Με αφορμή την πρόσφατη Ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού για τους ψεκασμούς που έγιναν στις περιοχές του Δήμου μας, αναγνώστρια μας -κάτοικος Λαγονησίου- μας έστειλε μήνυμα πως στις 19/9/18 “έχασε” τον πατέρα της εξ αιτίας της νόσου του Δυτικού Νείλου.
Καθώς το θέμα είναι σοβαρό, της ζητήσαμε να μας στείλει το πιστοποιητικό που να αποδεικνύει την αιτία θανάτου.
Η κα Μ.Π. μας το έστειλε με την παράκληση να μην δημοσιοποιηθούν προσωπικά στοιχεία γιατί ο λόγος που το κάνει είναι για να προστατευτούν και οι κάτοικοι λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, κάτι που σεβαστήκαμε απόλυτα.
Ταυτόχρονα ενημερώσαμε – στέλνοντας το πιστοποιητικό και στοιχεία επικοινωνίας με την οικογένεια- τον Δήμαρχο Σαρωνικού και τον Αντιπεριφερειάρχη γιατί η κα Μ.Π. είχε την διαβεβαίωση πως το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ενημέρωνε τον Δήμο.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο μας ενημέρωσε πως όντως το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε ενημέρωση πριν δύο ημέρες στον Δήμο Σαρωνικού για το κρούσμα στο Λαγονήσι καθώς και λίστα και με άλλους Δήμους στους οποίους έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Ο Δήμος είχε ήδη προχωρήσει στους απαραίτητους ψεκασμούς όμως είναι αδύνατο-όπως είπε- να εντοπιστεί o τόπος προέλευσης και αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Το αρχικό μήνυμα που εστάλη στο Paraktios.gr
Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, παραθέτουμε κάποια μέτρα προφύλαξης που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
“….Μείωση του κινδύνου μόλυνσης στους ανθρώπους
Ελλείψει εμβολίου, ο μόνος τρόπος για τη μείωση της πιθανότητας λοίμωξης στους ανθρώπους είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να μειώσουν την έκθεση στον ιό.
Τα εκπαιδευτικά μηνύματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρώνονται στα εξής:
Μείωση του κινδύνου μετάδοσης από τα κουνούπια. Οι προσπάθειες για την αποτροπή της μετάδοσης θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθούν στην προσωπική και κοινωνική προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών μέσω της χρήσης κουνουπιέρων, προσωπικών εντομοαπωθητικών, της χρήσης ανοιχτόχρωμων ρούχων (πουκάμισα και παντελόνια με μακριά μανίκια) και της αποφυγής της υπαίθριας δραστηριότητας σε ώρες αιχμής. Επιπροσθέτως, τα κοινοτικά προγράμματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κοινότητες να καταστρέφουν τους τόπους αναπαραγωγής κουνουπιών σε κατοικημένες περιοχές.
Μείωση του κινδύνου μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο. Τα γάντια και άλλα προστατευτικά ρούχα πρέπει να φοριούνται κατά τον χειρισμό ασθενών ζώων ή των ιστών τους και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σφαγής.
Μείωση του κινδύνου μετάδοσης μέσω μετάγγισης αίματος και μεταμόσχευσης οργάνων. Οι περιορισμοί στη δωρεά αίματος και οργάνων και οι εργαστηριακοί έλεγχοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη στιγμή της εμφάνισης της εστίας στις πληγείσες περιοχές μετά την αξιολόγηση της τοπικής/περιφερειακής επιδημιολογικής κατάστασης”.
(Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