Η Τουρκάλα Πρέσβειρα στην Ουγκάντα ντύθηκε αρχαία Ελληνίδα – Την έπαυσε ο Τσαβούσογλου

Το κόμπλεξ του με την Ελλάδα έβγαλε στην επιφάνεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακάλεσε από τη διπλωματική αποστολή της χώρας του την Τουρκάλα πρέσβειρα στην Ουγκάντα, μετά την εμφάνιση της τελευταίας με ένδυμα που παρέπεμπε σε αρχαία ελληνική χλαμύδα, στους εορτασμούς της 29ης Οκτωβρίου για τα 95 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Σεντέφ Γιουβαζάλπ (Sedef Yavuzalp) δεν διευκρίνισε αν το ένδυμά της ήταν αρχαιοελληνικής ή ρωμαϊκής έμπνευσης.

Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο κάνουν λόγο για φόρεμα εμπνευσμένο από την Τροία.

Σε κάθε περίπτωση, από όπου κι εάν «εμπνεύστηκε», το γεγονός ότι Τούρκοι διπλωμάτες ντύθηκαν στην Ουγκάντα «αρχαίοι Έλληνες» (στις φωτογραφίες βλέπετε ότι είναι και άλλος Τούρκος ντυμένος με χιτώνα), είναι από αστείο μέχρι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Η εμφάνισή της, ωστόσο, εξόργισε την ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία, μέσω του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποφάσισε να την πάψει από τα καθήκοντά της.

Στο Twitter, όπως ήταν αναμενόμενο έχει γίνει μεγάλο πανηγύρι, με τους περισσότερους να επικρίνουν την πρέσβειρα.

Η πρέσβειρα Σεντέφ Γιαβουζάλπ ήταν η οικοδέσποινα στη δεξίωση που οργάνωσε η πρεσβεία της Τουρκίας στην Καμπάλα, για να γιορτάσει τα 95 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στις 29 Οκτωβρίου.

Στον λογαριασμό του κοινοβουλίου της Ουγκάντας στο Twitter δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της Γιαβουζάλπ, ντυμένης με έναν χιτώνα. Δίπλα της στεκόταν ένας Τούρκος αξιωματούχος, ντυμένος επίσης με αρχαιοελληνική ενδυμασία, με στεφάνι από κλαδί ελιάς στο κεφάλι.

Στη δεξίωση ήταν παρούσα και η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγκάντας, Ρεμπέκα Καντάγκα.

Το Σάββατο η εθνικιστική εφημερίδα Sozcu δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της τις φωτογραφίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η Γιαβουζάλπ ντύθηκε «Ωραία Ελένη», ενώ ο άγνωστος συνοδός της παρίστανε τον «Δία».

«Τεράστιο σκάνδαλο την Ημέρα της Δημοκρατίας, η πρέσβειρα ήταν η Ελένη και ο βοηθός της ο Δίας» γράφει η εφημερίδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τη δημοσίευση των φωτογραφιών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τον Τύπο.

«Στο πλαίσιο αυτό, ανακλήθηκε η πρέσβειρα» πρόσθεσε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε ότι ανακάλεσε την Γιαβουζάλπ.

Κάθε αναφορά στην αρχαιότητα και τον ελληνικό ή τον ρωμαϊκό πολιτισμό στην Τουρκία προκαλεί την οργή των εθνικιστών.

Σύμφωνα με τη Sozcu, η πρέσβειρα είναι μια διπλωμάτισσα καριέρας που υπηρετούσε στην Ουγκάντα εδώ και πέντε χρόνια.

Στόχος της ήταν να προωθήσει το 2018 ως «Έτος της Τροίας», της θρυλικής πόλης τα ερείπια της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στο Τσανάκαλε, στη δυτική Τουρκία.

tribune.gr

Categories