Το video του Απολογισμού της Δημοτικής Αρχής Σαρωνικού.

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης  (7/10) με θέμα το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη κατά τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής 2015-2018, δημοσιεύουμε το αντίστοιχο video παραθέτοντας πάλι, το κείμενο της ομιλίας.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, που είστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Πριν από 4 χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου και χάρη στη δική σας εμπιστοσύνη, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Για να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε.

Εργαστήκαμε συστηματικά. Με καθημερινή προσπάθεια, με αφοσίωση και επιμονή, με εμπιστοσύνη στις μεγάλες δυνατότητες του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Εργαστήκαμε κόντρα στο δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που δημιούργησε η κρίση.

Συναντήσαμε πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουμε. Αντιμετωπίσαμε απρόοπτα και δυσκολίες.

Αναμετρηθήκαμε πολλές φορές με την κρατική γραφειοκρατία, αλλά και με ένα Κεντρικό Κράτος που επιδιώκει με κάθε τρόπο να υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης:

• Ψαλιδίζοντας κατά 60% την κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους τα τελευταία 7 χρόνια
• Μεταφέροντας δεκάδες νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους
• Υπονομεύοντας τη λειτουργία σημαντικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων

Παρ’ όλα αυτά, δεν δεχθήκαμε να καταθέσουμε τα όπλα. Συνεχίσαμε να μαχόμαστε καθημερινά.

Χάρη στη δική σας εμπιστοσύνη και υποστήριξη, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ σήμερα, για να σας παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Όσα έγιναν στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, όσα προχωρούν και όσα σχεδιάζουμε.

Φίλες και φίλοι,
Γνωρίζετε ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει σήμερα μόλις το 10% των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος μας. Καλύπτει, δηλαδή, μόλις το 1 στα 10 ευρώ, από τα λειτουργικά μας έξοδα.
Με αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε είτε να έχουμε περικόψει υπηρεσίες, είτε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη.
Δεν κάναμε τίποτα από τα δύο. Δώσαμε, αντίθετα, προτεραιότητα στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου μας, για να στηρίξουμε το έργο μας σε γερές βάσεις.
Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας, εξοικονομήσαμε χρήματα από παντού και διαχειριστήκαμε με σύνεση και διαφάνεια τους λιγοστούς μας πόρους.
Εφαρμόσαμε μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, που μας επέτρεψε:
• Να μειώσουμε κατακόρυφα τις οφειλές του Δήμου
• και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σημαντικά πλεονάσματα.
Θα αφήσω να μιλήσουν οι αριθμοί:
• Το 2014 έκλεισε με οφειλές προς τρίτους ύψους περίπου 2,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος του 2017, η αξία των ανεξόφλητων τιμολογίων είχε μειωθεί στο 1 εκατ. ευρώ.
• Το 2015 έκλεισε για πρώτη φορά με πλεόνασμα 100.000 ευρώ.
• Το 2016 το πλεόνασμα αυξήθηκε σε 265.000 ευρώ και το 2017 σε 780.000 ευρώ.

Οι πόροι αυτοί επιστρέφουν στους πολίτες, με τη μορφή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, αλλά και χρήσιμων έργων σε κάθε γειτονιά.
Την περίοδο 2015 – 2017 υλοποιήσαμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους.
Θεσπίσαμε κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Μειώσαμε για το 2018 τα ανταποδοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό, κατά 2%, τόσο για τα οικιακά, όσο και για τα επαγγελματικά τιμολόγια.
Μειώσαμε, επίσης, για το 2018 τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 10%.
Φίλες και Φίλοι,
Έχοντας δημιουργήσει υγιείς οικονομικές βάσεις, εργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα για την υλοποίηση του προγράμματός μας.
Σε πρώτη προτεραιότητα θέσαμε την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, αξιόπιστης κοινωνικής πολιτικής. Είχαμε δεσμευθεί να δημιουργήσουμε στο Δήμο μας ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες, αξιοπρεπές και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, για να στηρίξουμε όλους όσοι το έχουν ανάγκη: τους οικονομικά ασθενέστερους, τους ηλικιωμένους, όσους έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια αντιμέτωποι με την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
• Από την αρχή της θητείας ιδρύσαμε στο Δήμο Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο εξυπηρετεί σήμερα, με τη βοήθεια των χορηγών και των εθελοντών μας, 200 οικογένειες σε σταθερή μηνιαία βάση.
• Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας.
• Και προχωράμε με τη δημιουργία Γραφείου Προώθησης Απασχόλησης και Ένταξης στην Αγορά Εργασίας.
• Διαμορφώσαμε και εξοπλίσαμε το Νέο Σπίτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού, για τη στέγαση όλων των κοινωνικών δομών.

