Διέρρευσαν 773 εκατ. αρχεία που περιέχουν e-mail και κωδικούς πρόσβασης – Δείτε αν πέσατε και εσείς θύμα

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους χρήστες του Διαδικτύου, μετά την είδηση ότι έχουν διαρρεύσει στο internet πάνω από 773 εκατ. αρχεία που περιέχουν emails και κωδικούς πρόσβασης.

Σύμφωνα με τη «Mirror» αυτά τα αρχεία ονομάζονται «Συλλογή 1» και όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα τα χρησιμοποιούν χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις επαφές σας. Τη διαρροή αυτών των στοιχείων αποκάλυψε ο Troy Hunt, ο εμπνευστής του site «HaveIBeenPwned», στο οποίο μπορεί κανείς να δει αν το email του έχει χακαριστεί.

Μπορεί να έχουν διαρρεύσει και οι δικοί σας κωδικοί. Γι’ αυτό τον λόγο αξίζει να σημειωθεί ότι αν εισάγετε το email σας στο συγκεκριμένο site, δεν θα σας πει αμέσως ότι οι κωδικοί σας έχουν διαρρεύσει, αλλά αν υπάρχει στη database του «HaveIBeenPwned», τότε σίγουρα να ανησυχήσετε.

Δείτε αν σας έχουν χακάρει εισάγετε το mail σας στο

https://haveibeenpwned.com/

Τι πρέπει να κάνετε αν σας χάκαραν;

Εάν τελικά σας έχουν χακάρει, θα πρέπει αρχικά άμεσα να αλλάξετε τον κωδικό σας από όλα τα site, στα οποία μπορεί να τον έχετε αποθηκεύσει. Μην αλλάξετε απλά ένα ψηφίο, προτιμήστε έναν άλλον, τελείως διαφορετικό κωδικό. Αλλάξτε, επίσης, τον κωδικό πρόσβασης στο mail ανάκτησης.

Εγκαταστήστε το σύστημα επαλήθευσης σε δύο βήματα. Εάν χρησιμοποιείτε Gmail, Outlook, Hotmail, Yahoo θα έχετε αυτή την επιλογή. Ουσιαστικά αυτό απαιτεί από εσάς να περνάτε μια διαδικασία δύο σταδίων για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας κάθε φορά που συνδέεστε στο mail σας από μια νέα συσκευή.

Επιλέξτε όλα τα mail από τις επαφές σας και στείλτε τους ένα επείγον σημείωμα λέγοντάς τους να μην ανοίξουν κανένα περίεργο mail που μπορεί να σταλεί από τη δική σας διεύθυνση, πολύ περισσότερο κάποιο σύνδεσμο.

altsantiri.gr

Categories