Συνέντευξη Γιάννη Κίτσου, Υποψήφιου Προέδρου Κοινότητας Κουβαρά -video

Πως ψηφίζουμε στις εκλογές και πως εκλέγονται οι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι – Γιατί δεν κατέβηκε υποψήφιος με Φιλίππου – Γιατί έχουν εκλείψει οι λόγοι ένταξης του Κουβαρά στην Λαυρεωτική – Για ποιο έργο είναι υπερήφανος – Ποιο έργο δεν μπόρεσε να υλοποιήσει -ποιο είναι το όνειρό του για τον Κουβαρά

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες – στο πρώτο μέρος  της συνέντευξης – για την νέα διαδικασία εκλογής των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων βάσει του νέου εκλογικού Νόμου μας δίνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουβαρά και εκ νέου Υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας, με την Παράταξη ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΑΥΡΙΟ του Γιώργου Σωφρόνη, Γιάννης Κίτσος ενω στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις του paraktios σε ότι αφορά την υποψηφιότητά του και τα πεπραγμένα της έως τώρα θητείας του όπως και για τους στόχους του, εάν οι Κουβαριώτες τον εμπιστευτούν και πάλι στις εκλογές του Μαίου 19. Η συνέντευξη έγινε στο Γραφείο του Προέδρου της Κοινότητας Κουβαρά την Παρασκευή 25/1/19

Δείτε το video

Α΄μέρος: Τι ισχύει με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, πως ψηφίζουμε, πόσοι εκπροσωπούνται από κάθε Κοινότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο κλπ.(στην αρxή του video)

Ο αριθμός των Συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού παραμένει 27, πλέον του Δημάρχου που εύναι ο 28ος χωρίς δικαίωμα ψήφου

Από τις 14 Ιουλίου του 2018 για τα τεκταινόμενα ειδικά τα εκλογικά, στην τοπική αυτοδιοίκηση ισχύει 0ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1. βάσει του οποίου θα γίνει η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου  Την ημέρα αυτή ο δημότης του Σαρωνικού, ο Έλληνας πολίτης γενικά, θα συναντήσει μπροστά του τέσσερις κάλπες. Θα περάσει τέσσερις φορές από την επιτροπή.

Στην πρώτη κάλπη που θα περάσει, στην πρώτη φορά, θα πάρει τα ανάλογα ψηφοδέλτια για την Ευρωβουλή. Θα πάει μέσα να επιλέξει στο παραβάν, τέσσερις βουλευτές κάποιου κόμματος.  Στην δεύτερη Κάλπη, για την Περιφέρεια Αττικής.

ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (40 min στο video)

Περνάει ξανά μετά και ψηφίζει  στην τρίτη κάλπη για δήμαρχο Σαρωνικού. Διαλέγει τα ψηφοδέλτια, θα είναι τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που θα βάλουν στο δήμο μας  Σε κάθε περιοχή έχει μία διαφορά πόσους σταυρούς βάζεις. Στο επάνω κομμάτι του ψηφοδελτίου θα είναι οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή του Κουβαρά, είναι η ποσόστωση που λέμε, μέχρι 30% που ισχύει σήμερα. Αυτό ίσως αλλάξει. Ας πουμε ότι γίνονται εκλογές αύριο. Ο δημότης του Κουβαρά π.χ, θα είχε στο ψηφοδέλτιό του για το δήμο, για το Δήμαρχο που λέμε,  θα είχε επιλογή έναν από τους τρεις δικούς του πάνω, μέχρι τρεις υποψήφιοι, στο πάνω μέρος και στο κάτω μέρος θα μπαίνανε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της συγκεκριμένης από τις περιοχές αλφαβητικά. Ανάβυσσο, Καλύβια, Φώκαια κλπ δηλαδή, θα ήταν όλοι μαζί οι άλλοι υποψήφιοι. Εκει θα έχει δικαίωμα να βάλει ένα σταυρό από τους  Κουβαριώτες  και έναν από τους άλλους.  Σε κάθε κοινότητα να ξέρετε, από τις πέντε δημοτικές κοινότητες πλέον που έχει ο δήμος Σαρωνικού βγαίνει και ένα ποσοστό δημοτικών συμβούλων. Ο Κουβαράς π.χ έχει δύο έδρες , δηλαδή μία παράταξη αν πάρει το 85%, θα βγάλει δύο δημοτικούς συμβούλους . Αυτό δε χάνεται το δικαίωμα, όπως ήταν με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι και τώρα.

Ο Κουβαράς θα βγάλει 2 έδρες –  Καλύβια 13 έδρες – από Φώκαια 3 έδρες , από τη Σαρωνίδα 3 έδρες  και από Ανάβυσσο 6 έδρες,  Σύνολο 27.

Εδώ πάμε, να σας αναλύσω πιο καλά λίγο το δημοτικό συμβούλιο  και φτάνω στο τοπικό μετά. Υπάρχει, πλέον με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα βγούνε, στο δημοτικό συμβούλιο, εκλέγονται  από την πρώτη Κυριακή, βάσει του ποσοστού που θα πάρει κάθε συνδυασμός σε κάθε κοινότητα. Με αυτό τον τρόπο θα εκλεγούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Τη δεύτερη Κυριακή αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία 50%+1 θα πάνε μονάχα οι δύο πρώτοι υποψ.Δήμαρχοι. Αν κάποιος δηλαδή συνδυασμός δεν βγάλει αυτοδυναμία δηλαδή για να βγάλει 14 συμβούλους συνολικά -το από πού θα τους βγάλει τους 14 συμβούλους εξαρτάται από το ποσοστό που  θα πάρει σε κάθε κοινότητα. Εννοείται οι 13 που είναι στα Καλύβια, δηλαδή αν πάρει εκεί το 5ο%+1, ένα ποσοστό σας λέω, θα βγάλεις αυτομάτως  7 δικούς του και μετά ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα πάρει ανάλογα από κάθε κοινότητα και έτσι προστίθενται οι σύμβουλοι..