• Δημιουργήσαμε νέα ΚΑΠΗ στον Κουβαρά και στη Σαρωνίδα. Και σήμερα λειτουργούν ΚΑΠΗ σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
• Στηρίξαμε τη λειτουργία του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Παράλληλα με την ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών, αναλάβαμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενεργό στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
• Ο Δήμος μας τέθηκε επικεφαλής της Σύμπραξης των 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 400 οικογένειες στο Δήμο Σαρωνικού.
o Με 7 διανομές τροφίμων και άλλων ειδών το 2016
o Με 7 διανομές το 2017 και 5 διανομές εντός του 2018 και συνεχίζεται έως το 2020.
o Αλλά και με παράλληλες υποστηρικτικές και συμβουλευτικές δράσεις, για τους δικαιούχους.

• Εφαρμόσαμε Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ύδρευση και στα Δημοτικά Τέλη
• Δημιουργήσαμε την Ενιαία Τράπεζα Αίματος για το Δήμο Σαρωνικού. Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 10 εθελοντικές αιμοδοσίες, μέσω των οποίων έχουμε διαθέσει 500 μονάδες αίματος σε δημότες μας.
• Δείξαμε, παράλληλα, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας, εκτός των ορίων του Δήμου Σαρωνικού. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και συγκεντρώσαμε υλικό για τη στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας από την πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και από τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

Από την αρχή, επίσης, αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε θέματα υγείας και πρόληψης, δίνοντας έμφαση στους ηλικιωμένους και στα παιδιά:
• Ενταχθήκαμε στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων
• Υλοποιήσαμε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ΚΑΠΗ
• Εφαρμόσαμε:
o Πρόγραμμα προαγωγής της στοματικής υγείας σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.
o Πρόγραμμα προώθησης της υγιεινής διατροφής, σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς
o Καθώς και πρόγραμμα δωρεάν λογοθεραπευτικής και μαθησιακής αξιολόγησης, για παιδιά ηλικίας 3 έως 13 ετών.

