Απόφαση-Ψήφισμα ΔΣ Κορωπίου για εγκατάσταση ΧΥΤΑ στα Λατομεία. video

Καθολική αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου στα σχέδια της Περιφέρειας για δημιουργία ΧΥΤΥ στα Λατομεία Κυριακού που εκφράστηκε με ομόφωνη Απόφαση-Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα ακολουθηθεί και με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που προχωρήσει η υλοποίηση

Προηγήθηκε τρίωρη συζήτηση στην οποία παρέστησαν Βουλευτές Περιφέρειας, εκπρόσωπο κομμάτων (δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας  και τάχθηκαν στο πλευρό του Δήμου Κορωπίου.

Σημειώνεται η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου που ανοιχτά διαφώνησε με τις μεθοδεύσεις του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας τονίζοντας ότι κανείς σχεδιασμός δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχει η στήριξη και η συναίνεση της Κοινωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Δημ Συμβουλίου Μαρκοπούλου κος Δρίτσας που μετέφερε μήνυμα του Δημοτικού του Συμβουλίου που τάσσεται στο πλευρό του Δήμου Κορωπίου

Δείτε στα video που ακολουθούν την Απόφαση-Ψήφισμα καθώς και μικρά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου κου Κιούση, των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημ Συμβουλίου καθώς και τις τοποθετήσεις των πολιτικών και του Αντιπεριφερειάρχη Π Φιλίππου

Το κειμενο του ψηφισματος

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρωπίας κατά την 26η έκτακτη συνεδρίασή του (3.10.2018) εξέδωσε με αριθμό απόφασης 264/2018 το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα:
«Ο Δήμος Κρωπίας, οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, οι δημότες και κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής ότι οποιαδήποτε σχεδιασμός εθνικός ή περιφερειακός περιλαμβάνει τα λατομεία Κυριακού – Τριάς για χωροθέτηση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τεκμηριωμένοι από το 2003 και επικαιροποιημένοι από το 2017.
Τα λατομεία του Κορωπίου είναι
1. μεν ανενεργά πλέον, υπό αποκατάσταση δε με δραστηριότητες διάθεσης ΑΕΕΚ (ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων-στείρα δηλ. υλικά) που είναι και η μόνη αποδεκτή δραστηριότητα μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως και να αποδοθεί στο Δήμο Κρωπίας
2. Βρίσκονται σε ακατάλληλη θέση :
2.1 Πλησίον της πόλης του Κορωπίου (1.250μ από το Σχέδιο Πόλης Κορωπίου)
2.2 Πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (5.900 μ) και ιδιαίτερα στην πορεία αξόνων προσγείωσης- απογείωσης αεροπλάνων,
2.3 Εντός του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου των Λαμπτρών
2.4 Εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού (βάσει όλων των Π.Δ Προστασίας Υμηττού 1978 και 2011)
2.5 Σε επαφή με την βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος
2.6 Σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο,
2.7 Σε επαφή με μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας
2.8 Παρουσιάζουν ιδιαίτερα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, σε τοποθεσία δηλαδή ακατάλληλη σύμφωνα με τις επιστημονικές και άλλες τεκμηριώσεις που έχουν κατατεθεί από το 2003 και συνεχίζουν να ισχύουν.
Ο Δήμος Κρωπίας υπερασπίζεται τις βασικές πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Κινήματος της Αυτοδιοίκησης (από το 1977 και μετά) για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των Λατομείων και την απόδοσή τους στους πολίτες, ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Ήδη έχει αποκατασταθεί το 60% των Λατομείων Κυριακού- Τριάς, στο οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.
Υπερασπίζεται επίσης την αυτονόητη πολιτικά αποδεκτή θέση της Αυτοδιοίκησης των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής Αττικής για διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων της σε άλλες κατάλληλες και αποδεκτές, από τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις Α΄Βαθμού, θέσεις. Όχι όμως μονάδες υπερτοπικές, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τόσων άλλων δήμων της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.
Ο Δήμος μας, ως δήμος που έχει υποστεί επί δεκαετίες τις συνέπειες των χωματερών (το 1967-1978 όλης της Αθήνας!)είναι αλληλέγγυος στους αγώνες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για την μη αποδοχή όλων των απορριμμάτων όλης της Αττικής, στην Φυλή.
Ο Δήμος μας μαζί με τους κατοίκους του θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό.
Καλεί τους κατοίκους να αναμένουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τις ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού με φορείς όλης της Αττικής. Το αγωνιστικό και πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεών μας και των μεγάλων κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν -για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών -υπερασπίζεται όχι μόνο το στενό δημοτικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον όλης της Αττικής. Υπερασπίζεται και την ίδια την Ελληνική Δημοκρατία για το περιεχόμενο των αποφάσεών της για την ποιότητα ζωής των πολιτών της».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του
Δήμου Κρωπίας

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ video

Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις

Categories