκαλοι Θεμιστοκλής Τούντας, Ιλεάννα Ιντζέ, Γιάννης Τούντας και Νίκος Γαγιάτσος να με μυήσουν στον κόσμο της κεραμικής, οπότε το μεγάλο ευχαριστώ που τους απευθύνω από το βήμα τούτο, είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης”.

Γιώργος Ρούσκας

Δείτε φωτο ΕΔΩ

“Ο Γιώργος Ρούσκας είναι  πολιτικός μηχανικός με μεγάλη, ουσιαστική και αφιλοκερδή προσφορά σε κρίσιμα και δύσκολα προβλήματα-ζητήματα του τόπου μας (4ο Δημοτικό Σχολείο, Εκκλησία κ.α).
Στοχαστής, καλλιεργημένος, αλλά και άριστος χειριστής της γλώσσας μας, ακολουθώντας το ανήσυχο πνεύμα του, αναζήτησε νέους ορίζοντες στην ποίηση όπου και διέπρεψε. Το μαρτυρούν άλλωστε οι άριστες κριτικές σε όλες τις ποιητικές συλλογές που εξέδωσε. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τις καλλιτεχνικές κατασκευές, εντυπωσιάζοντας και εδώ με την απαράμιλλη τεχνική και εφευρετικότητα του.
Έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο ακόμη εκθέσεις με εξαιρετικά εκθέματα”. (Σύλλογος Λυκουρίζα)

Categories