Φίλες και Φίλοι,
Προτεραιότητά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η στήριξη της οικογένειας και της νέας γενιάς του τόπου.
Θελήσαμε να κάνουμε το Δήμο μας χρήσιμο και αποτελεσματικό σύμμαχο για τους εργαζόμενους γονείς, που αναζητούν προσιτές, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστες και ποιοτικές επιλογές φροντίδας για τα παιδιά τους.
Με αυτό το σκοπό:
• Αναβαθμίζουμε διαρκώς τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας, οι οποίοι φιλοξενούν – με υπευθυνότητα και ασφάλεια – περισσότερα από 300 παιδιά.
• Την περασμένη χρονιά λειτούργησε δεύτερος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Ανάβυσσο και δύο νέα βρεφικά τμήματα, στα Καλύβια και στην Ανάβυσσο.
• Με αυτές τις δομές, την περίοδο 2017 – 2018 καλύψαμε το 100% των αιτήσεων μέσω ΕΣΠΑ για βρέφη και νήπια.
• Από φέτος λειτουργεί και ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στον Κουβαρά. Ένα έργο που καταφέραμε να διασώσουμε, να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε – πριν από λίγες ημέρες – στα παιδιά και στους γονείς.
• Δεν πρέπει να παραλείψω, βεβαίως, και τα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου, στα Καλύβια και στην Παλαιά Φώκαια. Τα οποία απασχολούν, με ποικίλες και ποιοτικές δραστηριότητες, συνολικά 160 παιδιά.
Έμφαση δώσαμε και στην αναβάθμιση των χώρων παιχνιδιού και αναψυχής για το παιδί και την οικογένεια.
• Προχωρήσαμε σε αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων
• Ανακατασκευάσαμε και δημιουργήσαμε 4 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, δύο στα Καλύβια, στη Σαρωνίδα, στην Παλαιά Φώκαια και στις Αλυκές Αναβύσσου.
• Το καλοκαίρι ξεκινήσαμε, επίσης, ένα νέο έργο, ύψους 344.000 ευρώ, για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των προδιαγραφών ασφαλείας όλων των Παιδικών Χαρών του Δήμου.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα με τη φροντίδα για την οικογένεια, είναι για εμάς και η
στήριξη της εκπαίδευσης και της νέας γενιάς.
Κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης.
• Φροντίζουμε για την άριστη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων, για την αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφάλειας, για την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων μας.
• Δημιουργήσαμε νέες αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο της Παλαιάς Φώκαιας, στο Νηπιαγωγείο Κουβαρά και στο 2ο ΓΕΛ Καλυβίων.
Προσπαθούμε, ταυτόχρονα, να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των μαθητών και των οικογενειών τους. Να στηρίξουμε πρακτικά και ηθικά τα παιδιά που προσπαθούν να προοδεύσουν και να πετύχουν τους στόχους τους.
• Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αττικής, διασφαλίσαμε έκπτωση 50% στις μετακινήσεις όλων των μαθητών του Δήμου.
• Θεσμοθετήσαμε και διοργανώνουμε πλέον κάθε χρόνο εκδήλωση για την επιβράβευση των αποφοίτων από σχολεία του Δήμου μας, που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
• Υλοποιήσαμε πρόγραμμα δωρεάν προετοιμασίας μαθητών για τις εξετάσεις των
αθλημάτων, που χρειάζονται για την εισαγωγή σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, αλλά και στα ΤΕΦΑΑ.
Κυρίες και Κύριοι,
Από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, επενδύσαμε συνειδητά στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.
Στόχος μας, ως προς τον πολιτισμό, ήταν να εξασφαλίσουμε για τους δημότες μας, κάθε ηλικίας, την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες. Να γνωρίσουν την παράδοσή μας, να καλλιεργήσουν το πνεύμα και το ταλέντο τους.
Σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς, τις δημοτικές δομές και τα στελέχη του Δήμου μας, πετύχαμε πολλά, όλο αυτό το διάστημα.
• Η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να διακριθεί και να αναπτύξει σημαντικό έργο, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
o Αποκτώντας 1.000 νέα μέλη και 4.500 νέα βιβλία.
o Υλοποιώντας 161 εκδηλώσεις, 4 μόνιμες δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες, αλλά και προγράμματα συμβουλευτικής για γονείς και εφήβους.
o Ολοκληρώνοντας την ψηφιοποίηση των τίτλων που διαθέτει
• Δημιουργήθηκε το νέο Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΚΔΑΠ, για τις περιοχές της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας.
• Το Νομικό Πρόσωπο «Αριστόδικος» του Δήμου, λειτούργησε νέα τμήματα Παραδοσιακών Χορών στον Κουβαρά και Κρητικών Χορών στα Καλύβια.
• Υποστηρίξαμε τη δημιουργία της 1ης Υπαίθριας Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης στα Καλύβια.
• Εμπλουτίσαμε και αναβαθμίσαμε το θερινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου μας. Το οποίο πλέον φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερες από 50 εκδηλώσεις, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

• Θεσμοθετήσαμε μια σειρά από νέες εκδηλώσεις, σε όλη τη διάρκεια του έτους: Καρναβάλι, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, βραβεύσεις, αφιερώματα κτλ. Αναβιώσαμε τα παραδοσιακά πανηγύρια της Αναβύσσου και της Π. Φώκαιας.

Στηρίξαμε παράλληλα τον αθλητισμό και τις προσπάθειες των αθλητικών φορέων του τόπου μας.
• Διαθέσαμε ετήσια επιχορήγηση ύψους 5.000 ευρώ σε όλα τα αθλητικά σωματεία του Δήμου.
• Στο πρόγραμμα των επιχορηγήσεων εντάξαμε για πρώτη φορά φέτος και τους ναυταθλητικούς μας ομίλους.
• Συνδιοργανώσαμε και φιλοξενήσαμε με επιτυχία μεγάλες ναυταθλητικές εκδηλώσεις
• Στηρίξαμε οικονομικά τις διοργανώσεις τοπικών συλλόγων, όπως το Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής του Αθλητικού Ομίλου Λαγονησίου και την συμμετοχή τους σε Φεστιβάλ στο εξωτερικό (ΑΟΛ-ΓΑΣΚ).
• Αναβαθμίσαμε και αναβαθμίζουμε τις αθλητικές μας υποδομές.
o Με σημαντικές παρεμβάσεις για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Δήμου
o Με νέα έργα για την αντικατάσταση των χλοοταπήτων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Κουβαρά, της Παλαιάς Φώκαιας και των Καλυβίων και την αναβάθμιση του φωτισμού στην Ανάβυσσο.

