Η συνέντευξη της Υποψήφιας Προέδρου Π. Φώκαιας, Ζαχαρώς Φρατζέσκου – video

Την πρώτη της συνέντευξη παραχώρησε στο Paraktios.gr, η Ζαχαρώ Φρατζέσκου υποψήφια Πρόεδρος της Κοινότητας Π.Φώκαιας και επικεφαλής της “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ”.  Η συνέντευξη έγινε χθες Παρασκευή 25/1/19, στο σπίτι της στην Παλαιά Φώκαια.

Σύντομο Βιογραφικό της Ζαχαρώς Φρατζέσκου:

“Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Παλαιά Φώκαια. Είμαι γέννημα – θρέμμα της Παλαιάς Φώκαιας. Σπούδασα στην Αθήνα Δημοσιογραφία – Επικοινωνία και Βοηθός Διευθυντικών Στελεχών στη σχολή Δοξιάδη και εργάστηκα για πολλά χρόνια στην τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως, όπου έγινα διευθυντικό στέλεχος. Στη συνέχεια δίδαξα σε ΙΕΚ. Επίσης σύμβουλος στα πολιτιστικά του δήμου Νέας Σμύρνης και κατέληξα στην Παλαιά Φώκαια, όπου στις εκλογές πριν από αρκετά χρόνια, εξελέγην Αντιπρόεδρος για δύο χρόνια ,το 1990, μαζί με το συνδυασμό του Δημήτρη Μάγειρα. Τότε ήτανε μία πάρα πολύ δυναμική χρόνια. Είχαμε το πρόβλημα του ιππόδρομου, όπου πρωτοστατούσα ενάντια στην κατασκευή του ιππόδρομου εδώ, αλλά και με πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει. Μια πολύ ωραία πρόταση η οποία μπήκε στα συρτάρια δυστυχώς. Επίσης και σε άλλα θέματα της περιοχής και πάνω από όλα στη δημιουργία της Ανάπλασης της Παραλιακής Ζώνης στο Λιμάνι, που πραγματικά το Κοινοτικό Συμβούλιο με είχε επιφορτίσει με τις υπογραφές, με την διακίνηση του φακέλου, προκειμένου να πάρουμε τα πρώτα λεφτά και να αρχίσει το έργο.

Από την ίδρυση του ΠΥΘΕΑΣ το 2004, ήμουν έξι χρόνια Γενική Γραμματέας και έξι χρόνια Πρόεδρος και φτάσαμε να κάνουμε πλέον πρωτάθλημα πανελλήνιο στον ΠΥΘΕΑ, όπως ξέρετε πολύ καλά και Διαβαλκανικό. Στη Φωκαέων Πολιτεία επίσης, εξαιρετικές εκδηλώσεις, όχι μόνο για την πατρίδα, αλλά να σας πω και κάτι άλλο, ήμουν χρόνια εδώ στον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Αγία Ειρήνη» από τότε που ιδρύθηκε και που είχαμε καταφέρει τότε και το παλιό σχολείο το είχαμε κάνει Κέντρο Νεότητας.

Οι λόγοι που την οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσειτην Προεδρία της Κοινότητας

Εδώ πέρα είναι ένας απίθανα εξαιρετικά όμορφος τόπος η Παλαιά Φώκαια, όπως το ξέρουν όλοι βέβαια και το ζούμε, με πάρα πολύ μεγάλη ιστορία. Όμως, θα χρησιμοποιήσω τη λέξη έστω και αν είναι λίγο πικρή, είναι ένας εγκαταλελειμμένος τόπος εδώ και χρόνια. Θα αναφερθώ πολλές φορές στο δημοτικό σχολείο το παλιό. Είναι το σύμβολο της εγκατάλειψης αυτού του τόπου και θα έλεγα και της περιφρόνησης, γιατί δεν είναι μόνο ότι το σχολείο δεν ανακαινίστηκε να γίνει ένα Πολιτιστικό Κέντρο που το θέλαμε, εδώ και χρόνια το συζητάμε, είναι ότι το σχολείο έχει καταντήσει σκουπιδαριό στην είσοδο της πόλης εδώ και χρόνια, δεν είναι τώρα, είναι χρεωμένοι πάρα πολλοί από το πολιτικό προσωπικό. Είναι σκουπιδαριό. Με τενεκέδες απέξω, με τα απορριμματοφόρα, μέσα γίνεται της παλαβής. Αυτό είναι ένα δείγμα το πόσο αυτός ο όμορφος τόπος πραγματικά, να μην πω δεν προσέχθηκε, εγκαταλείφθηκε εδώ και πολλά χρόνια.