Την δεύτερη Κυριακή θα πάνε μονάχα οι δυο πρώτοι Δημάρχοι. Αν υπάρχει, δηλαδή 49% να πάρουν και 47% ας πούμε και το υπόλοιπο το πάρει ο τρίτος συνδυασμός, ο τρίτος δεν πάει πουθενά. Θα βγάλει τη δυναμική του από την πρώτη Κυριακή ποιο συμβούλιο βγάζει. Βγαίνει ο ίδιος ο επικεφαλής και αν το ποσοστό του είναι πιο μεγάλο, θα βγάλει και κάποιους συμβούλους. Στη δεύτερη Κυριακή πάνε μετά τα δύο πρόσωπα, μόνο οι δύο Δημάρχοι, οι δύο πρώτοι Δημάρχοι, οι επικεφαλής των συνδυασμών δηλαδή που θα πλειοψηφήσουν και εκεί θα εκλεγεί ο Δήμαρχος.  Εκεί, αν όμως φτάσουμε σε δεύτερη Κυριακή, δεν θα έχει αυτοδυναμία ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος εκλεγεί. Θα αναγκαστεί σε συνεργασία και αυτό είναι το πνεύμα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Θα τον αναγκάσει να πάρει από κάποιον άλλον συνδυασμό, όπως και, για πρώτη φορά τώρα με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ προβλέπεται, θα μπορεί ο εκλεγμένος Δήμαρχος, να κάνει Αντιδήμαρχο πχ και από κάποια άλλη παράταξη. Ενώ τώρα δεν μπορεί. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ο Σωφρόνης δεν μπορεί να κάνει Αντιδήμαρχο, από τη μεριά του Τσαλικίδη και να πάρει κάποιον. Ενώ θα μπορεί πλέον και το λέει αναλυτικά, αν συμφωνήσουν τα ⅔ της παράταξής του, όχι από μόνος του πάλι ο Δήμαρχος. Θα το θέσει δηλαδή σε ψηφοφορία στην παράταξή του.

Άρα λοιπόν οι συνολικές έδρες όλων των συνδυασμών θα είναι 13 από Καλύβια. 6 από Ανάβυσσο. 3 Φώκαια, 3 Σαρωνίδα και 2 Κουβαρά. Δεν μπορεί, όπως ακούστηκε προχθές , που είχαμε μία διαμάχη, να βγάλει και τους 27 από τα Καλύβια, που έχουν το μεγαλύτερο πληθυσμό. Δεν χάνεται το δικαίωμα των κοινοτήτων. Οι εκπρόσωποι πού θα βγάλει ο Κουβαράς στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι δύο. Αναλόγως το ποσοστό που θα πάρουν οι παρατάξεις, αν πάρει μία παράταξη βέβαια το 80% θα βγάλει και τους δύο από δω.

ΕΚΛΟΓΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (10ο min στο video)

Βάσει της απογραφής του 2011 λοιπόν, μέχρι 2.000 κατοίκους εκλέγονταιν πενταμελή συμβούλια. Από 301 μέχρι 2.000 κατοίκους οι τοπικές κοινότητες, απαρτίζονται από πενταμελή συμβούλια. Από 2001 μέχρι 10.000, είναι επταμελή τα συμβούλια. Δηλαδή, η Ανάβυσσος, ο Κουβαράς πλέον αποκτούν πενταμελές συμβούλιο. Η Ανάβυσσος,, Φώκαια και η Σαρωνίδα επταμελές και τα Καλύβια εντεκαμελές.

Μπορεί να κατέβει  και Ανεξάρτητος Συνδυασμός, στο τοπικό. Έχει το δικαίωμα κάποιος και τίθεται επικεφαλής. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν έχει αλλάξει κάτι.  Τίθεται κάποιος επικεφαλής σαν Πρόεδρος πάνω και κάνει το δικό του ψηφοδέλτιο. Όπως είναι, τώρα υπάρχει δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων επί πλέον  30%  της δύναμης κάθε συμβουλίου. Όπως και αυτό ισχύει και για το δημοτικό.   Αυτό λέγεται,ότι  μπορεί να αλλάξει και να γίνει 50% , αυτό είχαν ζητήσει οι Δήμαρχοι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στον κύριο Χαρίση, και κάπως υποσχέθηκε ότι αυτό θα το κάνει. Δηλαδή θα προβεί σε αυτές τις αλλαγές, και να αλλάξει το ποσοστό των υποψηφίων των extra, αντί για 30% να το κάνει 50%. Να μπορέσουμε να κατεβάσουμε πιο πολλούς συμβούλους  μέσα σε κάθε συνδυασμό.  Η κάλπη, καταρχάς δεν δήλωσε ότι θα αλλάξει. Η τέταρτη κάλπη που σας είπα είναι δεδομένο.

Όπως είναι τώρα  θα υπάρχει επικεφαλής. Αναλόγως πόσους συμβούλους θα βγάλεις, δηλαδή αν ο πρώτος σύμβουλος βγάλε τρεις, δηλαδή τον εαυτό του και δύο συμβούλους, σε ένα πενταμελές συμβούλιο. Στον Κουβαρά  είμαστε  5.

