Η φυλή Khonoma στην Ασία θυσίασε ό,τι πιο ιερό στην παράδοση της και βασικό για την επιβίωσή της για να προστατέψει το περιβάλλον που ζει

Όταν εμείς, οι άνθρωποι των πόλεων και του αποκαλούμενου ανεπτυγμένου δυτικού πολιτισμού, ακούμε ή διαβάζουμε τις παροτρύνσεις επιστημόνων να εγκαταλείψουμε κάποιες από τις επιβλαβείς για το περιβάλλον συνήθειες μας, κατά κανόνα σφυρίζουμε αδιάφορα.

Φυλές ξεχασμένες και άγνωστες σε εμάς όμως, που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά μέσα στη φύση και τα μέλη της είναι καθημερινοί μάρτυρες της καταστροφής του περιβάλλοντος, δεν διστάζουν να κάνουν τα πάντα για να το προστατέψουν.

Μια από αυτέ τις φυλές κατοικεί στη βορειοανατολική πολιτεία της Ινδίας, Νάγκαλαντ.

Τα μέλη της φυλής Khonoma αποφάσισαν να κάνουν κάτι που αν και σε εμάς μπορεί να μην «ακούγεται» ως κάτι σπουδαίο, για εκείνους ήταν μια μεγάλη θυσία: να σταματήσουν την μακρά παράδοση που έχουν στο κυνήγι, το οποίο ήταν βασικό για την ίδια την επιβίωσή τους, προκειμένου να προστατέψουν την άγρια πανίδα της περιοχής.

Το BBC εξιστορεί τη ζωή των ανθρώπων αυτής της φυλής και παρουσιάζει φωτογραφίες της Sayan Hazra, (οι φωτογραφίες που θα δείτε εδώ είναι αρχείου) η οποία κατέγραψε την καθημερινότητά τους στο χωριό όπου ζουν και πώς η απόφαση που έλαβαν πριν από 20 χρόνια για να δημιουργήσουν ένα πιο σταθερό οικοσύστημα για τις μελλοντικές γενιές, τους έχει επηρεάσει.

Η μεγάλη απόφαση

Επί αιώνες, οι περισσότεροι κάτοικοι σε αυτό το απομονωμένο, ορεινό χωριό, περνούσαν το χρόνο τους κυνηγώντας. Σκότωναν ζώα για να τραφούν αλλά και επειδή ήταν μέρος της παράδοσής τους και του τρόπου ζωής τους.

Η ανάγκη να αλλάξουν τις συνήθειες τους παρουσιάστηκε, ήρθε το 1993 όταν μέλη κάποιων φυλών άρχισαν να προωθούν την ιδέα πως το κυνήγι θα πρέπει να σταματήσει. Αυτό που τους ταρακούνησε, ήταν η συνειδητοποίηση πως ένα είδος φασιανού (του τραγοπάνα) που ζούσε στην περιοχή τους, ήταν ένα από τα είδη που απειλούνταν με εξαφάνιση.

Τελικά το συμβούλιο του χωριού αποφάσισε να ορίσει μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία δεν θα επιτρέπεται το κυνήγι. Το 1998 αυτή η περιοχή πήρε και επισήμως την ονομασία Khonoma Nature Conservation and Tragopan Sanctuary. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

huffington post.gr

Categories