Η ανακαίνιση του σχολείου έμεινε και αυτό στα συρτάρια. Μα δεν είναι ο μόνος φάκελος που έμεινε στα συρτάρια. Και εκείνο το Σχέδιο ε! εντάξει, ξέρουμε πάντα προεκλογικά κατεβάζουμε διάφορα σχέδια. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Τα λόγια και τα σχέδια εντάξει είναι πολλά, τα έργα ποια είναι. Και το μοναδικό έργο που έγινε τόσα χρόνια στην Παλαιά Φώκαια είναι η ανάπλαση της παραλίας με το θεατράκι. που είναι ένα στολίδι και όχι μόνο στολίδι, ζωντανεύει την πόλη.

Για την μη συνέχιση του έργου του Αλιευτικού Καταφυγίου.

Να μην το χρεώσουμε σε ένα Δήμαρχο. Υπάρχει το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν οι τοπικές κοινότητες. Υπάρχει η τοπική κοινότητα και εγώ θα ξανά αναφερθώ στο έργο της παραλίας. Oι Υπουργοί, οι υπηρεσίες, οι δήμοι, έχουν χιλιάδες, εκατοντάδες αιτήματα. Θυμάμαι σε εκείνο εκεί, την περίπτωση της παραλίας της ανάπλασης της δικιάς μας, επί επτά μήνες συναπτούς, ήμουν κάθε μέρα στις υπηρεσίες στις αρμόδιες, για να παίρνω υπογραφές, για να μου λένε έχουμε δουλειά ελάτε αύριο, να ξαναπηγαίνω αύριο, πού θέλετε; Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας; Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία; Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού; Στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου άπειρες, ώσπου στο τέλος κολλήσαμε στο Νομάρχη. Τι κάναμε τότε; Φέραμε το Νομάρχη και τον Περιφερειάρχη, Χαραλαμπίδης και Καββαθάς, θυμάμαι τα ονόματα, γιατί είχα πολύ βασανιστεί, τους φέραμε εδώ και ήτανε η κοινότητα γεμάτη κόσμο. Εκπρόσωποι των εστιατόρων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων και απλοί πολίτες γιατί είχαν αγανακτήσει, ότι γιατί δεν γίνεται το έργο επιτέλους. Το είχαμε αναγγείλει. Ακόμα και ο παπάς είχε έρθει, ο Παπαδημήτρης ο συγχωρεμένος. Όταν βρέθηκε ο Νομάρχης και ο Περιφερειάρχης μπροστά σε αυτό τον κόσμο, δεν μπορούσανε να κάνουμε τίποτα. Μετά από λίγες, δύο εβδομάδες, υπεγράφη ο φάκελος και ξεκίνησε να γίνεται το έργο της παραλίας. Δηλαδή δεν είναι απλό. Δεν λέμε ότι άντε, έτσι κάνουμε μία πρόταση ή λέμε δυο λόγια. Θέλει πολλή δουλειά, δουλειά, δουλειά. Και πρέπει να το ξέρουμε όλοι αυτό και να έχεις μαζί σου και τον κόσμο. Μιλάμε για Δημοκρατία. Η δημοκρατία για μας είναι, να είναι ενημερωμένος ο πολίτης, να γυρίζεις πόρτα-πόρτα και να ενημερώνεις τον πολίτη για τα προβλήματα του τόπου. Εμείς θα κυκλοφορήσουμε σύντομα ερωτηματολόγιο. Τι είναι εκείνα που βασανίζουν κατά προτεραιότητα τους πολίτες. Να δούμε τι λένε.  Δεν θέλω να πω και να κρίνω ανθρώπους, γιατί δεν ξέρω πώς λειτούργησαν. Απλά τα αποτελέσματα βλέπω. Τα αποτελέσματα τα οποία σέρνουν τα έργα τόσα χρόνια.