Οι δύο επικεφαλής από τους δύο πρώτους σε ψήφους συνδυασμούς θα τεθούν σε ψηφοφορία μεσα στο συμβούλιο τους την πρώτη Κυριακή, δηλαδή 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν. Αν αυτό δεν υπάρχει (άν γίνει αλλάγή και καταργηθούν οι επικεφαλής) , οι 2 πρώτοι πλειοψηφώντες από τους συνδυασμούς.

Όπως και μία άλλη αλλαγή, για τον Κουβαρά ισχύει μόνο γιατί ήταν δισταυρία στις άλλες κοινότητες, σε εμάς θα είναι δισταυρία φέτος. Δηλαδή θα μπορεί να επιλέξει ο δημότης του Κουβαρά,  δύο υποψηφίους του.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙς ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ(17ο min)

Εκτός του εκλογικού συστήματος, δηλαδή πώς θα γίνει η εκλογική αναμέτρηση, αυτά είναι προσωπικά που τα θέλαμε μία ζωή και ήμουνα από τους αγωνιστές για αυτό το σκοπό, να αλλάξουμε, γιατί όπως ήταν μέχρι τώρα τα τοπικά συμβούλια ήμασταν σε μία απαξίωση να το πω. Εξαρτάται τι δυναμική είχες μονάχα ατομικά, αλλά που αιτούσαμε στο Δήμαρχο κάτι για να στο κάνει. Τώρα αποκτάμε κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες και μάλιστα μερικές είναι και αποφασιστικές, και όχι μόνο γνωμοδοτικές. Οι επιταγές του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ αυτές είναι ότι, θα βγαίνει και ένα ποσό, η ΣΑΤΑ απευθείας από το κράτος, μέσω του Δήμου θα βγαίνει ένα ποσοστό βάσει κάποιων  κριτηρίων π.χ τα χιλιόμετρα οδικού δικτύου, το δίκτυο ύδρευσης που έχεις στην κοινότητά σου. κλπ Αποφασίζει το τοπικό συμβούλιο.  Δεν μπορεί να σου πει, ο Δήμαρχος πχ ότι  θα το ρίξουμε στο Λαγονήσι αυτή τη χρονιά.  Βέβαια, συντάσσεις πάλι τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό εξόδων περισσότερο για δαπάνες.

Πώς θα συνταχθεί το νέο πρόγραμμα με τη νέα διοίκηση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ. Κανονικά θα πρέπει να μας πει πρώτα η οικονομική επιτροπή του δήμου , όταν αναλάβει πλέον, να μας βγάλει και ένα ποσό,πχ  για τον Κουβαρά χ ευρώ. Μετά θα συνεδριάσει το τοπικό συμβούλιο και θα κρίνει που θα το κατανείμει αυτό, δηλαδή τι έργα θέλει να κάνει για την κοινότητά του. Και αυτά τα έργα συν τη ΣΑΤΑ που θα έρθει, δηλαδή από το κεντρικό κράτος, θα διαμορφώσει και θα συντάξει το δικό του πρόγραμμα . Δεν μπορούμε να ζητήσουμε εμείς δηλαδή ότι θα κάνουμε, τι να σου πω, ένα μεγάλο έργο για το οποίο δεν υπάρχουν τα χρήματα. Βάσει αυτών των χρημάτων που θα μας πει και η οικονομική υπηρεσία του Δήμου και την  ΣΑΤΑ που θα μας βγει, με αυτό θα κρίνει το τοπικό συμβούλιο τα έργα που θα υλοποιήσει και θα είσαι ανεξάρτητος από τον Δήμαρχο  λίγο-πολύ. Δεν είναι όπως τώρα, που αιτούμαστε να γίνουν κάποια πράγματα και είναι  στην κρίση του δημοτικού Συμβουλίου.

Β’ μερος για την υποψηφιότητα του Γιάννη Κίτσου (22ο min)- Γιατί δεν είμαι υποψήφιος με Φιλίππου – 

Πρώτον λοιπόν είναι λόγω ηθικής. Είμαστε τέσσερα χρόνια τώρα συνεργάτες με τον κύριο Σωφρόνη δεν έχω παράπονα να πω την αλήθεια και επειδή φτιάξαμε πολλά πράγματα, θα σας τα απαριθμήσω εάν θέλετε, τα πράγματα τα οποία πιο πριν ήταν μόνο “θα”. Μόνο ανακοινώσεις βγάζαμε και γινόμασταν και έμμεσα λίγο ρεζίλι, να πω έτσι ατομικά. Και είναι άσχημο πράγμα να τάζεις Και ειδικά το “θα”, σας λέω μπορεί να είμαστε πολιτικοί, να έχουμε την ιδιότητα του πολιτικού  και να βασιζόμαστε πάρα πολύ σε αυτό, αλλά είναι μία λέξη που γυρνάει μπούμερανγκ στον πολίτη, του να του τάξεις, να πεις “θα”. Σε πολλά “θα” που είχα πει το 2014, έχω την περηφάνια πλέον ότι τα έχουμε κάνει. Τι να σας πω; Για την αποχέτευση; Ότι ξεκινήσαμε αποχέτευση και τώρα ετοιμάζεται η δεύτερη φάση, θα σας τα πω πιο κάτω. Και το δεύτερο, σε αυτό που με ρωτήσατε, είναι ότι από εκεί δεν μου έγινε η πρόταση να πω την αλήθεια. Μόνο ο Γιώργος ο Σωφρόνης μου χτύπησε την πόρτα και μου είπε “θα έρθεις μαζί μου”.

