ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Καλυβίων

της Γιώτας Δράκου

“Βρίσκεται περίπου τρια χιλιόμετρα νοτίως των Καλυβίων παραπλεύρως της Λεωφόρου Καλυβίων-Λαγονησίου, στις παρυφές του κατάφυτου ομώνυμου ρέματος. (Υπάρχει σχετική πινακίδα επι της Λεωφόρου Καλυβίων.)
Είναι μικρή μονόχωρη βασιλική που στηρίζεται σε δυο κάθετα τόξα. Η κόγχη της είναι ημικυκλική και το τέμπλο είναι χτιστό. Στο βόρειο τοίχο εξωτερικά διακρίνεται ενσωματωμένο τμήμα απο αρχαίο γλυπτό, ενώ στο δυτικό τμήμα παλαιοχριστιανικό ανάγλυφο. Ο ναός πρέπει να έχει κτισθεί τον προηγούμενο αιώνα, μετά τους χρόνους της επανάστασης, αν κρίνουμε και απο τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στην κόγχη του βήματος.”
(φωτογραφία και κείμενο απο το βιβλιο του Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, “ΚΑΛΥΒΙΑ ΘΟΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ιστορική και αρχαιολογική περιήγηση).

– Η Αγία Τριάδα, είναι συνδεδεμένη με τα καλοκαίρια μας.
Ντυμένοι με τα καλά μας ρούχα, όση ζέστη κι αν έκανε, στεκόμασταν κάτω απο την παχιά σκιά των ευκαλύπτων, περιμένοντας να τελειώσει η λειτουργία και ν΄αρχίσει η εξερεύνηση.
Τα τζιτζίκια δεν σταματούσαν λεπτό, σκεπάζοντας πολύ συχνά το λόγια των ιερέων, ειδικά για όσους καθόμασταν στο κάτω πλάτωμα.
Με τον άρτο στο ένα χέρι και το άλλο να στηρίζεται σε κάποιον μεγαλύτερο, κατηφορίζαμε το απότομο μονοπάτι που οδηγούσε στην πηγή. Ενα παχύ στρώμα απο φύλλα ευκαλύπτων κάτω απο τα πόδια μας, προκαλούσε συχνά επώδυνες πτώσεις….
Η μυρωδιές του ρέματος της Αγιας Τριαδας, ήταν τόσο έντονες που έχουν χαραχτεί ως σήμερα στην μνήμη. Η βλάστηση ήταν τόσο πυκνή, που δυσκόλευε το πέρασμα ανάμεσά της.
Η γιαγιά μου παραπέρα, θα μάζευε ξερά λουμίνια για το καντήλι, ενώ ο παππούς θα είχε χαθεί με το χαρακτηριστικό γρήγορο βάδισμά του μέσα στο γνώριμο γι΄αυτόν ρέμα.
Ομορφες μνήμες, γαλήνιες, με έντονη την αίσθηση της ασφάλειας……
Τα χρόνια κύλησαν, το δάσος κάηκε, το περιβάλλον αλλοιώθηκε, η πηγή στέρεψε, όμως το ξωκκλήσι είναι πάντα εκεί, μαζί με τις μνήμες μας. Απόψε ο εσπερινός, αυρίο η λειτουργία στο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας.
Για όσους δεν έχουν πάει στον χώρο, αξίζει μια επίσκεψη.

Χρόνια πολλά, με υγεία και ψυχική γαλήνη σε όλους μας!!!

Γιώτα Ν. Δράκου, πρώτη ανάρτηση στην ομάδα: Καλύβια (Κουβαρά) “Πες μου χωριό μου” στις 5 Ιουνίου 2017.

 

Categories