Ποιοι υποστηρίζουν την “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ”

Υπάρχει ομάδα έτοιμη, αλλά και υπάρχει και αυτό είναι πάρα πολύ καλό για μας, υπάρχουν άνθρωποι γνωστοί, έγκριτοι συμπολίτες μας, οι οποίοι υποστηρίζουν την κίνησή μας. Θα αναφερθώ στον τέως Πρόεδρο τον κύριο Δημήτρη Μάγειρα,που έκανε έργο για τον τόπο μας, υποστηρίζει. Ακόμα, τον Κωνσταντίνο Χασάπη, που θυμόσαστε τι αγώνα έκανε, μαζεύοντας τους πολίτες, για να αποφευχθεί η εγκατάσταση εδώ του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και τα καταφέραμε, γιατί είχαμε δίκιο. Τι να πω; Τον τέως Πρόεδρο συλλόγου, πέρα από το Θυμάρι; Τον κύριο Βάκουλα. Να αναφέρω τον γιατρό μας, που είναι χρόνια εδώ και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, τον κύριο Στέλιο Φρέγκογλου, που αμέσως έβγαλε ανάρτηση στο Facebook, στηρίζοντάς μας και πλήθος άλλων ανθρώπων έγκριτων που τους ξέρουμε και που μας έχουν στηρίξει και στο παρελθόν. Ξέρετε, υπάρχει πλουσιότατο ανθρώπινο δυναμικό στην Παλαιά Φώκαια, επιστημονικό, υπάρχει ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, που ξεκινήσαμε μαζί τα πρώτα Φωκαϊκά. Ο Παναγιώτης Σπύρου, καθηγητής στο ΕΠΚΑ. Η Ελένη Παπαδορουφάλη, που ήταν στη Φωκαέων Πολιτεία. Ο Κώστας Μπέης. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τους έχουμε φέρει κοντά μας. Το καλοκαίρι ήταν εδώ ο Μπαμπινιώτης. Είναι έτοιμος να μας στηρίξει. Ο Μυταράς ο ζωγράφος, που έμενε πέρα στον Όρμο Καταφυγί, σε αυτό το τόσο ωραίο εκκλησάκι που είχε ζωγραφίσει και  μας είχε βοηθήσει στην έκθεση έργων ζωγραφικής στην κοινότητα. Πολύς κόσμος και τους αφήνουμε μακριά. Γιατί; Είναι κρίμα. Είναι κεφάλαιο αυτοί οι άνθρωποι. Όπως και μέσα στον τόπο έχουμε τέτοιους ανθρώπους.

Ο συνδυασμός απέναντι σε άλλους ανθυποψηφίους κατά την προεκλογική περίοδο

Εμείς θα προσπαθήσουμε στην προεκλογική περίοδο να υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός. Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε προσωπικά κανέναν από τους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση, το ενδιαφέρον, τη δύναμη, να κατέβουν και αυτοί για να προσφέρουν στον τόπο μας. Και για κάτι άλλο, γιατί μεθαύριο έτσι κι αλλιώς θα βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι. Είναι γνωστό ότι σαν Έλληνες έχουμε φοβερή δύναμη, μυαλό, φαντασία, όμως μας τρώει και η διχόνοια, ο διχασμός. Όχι! Πραγματικά ένας από τους στόχους μας είναι, να ενωθούν κάποια στιγμή οι δυνάμεις μας. Βεβαίως και θέλουμε να είμαστε η κοινοτική αρχή στις επόμενες εκλογές, όμως θα ενώσουμε -και καλούμε όλους τους υποψήφιους- να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τώρα και μετά, για αυτό που λέγεται Παλαιά Φώκαια. Το αξίζει ο τόπος μας.