Αν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους το 2013 ζητούσε την ένταξη του Κουβαρά στην Λαυρεωτικη 

Ναι. Βασικά και ένας, ο βασικός λόγος αυτός ήτανε της δυσαρέσκειας των πολιτών μας εδώ. Μέχρι και σήμερα να ξέρετε, και γενικά όταν λέτε, στον Δήμο αν μιλήσετε συγκεκριμένα με μερικά άτομα και να μιλήσουν από καρδιάς, όλοι έχουν το πρόβλημα. Μπορεί να πέρασαν οκτώ χρόνια και πάμε στον ένατο, αλλά ακόμα να ξέρετε ο κάθε δημότης της Αναβύσσου, της Σαρωνίδας, του Κουβαρά, δεν έχει αισθανθεί τόσο καλά, ούτε του αρέσει αυτή η ιδέα που είναι Δήμος Σαρωνικού. Χάθηκε αυτό το τοπικό και όταν βλέπει λοιπόν ότι αυτός ο δήμος πάντα λειτουργούσε λίγο-πολύ, πολύ εγωκεντρικά, Μα και εγώ ο ίδιος εάν δείτε στις συζητήσεις που έλεγα, θα πρέπει να αλλάξουμε αυτό το όνομα του δήμου του Σαρωνικού, να το κάνουμε… να πω την λέξη, τώρα θα το πω, δεν μπορώ να μην το πω, είπαμε θα τα πούμε όλα. Αναβυσσοκαλύβια ή Καλύβια – Ανάβυσσο.  Αυτό προσπαθούμε, φαντάσου αυτή την τετραετία, αυτό το παράπονο, έχει εκλείψει κατά πολύ. Δηλαδή ήδη νιώθουμε και εμείς, που σας είπα κάτι, όταν λέω λόγους ηθικής με το Σοφρώνη, είναι και αυτό. Δηλαδή οτιδήποτε αίτημα του έχω κάνει, ποτέ δεν πήρα αρνητική απάντηση. Και μάλιστα, “ναι θα το κάνουμε Γιάννη”, μπορεί να άργησε ένα μήνα, αλλά έγινε. Όπως η αποχέτευση που σας είπα. Έχουμε προβεί ήδη στις συνδέσεις εμείς. Είναι άσχετο με το ΚΕΛ Καλυβίων, είναι άλλο θέμα αυτό. Όπως οι συνδέσεις ύδρευσης,  ήδη το έχουμε τελειώσει και μάλιστα τον επόμενο μήνα βγάζουμε άλλο κονδύλι με το νέο προϋπολογισμό μόλις έρθει για να ολοκληρωθεί το δίκτυο ύδρευσης.  Όπως με την αποχέτευση που σας είπα, έχουμε κάνει ήδη τις πρώτες συνδέσεις και μάλιστα ετοιμαζόμαστε τώρα στον επόμενο μήνα, τυχαίνει να είναι προεκλογικά αυτά, οι συνδέσεις έχουν γίνει από πέρσι, έχουμε ξεκινήσει στον Κουβαρά. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η οκταετία είναι τραγική για όλους, έτσι; Δεν υπάρχουν τα χρήματα, έστω φειδωλά χρήματα. Μέχρι και οι προμήθειες των υλικών που παίρνουμε, σαν κοινότητα που χρειαζόμαστε, είτε το μπετό, είτε τα άλλα είδη, υπάρχει πιο δικαιοσύνη σε αυτή την τετραετία που την ζω,  πιο δικαιοσύνη. Όπως με τους κάδους. Κάδους μικρούς μόνο εμείς έχουμε βάλει στον Κουβαρά. Σε όλο το δήμο Σαρωνικού, ατομικούς κάδους μικρούς που έχουμε μοιράσει στους πολίτες, έχουμε τώρα τέσσερα χρόνια, κάθε χρόνο παίρνουμε, Και πρόσφατα μοιράσαμε κάποιους κάδους, μοιράζουμε συνέχεια κάδους, έτσι όπως μιλάμε, τοπικούς, γιατί είναι τέτοια η ιδιομορφία εδώ στον Κουβαρά με στενά δρομάκια, που δεν βολεύουν οι μεγάλοι κάδοι. Ουδέποτε μου αρνήθηκε κάτι ο Δήμαρχος.

Αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε βάλει ο Γιάννης Κίτσος στην αρχή της θητείας του

