Ο κος Σωτήρης Αθ. Κόλλιας μας ξεναγεί σε Πολυβολεία του 1943, στην Παραλία του Σαρωνικού. (video)

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα έχουν ξεκινήσει οι “ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ” με θέμα “Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μας” που περιλαμβάνει αφηγήσεις, ξεναγήσεις και συνεντεύξεις για σημαντικές πτυχές της Ιστορίας του τόπου που ζούμε.

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας η επικεφαλής της Ομάδας, Αναστασία Ιωαννίδου, προσπαθεί να βρει ¨ντόπιους” κατοίκους  του Δήμου μας για να βοηθήσουν στην ανάδειξη  των σημαντικότερων στοιχείων,  προκειμένου όλοι εμείς οι οικιστές, και μετέπειτα κάτοικοι, να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη όσων ιστορικών στοιχείων αναδειχθούν.

Ένα από τα θέματα της έρευνας αφορά στην εύρεση και ανάδειξη των ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΩΝ που υπήρχαν σε μεγάλο αριθμό κατά την περίοδο της Κατοχής,  κυρίως στην Παραλιακή Ζώνη και που τα περισσότερα δεν υπάρχουν πιά λόγω της οικιστικής Ανάπτυξης της περιοχής κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Λιγοστά έχουν διασωθεί και εκτός των γνωστών στο ευρύ κοινό (Αγ Νικολάου Αναβύσσου η της Αγ Μαρίνας Κορωπίου στον όμορο Δήμο) υπάρχουν και άλλα που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε και αξίζει το κόπο να μάθουμε.

Σε αυτό τον κύκλο της έρευνας που αφορά στα Πολυβολεία, δεν θα μπορούσε να μην ζητηθεί η βοήθεια του Καλυβιώτη συγγραφέα Σωτήρη Κόλλια, πασίγνωστου από τα ιστορικά του βιβλία (Οι ρίζες μας (το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Κόλλια στα Καλύβια), Περιπέτεια στην Πελοπόννησο, Το Χωριό μας τα Καλύβια,  Αναμνήσεις και ακούσματα ενός Καλυβιώτη)  κ.α. που θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτά σε άλλες δημοσιεύσεις .

Ο κος Σωτήρης Κόλλιας, χθες μας “ξετρύπωσε” μερικά πολυβολεία στη περιοχή της παραλίας, σε σημεία  απ’οπου περνάμε συχνά αλλά δεν έχουμε προσέξει με πιο σημαντικό- μέχρι τώρα, γιατί συνεχίζεται η έρευνα- αυτό που υπάρχει στο 43ο χλμ της Παραλιακής, λίγο πριν την Σαρωνίδα και το οποίο σας παρουσιάζουμε με το video που ακολουθεί.

Η Έρευνα θα συνεχιστεί από την ομάδα των ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη όταν τελειώσει η καταγραφή.

Κατ εξαίρεση, δημοσιοποιούμε αυτό το τμήμα της έρευνας, που όπως προείπαμε δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η ύπαρξη του πολυβολείου που αγνοούσαμε παρότι είναι μέσα στα πόδια μας.

Μετά την ξενάγηση από τον κο Σωτήρη Κόλλια και καθώς καθήσαμε να πιούμε ένα καφέ, η Αναστασία και γω δεν χορταίναμε να ακούμε τις αφηγήσεις του με αποτέλεσμα να ενεργοποιήσουμε πάλι κάμερες και μικρόφωνα για να ξεκινήσει χωρίς βεβαίως να έχει προγραμματιστεί μία μίνι-συνέντευξη με αυτόν τον σπουδαίο Άνθρωπο, την οποία θα σας παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες.

Categories