Για τη θητεία του νυν Προέδρου της Π Φώκαιας, για ΚΕΛ, για Κοιμητήριο 

Είναι δύσκολη ερώτηση, μη με βάζετε σε χωράφια άλλων. Τα είπε ο κύριος Παπουτσής και δεν έχω τίποτα να αντιπαραθέσω. Αλλά εγώ δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, που είναι κάποιοι δρόμοι, που τέλος πάντων κάποια πράγματα κ.λπ. Αλλά δεν άκουσα τίποτα ας πούμε, για το πού πάει το αποχετευτικό. Για μένα αυτό είναι κεφαλαιώδες, όπως είναι κεφαλαιώδες. Μένω στο αποχετευτικό για δυο λόγια, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστικό τόπο και να έχουμε τη θάλασσα μας να ρυπαίνεται, να έχουμε στα όμβρια, υπάρχουν και τέτοια, λύματα και να μην ξέρουμε πού πάει αυτή η ιστορία. Ενώ με μία προμελέτη, με αντικειμενικά, με κριτήρια επιστημονικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει και να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Μα δεν είναι τόσο δύσκολα όλα αυτά.

(Απαντώντας σε ερώτηση για χωροθέτηση ΚΕΛ): Κοιτάχτε, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς τεχνικό το θέμα. Υπάρχουν ειδικοί. Υπάρχει εδώ ο Κωνσταντίνος Χασάπης ο καθηγητής, που το έχει μελετήσει πάρα πολύ και που εμείς αυτόν θα καλέσουμε όταν έρθει η ώρα της πρότασης, να μας πει τη γνώμη του, γιατί το έχει πάρα πολύ μελετήσει. Λοιπόν, δεν είμαι ειδική να πω αυτή την ώρα συγκεκριμένα πράγματα, αλλά ξέρω ότι μπορεί να προχωρήσει. Μου είπατε κάποια στιγμή για τα νεκροταφείο. Ξέρετε ότι το νεκροταφείο αυτό είναι από το 1924; Από τότε που ήρθανε οι πρώτοι πρόσφυγες; Είναι λυπηρό και οδυνηρό να μην ξέρεις πού θα πάει ο αποθανών συγγενής σου και να ψάχνεσαι δεν ξέρω πόσες μέρες. Είναι κρίμα. Και είχε χωροθετηθεί από πολύ παλιά το νεκροταφείο εδώ πάνω. Γιατί και αυτό;

Αναφορά στην ιστορία της Π Φώκαιας που αποτελεί τον πλούτο αυτού του τόπου για να προχωρήσει μπροστά.

‘Όλα ξεκινούν για μας από την Παλαιά Φώκαια. Δεν τελειώνουν εδώ, αλλά όλα ξεκινούν από δω. Έχουμε μία μεγάλη προίκα εδώ στην πόλη μας. Ξεκινήσαμε κάποτε κάποια καταπληκτικά ταξίδια συλλογικής μνήμης αλλά και αυτογνωσίας. Πήγαμε στην αλησμόνητη πατρίδα, βρήκαμε τα σπίτια των προγόνων που ήταν μαζί μας και τα προσκύνησα. Ακουμπήσαμε την ιστορία μας και είδαμε ότι είμαστε από δυνατή γενιά. Πήγα προσκεκλημένη της Ελληνικής Κοινότητας της Μασσαλίας, για πρώτη φορά εκεί και όταν μίλησα σε μία έκθεση Ελληνικού βιβλίου μεταφρασμένο στα γαλλικά, μου είπε ένας παρευρισκόμενος ότι, επιτέλους έρχεται και ένας άνθρωπος από την Φώκαια της Ελλάδας. Εδώ έρχονται όλο από την Φώκαια της Τουρκίας. Ένιωσα προσβολή πραγματικά και είπα όχι, θα συνεχίσω. Πήγαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας τότε τον Δημήτρη Φιλίππου στους εορτασμούς προσκεκλημένοι, είχαμε φροντίσει και προσκληθήκαμε από τον Δήμαρχο της Μασσαλίας, για τα 2.600 χρόνια της ίδρυσης της Μασσαλίας από τους Φωκαείς. Καταπληκτικές γιορτές ,εμείς είχαμε μεγάλη τιμητική υποδοχή. Συμμετείχα στο καραβάνι, ιδιωτικά, των Δρόμων του Λαδιού και της Ελιάς και μέσα από αυτό το κίνημα για την διάδοση του λαδιού, του ελληνικού λαδιού στη Μεσόγειο, πήγα στην άλλη καταπληκτική αποικία των Φωκιανών, στην Ισπανία. Καταλήξαμε να γίνει αδελφοποίηση τελικά, του Empúries της L’Escala, του εμποριού των Φωκαέων με τη Φώκαια. Πήγα στην Ιταλία. Καταλήξαμε τα σχολεία μας με την πόλη του Παρμενίδη, την Αρχαία Ελέα, να αδελφοποιηθεί με το σχολείο εδώ και εκεί. Δηλαδή, μία ιστορία, μία προίκα, ένα παρελθόν, ρίζες, πού πώς τη χρησιμοποιούμε για το μέλλον μας. Εμείς αυτή την ιστορία, αυτή την ομορφιά εδώ του τόπου, που ξεκινάει από τον Όρμο Καταφυγή πέρα, με το εκκλησάκι που είπαμε προηγουμένως. Από το Θυμάρι, ένας υπέροχος τόπος φυσικής ομορφιάς. Εδώ, ο κεντρικός οικισμός με αυτό το μοναδικό λιμάνι που είναι ίσως το μόνο πραγματικά σε όλη την παραλιακή ζώνη. Τον οικισμό της ΑΤΕ, του Καταφυγίου. Όλα αυτά είναι για μας ο πλούτος που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσει τούτος ο τόπος. Και θα το κάνουμε.