Εκτός της πλατείας του Κουβαρά . Βασικά είναι η δημιουργία παρκινγκ και είναι αυτό, το προσωπικό όνειρο για να αναλύσω.  Φοβερά δύσκολο. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις. Ήδη εξασφαλίσαμε κάποια χρήματα, είναι ένα κτίριο το παλιό μπροστά, το οποίο βάσει του σχεδίου του Κουβαρά, ανοίγουν 2,5 στρέμματα, χώρος για παρκινγκ.Έχουμε έτοιμα τα σχέδια, είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Δήμαρχο, μέχρι που μεσολάβησε ο Δήμαρχος να παραχωρήσει στον ιδιώτη άλλο οικόπεδο, κάτω στο Λαγονήσι, να του δώσει δημοτικό. Αλλά ο κύριος αρνούταν να μας το πουλήσει, να μας το δώσει. Έχει βγει ένα ποσό δηλαδή, βάσει της εκτίμησης που κάνει η Κτηματική υπηρεσία, που δεν είναι ότι το παίρνουμε εμείς το οικόπεδο όσο θέλουμε ή όσο θέλετε εσείς. Γιαυτό βγαίνει μία εκτίμηση από το δημόσιο. Είχε βγει εκτίμηση, έγινε όλη η εργασία αυτή, να φτάσουμε σε αυτό το κομμάτι. Ο γονιός του ιδιοκτήτη δεν ήθελε να το δώσει και είμαστε σε μία αναμονή για να προβούμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, εκεί διαφωνούσα εγώ , αν και υπήρχαν και τέτοιες εισηγήσεις, για να  τελειώσουμε το έργο, αλλά μου είπανε να περιμένουμε. Να περιμένουμε δηλαδή το σχέδιο, γιατί όλοι μας λένε ότι μέρα σε μέρα υπογράφεται το σχέδιο του Κουβαρά, εκεί αυτομάτως μετά από μόνοι μας το γκρεμίζουμε την άλλη μέρα. Το πάρκινγκ, αυτό θα είναι μία μεγάλη πνοή για τον Κουβαρά. Ο σκοπός μας σαν διοίκηση είναι πάντα αυτός. Πώς θα φέρουμε ξένο κόσμο στον Κουβαρά, την επισκεψιμότητα που λέμε για το χωριό μας, αυτή θέλουμε. Ο Κουβαράς σας είπα ότι, πολλές φορές  ότι είναι η Αράχωβα της Αττικής. Είναι πανέμορφο αυτό το δάσος που έχουμε. Δηλαδή είμαστε 5,5 km από τη θάλασσα, από το Πόρτο Ράφτη δίπλα, το Αυλάκι. Πολύς κόσμος που περνάει μέσα από τον Κουβαρά λέει τι πανέμορφο μέρος, αλλά δεν έχει πού να παρκάρει. Με το πάρκινγκ θα αναπτυχθούν όλα τα μαγαζιά και μάλιστα το έχω συζητήσει με επαγγελματίες της περιοχής μας εδώ και το βλέπουν σαν μάνα εξ ουρανού. Και εφέτος είναι μία προσωπική δέσμευση ότι, πιστεύω ότι μέσα στην τετραετία αυτή, αν μου δώσει πάλι την εμπιστοσύνη ο κόσμος, αυτό θα γίνει. Θα το τελειώσουμε. Και είμαστε πολύ κοντά να γίνει και με άλλους τρόπους, δηλαδή να πάρουμε αυτό το οικόπεδο. Θα υπάρχει  παιδική χαρά, ένα συντριβανάκι και θα γίνει πλατεία, με τραπεζάκια και δεντράκια στην άκρη. Θα μπορεί να πηγαίνει το αμάξι του κάποιος από από κάτω και θα βγαίνει μέσα εδώ στο παρκινγκ. Και οι επαγγελματίες του χωριού αυτό θα το εκμεταλλεύοντα. Αυτό θα αποσυμφορήσει τον Κουβαρά μας γιατί τώρα δεν μπορεί κάποιος να διέλθει και να σταματήσει στο χωριό μέσα.

Αν με την νέα λύση του ΚΕΛ στο Κορωπί, έχει πρόβλημα αποχέτευσης ο Κουβαράς

Όχι βέβαια. Κοιτάξτε, ο Κουβαράς, ο κεντρικός οικισμός των Καλυβίων και το Μαρκόπουλο, είναι ένα έργο που είναι εδώ και 17 χρόνια περίπου που έχει γίνει. Έχουμε την αποχέτευση, τους κεντρικούς αγωγούς δηλαδή και όλοι οδεύουμε στο ΚΕΛ Μαρκόπουλου. Είναι τελειωμένο.

Για τη θέση που είχε πάρει για την λύση ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων καθώς και για τις συνδέσεις στο Μαρκόπουλο

Για μένα σας είπα κάτι πάναω σε αυτό το θέμα  γιατί και εγώ οπαδός αυτής της λύσης είμαι , σκεπτόμενος όμως, σαν αιρετός του δήμου Σαρωνικού. Και το μέλημα της διοίκησης, το μέλημα ενός Δημάρχου αυτό είναι. Πρέπει να σκεφτεί όλο το δήμο Σαρωνικού, όχι μόνο τα Καλύβια ή μόνο τον Κουβαρά. Δηλαδή και εγώ εάν ήμουν Δήμαρχος, αυτή τη λύση θα πρότεινα. Δηλαδή κάτι που να κάνει καλό σε όλο το δήμο, όχι μόνο στο χωριό μου, μόνο στον τόπο μου, επειδή είμαι Κουβαριώτης….

Να σας πω κάτι, έχω τα χαρτιά και τις αποδείξεις, ότι οι συνδέσεις είναι πιο μειωμένες από ότι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του έργου για τον Κουβαρά και τα Καλύβια.  Έχουμε κάνει , 60 -70 συνδέσεις  Και μάλιστα ετοιμαζόμαστε τώρα να βγάλουμε τη δεύτερη φάση τον άλλο μήνα. Βέβαια ο κόσμος έχει κάνει πόσες αιτήσεις συνδέσεων και μάλιστα το βάρος μας θα πέσει σε συνδέσεις, ένας μικρός αριθμός θα γίνουν στον Κουβαρά άμεσα σας λέω, πριν τις εκλογές θα ξεκινήσουμε, να γίνει η ανάθεση του έργου. Περιμένω να έρθει ο προϋπολογισμός σας είπα. Ακόμα δεν έχει έρθει ο προϋπολογισμός. Να γίνει ανάθεση σε κάποιον εργολάβο, ένα έργο είμαι μαζί με τα Καλύβια. Εμείς, ήδη στον Κουβαρά έχουμε κάνει πόσες συνδέσεις. Τα κεντρικά σημεία τουλάχιστον. Υπολείπονται τώρα η Πέτα λιγάκι και εκεί θα πέσει το βάρος άμεσα.

