Η πλατεία γέμισε χορευτές, μουσικούς και τραγουδιστές. Η πλατεία γέμισε εικόνα, λόγια και ήχο.
Αλλά όχι μόνον: το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Αναβύσσου η δεύτερη στη σειρά, ετήσια εκδήλωση του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού “Μάκης Αγκούτογλου,” αφιερωμένη στην μνήμη των πρώτων προσφύγων που ίδρυσαν την πόλη, καθώς των απογόνων τους που δεν είναι πιά ανάμεσά μας. Ετσι, με αναδρομές στην ζωή στην Σμύρνη πριν από την καταστροφή καθώς και στην Καππαδοκία, η πλατεία της Αναβύσσου γέμισε και συναίσθημα.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι υπεύθυνες του Μουσείου, Μαρία και Ολγα Αγκούτογλου, “Τηρώντας πιστά το ραντεβού με τις μνήμες και την Ιστορία” -όπως τόνισε η Μαρία Αγκούτογλου κατα τον χαιρετισμό της -οι οποίες δημιουργούν έναν νέο θεσμό για την πόλη της Αναβύσσου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η έναρξη της εκδήλωσης, κατά την οποία έγινε “Προσκλητήριο Απόντων” στις πρώτες γενιές προσφύγων, ενδεικτικά, με κλήρωση ονομάτων.
Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού και με την στήριξη πολλών χορηγών-φίλων του Μουσείου και την συντόνισε η δημοσιογράφος Δήμητρα Κατραμάδου.
Μετά την επιμνημόσυνη Δέηση, το πρόγραμμα του Α’ μέρους, άνοιξαν με μουσική και τραγούδια, τα παιδιά της 4ης γενιάς Μικρασιατών Σάββας Τσώλης, Αναστασία Φεργαδιώτη και Ντίνος Χασάπης καθώς και η Χορωδία του ΧΛΟΑ με δύο τραγούδια Μνήμης.
Ακολούθησαν 2 ψηφιακές προβολές:
1. “1900-1920 η Σμύρνη μέσα από κάρτ ποστάλ” από τον κο Λουκά Χριστοδούλου, Συγγραφέα-Συλλέκτη Αρχείων Μικράς Ασίας και Πρόεδρο του Κέντρου Μικροασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας.
2. “Οδοιπορικό στην Σμύρνη από το 1922 έως σήμερα” που παρουσίασε η Όλγα Αγκούτογλου.
Το Α’ μέρος έκλεισε το “Χορευτικό εργαστήρι Νέας Ιωνίας με 2 χορούς Σμύρνης & παραλίων.
Το Β΄μέρος, άνοιξε με ψηφιακή προβολή αφιερωμένη στην Καπαδοκία για να ακολουθήσει ο Κων/νος Γαλακτίδης (Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος, τ. εκδότης του περιοδικού Forum) με ομιλία-παρουσίαση με θέμα “Οι μανάδες της Καπαδοκίας” ενώ στην συνέχεια το Μουσικό Σχήμα “ΕΜΜΕΛΕΙΑ” μας χάρησε “Μουσική και Νότες από την Μικρά Ασία της Καρδιάς μας”.
Συγκινητική η αφήγηση της Μαρίας Αγκούτογλου λίγο πριν το τέλος, καθηλώνοντας το κοινό με το πάθος της καθώς διηγήθηκε παραμύθι που έλεγε στην ίδια και την Όλγα ο πατέρας της, Μάκης Αγκούτογλου με τίτλο “Τι είδα μέσα από τα μάτια της Γιαγιάς”.
Την εκδήλωση έκλεισε μουσικοχορευτικά το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίαςμε δύο χορούς Καππαδοκίας με το κοινό στο τέλος, να απολαμβάνει Μπουφέ με εκλεκτά εδέσματα φτιαγμένα από κυρίες 2ης και 3ης Γενιάς Μικρασιατών
Σημειώνεται πως παράλληλα με την εκδήλωση, λειτουργούσε ΕΚΘΕΣΗ από το αρχείο Μάκη Αγκούτογλου με φωτογραφικά εκθέματααπό Σμύρνη και Καππαδοκία.
Την εκδήλωση κάλυψε με βιντεο και φωτογραφίες, ο Paraktios.gr.
Στο video που ακολουθεί, διάρκειας 35min, έγινε προσπάθεια να αποτυπωθεί μέσω αποσπασμάτων ολόκληρη η 3ωρη εκδήλωση.
ΤΙΜΗΘΕΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό εδω