Για τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν στην Π Φώκαια.

Μιλήσαμε λοιπόν για το δημοτικό σχολείο, που δεν υπάρχει περίπτωση, η ‘οποια μελέτη υπάρχει για εμάς θα είναι Ευαγγέλιο για να γίνει αυτό το πράγμα. Μιλήσαμε για το νεκροταφείο. Το σχέδιο πόλης. Έλεος δηλαδή. Από το 1947 εδώ, ο κεντρικός οικισμός. Ένα γυμνάσιο. Στην Φώκαια, εκεί στη Μικρά Ασία, υπάρχει το Ελληνικό Αρρεναγωγείο και εμείς εδώ ακόμα δεν φτιάξαμε ένα γυμνάσιο. Αλλά και ο πολιτισμός της καθημερινότητας. Τα σκουπίδια, το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης γίνεται κομποστοποίηση. Θα γίνει τώρα κομποστοποίηση με το Πανεπιστήμιο. Εδώ γιατί να μην γίνει; Στη μικρή μας κοινότητα, να κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, να μαζεύουμε τα κλαδέματα. Για να μην πω για τα αδέσποτα, γιατί δεν είναι λίγο. Κρίμα για τα ταλαίπωρα ζώα, αλλά και κίνδυνος για τους ανθρώπους. Τι κάνουμε για αυτά; Υπάρχει κανονισμός καθαριότητας. Τηρείται αυτός ο κανονισμός; Γιατί δεν τηρείται; Έπρεπε να ήταν κάπου λέει 120 κάδοι εδώ, χρόνια τώρα, όχι μόνο τώρα. Και είναι δεν είναι καμιά πενηνταριά. Άλλοι σπασμένοι, άλλοι έτσι, άλλοι αλλιώς. Όχι. Πρέπει αυτά να αναδειχθούν και με τους κατοίκους μαζί, με τη συμμετοχή τους. Όλοι μαζί στην κοινότητα να προωθήσουμε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουμε, συνεργαζόμενοι, μέσα σε μία αγαστή, καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Προσωπικά ξέρω και τους τρεις υποψηφίους πάρα πολύ καλά εδώ και χρόνια και έχω ήδη συνεργαστεί. Μαζί τους δεν έχουμε τίποτα. Ξέρω τον κύριο Φιλίππου από πολύ παλιά. Τον κύριο Τσιγαρίδα επίσης. Όλοι τους προσπαθούν, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς μαζί τους, απλά.

