Η Συνέντευξη Μανώλη Τσαλικίδη: Αυτό που επιχειρούμε στην Π. Φώκαια είναι μια «πρόταση Δημοκρατίας» – video

Τον κύκλο των προεκλογικών “συνεντεύξεων γνωριμίας” άνοιξε στο Paraktios.gr, ο υποψήφιος Πρόεδρος για την Κοινότητα Π.Φώκαιας Μανώλης Τσαλικίδης. Πρόκειται για ένα κύκλο ολιγόλεπτων αναγνωριστικών συνεντέυξεων που αναδεικνύουν τα γενικότερα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνοδεύουν την απόφαση κάθε υποψηφίου να τεθεί στη κρίση των συμπολιτών μας και να διεκδικίσει κάποια αιρετή θέση στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Η Συνέντευξη Τσαλικίδη βιντεοσκοπήθηκε χθες 15/1/19 στο κέντρο ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ της Π Φώκαιας του οποίου τους ιδιοκτήτες ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία.

Τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν περιγράφονται στο κείμενο που ακολουθεί όμως σας προτρέπουμε να δείτε και το video καθώς σε αυτό αποτυπώνεται πιο ανάγλυφα η συνέντευξη του Μανώλη Τσαλικίδη. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουμε και στις υπόλοιπες συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν.

Σχετικά με την απόφασή που είχε πάρει το 2016, να μην είναι υποψήφιος και εάν η απόφαση για την υποφηφιότητά του έχει επηρρεαστεί από την υποψηφιότητα του Π.Φιλίππου για την Δημαρχία.

” Δεν έχει καμία σχέση η υποψηφιότητα Φιλίππου. Από την μια έχω αποφασίσει να μην μετέχω στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, απόφαση την οποία πολύ έγκαιρα γνωστοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2016.
Από την άλλη έχω αποφασίσει να «επιστρέψω πολιτικά» σε ένα τόπο, για τον οποίο ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά, στον τόπο μου, στην Π. Φώκαια για να δημιουργήσουμε μαζί με φίλους και συνεργάτες μια ανεξάρτητη παράταξη που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και την διοίκηση της Κοινότητας Π. Φώκαιας, απέναντι στους κομματικούς συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων .

Γιατί αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο και γιατί συμμετέχει στις εκλογές για την Κοινότητα Π. Φώκαιας.

“Σε ότι αφορά στο Δήμο, η θητεία αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη του Δημάρχου και της πλειοψηφίας, δεν τελειώνει όπως όλοι θα θέλαμε.
Είναι φανερό ότι δεν αξιοποιήθηκε η θετική παρουσία της μειοψηφίας με συναίνεση και προτάσεις και χάθηκαν έτσι ευκαιρίες να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα.
Έτσι το δημοτικό συμβούλιο που ολοκληρώνει την θητεία του, είναι πιστεύω με ευθύνη της πλειοψηφίας, το δημοτικό συμβούλιο των «χαμένων ευκαιριών».
Επίσης οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην πολιτική αντιπαράθεση και ήδη στην προεκλογική περίοδο δεν με εκπροσωπούν και δεν με εκφράζουν…
Τέλος πιστεύω ότι χρειάζεται πολλές φορές να παίρνεις κάποια απόσταση από τα «πράγματα», για να μπορείς τελικά να τα «διακρίνεις» καλύτερα”.

Σε ότι αφορά την απόφαση να ασχοληθεί με την Π. Φώκαια 

“Η απόφαση εκπορεύεται αφενός από την αγάπη και το ενδιαφέρον για το τόπο μου, τον τόπο που γεννήθηκα και ζω, αφετέρου από τις ιδιαίτερες συνθήκες που φέρνει ο Κλεισθένης, ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση.
Πρώτα απ΄ όλα η εφαρμογή της απλής αναλογικής (μια τεράστια αλλαγή προς αξιοποίηση) που απαιτεί συνεργασίες και συναινέσεις.
Έπειτα η αναβάθμιση των Κοινοτήτων, με τη δυνατότητα το Κοινοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά να αποφασίζει για έργα που θα γίνουν στην περιοχή του.
Και βέβαια ο διαχωρισμός της εκλογής του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου από την εκλογή του Προέδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου. Με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και ξεχωριστές κάλπες.
Έτσι για πρώτη φορά μπορούν να υπάρξουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και επίσης για πρώτη φορά οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν Πρόεδρο ή Δήμαρχο της επιλογής τους.
Δεν μπορεί να επαναληφθεί έτσι αυτό που συνέβη στην Π. Φώκαια τις προηγούμενες εκλογές, να αναλάβει τη διοίκηση της Κοινότητας η παράταξη που ήρθε δεύτερη στις προτιμήσεις των Φωκιανών.  Όλες αυτές οι αλλαγές πιστεύω ότι αλλάζουν την συμπεριφορά των ψηφοφόρων αλλά και των υποψηφίων”…

“Αυτό που επιχειρούμε στην Π. Φώκαια είναι μια «πρόταση Δημοκρατίας».
“Θέλουμε ο πολίτης της να είναι ενημερωμένος, να είναι ενεργός, να συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων. Αυτός είναι ο πυρήνας της προσπάθειάς μας.
Θέλω κλείνοντας,  να αναφερθώ σε δύο συμπεριφορές για να δείξω πόσο ανάγκη είναι να αλλάξουν τα πράγματα στην Κοινότητα μας .
Πριν λίγες ημέρες προσκληθήκαμε σε μια γιορτή, στην κοπή της πίτας του ΚΑΠΗ Π. Φώκαιας. Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τον σημερινό Πρόεδρο της Κοινότητάς μας, να προσπαθεί να μετατρέψει αυτή τη γιορτή σε προεκλογική του ομιλία. Παρακολουθήσαμε ένα Πρόεδρο, εκνευρισμένο, επιθετικό, αλαζονικό, να μονολογεί και να αναφέρεται σε έργα που εκείνος θεωρεί ότι έγιναν στην Π. Φώκαια, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφέρει ότι «το λιμάνι είναι έτοιμο…».
Δε ξέρω εάν αυτές οι συμπεριφορές βοηθούν το Πρόεδρο να κρύψει τις αδυναμίες του, αλλά σίγουρα δεν βοηθούν την Π. Φώκαια να λύσει τα προβλήματά της …
Ιδιαίτερα όταν ό ίδιος αυτός Πρόεδρος στη συζήτηση που έγινε πριν λίγες ημέρες για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, δέχθηκε αδιαμαρτύρητα να ψηφίσει μηδενικά έργα για την Π. Φώκαια. Και όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με τον προϋπολογισμό απάντησε: «Μπορώ να κάνω και αλλιώς…;».

“Μετά από όλα αυτά το ερώτημα που τίθεται, είναι πλέον τι θέλουν οι πολίτες της Π. Φώκαιας;
Μια ανεξάρτητη διοίκηση που θα συνεργάζεται αλλά και θα διεκδικεί χωρίς καμιά δέσμευση, ή μια διοίκηση που θα συμμορφώνεται με τις υποδείξεις;
Έναν Πρόεδρο που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Π. Φώκαιας ή ένα Πρόεδρο που θα πειθαρχεί στην παράταξή του και θα δηλώνει «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς»;
Την απάντηση είναι σίγουρο ότι θα την δώσουν οι πολίτες της Π. Φώκαιας”.

Δείτε το video

Categories