Για την Πέτα, σε ερώτηση ότι η Πέτα δεν ακούγεται καθόλου

Μα το μεγαλύτερο έργο που έγινε όχι μόνο στο δήμο μας, στην Ανατολική Αττική να ξέρετε, έχει γίνει στην Πέτα. Όπως είπατε πολύ σωστά ο Βρεφικός Σταθμός. Σαν προβλήματα λοιπόν …. να σας πω, στο δημοτικό συμβούλιο το Λαγονήσι το ακούτε συχνά; Το Λαγονήσι είναι ο μισός Δήμος, έτσι;

Εντάξει έχει τα σχολεία του, για τους δρόμους δηλαδή και στα φόρουμ τα διάφορα που παίζονται. Προσωπικά επειδή η αγάπη μου είναι στην Πέτα. Άλλοι λένε ότι η εκλογική μου δύναμη είναι από την Πέτα. Μα κοιτάξτε να δείτε, δυστυχώς ότι μέχρι τώρα ήμασταν τριμελές συμβούλιο, στην ουσία δύο. Συμπολίτευσης και ένας αντιπολίτευσης. Τώρα αυτό είναι το ευτύχημα που αλλάζει και θα είμαστε πέντε μέλη. Τα προβλήματα άμα δεν μου τα πει προσωπικά ο πολίτης, απευθείας σε μένα, τα λέει στον υπάλληλο…  Ενώ τώρα έτσι θα υπάρχει και μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Να σας πω και κάτι; Από τον συνδυασμό μου, το δικό μου δηλαδή, την παράταξη που θα κατεβάσουμε αν παραμείνει  όπως είναι ο νόμος , τα δύο άτομα είναι από την Πέτα να φανταστείτε. Προσωπικά να σας πω ότι, προβλήματα όταν λέτε, που δεν ακούγεται η Πέτα. Η  μόνη ασφαλτόστρωση που έγινε αυτή την τετραετία, στο δάσος του Κουβαρά, και  ο κεντρικός δρόμος της Πέτας.

Για ποιο έργο είναι υπερήφανος γιαυτή την θητεία 

Ένα που ξεκινήσαμε είναι η αποχέτευση. Το πιστεύετε; Όταν ξεκίνησε το 2010 με έπιασαν κάποια άτομα, εδώ από πολίτες του Κουβαρά αυτό μου λέγανε. Κοίταξε Γιάννη, δεν θέλουμε λέει ούτε διαμαντένια πεζοδρόμια να μας κάνεις, ούτε τίποτα και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, δηλαδή μην λέμε φανταστικά. Άμα κάνεις την αποχέτευση μου λέει και γίνονται οι συνδέσεις θα σε έχουμε Θεό, παράδειγμα. Αυτό λέω ναι. Τρόπος του λέγειν. Και όμως ξεκίνησε η αποχέτευση.

και ποιο έργο δεν μπόρεσε να υλοποιήσει

Ένα είναι, αυτό το παρκινγκ, που πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε στη νέα θητεία, όποιος και να βγει πιστεύω θα το κάνει, γιατί είναι σχεδόν έτοιμο αυτό το έργο.

Το δασικό χωριό που λέμε, που έχουμε ήδη έγκριση και  μία προσπάθεια που είχα κάνει, θυμάστε που σας είπα για το σκοπευτήριο;  Δυστυχώς ναυάγησε, δεν μας έδωσε την έγκρισή το δασαρχείο. Και αυτό ήθελε συνέχιση του αγώνα λιγάκι παραπάνω, γιατί το Δασαρχείο μπερδεύτηκε και έβαλε τη φωτιά τη μεγάλη που έγινε κάτω στον Άγιο Θανάση, στην Υπαπαντή, πάνω στο χάρτη, μας την έβαλε ότι έγινε πάνω στο ραντάρ. Ενώ εντάξει, έπιασε λίγο και στο χώρο. Και ναυάγησε.

Σύντομος απολογισμός της θητείας

Θεωρώ ότι είχαμε πάρα πολλά. Πρώτον, το μεγαλύτερο έργο που σας είπα και πριν είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός. Ένα όνειρο εδώ για την τοπική κοινωνία. Υλοποιήθηκε μετά από 18 χρόνια. Δεν είναι ότι το φτιάξαμε εμείς , η διοίκηση έτσι; Το βρήκαμε έτοιμο, το βρήκαμε μιλάμε είχαν γίνει όλες οι εργασίες και η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από την τελευταία ανεξάρτητη, να το πω αυτόνομη τοπική αρχή του Κουβαρά. Από τον Σταμάτη τον Γκίνη λοιπόν, που ήταν  Πρόεδρος. Είχε εξασφαλιστεί το οικόπεδο από δωρεά όπως σας είπα. Τα ακούσατε μη τα ξαναλέω, γιατί είπατε σύντομα. Οδεύοντας στο 2014, το 2010 στη νέα εποχή του Καλλικράτη, εκεί είναι τα ψιλό παράπονα ας πούμε και αυτά που λέγατε, γιατί την πρώτη τετραετία εγώ την ονομάζω πέτρινα χρόνια για τον Κουβαρά, για αυτό και έγινε η προσπάθεια να φύγουμε όπως σας είπα για την Κερατέα. Ενώ είχα την υπόσχεση, διαβεβαίωση από τον προηγούμενο Δήμαρχο, “Γιάννη το πήρα το χαρτί”, τώρα ξεκινάμε, σε ένα μήνα ξεκινάμε το βρεφονηπιακό σταθμό. Μπλέξανε οι εργολάβοι σε δικαστήρια, στο μίτο της Αριάδνης όπως το ονόμασα στα εγκαίνια, και δεν έγινε τίποτα. Με προσωπική πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου και γιαυτό τον ευχαριστώ , όταν λέω σε κάποιους κάποια ευχαριστώ, δεν το λέω μόνο τυχαία ή για  γλείψιμο που λέμε. Όντως έτρεξε πάρα πολύ. Και ο Ηλίας ο Μπουκοβάλας και ο Σταμάτης ο Γκίνης και εγώ παρών, δεν θέλω ποτέ να λέω για τον εαυτό μου,  έτσι φτάσαμε στην υλοποίηση. Ο Γιώργος ο Σοφρώνης πήγε στήθηκε έξω από τα δικαστήρια, πιάνει την εφέτη και της ζήτησε να βγάλει την απόφαση. Και του είπε, εσείς για ποιον εργολάβο ενδιαφέρεστε; Επί λέξει. Ο ίδιος προς τιμήν του, “τι με ενδιαφέρει λέει, εγώ είμαι Δήμαρχος, θέλω να γίνει το έργο, δεν με ενδιαφέρει ποιον εργολάβο θα προτείνετε εσείς. Εσείς θα αποφασίσετε ποιον εργολάβο”. Ενώ άλλοι σας λέω, εντάξει δεν θέλω να κατηγορήσω, ίσως υπήρχαν μεθοδεύσεις και δεν έβγαινε;