Κυρίες και Κύριοι,

Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφορά τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη, σε κάθε γειτονιά.
Γιατί αξίζουμε όλοι να ζούμε σε ένα καθαρό, όμορφο και νοικοκυρεμένο περιβάλλον.
Γιατί μπορούμε και οφείλουμε να προστατέψουμε αυτά που μας χάρισε η φύση: τη θάλασσα και τις ακτές μας, το δάσος, το πράσινο.
Γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που κάνουν τη διαφορά.
Με αυτό το σκεπτικό, πρώτο μας μέλημα ήταν να οργανωθούμε και να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για την καθαριότητα και την αναβάθμιση της αισθητικής σε κάθε γειτονιά. Στη διάρκεια αυτής της θητείας:
• Φροντίσαμε για τη συστηματική συντήρηση, τον καθαρισμό και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων.
• Ενισχύσαμε σημαντικά τον εξοπλισμό και τις δράσεις του Δήμου για την καθαριότητα: με υπογειοποίηση κάδων, με την προμήθεια νέων κάδων, αλλά και νέων οχημάτων. Έχουμε παραγγείλει και σταδιακά παραλαμβάνουμε 3 νέα απορριμματοφόρα, σάρωθρο και 2 φορτηγά με αρπάγη.
• Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων:
o Κάναμε σύμβαση με ιδιώτη για την αποκομιδή τους, κατά τους θερινούς μήνες.
o Εξασφαλίσαμε μέσω της ΕΣΚΔΝΑ ειδικό κλαδοτεμαχιστή, για τη μείωση του όγκου των πράσινων απορριμμάτων.

Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην προστασία και την αναβάθμιση των ακτών μας. Που αποτελούν το σημαντικότερο ίσως «περιουσιακό στοιχείο» του Δήμου μας.
Φροντίσαμε να τις διατηρούμε καθαρές και περιποιημένες μαζί με την ΑΔΜΚΕΣ.
• Προχωρήσαμε στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού τους θερινούς μήνες, για τον καθαρισμό παραλιών και κοινόχρηστων χώρων.
• Τοποθετούμε κάθε χρόνο ράμπες για την πρόσβαση ΑΜΕ στις Αλυκές και στη Γαλάζια Ακτή.
• Προμηθευτήκαμε νέες ομπρέλες και χημικές τουαλέτες.
• Διαμορφώσαμε διάδρομο περιπάτου από τα Κόκκινα ως τον Άγιο Νικόλαο και πεζόδρομο περιμετρικά των Αλυκών.
• Αναβαθμίσαμε το Δημοτικό Αναψυκτήριο «ΚΙΟΣΚΙ» με κατασκευή στεγασμένου χώρου.
• Και βεβαίως κινητοποιηθήκαμε, πήραμε πρωτοβουλία και ενώσαμε τις δυνάμεις μας ενάντια στα σχέδια της ΕΤΑΔ Α.Ε. για τις Αλυκές. Ο αγώνας για το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες συνεχίζεται. Και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει ο νόμος, μέχρι να τον κερδίσουμε.
Σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη φυσική μας κληρονομιά, δεν κάνουμε εκπτώσεις και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.
• Όταν πριν από ένα χρόνο οι ακτές μας κινδύνευσαν από τη μόλυνση, εξαιτίας του ναυαγίου του Αγία Ζώνη, ήμασταν από τους πρώτους που λάβαμε προληπτικά μέτρα. Κάναμε αυτό που έπρεπε, όταν κάποιοι άλλοι απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους και να ελέγξουν έγκαιρα την κατάσταση.
• Ενισχύσαμε το στόλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με 4 νέα οχήματα. Για να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.
• Εφαρμόσαμε ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, σε συνεργασία με εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης.
• Μπήκαμε μπροστά, συντονίσαμε και υποστηρίξαμε, μαζικές εθελοντικές δράσεις για τον καθαρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Υλοποιούμε κάθε χρόνο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου.
• Δημιουργήσαμε νέα θέση Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για τα θέματα Περιβάλλοντος και Φιλοζωικής Μέριμνας, για να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης.
Φροντίδα για το περιβάλλον σημαίνει και εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαίνει μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος, αλλά και μείωση ταυτόχρονα των εξόδων μας.
Γι’ αυτό σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού των Κοινόχρηστων Χώρων.
Είναι το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα. Με άλλα λόγια, χωρίς να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους, υλοποιούμε μια μεγάλη επένδυση, για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπών με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED.
Με την επένδυση αυτή: μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα εξοικονομούμε 215.000 ευρώ ανά έτος. Πόρους, οι οποίοι θα επιστρέψουν στον πολίτη, με έργα και δράσεις για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, το σύστημα αυτοματισμού που θα εγκατασταθεί μας δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογές Smart City, όπως είναι τα συστήματα έξυπνης στάθμευσης, διαχείρισης κάδων απορριμμάτων, αλλά και άμεση ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι που αφορά την καθημερινότητα όλων μας, είναι η δυνατότητα να μετακινούμαστε στην πόλη με περισσότερη άνεση και ασφάλεια.
Στον τομέα αυτό, υλοποιήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως:
• Φυτεύσεις κυκλικών κόμβων, ανακατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις
• Τοποθέτηση πινακίδων LED σε κεντρικά σημεία, για την ενημέρωση/πληροφόρηση δημοτών και επισκεπτών.
• Επισκευή και συντήρηση στεγάστρων σε 34 στάσεις ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ εντός των ορίων του Δήμου
• Ενίσχυση οδικής σήμανσης στις συμβολές τοπικών οδών με την Εθνική Οδό Βουλιαγμένης – Σουνίου
• Λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών σε σημαντικούς κόμβους
Επιπλέον, μετά από επιτυχημένη διεκδίκηση, εξασφαλίσαμε από τον ΟΑΣΑ τη δημιουργία της νέας λεωφορειακής γραμμής που συνδέει τη Σαρωνίδα με την Παλαιά Φώκαια.
Και τέλος, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, αναπτύξαμε το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του Δήμου μας, που σήμερα λειτουργεί και είναι στη διάθεση όλων.
Φίλες και Φίλοι,
Η προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση των υποδομών που χρειάζεται ο τόπος μας. Χρειαζόμαστε ακόμη σημαντικά έργα, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Στη διάρκεια της θητείας μας, διεκδικήσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδοτήσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα οδικά έργα στην Οδό Γ. Σιδέρη στον Κουβαρά, καθώς και τα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στη Γαλάζια Ακτή. Εκτελούνται και σύντομα θα ολοκληρωθούν τα έργα για το Δίκτυο Αποχέτευσης Καλυβίων – Κουβαρά, καθώς και η αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών. Εκτελείται επίσης το έργο για τον εκσυγχρονισμό του Αλιευτικού Καταφυγίου στην Παλαιά Φώκαια.

Έχουν επίσης δημοπρατηθεί:
• Η Δ’ φάση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον κυρίως οικισμό Καλυβίων
• Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και προαυλίων.
• Τα έργα για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στα Ποδοσφαιρικά Γήπεδα Καλυβίων και Κουβαρά.
Παράλληλα, προετοιμάζονται για δημοπράτηση:
• Τα συμπληρωματικά έργα ομβρίων της Σαρωνίδας
• Το έργο για την αποχέτευση ομβρίων της Αναβύσσου και λοιπών περιοχών
• Η ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων στην οδό Κεφαλληνίας, στην Σαρωνίδα
• Η επέκταση του δικτύου ύδρευσης της Σαρωνίδας και η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων

Υπό δημοπράτηση βρίσκονται τα έργα:
• Για την ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Παλαιάς Φώκαιας
• Για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στα Καλύβια
• Και για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Επίσης, έχουμε προγραμματίσει επιπλέον έργα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, ΕΣΠΑ κ.α.
Τέλος, προωθούμε 10 Σχέδια Πόλης και επισπεύδουμε τις διαδικασίες εφαρμογής με συμπληρωματικές μελέτες.