Ξέχασα να σας πω για επώνυμους συμπολίτες μας, πχ ο Μαρίνος Δαλάκας, που τον τιμήσαμε εδώ, παγκοσμίου φήμης γιατρός, νευρολόγος, ο οποίος ήδη μας έδωσε χορηγία για το μνημείο των Φωκαέων. Και γιατί να μην κάνουμε και το μνημείο των Σαρακατσάνων, τους οποίους τιμήσαμε σαν Φωκαέων Πολιτεία πριν δυο χρόνια. Επίσης έχουμε μία καταπληκτική φίλη και συντοπίτισσα στις Βρυξέλλες, την Βάνα την Κατσίκα, χρόνια, που και αυτή θα μας βοηθήσει, για κάποιο φάκελο, για το φάκελο του Πολιτιστικού Δικτύου που θα ξανά υποβάλουμε. Έχουμε Όραμα για τον τόπο. Γιατί η πολιτική, θα μου επιτρέψετε να πω, θέλει όραμα, θέλει πάθος, θέλει δουλειά. Εγώ έχω αυτοπεποίθηση. Μίλησα για τη Φώκαια, όχι μόνο σε Ελλαδικό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτά τώρα θα έρθουν πίσω.

Το “κλείσιμο” της συνέντευξης από την Ζαχαρώ Φρατζέσκου”

Θα μιλήσω για τους παππούδες μου, που ήρθαν εδώ κάποτε. Ο ένας παππούς μου, μου ενέπνευσε έτσι την αγάπη και το πάθος για αυτό τον τόπο, που τον αγαπούσε και εκείνος πολύ, πέρα από την αλησμόνητη πατρίδα και ο άλλος παππούς, μου έδωσε δύναμη. Ξέρετε ποιες ήταν οι κουβέντες που είχα μαζί του όταν ήταν 90 χρόνων; “Κόρη μου, χαλκά να είχε η γη, θα την εσήκωνα”. Λοιπόν, θέλω να κλείσω λέγοντας ότι, η Παλαιά Φώκαια έχει πολλούς χαλκάδες. Την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την φυσική της ομορφιά, από τους οποίους χαλκάδες μπορούμε να πιαστούμε όλοι για να την σηκώσουμε ψηλά.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ « ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ»

Αγαπητές Συμπολίτισσες και Αγαπητοί Συμπολίτες,

Έχουμε την καλή τύχη να ζούμε σ ΄ ένα πολύ όμορφο τόπο, που πραγματικά αποτελεί ένα «διαμάντι» για τον Δήμο Σαρωνικού, όσον αφορά τις φυσικές καλλονές του, αλλά και την ιστορία του.
Ο τόπος μας έχει μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης και ανάπτυξης, όπως είναι φανερό και παραδεκτό απ όλους τους κατοίκους της πόλης μας.

Ο νέος εκλογικός Νόμος 4555/2018 δίνει τη ευκαιρία να εκλεγεί Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας με ανεξάρτητο, από την εκλογή του Δημάρχου, ψηφοδέλτιο. Επίσης δίνει νέες δυνατότητες για τις Δημοτικές Κοινότητες.

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση για την Παλαιά Φώκαια» φιλοδοξεί και υπόσχεται σε όλους εσάς να «κινήσει γη και ουρανό», προκειμένου με τη δυναμική των μελών της και την υποστήριξη και συνεργασία της Δημοτικής Αρχής:
– Να πραγματοποιηθούν πάση θυσία τα έργα που είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Όπως η ανακατασκευή και βελτίωση του Λιμανιού, το αποχετευτικό, η επέκταση του σχεδίου πόλης, η μεταφορά του Νεκροταφείου, η ανακαίνιση του παλιού μας Δημοτικού Σχολείου, τα έργα εξωραϊσμού του περιβάλλοντος στους οικισμούς κ.α.
– Να αναβαθμισθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, με έργα για το περιβάλλον (διαχείριση απορριμάτων, παραλιών κ.α.) την παιδεία (Γυμνάσιο και Λύκειο) και τον πολιτισμό, που θα αναπτύξουν και θα προβάλλουν την πόλη μας.

Η παρουσία μου στα κοινά, όλα αυτά τα χρόνια, η οποία είχε να κάνει μόνο με την προσφορά στην πατρίδα μου, είναι γνωστή και πιστεύω θετική στη συνείδησή σας.

Σας καλούμε όλες και όλους, (ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων ή δημοτικών επιλογών) να συνεργαστείτε μαζί μας ενεργά και να υποστηρίξετε δυναμικά την «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση για την Παλαιά Φώκαια». Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας, προς όφελος όλων μας, και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας.
Η επικεφαλής
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ
ΖΑΧΑΡΩ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ

Categories