Μετά, σαν έργο. Η αποχέτευση. Το ίδιο πάλι. Βγάζαμε τη προηγούμενη τετραετία φυλλάδια και να λέω, γιατί βάζεις και το όνομά μου από κάτω; Δεν θέλω εγώ. Ότι ξεκινάμε σε έναν μήνα την αποχέτευση, δηλαδή τις συνδέσεις για την αποχέτευση. γιατί σαν δίκτυο ήμασταν έτοιμοι ο Κουβαράς και τα Καλύβια. Τα ίδια. Επί θητεία μας λύθηκε, τώρα. Το 2016. Το 2017 έγιναν οι πρώτες συνδέσεις. Δεν σου λέω ότι τελείωσε, αλλά έγινε η αρχή. Ήδη πόσοι δημότες μας εδώ οδηγούν τα λύματά τους στην Κερατέα.

Οι συνδέσεις του δικτύου ύδρευσης. Άλλο τεράστιο έργο, το οποίο το παραλάβαμε  3.000.000 ευρώ έργο αυτό. Αλλάξαμε όλους τους αμιάντους και μπήκε PVC. Πέρσι και πρόπερσι κάναμε τις συνδέσεις. Ζητούσαμε επίμονα στην πρώτη θητεία από το Δήμο κάτω. Βγάλε ένα κονδύλιο 40 .000 – 50.000, δηλαδή να το αναθέσει κάπου ο Δήμαρχος, έτσι να κάνουμε τις συνδέσεις. Τι να πω; Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες και ούτε να ρίξω βάρος. Κανείς δεν ενδιαφερότανε για τον Κουβαρά. Τις τελειώσαμε. Και μάλιστα τώρα με τον φετινό προϋπολογισμό βγάζουμε ένα πενηντάρι επιπλέον, για να γίνει μία εργασία που είναι ακριβώς στην πλατεία μπροστά στα καφενεία εκεί, να μπει μία καινούργια βάνα να απομονώσει τελείως το δίκτυο το παλιό με το καινούργιο.

Συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.  Βάψαμε και συντηρήθηκε κάτω η έκταση, στην Πέτα που λέτε, το γήπεδο μπάσκετ. Δημιουργία αίθουσας μέσα γυμναστικής για τα παιδιά. Ήδη το είπα, και ξεκίνησαν κάποια νέα προγράμματα ταεκβοντό και αυτά και πάνε πολίτες και με παίρνουν τηλέφωνο, και σήμερα αυτό μιλούσαμε που έχουν πάθει πλάκα δηλαδή με την αίθουσα αυτή.

Την άλλη εβδομάδα υπογράφεται η αλλαγή του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου Κουβαρά.
Τελειώνει το έργο συντήρηση ….λόγω καιρού δεν έχει τελειώσει, του γηπέδου μπάσκετ πάνω στην εκκλησία, στον Άγιο Δημήτριο.
Τοποθέτηση νέας αίθουσας, στο γυμνάσιο Πέτας,  

Κατασκευή τουαλετών στο γυμνάσιο. Ό,τι ζήτησε ο νέος διευθυντής.

Ξεκινούν την άλλη εβδομάδα οι εργασίες στο δημοτικό, από το περιβόητο πρόγραμμα των 550.000 και εργασίες άμεσα στον Κουβαρά, στο δημοτικό σχολείο.