 

Φίλες και φίλοι,
Γνωρίζετε ότι από την αρχή της θητείας μας, δεσμευθήκαμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Αποχέτευσης.
Ήταν μια προσπάθεια στην οποία επιμείναμε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα εμπόδια και παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε. Παρά τις συκοφαντίες και τα ψέματα. Παρά τις ακρότητες και το διχασμό που κάποιοι επιχείρησαν να καλλιεργήσουν.
Εμείς επιμείναμε, βάζοντας πάνω από όλα το καλό του τόπου και την ενότητα των πολιτών.
Και σήμερα, η δέσμευση που δώσαμε πριν από τέσσερα χρόνια γίνεται πράξη.
Λύνουμε οριστικά στο διάστημα της πρώτης μας θητείας, ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε τα τελευταία 40 χρόνια.
Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την ΕΥΔΑΠ και τους όμορους Δήμους, καταλήξαμε σε λύση, η οποία προβλέπει:
• σύνδεση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο Κ.Ε.Λ. Κορωπίου – Παιανίας.
• αναβάθμιση του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας σε τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο αποδέκτης της Χαμολιάς.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι συνδέσεις των νοικοκυριών του Κουβαρά και των Καλυβίων με το ΚΕΛ Μαρκοπούλου.
Αυτό που ζητούμε είναι: ο αγωγός που σήμερα καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή της Χαμολιάς, να επεκταθεί κατά ένα χιλιόμετρο, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Με την έγκριση του αποδέκτη, εμείς είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τα τεχνικά δελτία στην Περιφέρεια, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου.
Η λύση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούμε να έχουμε σήμερα.
• Έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΥΔΑΠ, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, που θα χρηματοδοτήσει το δίκτυο αγωγών
• Αυξάνει την αξία των περιουσιών μας.
• Μας απαλλάσσει μόνιμα από τη ντροπή των βόθρων.
• Αναβαθμίζει την καθημερινότητα μας και διασφαλίζει μακροπρόθεσμα ότι θα ζούμε σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο, αντάξιο των υψηλών προσδοκιών μας.

Σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον και την αναβάθμιση των υποδομών μας, είναι και η στρατηγική μας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Στόχος μας είναι, αφενός, να αξιοποιήσουμε το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας, στο πλαίσιο της ορθολογικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Θέλουμε να γίνει ο Δήμος Σαρωνικού προορισμός επιλογής, για επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Και το επιδιώκουμε με σχέδιο και γνώση.
• Συστήσαμε Γραφείο Τουριστικής Προβολής και ενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής.
• Προχωρήσαμε σε καταγραφή και ψηφιοποίηση του υλικού μας.
• Δημιουργήσαμε σύγχρονα εργαλεία προβολής: νέο λογότυπο, τουριστικό portal, νέο έντυπο, οπτικοακουστικό και προωθητικό υλικό.
Προβάλλουμε συστηματικά τον τόπο μας και την τοπική μας παραγωγή:
• Ο Δήμος Σαρωνικού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, αλλά και σε έντυπα προώθησης του ελληνικού τουρισμού σε μεγάλες αγορές.
• Για πρώτη φορά δώσαμε το παρών, οργανωμένα και μεθοδικά, σε διεθνή έκθεση τουρισμού, στη PHILOXENIA της Θεσσαλονίκης.
• Για πρώτη φορά συμμετείχαμε, μαζί με 7 τοπικούς παραγωγούς στη διεθνή έκθεση Food Expo 2018.
Και συνεχίζουμε, προγραμματίζοντας νέες δράσεις και στρατηγικές συνεργασίες.

Παράλληλα, επενδύουμε στη Δια Βίου Μάθηση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους πολίτες την ευκαιρία να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να διεκδικήσουν θέσεις στην αγορά εργασίας, ακόμη και να κάνουν μια νέα αρχή.
• Ιδρύσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Ανοιχτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο του Δήμου Σαρωνικού. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη αυτή 10 Οκτωβρίου για αυτό το εξάμηνο, όπου θα διδαχθούν οι θεματικές ενότητες του Τουρισμού και της Ψυχολογίας.
• Επιδιώξαμε και πετύχαμε τη δημιουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, το οποίο:
o Έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα 60 εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία έχουν φοιτήσει πάνω από 1.100 δημότες.
Για εμάς, η επιμόρφωση και η κατάρτιση είναι οι πιο χρήσιμες υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας. Η γνώση είναι αυτή που ανοίγει δρόμους για την απασχόληση. Είναι αυτή που βοηθά τους ανθρώπους να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια και αξιώσεις ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, ένα καλύτερο μέλλον. Και σε αυτό τον τομέα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, με όσες δυνάμεις και πόρους διαθέτουμε.

