Πολιτική Προστασία. Οι άγρυπνοι φρουροί του Δήμου Σαρωνικού. video-Αφιέρωμα

Τους βλέπουμε κάθε μέρα ανάμεσά μας να είναι παρόντες σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου. Σε θεατρικές παραστάσεις να στήνουν και να ξεστήνουν σκηνικά, σε μεγάλες εκδηλώσεις να διευκολύνουν την πρόσβαση στο Κοινό, σε ατυχήματα στο οδικό δίκτυο να σημαίνουν τον χώρο του συμβάντος για την ασφάλεια των διερχομένων αυτοκινήτων, να κλαδεύουν δέντρα (στο μέτρο των δικών τους δυνατοτήτων) για την ασφάλεια των διερχομένων και των μαθητών, να φορτώνουν-ξεφορτώνουν είδη που προορίζονται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο η την Επισιτιστική Κοινωνική Σύμπραξη των Δήμων (ΤΕΒΑ) και σε άλλες αναρίθμητες δράσεις . Είναι  όλοι τους, “Παντός Καιρού” αλλά προπάντων είναι παρόντες σε όλα τα συμβάντα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες σε προβληματικά σημεία στο Δήμο μας και φυσικά τους βλέπουμε να επιχειρούν -υπό τις εντολές του Πυροσβεστικού Σώματος- όχι μόνο εντός του δικού μας Δήμου αλλά και σε άλλους δήμους όπως έγινε πρόσφατα στις μεγάλες πυρκαγιές της Αν.Αττικής.

Λόγω της καυτής φετινής Καλοκαιρινής περιόδου, αυτό το ρεπορτάζ , επιχειρεί να φέρει κοντά μας και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που υπηρετούν ένα πιο εξειδικευμένο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού, αυτό της Πυρασφάλειας,  που κατά την Αντιπυρική Περίοδο αποτελεί την “Ασπίδα” και την ασφάλεια όλων μας.

Κατά την διάρκεια των τριών ημερών του ρεπορτάζ , 14-16 Αυγούστου, επισκέφθηκα και τα πέντε πληρώματα στον τόπο υπηρεσίας τους (Π. Φώκαια, Ανάβυσσος, Ταξιάρχες , Εννέα Πύργοι, Κουβαράς) τους γνώρισα από κοντά και μίλησα μαζί τους και σας διαβεβαιώ πως τελειώνοντας το ρεπορτάζ, αισθάνθηκα ακόμα πιο ασφαλής και ευγνώμων προς αυτούς τους ανθρώπους.

Θα διαπιστώσετε και σεις βλέποντας το video, πως αυτή η ανεκτίμητη ομάδα είναι ένα μείγμα συμβασιούχων και εθελοντών ταυτόχρονα. Όταν λήγουν οι συμβάσεις τους (τρίμηνες η τετράμηνες) – κατά τις οποίες οι ίδιοι δεν ακολουθούν το κανονικό ωράριο αλλά συνεχίζουν αφιλοκερδώς να καλύπτουν ακόμα μία βάρδια και να είναι stand by καθ’ όλο το 24ωρο – παραμένουν και συνεχίζουν – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και χωρίς αμοιβή- να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους!!

Συναντήσαμε επίσης και εθελοντές που εντάχθηκαν στην ομάδα μη προσβλέποντας σε κάποια μελλοντική πρόσληψη καθώς και εθελοντές που είναι ήδη υπάλληλοι του Δήμου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά την λήξη του ωραρίου τους.

Η  ύπαρξη -από ευτυχή σύμπτωση- ενός Νοσηλευτή-Διασώστη σε ένα από τα πληρώματα, εκτός από το καθήκον της Πυρόσβεσης έχει επιφέρει και σωτήριες  παρεμβάσεις σε τροχαία η άλλου είδους ατυχήματα που συμβαίνουν εντός της ακτίνας αρμοδιότητάς τους.

Ίσως δεν θα μπορούσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που σας περιέγραψα και αυτό, γιατί το Νομικό Πλαίσιο βάσει του οποίου “στήνονται” οι Ομάδες της Πολιτικής Προστασίας όλων των Δήμων, έχει κοντόφθαλμο ορίζοντα τριών η τεσσάρων μηνών και αποβλέπει μόνο στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και μάλιστα  με απαγόρευση προσλήψεων των ίδιων εξειδικευμένων και πιστοποιημένων ανθρώπων οι οποίοι για να επαναπροσληφθούν πρέπει να έχουν στη “πλάτη” τους ένα χρόνο ανεργίας!!

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η Πολιτική Προστασία δεν θα μπορέσει να έχει ποτέ την απαιτούμενη συνοχή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αφού κάθε χρόνο θα στερείται των υπηρεσιών του πεπειραμένου και πιστοποιημένου προσωπικού για να βγάλει σε πέρας το καλοκαίρι και θα καταφεύγει στο φιλότιμο των εθελοντών. Επίσης είναι φανερό ότι με τον Όρο “Πολιτική Προστασία”, οι αρμόδιοι της Πολιτείας δεν έχουν καθόλου στο μυαλό τους τα υπόλοιπα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμούς κλπ) κατά τις υπόλοιπες εποχές του έτους και φυσικά ούτε λόγος για επάνδρωση ,πρόληψη και εκπαίδευση των  Ομάδων Πολιτικής Προστασίας προς αυτή την κατεύθυνση!!

Δείτε το video με την παρουσίαση των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται πως στην αρχή και στο τέλος του video συζήτησα και με τους δύο Προισταμένους της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Λιοδακάκη και Δημήτρη Σόφο, αντίστοιχα, οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες που υπάρχουν από πλευράς Νομοθετικού Πλαισίου. Ο Δημήτρης Σόφος επίσης αναφέρθηκε και στην ιστορία ίδρυσης της Πολιτικής Προστασίας στην οποία είναι επικεφαλής από τη στιγμή που συστάθηκε. Σημειώνεται επίσης, ότι κατά το 3ημερο ρεπορτάζ δεν έχουν καταγραφεί και μερικά ακόμα μέλη που βρίσκονταν σε άδεια η ρεπό.

Α.Ξυγκάκης

 

Categories