Δημιουργία ΚΑΠΗ. Ήταν ένα πάγιο αίτημα εδώ των δημοτών μας, που το δημιουργήσαμε εμείς επί θητείας μας, σε μία θητεία του 2014 εντάχθηκε στο νομικό πρόσωπο, στον ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟ και έχει τις απολαβές αυτές που είναι για τις εκδρομές τους οι άνθρωποι, πήραμε την επιχορήγηση, τα πάντα –

Μεταφορά παιδιών, με δικά μας μέσα. Είμαστε η μοναδική κοινότητα πανελλαδικά, όχι μόνο στο δήμο, που μεταφέρουμε με δικά μας μέσα τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Παλιά είχαμε και του Δημοτικού, έτσι; Και του Γυμνασίου. Με τις συμβάσεις που γίναν τώρα από την Περιφέρεια, που βάζουν μέσω ΚΤΕΛ και, με ιδιώτες δηλαδή λεωφορεία, την έχουν αναλάβει στο πάνω κομμάτι αυτό.
Διανομή πολλών μικρών κάδων που σας είπα. Μιλάμε μοναδικός στο δήμο Σαρωνικού, μόνο για τον Κουβαρά. Κάθε χρόνο από την προμήθεια που παίρνουμε σε μεγάλους κάδους όπως και τώρα που μοίραζαν, είδατε σε όλο το δήμο, εμείς κάθε χρόνο παίρναμε και μικρούς κάδους. Εκτός τους μεγάλους που έχουμε για να τους αλλάζουμε δηλαδή, και ατομικούς κάδους μικρούς, κάθε χρόνο,  και διανείμανε δωρεάν στους πολίτες μας ,γιατί είναι τέτοια η ιδιομορφία του Κουβαρά και δεν μπορεί να μπαίνει παντού το απορριμματοφόρο και αναγκαζόταν να τα βγάζουν οι άνθρωποι έξω, ήταν οι κάδοι μακριά πάρα πολύ.

Δωρεάν wi-fi. Μια πρωτοπορία, το βλέπετε και απέξω το μηχάνημα,.Αυτό εντάξει, ξεκίνησε και από την πρώτη θητεία μου βασικά και το 2014 όμως εξασφαλίσαμε νέο κονδύλιο, από κάτω, που μας έδωσε ο δήμος και το αυξήσαμε και αλλάξαμε κάποια μηχανήματα.

Λειτουργία ταμείου στην κοινότητά μας. Δεν υπήρχε ποτέ. Πάντα αναγκαζόταν ο Κουβαριωτης, να τρέχει κάτω στα Καλύβια, ένα διάστημα παλιά έκανε τι δουλειά από κάτω μη εξουσιοδοτημένος ταμίας, για να πηγαίνει με αποδείξεις και με χαρτιά κάτω στο ταμείο να πληρώσει και να έχουμε θέματα. Πλέον θεσμοθετήθηκε, κάθε Πέμπτη είναι ο ταμίας εδώ, και τώρα θα κοιτάξουμε και για δύο φορές τη βδομάδα να έρχεται ταμίας. Και πόσα άλλα σας λέω, μικρά, έτσι; Εργάκια που μου ξεφεύγουν. Και μόνο που ασχολούμαστε με την καθημερινότητα, προσπαθούμε άμεσα σε οτιδήποτε τύχει.

Άλλο θέμα μεγάλο, τεράστιο. Αυτή η αλλαγή των λαμπτήρων, μιλάμε που είχαμε παλιά. Να παρακαλάμε, επειδή δεν έχουμε γερανάκι εμείς εδώ. Έχουμε μόνο δύο γερανάκια, είναι στα Καλύβια στην έδρα του δήμου και στην Ανάβυσσο. Παλιά το αιώνιο πρόβλημα. Δίναμε τις βλάβες κάτω, για να έρθουν τα γερανάκια και θα ερχόταν, πότε θα ερχόταν. Έπρεπε να παρακαλάμε τον κάθε Αντιδήμαρχο. Ενώ τώρα έχουμε μία άψογη συνεργασία με το νέο Αντιδήμαρχο τον Βασίλη τον Μπούτση. Κάθε Τετάρτη το γερανάκι θα είναι εδώ. Μαζεύουμε τις λάμπες και αν είναι κάτι έκτακτο, δηλαδή εάν είναι πολλές, πέντε – δέκα λάμπες προγραμματίζονται και αλλάζουν.

“Τι θα ήθελα να κάνουμε ακόμα”.

Ο σκοπός μας είναι να αποπερατώσουμε την αποχέτευση δηλαδή, για όλους τους δημότες που μπορούν να συνδεθούν. Ένα αυτό και σιγά-σιγά ήδη ξεκινήσαμε

Τη σύνδεση ύδρευσης που είναι και πιστεύω ότι θα τελειώσει άμεσα, προτού τις εκλογές δηλαδή θα έχει τελειώσει αυτό το θέμα.
Και πάμε στα δύο όνειρα, τα δύο έργα που είναι για μένα, το όνειρό μου να γίνουνε και έτσι θα νιώθω καλά όταν ειλικρινά τα παρατήσω, μετά την επόμενη τετραετία, ότι κάτι έγινε στον Κουβαρά. Είναι το δασικό χωριό, που σας είπα. Έτοιμη η μελέτη, καταφέραμε και πήραμε το Ok από το δασαρχείο, με διαδρόμους και περιπάτους μες στο δάσος μας. Είναι τεράστιο. Βασικά και αυτό πάλι ήτανε έργο της τελευταίας κοινωνικής αρχής του Σταμάτη του Γκίνη. Αλλά κάθε μελέτη και ξέρετε κάθε έργο για να γίνει έχει μία τεράστια διαδικασία μέχρι την ωρίμαναση . . Ειδικά από δασαρχεία, με προσωπικές  παρεμβάσεις κάθε μέρα και ο Ηλίας ο Μπουκοβάλας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, και ο Δήμαρχος προσωπικά σας λέω πάλι και γιαυτό και πήραμε το okay από τον κύριο Αντωνέλλη, είμαστε έτοιμοι. Τώρα ψάχνουμε μόνο χρηματοδότηση να γίνει.
Και αυτό που είπα το τελευταίο, το προσωπικό, προσωπική σκέψη και όνειρο είναι η δημιουργία παρκινγκ στον Κουβαρά.

Categories