Στην Αθήνα για εντατικά μαθήματα διαχείρισης δημοψηφισμάτων ο Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μεταβαίνει εκτάκτως στη χώρα μας προκειμένου να παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο διαχείρισης αποτελεσμάτων δημοψηφίσματος υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας είναι έξαλλος με τον Σκοπιανό ομόλογό του, κάνοντας λόγο για καταφανή έλλειψη εμπειρίας και παιδαριώδη λάθη στην επικοινωνιακή διαχείριση του προχθεσινού δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, το οποίο σημαδεύτηκε από την πολύ χαμηλή συμμετοχή των πολιτών παρά το ισχυρό ποσοστό υπέρ του «ναι» που ξεπέρασε το 91% μεταξύ όσων ψήφισαν.

«Με πάνω από 9 στους 10 υπέρ του, μιλάει για τη συμμετοχή και λέει ότι θα προσπαθήσει να πείσει την αντιπολίτευση. Λες και δεν τρέχει τίποτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνεις, πανηγυρίζεις πως ο λαός μίλησε και πως πρόκειται για ιστορική μέρα. Μετά τρέχεις και επικυρώνεις τη συμφωνία, ιδανικά τσιμπώντας και μερικούς βουλευτές από την αντιπολίτευση. Αφού περάσει από τη Βουλή, ας πάει σε εκλογές αν θέλει. Τόσο δύσκολο είναι;» αναρωτιόταν χθες ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του.

«Δεν ξέρω τι χορούς έχουν στην ΠΓΔΜ αλλά το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων δεν χόρευε κανείς. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο» συνέχισε σε έντονο ύφος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ωστόσο, non paper που εξέδωσε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, χαρακτηρίζοντας τη συντριπτική υπεροχή του «ναι» ως θετική εξέλιξη για τη συμφωνία, ενώ επισημαίνει πως ο Ζόραν Ζάεφ «είναι άβγαλτος σε αυτά και δεν ξέρει» αλλά με δυο-τρία ιδιαίτερα μαθήματα θα μπει γρήγορα στο νόημα.

tokoulouri.gr

Categories