Στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας (Αεροδρόμιο) τα λύματα της παραλιακής ζώνης του Δήμου Σαρωνικού. video

Στο υπό κατασκευή ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας (Αεροδρόμιο) είναι η νέα πρόταση για τα λύματα της Παραλιακής ζώνης του Δήμου Σαρωνικού συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Αγ Δημητρίου και Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.

Η Πρόταση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Κορωπίου και Σαρωνικού, αφορά την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο Δήμων καθώς και του Δήμου Παιανίας  προκειμένου να γίνουν οι τροποποιήσεις στις υπάρχουσες μελέτες καθώς και όποιες συμπληρωματικές χρειάζονται για την υλοποίηση της λύσης η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ.

Χθες βράδυ 18/9, έγινε το πρώτο βήμα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας και άμεσα θα ακολουθήσει σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού που με τη σειρά του θα κληθεί να  δώσει το πράσινο φως. Η ίδια διαδικασία θα γίνει και στο Δήμο Παιανίας.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ Κορωπίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό του αποχετευτικού ,στις αντιδράσεις των Δημοτών από τους οποίους ,όπως είπε, δεν ετιμήθηκαν τα τεράστια αντισταθμιστικά ωφέλη και είτε δεν κατάλαβαν είτε υπήρξαν συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να προχωρήσει το έργο.

Τέλος, χαρακτήρισε ΙΣΤΟΡΙΚΗ την απόφαση, καθώς με το νέο σχεδιασμό εξασφαλίζεται λύση όχι μόνο για το Δήμο Σαρωνικού αλλά για ολόκληρο τον Σαρωνικό Κόλπο.

Το video που παραθέτουμε είναι αποσπάσματα της συνεδρίασης και της απόφασης και αποτελεί “συρραφή” τριών live μεταδόσεων  μέσω κινητού από τον Ιωάννη Τσερκέζο (Local Webtv) και συνεπώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα των λεπτομερειών της πρότασης τις οποίες θα επιχειρήσουμε να μάθουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πάντως εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι αν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου, θα έχουμε κάνει ένα θετικό βήμα.

Πληροφοριακά Στοιχεία για το ΚΕΛ Αεροδρομίου που ισχύουν σήμερα : Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013/ΠΕΠ Αττική το 2010.Η συνολική επιλέξιμη δημοσία δαπάνη στο ΠΔΕ ανέρχεται στα 124.890.213,00 εκ.ευρώ. Ακολούθησε και άλλη απόφαση Περιφερειάρχη Αττικής (28/12/2016) όπου το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 56.101.867,48 εκ. ευρώ.

Η δημοπράτηση του έργου διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 και η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011.Προκλήθηκε σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου λόγω της εκδίκασης 43 προσφυγών που κατατέθηκαν τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και στο ΣτΕ τόσο από συμμετέχοντες στη δημοπρασία όσο και από κατοίκους της περιοχής των αγωγών διάθεσης. Λόγω των παραπάνω καθυστερήσεων, το συμφωνητικό εκτέλεσης του έργου υπογράφτηκε στις 25 Ιουλίου 2013. Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν 2015-2016 με αποτέλεσμα την παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου οφείλονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται κυρίως στο Κ.Ε.Λ, στο Βορειοδυτικό τμήμα εσωτερικού δικτύου Κορωπίου (ολοκληρώθηκαν εντός του 2017 οι αρχαιολογικές ανασκαφές και σε εξέλιξη είναι τα έργα  σε σημείο της Λεωφ. Β.Κωνσταντίνου και σε παρόδιους οδούς με κατεύθυνση προς Παιανία) και σε σημείο των αγωγών διάθεσης. Όλες οι άλλες εκκρεμότητες που αφορούν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες απαλλοτριώσεων που σχετίζονται με αποφάσεις/βεβαιώσεις Δασαρχείου Πεντέλης σε περιοχές του Δήμου Μαρκοπούλου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2018. (πηγή,   Δήμος Κρωπίας)

 

Categories