ΔΤ_ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ_ΔΙΧΡΟΝΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ_ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ

H ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020
ΟΙ ΚΑΙΡΙΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΙΟΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018 μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής κας Βασιλικής Ξυθάλη ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η εφαρμογή του νέου Νόμου για την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και η δυνατότητα εντός τριετίας της υλοποίησης των προβλέψεων του Νόμου. Επίσης, δόθηκαν στοιχεία για τις προβλέψεις του αριθμού των νηπίων και προνηπίων του νέου σχολικού έτους 2018-2019 (σ.σ ο αριθμός των νηπίων αναμένεται στα 196 στο κέντρο, 45 στο Κίτσι, 38 στην Αγία Μαρίνα σύνολο 279 και των προνηπίων που δύναται να ενταχθούν στη δίχρονη αγωγή ανέρχονται στα 193 στο κέντρο, 43 στο Κίτσι και 35 στην Αγία Μαρίνα, σύνολο 271).
Ο Δήμαρχος Κρωπίας έγινε δέκτης της άποψης των εκπαιδευτικών ότι είναι ορθή η νομοθετική αυτή ρύθμιση, βάσει και των υποδείξεων έγκριτων επιστημόνων της εκπαίδευσης (και δεν κάνει κριτική επ΄ αυτού), αλλά επισήμανε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα στο σχολικό έτος 2018-2019 λόγω ανυπαρξίας κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ο κ. Κιούσης ενημέρωσε επιπλέον- βάσει ανάλογης εμπειρίας της Δημοτικής Διοίκησης Κρωπίας- ότι οι διαδικασίες μίσθωσης ιδιωτικών κτιρίων για τη λειτουργία σχολείων (σ.σ βλ. 5ο και 6ο Νηπιαγωγείο) είναι χρονοβόρες και απαιτούνται πολλές μετατροπές-επισκευές από τους ιδιώτες για την εναρμόνιση σε προδιαγραφές χρήσεων Νηπιαγωγείων όπως και την αντίστοιχη επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας υπενθύμισε επίσης, την επίσημη θέση του συλλογικού θεσμικού οργάνου της ΚΕΔΕ για τις διαφωνίες της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της νομοθετικής αυτής ρύθμισης που ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα σε ότι αφορά στην κατοχύρωση της οργάνωσης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στη σχέση εργασίας των εργαζομένων –νηπιαγωγών που κατέχουν τις θέσεις από το παρελθόν.
Στο ζήτημα της ευθύνης για το πρόβλημα της σχολικής στέγης ο κ. Κιούσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το Ελληνικό Δημόσιο που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη κατασκευής σχολείων και το οποίο με τους αντίστοιχους οργανισμούς του (πρώην ΟΣΚ και νυν ΚΤΥΠ Α.Ε) δεν έχει υλοποιήσει τις εγκεκριμένες και ώριμες προτάσεις κατασκευής σχολείων του Δήμου Κρωπίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αναίτιες καθυστερήσεις σε πολεοδομικές μελέτες που προβλέπουν τέτοιους χώρους και αντίστοιχες σε πράξεις εφαρμογής με ευθύνες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής. Αλλά ακόμα και ιδιώτες- σε συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου μας- με προσφυγές προσπαθούν να κωλυσιεργήσουν τις πράξεις εφαρμογής για μικροιδιοκτησιακά συμφέροντα.
Υποστήριξε επίσης ότι το αίτημα των εκπαιδευτικών για τη διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή μπορεί να είναι δίκαιο και ορθό -κατά την άποψή τους- αλλά δεν παύει να είναι και κλαδικής στόχευσης από την στιγμή που προσπαθεί να ικανοποιήσει τον μεγάλο αριθμό Νηπιαγωγών που αποφοίτησαν από τις σχολές τα τελευταία χρόνια και το οποίο έρχεται εκ των ενόντων σε αντίθεση-αυτοματισμό με τα αντίστοιχα κλαδικά αιτήματα των εργαζομένων στους Δήμους.
Ο κ. Κιούσης έθεσε υπόψη της επιτροπής και μια άλλη διάσταση της επικείμενης υλοποίησης της νομοθετικής ρύθμισης : Όπως επισήμανε, η εμπειρία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και των ωρών λειτουργίας τους που υπερβαίνει πολλές φορές τις 4 το απόγευμα (σ.σ. έως και τις 4.30), προκειμένου οι εργαζόμενοι γονείς της ελληνικής οικογένειας να προλάβουν να παραλάβουν τα παιδιά τους λόγω των αυστηρών ωραρίων του ιδιωτικού τομέα που συμπεριλαμβάνει και τον χρόνο μετακίνησής τους από την εργασία τους προς τον Παιδικό Σταθμό. Δεν μπορεί σε αυτή την συνεχιζόμενη περίοδο κρίσης να διακινδυνεύουν οι γονείς τις θέσεις εργασίας τους λόγω της διαφοροποίησης ωραρίων μεταξύ εργασίας και λειτουργίας των δίχρονων δομών προσχολικής αγωγής.
Ο Δήμος Κρωπίας σε αυτό το πλαίσιο, που εξέθεσε στη επιτροπή, θα προσπαθήσει να κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για την εξεύρεση των κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων από ιδιώτες σε πρώτη φάση για να καλύψει την νομοθετική αυτή ρύθμιση με ορίζοντα όμως το σχολικό έτος 2019-2020 και ταυτόχρονα να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική πίεση για την κατασκευή των σχολείων που απαιτούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου μας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν η Διευθύντρια της Π.Ε Αν.Αττικής κα Βασιλική Ξυθάλη ως Πρόεδρος, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, ως μέλος και ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε «Κ. Σωτηρίου» κ. Κωνσταντίνος Τουλγαρίδης, ως μέλος.
Σε δήλωσή του στα μέσα, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η Κεντρική Διοίκηση δεν μπορεί να θέτει τους αιρετούς της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης υπό την Προεδρία υπηρεσιακών παραγόντων μη αιρετών, υποβαθμίζοντας και ευτελίζοντας τον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοικητικό θεσμό.

Categories