“Έφυγε” χθες το βράδυ, ο  συμπολίτης μας, συγγραφέας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΥΤΡΑΣ

“Έφυγε” χθες το βράδυ, ο  συμπολίτης μας, συγγραφέας ΦΥΤΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ.  Η κηδεία θα γίνει στο Κοιμητήριο Καλυβίων, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 14:30.

Τα θερμά συλυππητήριά μας στην οικογένειά του

Ο Λευτέρης Φύτρας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933. Μετά το οκτατάξιο Γυμνάσιο πήρε το πτυχίο της τότε Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και συνέχισε μεταπτυχιακό στο ειδικό τμήμα πολιτικής επιστήμης. Αμέσως μετά ξεκινάει την καριέρα του στο οικονομικό σώμα του Στρατού.
Την επαγγελματική του κατάρτιση συμπλήρωσε με ένα χρόνο εκπαίδευσης στη σχολή οικονομικού του Στρατού των ΗΠΑ καθώς και τη φοίτηση στις σχολές Γαλλικής και Αγγλικής γλώσσας.
Παράλληλα με τις σχετικά σκληρές στρατιωτικές υποχρεώσεις, πάντα βρισκόταν κάποιος χρόνος για παρακολούθηση των Ελληνικών Γραμμάτων αλλά και της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας.
Τον Ιούνιο του 1984 αποστρατεύθηκε με αίτησή του απ’ τον Στρατό με τον βαθμό του Ταξίαρχου. Το 1985 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς, σύζυγος και δυο παιδιά, στις ΗΠΑ όπου τελείωσαν τις σπουδές τους. Ο ίδιος εργάστηκε για μια δεκαετία ως δάσκαλος και καθηγητής σε ελληνοαμερικανικά σχολεία και ως δημοσιογράφος σε έντυπα του Σικάγου και της Νέας Υόρκης.
Στη δεκαετία της εκεί παραμονής του είχε πάντα δίπλα του τη σύντροφό του Αναστασία και τα δυο παιδιά του Παναγιώτη και Μαράνα, που αφού τελείωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους, όλη η οικογένεια επέστρεψε σταδιακά στην Ελλάδα από το 1996 έως το 1998. Ζούσε μόνιμα στο Λαγονήσι.
Η Αμερική προίκισε τον Λευτέρη Φύτρα με μοναδικές εμπειρίες, ευχάριστες και πικρές, που όλες μαζί αποτελούν ένα πολύτιμο θησαύρισμα για τις πνευματικές του ενασχολήσεις στην Ελλάδα.

Έργα του στη βάση Βιβλιονέτ
(2017) Η αντοχή της ανοχής, Φιλύρα
(2016) Η κραυγή της Αφρικής, Φιλύρα
(2014) Γεννήθηκα στον Πειραιά, ΑΩ Εκδόσεις
(2013) Απιστίες, Αρκαδικός Κήρυκας
(2010) Ο συγγραφέας, ΑΩ Εκδόσεις
(2010) Στη σκιά του πολέμου, ΑΩ Εκδόσεις
(2008) Έλενα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”
(2008) Το ελληνικό πολιτικό κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ΑΩ Εκδόσεις
(2006) 50+4 κραυγές, Στοχαστής
(2006) Οδός Ναυαγών, Στοχαστής
(1999) Οι πεταλούδες ήταν πράσινες, Παύλος Εκδόσεις
(1975) Δοκίμια, Ιωλκός

 

Categories