Φίλες και φίλοι,
Στη διάρκεια της τετραετίας που πέρασε, έγιναν πολλά. Έγιναν με σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της τοπικής μας κοινωνίας.
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους: στους συνεργάτες μου, στους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και τους Τοπικούς Συμβούλους, αλλά και τα στελέχη του Δήμου για την καθημερινή τους προσπάθεια.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, επίσης, στους τοπικούς φορείς, στους συλλόγους, στους χορηγούς και τους εθελοντές, για τη συνεργασία μας και για τη στήριξη που μας παρείχαν.
Όλοι μαζί, έχοντας ως αντίπαλο τα κοινά προβλήματα και όχι ο ένας τον άλλον, δουλέψαμε και καταφέραμε να πάμε τον τόπο μας πολλά βήματα μπροστά.
Η προσπάθεια όμως δεν σταματά. Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε και να προγραμματίζουμε.
Συνεχίζουμε να προωθούμε μια σειρά από δράσεις: την ανάπλαση της παραλίας των Αλυκών και της Παλαιάς Φώκαιας, την ίδρυση νέου κοιμητηρίου στην Γερακίνα, την ανάπτυξη ελεύθερων δικτύων wi-fi σε δημόσιους χώρους, την επέκταση της μηχανοργάνωσης του Δήμου και άλλα.
Διεκδικούμε νέα έργα όπως η κατασκευή νεών σχολικών συγκροτημάτων στη Σαρωνίδα και στην Παλαιά Φώκαια, η επέκταση του δικτύου ομβρίων σε όλες τις περιοχές του Δήμου, η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, η δημιουργία πάρκων αναψυχής, η συντήρηση και επέκταση του δικτύου αγροτικών οδών κ.ά.
Διεκδικούμε, επίσης από την Πολιτεία μια σειρά από παρεμβάσεις, για το Δήμο μας και ευρύτερα για την Ανατολική Αττική:
• Τη σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με το λιμάνι του Λαυρίου
• Την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καλυβίων και την 24ωρη λειτουργία του και τη διάθεση ασθενοφόρου
• Την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης των Αλυκών στο Δήμο
• Παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στην παραλιακή λεωφόρο.
• Τη λειτουργία δύο αστυνομικών τμημάτων, στα Καλύβια και στην Ανάβυσσο
• Τη δημιουργία σύγχρονου νοσοκομείου με έδρα την Ανατολική Αττική
• Την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο, με σταθμούς στα Καλύβια και στην Πέτα
• Τη δημιουργία στην Ανατολική Αττική Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Πάρκου Τεχνολογίας, κ.ά.
Φίλες και Φίλοι,
Όλα όσα έγιναν κι όλα όσα σχεδιάζουμε θα είναι οι βάσεις της νέας μας προγραμματικής συμφωνίας με τους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού.
Σε λίγους μήνες, στο τέλος αυτής της θητείας, θα βρίσκομαι ξανά μπροστά σας, για να διεκδικήσω για μια ακόμη φορά την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας.
Θα βρίσκομαι μπροστά σας με συνείδηση καθαρή, γνωρίζοντας ότι τίμησα τις υποσχέσεις που έδωσα.
Θα ζητήσω να με εμπιστευθείτε ξανά για να συνεχίσω, μαζί με τους συνεργάτες μου, να υπηρετώ το Δήμο Σαρωνικού. Να συνεχίσω να κάνω, ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να είμαι ένας Δήμαρχος πάνω από όλα χρήσιμος για τον τόπο και τους συμπολίτες μου.
Και με όλους μαζί, με συναίνεση, με συνεργασία αλλά και αποφασιστικότητα, να πάμε το Δήμο Σαρωνικού ακόμη πιο μπροστά. Να κάνουμε τον τόπο μας αντάξιο των προσδοκιών μας. Έναν τόπο στον οποίο αξίζει να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ”.

Categories